HÍREK

Megszólaltak a bucsai mészárlás túlélői az átélt borzalmakkal kapcsolatban

A városban nincs internetkapcsolat, sok házból nem maradt más, csupán néhány fal maradványa. A helyiek a pincékben próbáltak elbújni.

Link másolása

A bucsai Vokzal’na utca lakói közül a legtöbben csendes életre vágytak, miután belefáradtak Kijev gyors tempójába - ezért költöztek el a „Kis Svájcnak” is nevezett, az ukrán fővárostól mindössze 43 km-re fekvő városkába, kezdi riportját a Guardian.

A nyugodt életből mára csak kiégett otthonok, vér és sárban szétszórt katonai felszerelések maradtak.

A 43 éves Serhiy Savenko, aki édesanyjával, a 72 éves Larisával él a 35. szám alatt, hetven orosz páncélozott járművet számlált össze, amint azok február 27-én 9 óra 10 perckor elgurultak mellettük a szomszédos Irpin városa felé, majd onnan tovább Kijevbe.

„Körülbelül 40 percbe telt, mire elhaladtak a házunk mellett. Néztem és számoltam. Aztán az ukránok az oroszokra lőttek” - meséli Savenko. Ezután harminc percnyi pusztítás következett.

Orosz holttestek hevertek az úton, forró fém repült a levegőben, betört minden ablak, tűzbe borultak a fák és égtek a járművek. Megtöltötte a levegőt az égő olaj és fém szaga.

Azok az oroszok, akik el tudtak menekülni, megtették. Ám egy órával később visszajöttek, hogy olyan pontokat alakítsanak ki, ahonnan tüzet nyithatnak az ukrán védőkre.

„Egész idő alatt a pincénkben voltunk”

– mondta Savenko. Az egyik orosz katona lement és meglátta őket. Elvette a telefonjaikat, és azt mondta, legyenek csendben, mert a többiek lelövik őket.

A 62 éves Zinaida a 31-es számú házban lakott, de március 5. óta a pincéjében volt, lányát és 16 éves unokáját evakuálták. Egy cetlit markol, arcán könnyek csorognak le. Az ukrán hadsereg vasárnap találta meg a sarkon veje holttestét:

„A lányom megkérte őt, hogy hagyja el a pincét, hogy elhozzon néhány dolgot a szomszéd házból. Itt van a jegyzete, nála volt: cigaretta a kanapé melletti polcon, tabletták, élelmiszerek, papucsok, takaró. Március 4-én hagyta el a házat. Alig 20 méterre ment el, és az oroszok megölték. Nincs figyelmeztetés, nincs ok. Nagyon jó apa volt, a fia nagyon szerette. Fogyatékkal élő. Hogyan mondjam el nekik?"

Az út ugyanazon oldalán, a 27-es szám alatti újépítésű lakótömb az 55 éves Ivan és az 50 éves Helen tulajdonában van, csupán három hónappal ezelőtt költöztek be. Az itt lakó nyolc család közül egyedül ők maradtak, mert nem volt hova menniük.

„Folyamatosan takarítottunk, söpörtünk. Amúgy nincs pincénk. Meg akartuk mutatni, hogy nem félünk”

– mondja Ivan, és hozzáteszi:

"De látja ott azt a magas lakóházat? Nos, volt egy mesterlövész, és mérges volt, hogy nem félünk és nem ijedtünk meg. Szóval lövéseket adott le ránk."

Az út túloldalán, a 32-es szám alatt már nincs más, csak néhány fal maradványa. Lakói a pincében bújtak el, mielőtt kitelepítették őket. A 25-ös szám alatti szomszédok zöld tetője beszakadt egy közvetlen találat miatt. A pincében lapuló tulajdonosai, a 66 éves Oleksandr és a 65 éves Galayno, akik a szomszédban lévő idős barátjuk gondozói voltak, csodával határos módon megmenekültek.

Hétfőn a hatóságok öt férfi holttestét szállították el, akiket megkötöztek és lelőttek az oroszok egy alagsorban.

A város közelében emberi maradványokat is találtak - Olga Sukhenk, Motyzhyn polgármestere, férje és fia voltak azok.

A Vokzal'na utca sarkán, közel ahhoz a helyhez, ahol 21 halott civilt találtak Bucsa egyik főútján szombaton, az 57 éves Szergij Zebenko és felesége, Helen rokonuk, az 59 éves Dmitro Bernaszszkij sírja mellett állnak a kertükben.

"Március 31-én találtuk meg a holttestét, mindössze 150 méterre tőlünk”

– mondta Helen.

„De még azt sem tudjuk, mikor ölték meg, talán 10 nappal korábban, amikor jött hozzánk. Három golyó volt a bal lábában, egy a szívében és egy a tüdejében. A szupermarket mellett volt. Újra akarjuk temetni. Pilóta volt az ukrán légierőnél. Az egyenruhájában akarjuk eltemetni, ennek meg kell történnie. Miért tették ezt velünk?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Templomtetőbe fúródott kereszt, gyökerestől kicsavart fák – durva károkat okozott a szombati szélvihar
Országszerte tetőket rongált meg és fákat döntött az útra az orkán erejű szél. Mutatjuk a látványos fotókat.

Link másolása

Viharos szél tombol az egész országban péntek este óta. Szombat reggel óta már számos helyen okoztak már gondot az erős széllökések.

Ahogy beszámoltunk róla, Mohácson egy Penny Market áruház döntötte le az orkán erejű szél.

Murakeresztúron a faluház tetőszerkezete rongálódott meg.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Látrányban a Művelődési Központ tetejét tépte fel a szél.

Fotó: Daci07/Időkép

Budapesten, az I. kerületi Fő utcában található Szent Ferenc sebei katolikus templomnak meglazult a lemezborítása.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Pécshez tartozó Nagyárpádon a templomtoronyról lerepült kereszt átlyukasztotta a tetőt.

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Szántódon jókora fa dőlt a 7-es útra, éppen egy autóra.

Fotó: Balatonföldvár Város/Facebook

Több helyen is fákat csavart ki a földből a szél, például Ajkán, Szekszárdon, Kacsótán, Kaposváron és Ógyalláron.

Fotó: pufika83/Időkép
Fotó: Rova71/Időkép

Fotó: Erikakacsota123/Időkép

Fotó: Kacs Dávid/Időkép

Fotó: Vörös Mónika/Időkép

Kőszegen villanyoszlop dőlt ki.

Fotó: Lakatár Tamás/Időkép

Bonyhádon ilyen komoly pusztítást végzett a szél.

Fotó: MetFigyelő/Facebook


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szívecskés háttérrel üzent Deutsch Tamás az amerikai nagykövetnek Facebookon
Érdekes választás ez a háttér, miközben a magyar-amerikai kapcsolatok rombolásáról ír bejegyzésében.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter reagált az amerikai nagykövet Politicónak adott nyilatkozatáról, melyben azt mondta, hogy a magyar kormány tagjai a Vlagyimir Putyin által képviselt nézeteket visszhangozzák. A magyar külügyminiszter azt válaszolta:

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá”.

Erre David Pressman is visszaszólt:

„Tisztelettel, de Oroszországnak azt a kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csak »magyarországi belpolitikai fejleménynek«”.

Az üzengetésbe most Deutsch Tamás is beszállt. Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben ezt írta: „A magyar-amerikai kapcsolatok rombolása, ha a budapesti USA nagykövet folyamatosan beszólogat a magyaroknak. Ennyi”. Viszont érdekes, hogy a véleménye megosztásához szívecskés hátteret választott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elbontják a 140 millió forintnyi uniós pénzbe került biciklis kalandparkot Hatvanban
A polgármester tervei szerint a területen egy másik bringapark épülhet majd.

Link másolása

Az Átlátszó Hatvanba látogatott, hogy megnézze a 2015-ben, 140 milliós, uniós pénzből épült biciklis kalandparkot, amit eddig 55 ember használt.

A megnyitás utáni évben volt egy súlyos baleset is, ezért utána már csak saját felelősségre lehetett, regisztrálás után használni. A kalandparkot hivatalosan 2021 nyarán zárták be, de csak tavaly ősszel lakatolták le.

A pályának többféle szakasza van, de pár helyen már töredezik. A pálya része egy beruházásnak, ami híddal, bicikliúttal együtt nettó 884 millió forintba került. A kivitelezést az EB Hungary Invest Kft. végezte, amely azóta több milliárdos állami beruházást is kapott - jegyzi meg a portál.

A pálya bontása lassan halad, most a negyedénél tarthatnak. Az önkormányzat döntése alapján a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd a területre újra biciklis parkot építene, de negyedannyiból. Igaz, erre nincs uniós támogatás, csak állami pénzt kaphatna.

A polgármester szerint olyan park lenne, amit "kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni".

A portál szerint a városban épített lombkoronasétány útját is feltörte a nád, amit a készíttető Duna Aszfalt szurokkal oldott meg. Az Átlátszó szerint azóta újabb repedések jelentek meg és a fű is kinőtt rajta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lelőtték az Egyesült Államok felett szálló kínai kémléggömböt
Joe Biden amerikai elnök minél előbb meg akart szabadulni tőle, ezért döntöttek a lelövése mellett.

Link másolása

Lelőtte az amerikai hadsereg azt a kínai kémballont, amely a hét közepe óta lebegett az Egyesült Államok felett - írja a CNN.

Mint megírtuk, korábban már mérlegelte az amerikai kormány az eszköz lelövését, akkor azonban biztonsági okokból elvetteték ezt. A tévécsatorna szerint viszont Joe Biden amerikai elnök arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy amint biztonságos, azonnal szedjék le a léggömböt. Az amerikai hadsereg úgy látta, hogy akkor lehet ezt a legbiztonságosabban megtenni, amikor a kémballon víz felett repül.

A CNN szerint végül akkor lőtték le, amikor az Atlanti-óceán felett lebegett Dél-Karolina partjainál. A művelet előtt légtérzárat és részleges hajózási tilalmat rendeltek el a környéken.

Joe Biden maga számolt be arról, hogy sikeresen kiiktatták az eszközt, meg is dicsérte a művelet végrehajtóit.

A lelövésről több videó is felkerült a Twitterre:


Link másolása
KÖVESS MINKET: