News here
hirdetés

HÍREK

Müller Cecília visszatért: az egyik indiai mutánssal fertőzött beteg már meggyógyult, a másik rehabilitáción van

Egyik fertőzöttnél sem okozott súlyosabb betegséget a mutáns. Egyelőre még nem tudják, honnan kaphatták el, az biztos, hogy nem külföldről.

Link másolása

hirdetés

Ismét tájékoztatót tartott az operatív törzs, amely múlt hét óta már csak készültségi üzemmódban működik. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy továbbra is kedvező tendenciát mutatnak a járványügyi adatok Magyarországon: egyre csökken a naponta azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, de sajnos még mindig vannak halálos áldozatok, közülük továbbra is 5 százalék azoknak az aránya, akiknek nem volt társbetegségük.

Az előző heti adatokhoz képest további 42 százalékkal csökkent országosan az új megbetegedések száma.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 42 év, a legtöbben 40-49 évesek, ami Müller Cecília szerint azt mutatja, hogy továbbra is az aktív, munkaképes korú lakosság körében terjed leginkább a vírus. A 21. héten Pest megyében, Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították a legtöbb új fertőzöttet, a legkevesebbet pedig Nógrád és Somogy megyében. Az előző héthez képest közel 60 százalékos csökkenést mértek Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Vas megyében 54 százalékkal csökkent az esetszám, Heves, Bács-Kiskun, Nógrád megyében és Budapesten pedig 50 százalékos volt a csökkenés.

Az országban még mindig a brit mutáns koronavírus fertőz, de már az indiai mutáns is megjelent.

Két esetben mutatták ki ezt a variánst, az egyik beteg már meggyógyult, a másik pedig már rehabilitáción van. A két eset alapján ez a mutáns nem okoz súlyosabb betegséget, mint a brit változat vagy az eredeti vadvírus.

Mindkettejük esetében elkezdődött a járványügyi vizsgálat. Azt már tudni lehet, hogy külföldi úttal egyiket sem lehetett összefüggésbe hozni, és bár a családjukban volt fertőzött, de ők nem az indiai mutánst kapták el. Azokon az egészségügyi ellátóhelyeken, ahol a két beteg megfordult, szűréseket, mintavételeket végeztek. Az egyik helyen 23 mintából 22 negatív eredményt hozott, egyet még vizsgálnak, a másik szolgáltatónál pedig 119 mintát vettek, ezeknek a vizsgálata még tart. Az egészségügyi szakszemélyzet nem kapta el ezt a típusú vírusvariánst.

A szennyvízmintákban a vírus örökítőanyagának határozott csökkenését tapasztalják a szakemberek Békéscsabán, Budapest északi és központi szennyvíztisztítójában, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen is. Müller Cecília szerint ez nagyon kedvező prognózist vetít előre a jövőre nézve.

hirdetés

A tisztifőoorvos arról is beszélt, hogy az ötmilliomodik beoltott után már nem nő olyan ütemben az oltást megkapók száma, mint korábban, de hangsúlyozta, hogy a második oltást is fel kell venni a teljes védettség érdekében.

A magyar lakosság már több mint fele, 53 százaléka és az eddig regisztráltak 91 százaléka megkapta a védőoltást. A regisztrált 65 év felettiek 96 százaléka már be van oltva, a 18-59 éves korosztályból pedig több mint 88 százalék.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor grimaszai sokszor érdekesebbek voltak az ellenzéki hozzászólások alatt, mint maguk a beszédek
Az arckifejezések alapján a miniszterelnök nem vette véresen komolyan a neki címzett üzeneteket.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, megtartotta az őszi parlamenti ülésszak első beszédét Orbán Viktor.

A beszéd után az ellenzék vezető politikusai reagáltak a miniszterelnök beszédére. Nem meglepő módon a Párbeszéd, a Momentum, az LMP vagy épp a Mi Hazánk képviselői különböző kritikákkal illették Orbán gondolatait a szomszédban zajló háborúról vagy épp a brüsszeli szankciós politikáról.

Többször Kövér Lászlónak kellett rendre utasítani a fideszes képviselőket a bekiabálások miatt – írja az RTL.hu.

A csatorna egy videóban össze is szedte azokat az arckifejezéseket, amiket Orbán Viktor vágott a beszédek alatt.

hirdetés
Az ellenzéki Gurmai Zita és Szabó Tímea megszólalásai mosolyt csaltak a miniszterelnök arcára, de Lukács László György a Jobbik országgyűlési képviselőjének mondandóját is fejrázás kísérte.

Összességében elmondható, hogy a grimaszok alapján Orbánt nem hatotta és nem is rázta meg különösebben az ellenzéki kritika.

Orbán Viktor grimaszai az ellenzéki beszédek alatt
/div>


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Szja-mentességgel ösztönöznék a 30 alatti nőket a gyerekvállalásra
Ha egy nő vállalná, hogy 25 és 30 éves kora között szül, kitolnák az szja-mentességét.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Duró Dóra családpolitikai kritikájára válaszolva emlékeztetett arra, hogy idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak. Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel. Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések.

Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

A hétfői parlamenti ülésen az ellenzék politikusai egyebek mellett a jelentős infláció miatt ostorozták a miniszterelnököt, aki visszautasította, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége választási osztogatás lenne, bár ezt konkrétan nem is rótták fel neki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Lelőtte katonai parancsnokát egy orosz férfi Szibériában
A besorozott katona közölte: ő nem fog harcolni Ukrajnában.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. szeptember 26.


Link másolása

hirdetés

Egy orosz férfi lelőtt egy helyi katonai parancsnokot Szibériában, miután közölte vele, hogy nem hajlandó harcolni Ukrajnában – írja a The Guardian cikke alapján a 24.hu.

Az incidens Irkutszk régiójában, a 85 ezres lakosságú Uszty-Ilimszk városában történt. Az esetről videófelvétel is készült.

Ezen az látszik, hogy az elkövető közvetlen közelről nyit tüzet a parancsnokra, a lövöldözést hallva pedig többen kirohannak a teremből.

Arról ellentmondásosak a hírek, hogy a meglőtt férfi meghalt-e. Egyes információk szerint hordágyon vitték el az épületből, de azt többen megjegyzik, hogy nem mozgott.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor Kálmán Olgának: „Továbbra is maradjanak az árnyékban”
A miniszterelnök szerint 2002 és 2010 között a napon volt, le is égtek.

Link másolása

hirdetés

A Parlamentben Orbán Viktor beszéde után elkezdődtek az ellenzéki hozzászólások amiről mi is írtunk, ahogy a miniszterelnök reakcióiról is a beszédekre.

A felszólalók közül Kálmán Olga a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője úgy fogalmazott: Orbán tönkretette a forintot. Háború még egyáltalán nem volt, amikor már 350 forint felett volt az euró – mondta. A DK képviselője szerint szinte sehol a világon nem drágultak annyira az élelmiszerárak, mint nálunk. „Meddig folytatják az élelmiszerárak emelését?” – kérdezte a miniszterelnöktől.

Válaszában Orbán azt mondta: akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor eltörlik a szankciókat – idézi a Telex.

Felidézte, hogy volt olyan idő 2010 előtt, amikor 1,1 millió jelzálog-hitel volt, és ennek nagy része svájci devizában, ami tönkretette az embereket. Azt javasolta a DK képviselőjének, hogy óvatosabban rója fel a forintot, ami szerinte automatikusan gyengül, ha a dollár erősödik az euróval szemben.

hirdetés

Kálmán Olga ezzel szemben úgy gondolja, hogy akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor Orbán Viktor kormányának is vége lesz. Ezért alakított a DK árnyékkormányt, amellyel azt ígérte, kihúzzák az országot a megélhetési válságból.

„Nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét” – reagált a miniszterelnök, utalva a 2006-os őszi zavargásokra és az akkori kormány helyzetkezelésére. Szerinte a mostani ellenzéknek 2002 és 2010 között volt alkalma vezetni az országot.

„Amikor volt lehetőségük, nem árnyékban tehették, jól le is égtek. Továbbra is maradjanak árnyékban”

– riposztolt Orbán Viktor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: