HÍREK

Müller Cecília: A haldokló koronavírusos betegekkel is ott lehet egy hozzátartozójuk

A tisztifőorvos arra kéri a kórházakat, hogy a végstádiumú covid-fertőzöttek esetében is engedélyezzék a látogatást egy kijelölt személy számára.

Link másolása

Levelet írt a kórházaknak Müller Cecília, amiben arra kéri őket, a járvány miatt elrendelt látogatási tilalom ellenére is biztosítsák a kapcsolattartást, illetve adjanak megfelelő tájékoztatást a betegek állapotáról. A tisztifőorvos szerint ezt a jogot az alaptörvény is kimondja.

A körlevélben, amiről elsőként a Telex számolt be, Müller arra kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a betegekkel való kapcsolattartást.

Eddig kizárólag a szülő nők és a kiskorú gyermekek mellett lehetett ott egy előre megjelölt rokon, minden más esetben egyéni méltányossággal lehetett kérelmezni a látogatást. Most azonban ez kiegészül azzal, hogy a covid-osztályokon fekvő súlyos, végstádiumú betegekhez is bemehet egy hozzátartozójuk.

„A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik” – fogalmazott a tisztifőorvos.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Jégeső se kizárt: figyelmeztetést adtak ki négy megyére vihar miatt
Véget ér a nyárias idő. A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása


Ciklon érkezik hazánkba nyugat felől szerda késő délután.

Vége a nyárias időnek, sok helyen pedig zivatarok alakulhatnak ki, és a Hungaromet elsőfokú figyelmeztetést is kiadott Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyékre.

A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szerbiai magyarok gyűjthettek aláírást a Fidesznek Szentesen
A kérdésekre sem a Fidesz helyi szervezete, sem a polgármesterjelöltjük nem válaszolt. A gyakorlat egyébként nem törvénysértő.

Link másolása

Már az aláírásgyűjtő ívek felvételének napján összegyűltek az ajánlások Bozó Zoltánnak, Szentes fideszes polgármesterjelöltjének, illetve a képviselőjelöltjeiknek is, de Bozó videóüzenete szerint folytatták az aláírást.

Egy szentesi nő a Magyar Narancshoz juttatott üzenetében azt írta:

„Öten voltak, három férfi, két hölgy. Azt kérték, írjak alá a körzetben induló fideszes jelöltnek, de a nevét nem mondták. Pedig az íven rajta van.

Az, hogy nem helyiek, érződött a beszédjükön, és aztán egy szerb és egy magyar rendszámú autóba ültek be. Hallottam később, hogy mások egy képviselőjelölthöz is odamentek így, hogy a fideszes jelöltnek gyűjtenek aláírást.

Akit megszólítottak, szintén aláírást gyűjtött, de magának, és a saját plakátja alatt állt, de nem ismerték föl.”

Az információt a Szentesi Skacok nevű portál is megerősítette.

A Magyar Narancs megkérdezte az ügyről a helyi Fideszt, de válasz egyelőre nem érkezett.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Választási Iroda vezetője, Égető Gábor viszont elmondta, hogy a törvény nem köti ki, hogy csak magyar állampolgár és csak helybeli gyűjthet ajánlást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Yettel-ügylet: Ki kell adnia a kormánynak a dokumentumokat
Az MSZP-s Tóth Bertalan perelte ki. A kormány decemberben jelentette be, hogy egy 100 milliárd forintot meghaladó üzlet keretében eladják a cégben lévő állami részesedést.

Link másolása


Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető pert nyert az állammal szembeni adatigénylési ügyben, így ki kell adniuk a Yettel-privatizáció adatait, számolt be a politikus a Facebook-oldalán.

A fővárosi Törvényszék döntése értelmében 15 napja van a dokumentumok kiadására az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-nek.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Gazdaságfejlesztési Minisztérium decemberben jelentette be, hogy egy 100 milliárd forintot meghaladó üzlet keretében eladják a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. addig állami tulajdonban lévő 25 százalékos, továbbá a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrészét.

Az ügylet részleteit a kormány eddig titkolta, a közérdekű adatigénylésnek sem tett eleget.

Tóth Bertalan a Facebook-posztjában azt írja, eddig semmit nem tudtunk meg arról, hogy pontosan miért érte meg az államnak, hogy ebben az üzletben is közpénzek százmilliárdjait szórja el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Rohamrendőrök foglalták vissza a Columbia egyetem épületét a tüntetőktől, több tucatnyi embert őrizetbe vettek
A rohamsisakos rendőrök az ablakokon keresztül jutottak be a főépületbe, ahonnan „három órán belül eltávolították a tüntetőket”. A New York-i polgármester és a rektor szerint a tüntetők között külső agitátorok is vannak.

Link másolása

A rohamrendőrség egységei benyomultak New Yorkban a Columbia Egyetem palesztinpárti tüntetők által elfoglalt főépületébe helyi idő szerint kedd éjjel, hatósági források szerint több tucatnyi embert őrizetbe vettek.

A rohamsisakos rendőrök az ablakokon keresztül jutottak be az épületbe, ahonnan a tájékoztatás szerint "három órán belül eltávolították a tüntetőket".

Minouche Shafik, az egyetem rektora közzétett egy levelet, melyben arra kérte a rendőrséget, maradjon a kampuszon a diplomaosztó ünnepségig, biztosítani, hogy az eseményig további rendzavarás ne történjen.

Emellett sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrség segítségéhez kellett folyamodnia, ám leszögezte, osztja Eric Adams, New York-i polgármester véleményét, aki nem sokkal korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők között külső agitátorok is vannak.

A rendőrség beavatkozása csak az egyetem vezetésének engedélyével volt lehetséges, az intézmény ugyanis magánterületnek számít.

A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a hatóság előtt jól ismert rendzavarók tartózkodnak a Columbia Egyetem épületét elfoglaló csoport tagjai között.

A hatóság egységei, a helyszíni közvetítés szerint több száz rendőr, helyi idő szerint kedden az esti órákban taktikai felszerelésben közelítette meg az elfoglalt épületet, valamint lezárták a környező utcákat.

Az Egyesült Államok szerte az egyetemi tiltakozásokat szervező Diákok az Igazságért Palesztinában elnevezésű szervezet országos központja már a rendőrségi erősítés megjelenése nyomán a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben minden támogatóját a Columbia Egyetemhez hívta.

Az egyetem környékén a késő esti órákban több száz fős tömeg tüntetett, részben a palesztinok pártján, részben Izrael, valamint a rendőrség ellen.

A Columbia Egyetem főépülete, a Hamilton Hall kapuját betörve foglalták el tüntetők kedden hajnalban az épületet, ahol elbarikádozták magukat. Az erőszakos foglalásra azt követően került sor, hogy megakadtak a tárgyalások az egyetem vezetése és a tiltakozók képviselői között, és az egyetem vezetése ultimátumban követelte az intézmény területén létrehozott sátortábor felszámolását. Az ultimátum lejárta után a biztonsági személyzet és a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor a tiltakozásban részt vevő diákokat elkezdték értesíteni hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről.

Kedd estére feszültté vált a helyzet egy másik New York-i felsőoktatási intézmény, a City College of New York előtt az Izrael-ellenes tüntetők és a rendőrség között.

A Texasi Egyetem, amelynek austini területén letartóztatások történtek hétfőn, kedden azt közölte, hogy az őrizetbe vett 79 tiltakozó közül 34 diák, 45-en nem tartoznak az intézményhez.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen egy oktató is volt a hétfőn őrizetbe vettek között, egy professzor, aki kedden közölte, hogy elutasítja az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, és éhségsztrájkot kezd minden vád ejtését követelve. Az intézményben egy csoport elfoglalt egy épületet, amelyet "Intifáda-épületnek" neveztek el, és elbarikádozták magukat. A hatóság beavatkozása során 25 embert vettek őrizetbe.

A Fehér Ház kedden közleményben ítélte el a Columbia Egyetem épületének elfoglalását, valamint az általuk használt "Intifáda" kifejezést, amely a palesztinok Izrael elleni felkelését jelenti. Andrew Bates helyettes elnöki szóvivő közleménye szerint

Joe Biden elítéli az Intifáda kifejezés használatát, valamint az előző napokban a tüntetéseken elhangzott további "tragikus és veszélyes gyűlöletbeszédet"; tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánítást, de ennek békésnek és törvényesnek kell lennie.

A Columbia Egyetemnél kialakult tiltakozásokra Donald Trump New Yorkban reagált bírósági tárgyalása előtt tett rövid nyilatkozatában kedden, még az őrizetbe vételek előtt. A republikánus elnökjelölt kedden Joe Bident és politikáját tette felelőssé az amerikai egyetemeken kialakult helyzetért és tüntetésekért.

A tüntetések elmúlt két hetében az őrizetbe vettek száma már meghaladta az ezret az Egyesült Államokban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk