Megszüntetné az élelmiszerárstopot két szakmai szervezet
Egyetért abban Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, hogy a fél éve tartó élelmiszerárstop már túl van az ideiglenesség határán, ráadásul extraprofitadóval is sújtják a gyártókat - hangzott el az ATV Start című műsorában.
– jegyezte meg Máhr András, hogy az itthoni 27 százalékos áfa mellé még gyakorlatilag négy százalékos extraprofit-adót tettek az élelmiszerek árához.
Éder Tamás szerint az élelmiszerek áfatartalmának csökkentése lehetne az egyik megoldás, hogy ne emelkedjenek drasztikusan az árak. Szerinte 4-5 éve, amikor ezt meglépte az állam néhány termék esetében, akkor a KSH adatai is azt bizonyították, hogy ez tényleges árcsökkenést okozott.
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az élelmiszerárakat három tényező befolyásolja:
Mivel mindhárom tényezőnél jelentős emelkedés tapasztalható, ezek együttes hatásai olyan drasztikusak,
A szakértők szerint a vásárlók elkezdenek már most tudatosabban vásárolni, és érezhetően az olcsóbb termékeket választják.
Abban mindketten egyetértettek, hogy „az árstopot meg kell szüntetni”, hiszen azt egy ideiglenes lépésnek gondolták, de