HÍREK
A Rovatból

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

A feladatait és a dolgozóit egy állami tulajdonú cég veszi majd át. Az indoklás szerint így stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudják tenni a meteorológiai szolgáltatásokat.

Link másolása

Év végén megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat, a feladatait egy a 100 százalékos állami tulajdonban lévő non-profit cég veszi át – ez derül ki az Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetéből, amit a 24.hu szúrt ki.

A kormany.hu oldalon is elérhető, Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed majd a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti és elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől. Ez utóbbi körében a következő feladatokat kell ellátni:

 • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
 • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzététele;
 • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
 • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
 • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

  A tervezet záró rendelkezései szerint

  az Országos Meteorológiai Szolgálat mint a környezetvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv 2023. december 31-én szűnik meg. Feladatait a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át 2024. január elsejétől.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál foglalkoztatott kormánytisztviselők kormánytisztviselői kormányzati szolgálati jogviszonya munkaviszonnyá alakul át a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nél. A tervezet szerint ez a megoldás stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatok számára.

  2022-ben augusztusában a szervezet irányítási jogát akkor gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal menesztette az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét. Akkor a közleményben nem indokolták a döntést, de vélhetően köze lehetett ahhoz, hogy pár nappal korábban az OMSZ javaslatára határozott úgy a nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs, hogy nem tartják meg az augusztus 20-i tűzijátékot. Végül azonban se szél, se eső nem volt az esemény tervezett ideje alatt Budapesten.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Itt vannak az adatok: Rengeteg szavazót vesztett a Fidesz a kegyelmi botrány miatt
  Csökkent a támogatottságuk és nőtt a bizonytalanok száma is. A szakember szerint jelentős mértékben, főleg ilyen rövid idő alatt.

  Link másolása

  Sokkolta a Fidesz-tábort az elnöki kegyelem és a pedofilbotrány. Azonnal csökkent a kormánypárt támogatottsága és nőtt a bizonytalanok száma. Ez derült ki a Publicus Intézet kutatásából - írja a Népszava.

  Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a lapnak elmondta, hogy a február 13. és 20. között végzett felmérés alapján a magyarok 70 százaléka helyesnek tartotta, hogy a botrány után lemondott posztjáról az államfő.

  A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt

  – mondta el Pulai András.

  A szakember szerint ez a népszerűségvesztése nagyon jelentős ilyen rövid idő alatt. De az, hogy lesz-e további vesztesége a kormányzópártnak, az attól is függ, hogy mennyire sikerül a dolgot napirenden tartani - írja a lap.

  A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás - véli Pulai.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk
  HÍREK
  A Rovatból
  Tölgyessy Péter: Novák Katalin volt Orbán Viktor első számú utódjelöltje
  A politikai elemző a Partizánban azt mondta, nem csekélység volt a köztársasági elnököt beáldozni, de Orbán Viktor az egyetlen, aki nem lecserélhető, ha kell, mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé.

  Link másolása

  Tölgyessy Péter szerint a miniszterelnök vezéráldozatot hozott azzal, hogy Novák Katalin lecserélése mellett döntött. Őt ugyanis éveken keresztül építették fel, hogy melegséget sugárzó, mosolygós, szeretni való köztársasági elnökké váljon, akinek jelentős hatása volt a Fidesz saját közönségére. Volt egy munkamegosztás a miniszerelnök és Orbán Viktor között, akár nemzetközi szinten is, amit tudatosan, komoly munkával építettek fel.

  Az elemző szerint hatalmas lehetett az ijedtség, ha őt beáldozták. Annál is inkább, mert hihetetlen ambíctó volt Novák Katalinban, Orbán Viktor elsőszámú utódjelöltjének tekintették.

  „Az én megítélésem szerint az első számú utódjelölt volt”

  - fogalmazott a Partizánban Tölgyessy Péter.

  Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy utódlási helyzet lenne a Fideszben, Orbán Viktor elképesztően jó állapotban van, és akár még 30 év is benne van. „Az ilyen rendszerekben általában halálig kitart a vezető.” És nincs túl nagy jelentősége, hogy kire mutat rá a vezér.

  Ugyanakkor úgy látja, „mintha kibillent volna az egyensúlyából a miniszerelnök”. Megingott. Ez az ügy nagyon mélyen érintette a Fidesz közönséget. Egy polarizált országban nem sokat számít, mit gondolnak az ellenzékiek, de az igen, hogy mit gondol a saját tábor.

  „Az is világos, hogy ebben a rendszerben mindenki lecserélhető, kivéve a miniszterelnököt. Tehát ha ővele baj történik, bármilyen természetű baj, akkor vége a rendszernek. Éppen ezért önfeláldozóan mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé is”

  – mondta a műsorban.

  VIDEÓ: Tölgyessy Péter a kegyelmi botrány hatásairól


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  HÍREK
  A Rovatból
  Tölgyessy: Magyar Péterben semmi sincsen, az ellenzéki véleményeket mondja fel
  A politikai elemzőt Magyar Péterről is kérdezte Gulyás Márton a Partizánban. Azt mondta, Simicska Lajos nagyságrendekkel fontosabb szerepet játszott a rendszerben, mégis csak egy epizód volt.

  Link másolása

  „Én ezt már betegségtünetnek tartom, ami körülötte zajlik" - mondta Tölgyessy Péter Magyar Péterről a Partizánban.

  A politikai elemző szerint ha kimennénk az utcára, és megkérdeznének egy ellenzékit, mit gondol a Fideszről, pontosan ugyanazt mndaná, amit Magyar Péter.

  „Ebben semmi nincsen, az ellenzéki közvélemény mondatait mondja fel. A nagy eltérés, hogy ezt olyan valaki mondja, aki egy második, harmadik vonalbeli fideszes politikusnak volt a férje, és körülbelül nyolcadik vonalbeli állásokat töltött be a rendszerben.”

  Magyar Péter azt mondja, hogy visszaélések történtek a Fidesz rendszerben, de arról nem beszél, ki követte el, hogyan, miként. Azt, hogy visszaélések történnek Magyarországon, még a Fidesz szavazók is így gondolják, van, aki szerint ez a világ természetes rendje.

  „Ezt inkább betegségtünetnek tartom. Azt jelzi, hogy az ellenzéki szavazókban óriási vágy van, hogy kimondjuk végre, hogy ez szörnyű, ez elviselhetetlen. És egy volt fideszes mondja nekik, hát ez egy hős, ez egy isten. De semmit nem mond azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a szerencsétlen országot kormányozni. És semmiféle konkrétumot nem mond.”

  Tölgyessy Péter szerint "láttunk már karón varjút", Simicska Lajos százszor fontosabb volt, mondott mindefélét, igazán lehetett a tarsolyában valami, ugyanabba a középiskolába járt, mint Orbán Viktor, közvetlen harcostársa volt, és mégsem atombomba robbant, csak egy átmeneti felbuzdulás következett.

  A csodába hisz az ellenzék, hogy az égből jön valami, és megoldja a dolgot. De nem csodavárás kellene, hanem arra válaszolni, "én mit tudok tenni."

  VIDEÓ: Tölgyessy Péter a kegyelmi botrány hatásairól


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  49 ingatlant kapott a református egyház az államtól ingyen, miután Balog Zoltán lett az egyházfő
  Az egyház így 2,5 év alatt 13 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat, míg az azt megelőző években jóval kevesebbet.

  Link másolása

  Balog Zoltán református püspök egy hete mondott le a zsinat elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy ő is támogatta Novák Katalin kegyelmi döntését a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese részére. Ám a püspöki tisztségét megtartotta.

  Egy egyházi vezető azzal védte meg, hogy „ha Balog jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor legyen jó most a nehezebb időkben” - írja a 24.hu.

  A lap emlékeztet rá, hogy Balognak jó kapcsolata volt a kormányzattal, és ennek érezhető hatása is volt. A Párbeszéd tavaly adatigénylést adott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, hogy megtudja, milyen ingatlanokat kapott az egyház ingyenesen 2010-től.

  Eszerint Balog előtt 11 év alatt 8 állami ingatlant kaptak. Majd 2,5 év alatt (2023 augusztusáig) 49 állami ingatlant kapott a református egyház.

  Így összesen 13 milliárd forint értékben kaptak ingatlanokat.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk