News here
hirdetés

HÍREK

Most Jakab Péter vezet az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében

A Závecz Research szerint jelenleg Dobrev Kláránál és Karácsony Gergelynél is népszerűbb.

Link másolása

hirdetés

A Telex a ZRI Závecz Reserach Intézet reprezentatív kutatása alapján, a potenciális ellenzéki miniszterelnök-jelöltek esélyeiről közölt részleteket.

Az esetleges kormányváltás során szóba jöhető, jelenleg ellenzéki kormányfőjelöltek népszerűségi mutatói ez alapján a következőképpen állnak a várhatóan rájuk szavazók körében:

1. Jakab Péter (Jobbik) 30%

2. Dobrev Klára (DK) 28%

3. Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%

hirdetés

4. Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%

Jakab első helye ugyan megmarad, de más sorrend jön ki, ha az ellenzéki szavazókat kiegészítjük a jelenleg bizonytalanokkal:

1. Jakab Péter 19%

2. Karácsony Gergely és Dobrev Klára 15-15%

3. Fekete-Győr András 9%

4. Márki-Zay Péter 4%
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kifizetési stopot rendeltek el: csak a béreket folyósíthatják a kormány alá tartozó szervek
A megjelent kormányhatározat értelmében nem fizethetnek ki semmit, ami nem bérköltség.
Fotó: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

hirdetés

Kiadták a „2000-es” kormányhatározat, melynek értelmében a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. A Telex forrásai szerint erre azért lehet szükség, mert Orbán Viktor rendet szeretne vágni, ugyanis úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

Ez alól kivételt képeznek

- az önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;

- bérek és más személyi juttatások;

- nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;

hirdetés

- a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Más esetekben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital-, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó - írja a lap.

A határozat mégsem gazdasági döntés lehet, sokkal inkább ellenőrzés és nyomásgyakorlás a célja. Ez a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által bejelentett gigantikus csomaghoz lehet köthető, melyben szó esett beruházás-visszafogásról, kiadáscsökkentésről és érdemi állami válallásokról. Vagyis a miniszter által bejelentett kiadáscsökkentéseket kell most ellenőrizni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Iskolaösszevonások, 30 perces órák, hol délelőtt, hol délután tanuló diákok Debrecenben
Hat hónapra szól az összeköltözés, ami rövidített órákkal és váltott munkarenddel is jár.

Link másolása

hirdetés

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) energetikai válságterve alapján több iskolát is összevonnak a fűtési szezon idejére, összesen hat hónapra.

A DSZC egyik oktatója arról értesítette a debreciner.hu-t, hogy összesen nyolc iskolát fog érinteni a költöztető átszervezés az energetikai válságtervezet szerint. Ezek a következők:

- az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola a Péchy Mihály Építőipari Technikumba,

- a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az Irinyi János Technikumba,

- a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba,

hirdetés

- a Kreatív Technikum pedig a Beregszászi Pál Technikumba költözik.

Összesen három iskola működik majd az eddig megszokott rendben: a Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Vegyipari Technikum, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola.

Az összeköltözésben érintett intézményekben emellett a délelőtti és délutáni munkarendet is hetente cserélik majd. A délelőtti tanítás 7 óra 30 perctől 12 óra 35 percig, a délutáni pedig 13 órától 18 óráig tart, miközben az órák 30 percesre rövidülnek. Az új rend várhatóan október 3-tól 2023. március 31-ig tart.

A lap forrása szerint a költözés nem érinti majd az iskolák műhelyeit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán bejelentette: nemzeti konzultációt indít a kormány a háborús szankciókról
A szerdai kormányülésen elfogadták a Fidesz kezdeményezését. A kormányfő már most a részvételre buzdít.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor bejelentette: a kormány a szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, így

nemzeti konzultációt indítanak a háborús szankciókról.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videójában elmondta, hogy a kormány elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak a kormányülésen.

„Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak. Amikor ez megtörtént, Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért.”

A kormányfő mindenkit arra kér, hogy mondja el a véleményét a konzultáción erről a kérdésről, "mert csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének".

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Akár havi 75 ezer forint is lehet a 30 éves koruk előtt szülő nők kedvezménye
Ugyanakkor, aki csak minimálbért keres, annak feleennyi sem járhat majd.

Link másolása

hirdetés

Nagy bejelentésekről szólt az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülése, amin Orbán Viktor újabb családtámogatási intézkedésről beszélt. A miniszterelnök a Mi Hazánk képviselőjének, Dúró Dórának a felszólalása kapcsán mondta el, hogy a következő évi költségvetés decemberi véglegesítésével egyetemben új családpolitikai, családokat támogató lépéseket jelentenek majd be.

Az egyik ilyen intézkedést el is kotyogta Orbán, miszerint szeretnék hozzásegíteni a fiatal nőket ahhoz, hogy harminc éves koruk előtt meg tudják szülni az első gyermeküket. Bár végleges koncepció még nincs a kormányfő szerint, annyit azért elárult, hogy

ha valaki elmúlt 25 éves, de vállalja, hogy megszül egy gyermeket 30 éves koráig, akkor a korábbi szja-mentességet 30 éves koráig meghosszabbítják.

A 24.hu arra volt kíváncsi ezzel kapcsolatban, hogy mindez mekkora megtakarítással járhat azoknak a nőknek, akik vállalják a feltételeket. Bár pontos számításokat ugye nem lehet végezni a részletszabályok hiánya miatt, azért egy körülbelüli összeggel lehet kalkulálni.

Ennek értelmében, mivel a fiatalok adómentessége 2022-ben havonta maximum bruttó 433 700 forint keresetig (adóalapig) érvényesíthető, ami havi 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet. A teljes adóévre pedig az adóalapkedvezmény összege elérheti az 5 204 400 forintot, ami alapján évi 780 660 forinttal kevesebb adót kellene megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak. Már megvan a KSH idei év júliusára vonatkozó kereseti adata is, kereken bruttó 500 ezer forint. Ez alapján

hirdetés
jövőre maximum havi 75 ezer forint lehet a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye, ami évi 6 millió forintnyi adóalapig járhat, és összesen éves szinten legfeljebb 900 ezer forint többletjövedelmet generálhat nettóban. És ezek szerint ennyi lehet az első gyermeküket megszülő 25 és 30 év közötti nők kedvezménye is, amennyiben jövőre bevezetik azt.

Ugyanakkor, aki csak minimálbért keres, annak például a csednél nem havi 75, hanem csak 30 ezer forintot jelenthet az adómentesség, a gyednél pedig 21 ezer forintot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk