News here

HÍREK

Miután 7 gyermek meghalt az új extrém kihívásban, szülők perelték be a Tiktokot

A „blackout-kihívás” lényege, hogy a videóban addig fojtogatják magukat, amíg el nem ájulnak.
Fotó: Pixabay/antonbe - szmo.hu
2022. július 09.


Link másolása

A Tiktok közösségi médaióriás eddig is vitatott platformnak számított, olykor életveszélyes trendjeivel. A legújabb „blackout-kihívásban” hét gyermek vesztette életét, a szülők ezt nem akarják szó nélkül hagyni és jogi kezdeményezéseket indítanak a Tiktok ellen - írja az IFL Science.

A veszélyes „blackout-kihívás” lényege, hogy a videóban addig fojtogatják magukat, amíg el nem ájulnak.

TikTok vezetése tudott arról, hogy a kihívást népszerűsítő videók elérhetőek az alkalmazáson, majd miután decemberben egy tízéves gyerek meghalt a kihívásban, a közösségi médiavállalat megfogadta, hogy továbbra is éberen figyelnek majd a felhasználók biztonságára, és azonnal eltávolítják a kapcsolódó tartalmakat, ha megtalálják.

A múlt héten Kaliforniában benyújtott új per azt állítja, hogy nem tettek ilyen lépéseket, ez pedig közvetlenül hét gyermek halálához vezetett 2021-ben. Két tragikusan járt gyermek szülei - mindketten lányok, nyolc és tíz évesek - pert indítottak a vállalat ellen.

„A TikTokot felelősségre kell vonni azért, hogy halálos tartalmakat terjesztett ennek a két fiatal lánynak. A vállalat dollármilliárdokat fektetett abba, hogy szándékosan olyan termékeket tervezzen, és olyan kockázatos tartalmakat népszerűsítsen, amelyekről tudja, hogy veszélyesek és a felhasználók halálához vezethetnek”

- mondta Matthew P. Bergman ügyvéd.

A Tiktok nem kommentálta a folyamatban lévő jogi ügyeket, azonban egy korábbi nyilatkozatban „zavarónak” nevezték a „blackout-kihívást”, de tagadják, hogy valaha TikTok-trend lett volna, mondván a kihívás a platform előtti. A per szerint azonban a vállalat nemcsak hogy nem védte meg kiskorú felhasználóit a veszélyes tartalmaktól, hanem aktívan népszerűsítette azokat számukra.

„A TikTok azt állítja, hogy a minimum korhatár 13 év, de keveset tesz a felhasználók életkorának ellenőrzésére vagy a korhatár-korlátozások érvényesítésére, annak ellenére, hogy tudomása van arról, hogy a kiskorú felhasználók között széles körben elterjedt. A TikTok tudja, hogy jelenleg több százezer, akár hatéves gyermek használja közösségi médiatermékét, de nem tesz kísérletet az ilyen felhasználók azonosítására és használatuk megszüntetésére”

- áll a keresetben.

Bár a per sokára érhet véget, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Sérülés-, Erőszak- és Méregmegelőzési Tanácsa azt javasolja, hogy a szülők tegyék meg a saját lépéseiket annak érdekében, hogy elkerüljék a következő tragédiát.

„Az általános iskolás korú gyerekeknek nincs meg a tudásuk vagy a rálátásuk ahhoz, hogy felismerjék, ezek veszélyes dolgok”

- nyilatkozta a tanács elnöke, Lois Lee.

Amikor a fiatalok nagyszámú kedvelést vagy megosztást látnak, azt gondolhatják, hogy egy kihívást szórakoztató vagy biztonságos kipróbálni, ezért azt tanácsolta a szülőknek, hogy figyeljék gyermekeik közösségi médiahasználatát, és korlátozzák a képernyő előtt töltött időt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Exhumálták egy 22 évvel ezelőtti gyilkossági ügy áldozatát, így jutottak el a rendőrök a gyanúsítottakhoz
A két férfit kedden fogták el Kecskeméten.

Link másolása

Egy 22 éve történt gyilkossági ügyben fogtak el két férfit kedden Kecskeméten – derül ki a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki közleményéből. Az áldozat egy 24 éves férfi volt, az orvosszakértő véleménye alapján azonban akkor megszüntették az eljárást.

Az eset 2000. október elsején történt Kecskeméten. Az Izsáki úton található Silver diszkóban hajnalban az egyik vendéget a biztonsági őrök megverték majd kidobták a szórakozóhelyről. A 24 éves férfit nem sokkal később a közelben lévő vasúti síneken egy vonat halálra gázolta. Az ügyben akkor indított államigazgatási eljárás – elsősorban az igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva –

nem állapított meg idegenkezűséget, így az eljárást meg is szüntették.

Később azonban, amikor a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályán egy orgazdaság ügyében nyomoztak, akkor olyan információkhoz jutottak, amelyek alapján feltételezhető volt, hogy a 24 éves férfi halála mégsem egyszerű baleset volt.

Ekkor már aljas indokból elkövetett emberölés gyanúja miatt rendelték el a nyomozást, ennek során pedig „a modernkori technika vívmányait is segítségül hívták”.

Az áldozatot exhumálták, majd a Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet igazságügyi orvos-, nyom-, fizikus- és antropológusszakértő együttes vizsgálata megállapította, hogy a férfi koponyáját a vonatgázolás okozta sérülésen kívül több más fizikai behatás is érte.

A nyomozók a begyűjtött bizonyítékok és a felkutatott közel száz tanú vallomása alapján jutottak el 47 éves kecskeméti N. Tamáshoz és a 49 éves nagyvenyimi V. Lajoshoz. A két férfit november 29-én hajnalban fogták el a nyomozók: N. Tamást az otthona közelében, V. Lajost pedig a munkahelye előtt.

Mindkettőjük otthonát átkutatták, a két férfit pedig előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket emberölés miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már december közepére kiderülhet, mennyit kell fizetni jövőre a gázért és az áramért
Módosították a rezsiárak számításának határidejét.

Link másolása

Új határidőt adott meg a kormány a rezsiárak számítására, így hamarabb kiderülhet, hogy mennyit fizetünk jövőre a gázért, áramért - írja a Portfolió egy szerda éjjel megjelent rendeletmódosítás alapján. A lap elemzése szerint azonban

abban kár reménykedni, hogy januártól lazítanak a jelenlegi rezsiszabályokon.

Az eddigi szabályok szerint december 31-e után a lakossági piaci árat, illetve a versenypiaci költségeket tükröző árat negyedévre az egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőző adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül határozta volna meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Ez alapján pedig csak a karácsonyi időszakban szültetett volna meg a döntés az új árakról.

A szerdai esti Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által jegyzett módosítás azonban a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakra vonatkozó ár megállapításakor a hivatal a lakossági piaci árat és a versenypiaci árat az egyetemes szolgáltató által 2022. december 9. napjáig tett adatszolgáltatás alapján, annak megtételét követő legfeljebb 5 munkanapon belül határozza meg a hivatal.

Így pedig a Portfolió szerint

már legkésőbb december 16-ig kiderül, hogyan változik január elsejétől a gáz és az áram ára.

A lap arra is kitér, hogy október végéig nagyot esett a tőzsdei gázár, így nyilván sokan reménykedhetnek abban, hogy januártól már 752 forintnál kevesebbet kell majd fizetniük az átlagfogyasztásuk feletti részre.

Csakhogy az állami gázszolgáltató veszteségei jövőre is nőni fognak, így vélhetően hiábavaló a rezsiszabályok enyhítésében reménykedni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Újabb 30 tiltakozó tanár kapott figyelmeztetést, 14 az ország legjobb gimnáziumában
A legközelebbi polgári engedetlenség után őket is kirúghatják.

Link másolása

Az iskolaigazgatók csütörtökön a tankerületek kérésére 30 tanárt figyelmeztettek levélben, ebből 14 fő a 8. kerületi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozik – írja a 444.hu.

A figyelmeztetés azt jelenti, hogy ha még egyszer ún. polgári engedetlenségi mozgalom keretein belül nem veszik fel a munkát, akkor várhatóan őket is elbocsátják – hasonlóan a tegnap kirúgott 8 pedagógushoz.

Az intézmény 2022-ben is az ország egyik legjobb iskolája címet kapta meg, csütörtök reggel a tanárai és diákjai tüntetést tartottak az iskola épülete előtt a kirúgott tanárokkal szolidaritást vállalva. A figyelmeztető levelekről az egyik tanár posztolt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán három budapesti középiskola újabb nyolc tanárát rúgták ki, mert korábban részt vettek polgári engedetlenségi akciókban. A diákok válaszul már szerda estére tüntetést szerveztek a Belügyminisztérium épülete elé, csütörtökön pedig a Tanárok a Tanárokért csoport újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett, amihez már 61 intézmény csatlakozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport, benne vannak a Transparency International és a K-Monitor képviselői is
December 13-án lesz az első ülésük.

Link másolása

Létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport, miután mind a tíz civil helyet betöltötték – közölte a hatóság csütörtökön. A testület december 13-án ülésezik először.

Az IH mellett működő, konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagból áll.

Tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem kormányzati szereplők közül. A pályázatra 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély.

A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:

 • Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.),
 • Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság),
 • Fázsi László, Fonyódi Krisztián, Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége),
 • Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország),
 • Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet),
 • Sándor Tamás, Várady Szilvia, Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

  A testületet az Integritás Hatóság elnöke, Bíró Ferenc vezeti, az első ülésük december 13-án lesz. A tagok hamarosan megkapják az alakuló ülés napirendjét és a működésre tett ügyrendi javaslatot, amit véleményezhetnek.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: