HÍREK

Müller Cecília: Csak az ellenanyagszint alapján nem lehet megmondani, hogy kialakult-e a védettség

A tisztifőorvos bejelentette, hogy mostantól a Szputnyik V-re is lehet oltási időpontot foglalni, az indiai mutánst pedig eddig még nem azonosították Magyarországon.

Link másolása

Már az orosz vakcinával való oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten - jelentette be Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Elmondta, hogy

akinek érvényes regisztrációja van, jelenleg az AstraZeneca-, a Sinopharm- és a Szputnyik V vakcinára tud időpontot foglalni.

Az országos tisztifőorvos arra kérte az érintetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Azt is hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükséges a második oltás beadása is, hiszen azzal együtt alakul ki a teljes védettség a vírussal szemben.

Figyelmeztetett arra is, hogy a járvány továbbra is velünk van, ezért továbbra is fontos a szabályok betartása. Emlékeztetett, hogy még mindig 1000 körül van az új fertőzöttek száma és még mindig sok súlyos beteg fekszik a kórházakban.

"Ahogy nő az átoltottság a lakosság körében, az egyéni védelem mellett a közösségi védelem is egyre növekszik. Ezzel együtt tudjuk majd leküzdeni a járványt" - mondta.

Azt is mondta, hogy a harmadik hullám leszállóágban van, és továbbra is a brit mutáns fertőz az országban.

Az indiai mutánst eddig még nem azonosították Magyarországon. De ez csak idő kérdése, mert Ausztriában, Csehországban, Romániában is kimutatták már.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a dupla mutáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit variáns.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki már átesett a betegségen, nem feltétlenül ellenjavalt az, hogy a gyógyulástól számított három hónapon belül kapja meg az oltást. Ugyanis akinél enyhén zajlott le a fertőzés, annál jellemzően nem túl magas ellenanyagszint képződik, amely messze alulmarad a védőoltástól kialakult védelemtől. Müller Cecília azt javasolja az érintetteknek, hogy beszéljék ezt meg az oltóorvossal.

Elmondása szerint nagyon sokan érdeklődnek arról, hogy ha egy védőoltás mindkét adagját követően nem mérnek náluk jelentős mennyiségű ellenanyag-termelést, akkor mi a teendő. Erre azt mondta, hogy

mivel többféle, rendkívül bonyolult biokémiai, immunológiai folyamat zajlik le a szervezetben az oltás beadása után, csak az ellenanyagszint nem ad elégséges információt arról, hogy kialakult-e a védettség a szervezetben.

"Arra támaszkodunk jellemzően, amit a gyártók az alkalmazási előiraton leírnak. Mindegyik vakcina hatékony és biztonságos, amelyet Magyarországon használunk" - jelentette ki.

Mint mondta, jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy mindenki védetté váljon, ezzel saját magát és a közösséget is védje. Azt, hogy harmadik, vagy bármilyen ismétlő oltásra szükség lesz-e, a jövő fogja eldönteni. A gyártók és a hatóságok is folyamatosan figyelemmel kísérik a vakcinák hatásosságára vonatkozó adatokat, de mivel még fél év sem telt el az első oltások beadása óta, egyelőre nem tudják a választ ezekre a kérdésekre.

"Jelenleg mindegyik vakcina megvéd minket a fertőződéstől, de ha a fertőződéstől nem is egészen, a súlyos, szövődményes lefolyástól mindenképpen"

- hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szennyvízadatokban stagnálást látnak, de különböző városokban nem egyenletes a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. De mindig a tendencia a fontos, ez pedig jelenleg stagnálást mutat. Müller Cecília szerint bár az adatok biztatóak, de még nagyon törékeny ez az állapot, ezért is kell betartani a szabályokat.

Azt is megkérdezték tőle, hogy azok a fiatalok is jelentkezhetnek-e az oltásra, akik nemrég estek át a fertőzésen. Erre azt mondta, hogy mindenképpen regisztráljanak ők is, és azok is, akik a közeljövőben érik el a 16 éves kort. Időpontot foglalni és oltásra menni viszont csak akkor tudnak majd, ha már betöltötték a 16-ot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Cáfolja a rendőrség a Tények állítását: volt orális szex az utcán Kiskőrösön, de nem úgy, ahogy a riportban elhangzott
A TV2 hírműsorában arról számoltak be, hogy egy diáklányt kényszerített orális szexre egy pedofil, ehhez képest a rendőrség szerint teljesen más történt.

Link másolása

Valótlanságokat közölt a TV2 Tények a január 28-i adásában egy kiskőrösi esettel kapcsolatban - közölte a rendőrség a honlapján.

A „Gyerekek előtt mutogatja a nemi szervét” címen megjelent riportban a riporter azt állította, hogy egy férfi rettegésben tartja a kiskőrösieket: diákokat támadott meg, illetve orális szexre kényszerített egy láthatóan kiskorú diáklányt.

A valóság ezzel szemben az, hogy 2022 júliusában a rendőrség birtokába jutott egy fénykép, amelyen egy pár a városközpontban orálisan létesített szexuális kapcsolatot.

Az eljárás során kiderült, hogy egy akkor 39 éves férfi és egy 41 éves nő látható a – Tényekben is bemutatott – képen. A szexuális cselekményt mindketten akarták, így őket közerkölcs megsértése szabálysértés miatt vonták felelősségre.

A képen látható férfi ellen szeméremsértés miatt is indult nyomozás, amely vádemelési javaslattal zárult az elmúlt évben. A férfi ellen olyan eljárás nincs és nem is volt, amelyben kiskorú lenne az érintett - tisztázta a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság.

„A TV2 Tények műsorában elhangzottakkal ellentétben sem a kiskőrösi gyerekek, sem pedig a felnőttek nincsenek veszélyben. A helyi rendőrkapitányság minden bejelentésre reagál és azokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően intézi. Sajnos a Tények riportere nem a rendőrségtől származó, hiteles információkat, hanem olyan - nem visszaellenőrzött - tartalmakat vett alapul, mely félrevezette a lakosságot” - közölte a rendőrség.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Könyörögni fogsz” – megszólalt Pétervására polgármestere, szerinte ez nem fenyegetés, teljesen mást jelent
Eged István azt állítja, ő és családja viszont szerint több ezer fenyegetést kapott Hadházy Ákos videója miatt.

Link másolása

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő felkereste a Heves vármegyei Pétervására egyik vendégházát, amit részben 50 milliós uniós forrásból építettek fel, és a polgármester tulajdonában áll. Ottjártakor egyedül Eged Istvánt találta meg, aki kusza magyarázatot adott arra, hogy mit keres a telken. Először azt állította, takarít, majd mikor a politikus rávilágított, hogy munkaidőben találkoztak, betegszabadságra hivatkozott.

Az ügy aztán úgy folytatódott, hogy Eged István ezt üzente kommentben Hadházy Ákosnak:

„Biztos legyél benne, hogy találkozunk még. A család az mindenhol tabu, csak nálad nem. Könyörögni fogsz”.

A képviselő ezt nyílt fenyegetésnek vette. Mint írta: „Természetesen nem félek tőle, akkor sem, ha komolyan gondolja akár a fizikai retorziót is!”.

A polgármester azonban az RTL Híradónak tisztázta, hogy nem fenyegette Hadházyt, úgy értette az üzenetet, hogy a képviselő bocsánatot fog kérni tőle.

„Arra gondoltam, hogy fogunk még találkozni valószínűleg a bíróságon, mert ezt én nem hagyhatom ennyiben. Én az erőszak minden formáját elutasítom, ugyanakkor az erőszakkal való fenyegetés minket ért”

- mondta Eged István.

Mint elárulta, Hadházy videója miatt ő és a családja több ezer fenyegető üzenetet, telefonhívást és levelet kapott. Ezeket elmondása szerint jó nevű ügyvédek vizsgálják.

Hadházy Ákos a rendőrséghez fordul a polgármester üzenete miatt.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Baboslecsó-receptet és a Reptér dalszövegét is kiküldte a hallgatóknak az Óbudai Egyetem Neptunja
Bár elsőre sokan azt hitték, nem hekkertámadás történt.

Link másolása

Érdekes levelet kapott az Óbudai Egyetem néhány hallgatója - számolt be róla a Telex.

Az intézmény Neptunja egy baboslecsó-receptet, egy madártejreceptet, a „Mi folyik itt, Gyöngyösön?” című riport leiratát és a Reptér című dal szövegét is kiküldte nekik.

Persze elsőre sokan arra gyanakodtak, hogy valaki feltörhette a Neptunt, de az Óbudai Egyetem aztán levélben értesítette a diákokat, hogy egyszerű beállítási hibáról van szó.

„2023. 01. 16-án kiküldött (…) Neptun-üzenetnél nem volt a Válasz tiltása bejelölve, és így mindenki, aki megkapta az üzenetet, tud rá válaszolni, és azt minden címzett megkapja. A fejlesztőkkel felvettük a kapcsolatot a probléma megoldása érdekében” – írta a Neptun képviselője. Arra kérte a diákokat, hogy amíg a hiba elhárításán dolgoznak, ne válaszoljon senki az üzenetre.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nem az Ön hazájára gondolt” – itt a válasz az ukrán polgármesternek, aki „ribancarcú baromnak” nevezte Orbán Viktort
Nagy István, a magyar kormányfő egyik legközelebbi munkatársa üzent a Facebookon Borisz Filatovnak. Az államtitkár szerint Magyarország „igyekszik jó szomszédként viselkedni”.

Link másolása

Kérem, mutasson példát - többek között ezt üzente a Facebookon Nagy János, Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa a dnyiprói polgármesternek, aki korábban „ribancarcú baromnak”, illetve „erkölcsi nullának” nevezte a magyar miniszterelnököt. A bejegyzést a 444 szúrta ki.

Ahogy mi is beszámoltunk róla: óriási vihart kavartak Orbán Viktor kijelentései Ukrajnáról, amiket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján résztvevő külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen mondott.

A magyar kormányfő ugyanis az országot Afganisztánhoz hasonlította, és „senki földjének” nevezte.

Az ukránok eléggé berágtak ezen és később bekérették a kijevi magyar nagykövetet is. Az igazi ütős „válaszcsapást” azonban talán az ostrom alatt lévő Dnyipro városának polgármestere mérte a magyar a kormányfőre: Borisz Filatov többek között „ribancarcú baromnak”, illetve „erkölcsi nullának” nevezte Orbán Viktort, és szerinte „alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak”.

Hétfő este megérkezett a kormányzati válasz is. Nagy János, a Miniszterelnöki Iroda államtitkára, Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa ugyanis egy Facebook-videóban üzent Filatovnak.

Nagy azzal kezdi, hogy a „tisztelete kijár mindenkinek”, majd megemlíti, hogy a polgármesterre 150 8782-en szavaztak, míg Orbán Viktort több mint hárommillióan választották meg.

Nagy azt mondta, hogy Orbán nem Ukrajnára gondolt, amikor azt mondta, hogy senkiföldje, hanem szerinte Orbán arról a frontszakaszról beszélt, „ahol brutális és kegyetlen harcok dúlnak”.

„Mivel láthatóan kicsi az esély, hogy hamar véget ér az ottani háború, és újraindulhat az élet, így azt szomorúan, de joggal nevezhetjük senki földjének”

- fogalmazott az államtitkár. Nagy problémásnak nevezte, hogy a polgármester „egy politikai vezető gyűlöletéből soviniszta következtetéseket von le”, és ferdítésnek tartja, hogy „Magyarország a zsarnok kedvében járt volna”.

Az államtitkár szerint szó sincs arról, hogy Orbán megbocsátott volna a szovjeteknek és utódaiknak. Ezután emlékeztette Filatovot, hogy „a Vörös Hadsereg legerősebb egységeit éppen az ukrán katonák alkották, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében is Budapesten”, és szóvá tette, hogy Ukrajnában „a nácikkal együttműködő személyeknek” állítanak szobrot.

„Magyarország igyekszik jó szomszédként viselkedni”

- zárta a videóját Nagy, aki ezután elmondta, hogy mennyi menekültet fogadott be az ország, illetve hogy folyamatosan küldünk segélyszállítmányokat Ukrajnába és Kárpátaljára.


Link másolása
KÖVESS MINKET: