HÍREK
A Rovatból

Megszólalt Putyin a lelőtt orosz repülőgép ügyében

Az orosz elnök szerint az ukrán katonai hírszerzés tudta, hogy hadifoglyok vannak az Il-76-oson.

Link másolása

Tudomása volt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) arról, hogy ukrán hadifoglyokat szállít az orosz légtérben az Ukrajna területéről lelőtt orosz Il-76-os katonai szállítógép - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szentpéterváron, egy, a "különleges hadműveletben" részt vevő hallgatósággal tartott találkozón.

"Lelőtték az Il-76-os repülőgépünket, rajta a saját katonáikkal. (...) Az (ukrán) Hírszerzési Főcsoportfőnökség tudta, hogy katonákat szállítottunk oda, 65 embert, és összesen, azt hiszem, hogy 190 kicserélése volt tervbe véve. És ennek tudatában mértek csapást a repülőgépre"

- mondta az államfő.

Putyin kijelentette: a gép lezuhanásának helyszínén fellelt roncsolódott elemek arra utalnak, hogy vagy amerikai Patriot vagy francia gyártmányú légvédelmi rendszerből kibocsátott rakétáról van szó.

"Két-három napon belül meglesz a pontos válasz" - mondta az elnök.

Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán katonák azért hajtották végre a kilövést, mert rosszul tanították meg őket a rendelkezésükre bocsátott légvédelmi eszközök használatára.

"Nem tudom, hogy szándékosan vagy tévedésből, meggondolatlanságból tették-e, de nyilvánvaló, hogy ők tették. Először is azért, mert 11 óra 10 perckor két rakétaindítást észleltek a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területekről" - mondta az elnök.

"A mi légvédelmi rendszerünk nem mérhet csapást a saját repülőgépeire. Van benne saját-idegen felismerő rendszer, és bármennyire is nyomná a kezelő a gombot, a mi légvédelmi rendszereink nem lépnének működésbe" - közölte.

Jelenleg a gép feketedobozainak vizsgálata folyik. Azt ígérte, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) az eredményét, "a bűncselekmény minden körülményét maximálisan nyilvánosságra hozza", hogy az emberek tudják, mi is történt valójában Ukrajnában. Részvétét fejezte ki az incidensben életüket vesztett orosz katonák családjainak.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az ukrán fél a az oroszországi Belgorod megye légterében lelőtt egy orosz Il-76-os katonai szállító-repülőgépet, amely 65 ukrán hadifoglyot vitt fogolycserére. A fedélzeten tartózkodott még a gép legénységének hat tagja és az orosz katonai rendészet három tisztje.

Az orosz légvédelem a repülő lezuhanása előtt két légvédelmi rakéta indítását észlelte az ukrajnai Harkiv megye területéről, Lipci településről. Az incidenst a gépen tartózkodók közül senki sem élte túl. Az SZK terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást.

Putyin egyébként a pénteki találkozón azt mondta, hogy a hadműveleti zónában orosz részről több mint 600 ezer ember tartózkodik. Ezt "hatalmas mechanizmusnak" nevezte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Jégeső se kizárt: figyelmeztetést adtak ki négy megyére vihar miatt
Véget ér a nyárias idő. A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása


Ciklon érkezik hazánkba nyugat felől szerda késő délután.

Vége a nyárias időnek, sok helyen pedig zivatarok alakulhatnak ki, és a Hungaromet elsőfokú figyelmeztetést is kiadott Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyékre.

A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Tömegbaleset az M7-esen, három kilométeren áll a dugó
Négy autó ütközött össze Tárnok közelében.

Link másolása

Négy gépkocsi ütközött össze az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, a 20-as és 21-es kilométer között, a torlódás jelentős – írja honlapján a katasztrófavédelem.

Az Útinform szerint

három kilométeres torlódás alakult ki a baleset következtében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Könnygázzal mentek neki a rendőrök a külföldiügynök-törvény ellen tiltakozókkal szemben Grúziában
Az ellen a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoztak, amely előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

Link másolása

Több ezren követelték a külföldiügynök-törvény visszavonását a grúz fővárosban kedden - írta meg a Telex.

A közösségi oldalakra felkerült, erőszakos videófelvételeken látható, hogy a rendőrség aránytalanul lépett fel a békés tiltakozókkal szemben.

Az ellen a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoztak, amely előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

A tüntetők azt skandálták a Tbilisziben tartott tiltakozáson, hogy nem akarnak szovjet rezsimet az országban. A tiltakozók attól tartanak, hogy a törvényjavaslatot felhasználhatják a kritikus hangok elhallgattatására az év végén esedékes parlamenti választások előtt.

A kedd esti tüntetésen legalább 63 tüntetőt vettek őrizetbe a grúz hatóságok.

Csak annyit lehet tudni, hogy 6 rendőr sérült meg, és a sebesültek között van Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is, akit jelenleg kórházban ápolnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szerbiai magyarok gyűjthettek aláírást a Fidesznek Szentesen
A kérdésekre sem a Fidesz helyi szervezete, sem a polgármesterjelöltjük nem válaszolt. A gyakorlat egyébként nem törvénysértő.

Link másolása

Már az aláírásgyűjtő ívek felvételének napján összegyűltek az ajánlások Bozó Zoltánnak, Szentes fideszes polgármesterjelöltjének, illetve a képviselőjelöltjeiknek is, de Bozó videóüzenete szerint folytatták az aláírást.

Egy szentesi nő a Magyar Narancshoz juttatott üzenetében azt írta:

„Öten voltak, három férfi, két hölgy. Azt kérték, írjak alá a körzetben induló fideszes jelöltnek, de a nevét nem mondták. Pedig az íven rajta van.

Az, hogy nem helyiek, érződött a beszédjükön, és aztán egy szerb és egy magyar rendszámú autóba ültek be. Hallottam később, hogy mások egy képviselőjelölthöz is odamentek így, hogy a fideszes jelöltnek gyűjtenek aláírást.

Akit megszólítottak, szintén aláírást gyűjtött, de magának, és a saját plakátja alatt állt, de nem ismerték föl.”

Az információt a Szentesi Skacok nevű portál is megerősítette.

A Magyar Narancs megkérdezte az ügyről a helyi Fideszt, de válasz egyelőre nem érkezett.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Választási Iroda vezetője, Égető Gábor viszont elmondta, hogy a törvény nem köti ki, hogy csak magyar állampolgár és csak helybeli gyűjthet ajánlást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk