HÍREK

„Megtizedelik a tanárokat” – A kirúgott pedagógusok mellett tüntettek szombat délután a Klebelsberg Központ előtt

Több ezren vettek részt az újabb megmozduláson. Az egyik most kirúgott tanár azt mondta, nem a hivatását vették le, hanem a jövőképét.

Link másolása

Szombat délutánra is tüntetést hirdetett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szerdán három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki, mert részt vettek polgári engedetlenségben. Az aznap estére összehívott villámtüntetésen jelentették be, hogy szombaton újra tiltakozni fognak. A demonstráción ötezren jelentek meg - írja a Mérce.

Az eseményen felszólalt Törley Katalin, aki úgy kezdte: „Van benzin? Van cukor? Van tojás? Van tanár?” Mire a tömeg válaszolt: „Nincs tanár, nincs jövő”. A pedagógus beszélt arról, hogy a céljuk, felhívni a figyelmet az oktatás válságára. Azt is megígérte, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviselői többek között azt mondták:

„A szegénységet választják, azok, akik a tanári hivatást választják”.

A felszólalásuk végén pedig azt kérték, hangosan, hogy a kormány is hallja, kiáltsák: „nem félünk, nem hagyjuk, folytatjuk"

- írja a Telex a beszámolójában.

Szerintük Orbán és Pintér is szintet lépett, mert korábban azt mondták, hogy a polgári engedetlenségben résztvevőknek nem eshet baja.

„Megtizedelik a tanárokat. Random választottak ki nyolc tanárt, akit kirúgnak”

- tették hozzá. Majd azt kérték a szülőktől, hogy a sztrájknapokon ne küldjék a gyerekeket iskolába. A tanároktól pedig azt, hogy „vegyék komolyan a sztrájkot”.

Majd jövő hét csütörtökön - december 8-án - nyolc órára általános sztrájkot hirdettek. „Mindenki álljon le” - kérték. December 9-re pedig újabb tüntetést hirdettek.

Ezt követően két Karinthy-s diák szülője elmondta, hogy "Ezeket a tanárokat, akiket kirúgtak, a diákoknak szüksége van. (…) Ha kell, és most kell, a szülők finanszírozni fogják, hogy a tanárok a kirúgott tanárok taníthassanak.” Ők is ígéretet tettek: „Nem hagyjuk magukra a gyerekeinket és nem hagyjuk magukra a pedagógusainkat is. Amikor őket kirúgják, belénk is rúgnak” – mondták. Kérni fogják, hogy az elbocsátott pedagógusokat vegyék vissza: "Nem akarjuk, hogy a gyerekeink a Wikipédiáról tanuljanak meg szorozni. A tiltakozás új formáit kell választani, nem félhetünk a radikális eszközöktől sem” - tették hozzá.

Az ADOM és az EDF diákjai december 8-ra ülősztrájkot hirdettek.

Az Eötvös Gimnázium kirúgott tanára, Kapin Lilla azt mondta, hogy ő is jelezné Orbán Viktornak, hogy felmentené pozíciója alól: „Én azért harcoltam, hogy 35 év múlva emelt fővel, egy jobb oktatási rendszerben tudjak oktatni. Azért harcoltam, hogy tükörbe tudjak nézni. Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet” - mondta, majd azt kérte, hogy a vidéki iskolák is „álljanak mellénk és harcoljanak velünk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Templomtetőbe fúródott kereszt, gyökerestől kicsavart fák – durva károkat okozott a szombati szélvihar
Országszerte tetőket rongált meg és fákat döntött az útra az orkán erejű szél. Mutatjuk a látványos fotókat.

Link másolása

Viharos szél tombol az egész országban péntek este óta. Szombat reggel óta már számos helyen okoztak már gondot az erős széllökések.

Ahogy beszámoltunk róla, Mohácson egy Penny Market áruház döntötte le az orkán erejű szél.

Murakeresztúron a faluház tetőszerkezete rongálódott meg.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Látrányban a Művelődési Központ tetejét tépte fel a szél.

Fotó: Daci07/Időkép

Budapesten, az I. kerületi Fő utcában található Szent Ferenc sebei katolikus templomnak meglazult a lemezborítása.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Pécshez tartozó Nagyárpádon a templomtoronyról lerepült kereszt átlyukasztotta a tetőt.

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Szántódon jókora fa dőlt a 7-es útra, éppen egy autóra.

Fotó: Balatonföldvár Város/Facebook

Több helyen is fákat csavart ki a földből a szél, például Ajkán, Szekszárdon, Kacsótán, Kaposváron és Ógyalláron.

Fotó: pufika83/Időkép
Fotó: Rova71/Időkép

Fotó: Erikakacsota123/Időkép

Fotó: Kacs Dávid/Időkép

Fotó: Vörös Mónika/Időkép

Kőszegen villanyoszlop dőlt ki.

Fotó: Lakatár Tamás/Időkép

Bonyhádon ilyen komoly pusztítást végzett a szél.

Fotó: MetFigyelő/Facebook


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szívecskés háttérrel üzent Deutsch Tamás az amerikai nagykövetnek Facebookon
Érdekes választás ez a háttér, miközben a magyar-amerikai kapcsolatok rombolásáról ír bejegyzésében.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter reagált az amerikai nagykövet Politicónak adott nyilatkozatáról, melyben azt mondta, hogy a magyar kormány tagjai a Vlagyimir Putyin által képviselt nézeteket visszhangozzák. A magyar külügyminiszter azt válaszolta:

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá”.

Erre David Pressman is visszaszólt:

„Tisztelettel, de Oroszországnak azt a kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csak »magyarországi belpolitikai fejleménynek«”.

Az üzengetésbe most Deutsch Tamás is beszállt. Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben ezt írta: „A magyar-amerikai kapcsolatok rombolása, ha a budapesti USA nagykövet folyamatosan beszólogat a magyaroknak. Ennyi”. Viszont érdekes, hogy a véleménye megosztásához szívecskés hátteret választott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elbontják a 140 millió forintnyi uniós pénzbe került biciklis kalandparkot Hatvanban
A polgármester tervei szerint a területen egy másik bringapark épülhet majd.

Link másolása

Az Átlátszó Hatvanba látogatott, hogy megnézze a 2015-ben, 140 milliós, uniós pénzből épült biciklis kalandparkot, amit eddig 55 ember használt.

A megnyitás utáni évben volt egy súlyos baleset is, ezért utána már csak saját felelősségre lehetett, regisztrálás után használni. A kalandparkot hivatalosan 2021 nyarán zárták be, de csak tavaly ősszel lakatolták le.

A pályának többféle szakasza van, de pár helyen már töredezik. A pálya része egy beruházásnak, ami híddal, bicikliúttal együtt nettó 884 millió forintba került. A kivitelezést az EB Hungary Invest Kft. végezte, amely azóta több milliárdos állami beruházást is kapott - jegyzi meg a portál.

A pálya bontása lassan halad, most a negyedénél tarthatnak. Az önkormányzat döntése alapján a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd a területre újra biciklis parkot építene, de negyedannyiból. Igaz, erre nincs uniós támogatás, csak állami pénzt kaphatna.

A polgármester szerint olyan park lenne, amit "kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni".

A portál szerint a városban épített lombkoronasétány útját is feltörte a nád, amit a készíttető Duna Aszfalt szurokkal oldott meg. Az Átlátszó szerint azóta újabb repedések jelentek meg és a fű is kinőtt rajta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lelőtték az Egyesült Államok felett szálló kínai kémléggömböt
Joe Biden amerikai elnök minél előbb meg akart szabadulni tőle, ezért döntöttek a lelövése mellett.

Link másolása

Lelőtte az amerikai hadsereg azt a kínai kémballont, amely a hét közepe óta lebegett az Egyesült Államok felett - írja a CNN.

Mint megírtuk, korábban már mérlegelte az amerikai kormány az eszköz lelövését, akkor azonban biztonsági okokból elvetteték ezt. A tévécsatorna szerint viszont Joe Biden amerikai elnök arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy amint biztonságos, azonnal szedjék le a léggömböt. Az amerikai hadsereg úgy látta, hogy akkor lehet ezt a legbiztonságosabban megtenni, amikor a kémballon víz felett repül.

A CNN szerint végül akkor lőtték le, amikor az Atlanti-óceán felett lebegett Dél-Karolina partjainál. A művelet előtt légtérzárat és részleges hajózási tilalmat rendeltek el a környéken.

Joe Biden maga számolt be arról, hogy sikeresen kiiktatták az eszközt, meg is dicsérte a művelet végrehajtóit.

A lelövésről több videó is felkerült a Twitterre:


Link másolása
KÖVESS MINKET: