News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nagy Márton a légitársaságok különadójáról: „Már elnézést, két év után lehet ezt máshogy is hívni, és bent tartani a rendszerben”

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a légitársaságokat érintő extraprofit adónak legfeljebb az elnevezése lesz ideiglenes, maga az adó később is maradni fog.

Link másolása

hirdetés

Legfeljebb az elnevezése lesz ideiglenes a légitársaságokat érintő úgynevezett extraprofit adónak, maga az adó maradni fog – erről a gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az RTL Híradónak.

Nagy Márton egy hétfői sajtótájékoztatón a különadók hosszabb távú fenntartásával kapcsolatban még úgy fogalmazott: "Ez két évre van, átmeneti, szigorúan átmeneti". Később azonban kiderült, hogy például a légitársaságok esetében az átmenetinek mondott, úgynevezett extraprofit adónak legfeljebb a neve lesz ideiglenes, maga az adó marad.

"Már elnézést, két év után lehet ezt máshogy is hívni és bent tartani a rendszerben. Azon is múlik, hogy milyen a költségvetés állapota, kettő milyen a légitársaságok állapota, milyen az utazás állapota. Erről szól ez az egész dolog"

- fogalmazott Nagy Márton.

A magasabb tranzakciós illetéket 2024 után is fizetni kell, ezt Nagy Márton finomhangolásnak nevezte.

hirdetés

Bár a gazdaságfejlesztési miniszter korábban az újonnan bevezetett, ideiglenes különadók közé sorolta a reklámadót is, a költségvetés melléklete szerint a két év letelte után ez is megmarad. A miniszter most azt mondta, hogy igazából nem is vezetik be, mert eddig is volt.

"Reklámadó az mindig is létezett, már elnézést. Az unió vizsgálata során került fölfüggesztésre. Ezért január 1-től nem is vezetjük be valójában, hanem január 1-től az unió döntése szerint ez aktiválódik és bevezetésre kerül"

- mondta Nagy Márton.

A Momentum szerint viszont a kormány által kivetett különadók valójában egy megszorítócsomag részei.

"Ezeket a különadókat az emberek fogják megfizetni. Mi azt gondoljuk, hogy a megszorítások helyett valójában azzal kellene foglalkozni, hogy az Európai Uniós forrásokat hazahozzák Magyarországnak, mert több ezer milliárd forint rekedt bent jelenleg, amit azért nem kapunk meg, mert az elmúlt 12 évben folyamatosan visszaéltek az uniós forrásokkal"

- mondta az RTL Híradónak Bedő Dávid a Momentum országgyűlési képviselője.

Az állam gazdálkodását ellenőrző Állami Számvevőszék elnöke az RTL Híradónak azt mondta, bár a különadókkal kapcsolatban még sok a bizonytalanság, a 2023-ra tervezett költségvetést elfogadhatónak tartják.

"A különadó témája, ez egy olyan még törvénytervezeti szinten lévő kérdéskör, amelyek kockázati tényezőket hordoznak, hogy mennyi szedhető be, hogyan lesz végrehajtva, látjuk a vitát is erről"

- nyilatkozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Nagy Mártom csak a bank- és az energiaszektort említette, mint ahol két évnél tovább nem lehet fenntartani a különadókat. Szerinte azért, mert ez a két szektor fizeti a várt bevétel 80 százalékát, ami túl nagy teher ahhoz, hogy később is fenntartsák.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
37 forintról 237 forintra nő az áramár, tízszeresére drágul a gáz – sok kiscég csődbe juthat
Drasztikus energiadíj-emelkedésekről számoltak be a Telexnek az olvasói, van olyan kisvállalkozás, ami eddig 37 forintot fizetett egy kWh áramért, hamarosan azonban 238 forintot fog.

Link másolása

hirdetés

A lapnak Fejes Tibor, az Audax Renewables Kft. ügyvezetője azt mondta, három csoportba lesznek oszthatóak a vállakozások: akik már sokkolódtak, akik most fognak sokkolódni és akik hamarosan nagyobb mértékben sokkolódnak. A változás azoknak a kis- és középvállalkozói köröknek lesz extra, akik még a Covid idején, nagyon alacsony energiaárak mellett szerződtek két-három évre. Egy ilyen fogyasztó nem ritkán 18–20 forint/kWh áron tudott szerződni, ő ma is ennyiért kap áramot, de amikor az idén újra szerződnie kell, ma az ár bőven 200 forint felett lesz, vagyis ők tízszeres áremelést fognak realizálni - írja a lap.

Ebből a drasztikus változásból nagyon sok csőd lehet, és a nagy energiakereskedők kintlévőségei is megnőttek.

A helyzet pedig egyhamar nem fog rendeződni. Turai József energetikai szakember szerint együtt kell várni a csodát, ugyanis arra nem lehet számítani, hogy az orosz–ukrán piacon valaki bedobja a törölközőt, az egyetlen esély az árak csökkenésére, ha nagyon visszaesik a fogyasztás. Ezt maga az áremelkedés, de sajnos a csődhullám is előidézheti.

A szakember augusztusban már figyelte a hazai áramfogyasztást, és már rendszeresek azok a napok, amikor 10 százalék feletti mértékben esett vissza a fogyasztás a bázisévhez képest.

Ha pedig a piaci árat számolgatjuk, akkor jól látszik, hogy a földgáz piaci ára a cégek esetében (áfa nélkül) reálisan 25–30 forint/MJ és ennek a 34-szerese a köbméterben megadott ár, vagyis 850–1020 forint. Ha a most reálisabbnak tűnő 240 eurós amszterdami árral számolunk, akkor sajnos minden értékhez még 20 százalékot hozzá kell adni - vezette le a Telex.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Csökkentik a földgáz áfáját is, újabb intézkedések jönnek a terhek mérséklésére Németországban
A többletterhet így nem egyedül az orosz szállítások csökkentése miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalatok ügyfelei viselik, hanem az összes fogyasztó közösen.

Link másolása

hirdetés

Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben.

Az áfacsökkentés "újabb lépés" az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában - emelte ki a kancellár sajtónyilatkozatában, amelyben ismét megerősítette, hogy az első két, együttvéve bő 30 milliárd eurós kormányzati csomag után újabb intézkedéseket terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére.

Olaf Scholz hangsúlyozta: a kormány elvárja az energiaszolgáltatóktól, hogy teljes mértékben, "egy az egyben" érvényesítsék áraikban az áfacsökkentést.

Megismételte egy először júliusban tett kijelentését, miszerint a kormányzati válságkezelés irányelve leginkább a Liverpool FC angol labdarúgó egyesület himnuszaként ismert - egy amerikai musicalből származó - dal szövegének címadó sora, vagyis az, hogy "You'll never walk alone" (Sosem maradsz magadra).

A szociáldemokrata politikus hozzátette: a társadalmi igazságosság elvének érvénysülése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a válság közepette megmaradjon az összetartás az országban.

A földgáz átmeneti ideig, 2024. március 31-ig tartozik majd a kedvezményes áfakulcs alá. Ekkor vezetik majd ki az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségnövekedéssel küszködő szolgáltatók támogatására bevezetett úgynevezett gázbeszerzési illetéket.

hirdetés

Az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz, októberben vezetik be, mértéke később változhat.

A kormány megpróbálta elérni az Európai Bizottságnál, hogy az illeték ne legyen áfaköteles, mert a cél nem az adóbevételek növelése, hanem az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nehéz helyzetbe kerülő földgázimportőrök támogatása.

Az európai uniós szabályok betartása felett őrködő testület elutasította a kezdeményezést, de jelezte, hogy a közösségi jogrend lehetőséget ad csökkentett áfakulcs alkalmazására.

A gázbeszerzési illeték bevezetését azért határozták el, mert Oroszország jelentősen visszafogta Németországba irányuló földgázszállításait. Az importőröknek ezért más forrásból, és jóval drágábban kell földgázt szerezniük, hogy elláthassák ügyfeleiket.

A költségek váratlan és igen jelentős emelkedése nehezen kezelhető helyzetbe sodorja az érintett cégeket. Az ország legnagyobb gázimportőre, az Uniper például már júliusban azonnali segítséget kért a szövetségi kormánytól, hogy elkerülje a csődöt.

A helyzet általánosabb, rendszerszintű kezelésére két megoldást kínálnak a jogszabályok. Az egyik az úgynevezett árkiigazítási mechanizmus, amellyel az ágazat szereplői az érvényes tarifát felülírva érvényesíthetik áraikban az orosz gázszállítások visszafogásából eredő többletköltségeket.

A másik megoldás a gázbeszerzési illeték, az árkiigazítási mechanizmus kiegyensúlyozott, szolidáris - vagyis a többletköltségeket valamennyi fogyasztóra szétterítő - változata. Ennek révén a többletterhet nem egyedül az orosz szállítások csökkentése miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalatok ügyfelei viselik, hanem az összes fogyasztó közösen.

A közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) csütörtöki kimutatása szerint a Németországba irányuló orosz gázszállítás továbbra is igen jelentősen elmarad az utóbbi években megszokott szinttől.

Az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken alig 400 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szinten, szemben a június elején regisztrált 1800 GWh-val. Szintén nagyságrendekkel csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh alá.

A kieső mennyiséget lehet más forrásból pótolni, de a nagykereskedelmi árak a kínálat csökkenése miatt "nagyon magasak", így a fogyasztóknak "jelentősen emelkedő gázárakra" kell készülniük - áll a hatóság jelentésében.

Ugyanakkor a felkészülés az októberben kezdődő fűtési szezonra így is halad, a tározók töltöttsége 77,79 százalékos a csütörtöki mérések szerint. Ez meghaladja a tározók üzemeltetéséről szóló gazdasági miniszteri rendeletben rögzített menetrendet, miszerint szeptember elejére 75 százalékra, október elejére 85 százalékra, november elejére pedig 95 százalékra kell feltölteni a tározókat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orosz gépet fogtak el a magyar Gripenek, amelyek a balti légteret védik
Augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy Gripen harci repülőgéppel látja el a Magyar Honvédség a balti országok légtérrendészeti feladatait Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, a NATO parancsnoksága alatt.

Link másolása

hirdetés

Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön hivatalos Facebook-oldalán.

„A magyar vadászrepülőgépeket kora hajnalban egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba, majd a Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően sikeresen elfogták és azonosították a Balti tenger fölött déli irányba tartó, IL-76 típusú orosz repülőgépet. Az elfogást követően a Gripenek visszatértek a litvániai, Siauliai repülőbázisra”

– írja a miniszter bejegyzésében.

"A Magyar Honvédség a 2022. évi NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy Gripen harci repülőgéppel látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, a NATO parancsnoksága alatt" - teszi hozzá a miniszter.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ingyen kapták a török drónokat az ukránok, így inkább vettek egy műholdat az alapítványi pénzből
Szerhij Pritula ukrán tévés-színész jótékonysági alapítványa 17 millió dollárt gyűjtött össze, és mivel a Bayraktar drónok ingyen jöttek, megvettek belőle egy már keringő műholdat.

Link másolása

hirdetés

Vásároltak egy műholdat az ukrán hadseregnek - jelentette be Szerhij Pritula ukrán tévés-színész jótékonysági alapítványa. Az ICEYE nevű finn cégé volt a műhold, és 17 millió dollárt fizettek érte. Ráadásul már fel sem kell lőni, mert egy már működő, a régió felett mozgó műholdat vettek meg - írta meg a 444.hu.

Pritula, aki korábban tévés műsorvezető és producer volt, azóta kampányol az ukrán hadsereg támogatásáért, amióta az oroszok megtámadták Ukrajnát.

Több hónapja indult az a gyűjtésük is, amely török Bayraktar harci drónok vásárlását tűzte ki célul. Össze is gyűlt egy jókora összeg, ám a török gyártó ingyen az ukránoknak ajándékozott 3 Bayraktar TB-2-es drónt, így a maradék 17 millió dollárból végül műholdat vettek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: