HÍREK
A Rovatból

Megszólalt Lázár János a Budapest-bérlet ügyben: ezt ajánlotta a fővárosnak a miniszter

A miniszter azt mondta, nem akarják szivatni a budapestieket, még csak a főpolgármestert sem.

Link másolása

Ha elfogadják a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton, akkor a Budapest bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon – ezt ajánlotta Lázár János áthidaló megoldásként a Budapest-bérlet ügyében. Az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető politikus szerint ez egy második fair ajánlat, egy valós tarifa-közösség.

Lázár János keddi debreceni sajtótájékoztatóján a Budapest-bérlet körül kialakult vita kapcsán úgy fogalmazott: a nap végén valakinek fizetnie kell az utazásért. Azt mondta, hogy a főváros tartozik a 2022-es és '23-as szolgáltatási díjjal, és nem tudja miért nem fogadták el a minisztérium legutóbbi ajánlatát. Szerinte az egy fair ajánlat volt, és ők korrekt munkakapcsolatra törekedtek Budapest vezetésével.

„Olyan gazdag Budapest, hogy ez az ügy már nem számított”

– fogalmazott Lázár.

A miniszter azt mondta, semmiféle szándékuk nincs arra, hogy az emberek életét megnehezítsék, és „a kormány nem akarja szivatni a budapestieket, még csak a főpolgármestert sem”.

Lázár a debreceni tájékoztatón azt is bejelentette, hogy március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben,

a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek.

Bevezetnek azonban egy új napi kedvezményes jegyet: a vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter kapcsán teljesen tanácstalanok az emberek: 21 százalék szerint jobboldali, 23 százalék szerint baloldali
Az is kiderült, hogy a legnagyobb mértékben a Fidesz-KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá.

Link másolása

Magyar Péter a válaszadók 21 százaléka szerint jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint középen áll - írta meg a Népszava egy friss kutatás kapcsán.

A Publicus Intézet felméréséből az derült ki, hogy az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2026-os választásokon, további 11 százalék valószínűleg rájuk voksol két év múlva.

A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor valószínűleg nem, 49 százaléka pedig biztosan nem tenné rá az ikszet.

Az is kiderült, hogy a legnagyobb mértékben a Fidesz-KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá.

Nagy a bizonytalanság az emberekben azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik politikai oldalhoz sorolható Magyar Péter, és ez a válaszokban is jól tetten érhető. A kutatásban részt vevők

21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll, 15 százalék viszont úgy vélekedik, nem lehet besorolni egyik oldalra sem (további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre).


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Kötelező biztosítást kell fizetni júliustól a gyorsabb rollerek után is
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. Ezt lehet tudni.

Link másolása

Bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb).

Az érintettekre a kötelezettség 2024. július 16-tól vonatkozik majd.

A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott járműre. Minden üzemben tartó saját felelőssége lesz, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – olvasható a közleményben.

A MABISZ egy tájékoztató ábrát is közzétett az új kötelezettségről, amely ezen a linken érhető el.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szinte minden bolt zárva lesz a pünkösdi hosszú hétvégén, mutatjuk a kivételeket!
A legtöbb bolt zárva tart pünkösd vasárnapján és hétfőjén is, de nem mindegyik.
Fotó_ Unsplash - szmo.hu
2024. május 14.


Link másolása

Május tizenkilencedikén és huszadikán, pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn zárva tart a legtöbb bolt, a szükséges élelmiszereket szombaton beszerzők pedig nagyobb forgalomra számíthatnak az üzletekben.

A Mindmegette közlése szerint a nagyobb szupermarketek, az Aldi, a Lidl, és társaik vasárnap és hétfőn mind zárva lesznek, de

az éjjel-nappalikba, és esetleg a benzinkutak boltjaiba le lehet majd ugrani, ha esetleg valamit nem sikerült az ünnep előtt megvenni.

Az élelmiszerboltokon kívül azok a dohányboltok, virágboltok és újságárusok is nyitva lesznek a két ünnepnapon, amik családi tulajdonban vannak, illetve az ügyeleti rendenek megfelelően néhány gyógysztertár is nyitva lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Víruskutató: az új Covid-alvariáns már mindenhol ott van, de nyáron szünetel
Rusvai Miklós szerint dominánssá válik az omikron legújabb variánsa. Az USA-ban már az esetek harmadáért a FLIRT névre hallgató vírusvariáns felelős.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2024. május 14.


Link másolása

„A FLIRT egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, amíg nem kap a görög ábécé szerint új nevet a koronavírus újabb változata, addig nem új variánsról, csak a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsáról van szó” – mondta Rusvai Miklós víruskutató az Indexnek.

Amerikai kutatók szerint a FLIRT tüskefehérjéinek változása miatt könnyebben bejut az emberi szervezetbe, és a vuhani törzs ellen kidolgozott vakcinák csak 60-70 százalékos védelmet nyújtanak ellene, viszont

az omikronra kifejlesztett oltások már 85-90 százalékban hatékonyak az új alvariánssal történő megfertőződéssel szemben.

A gyártók dolgoznak már a kifejezetten erre a változatra kifejlesztett vakcinán, ami minden bizonnyal elérhető is lesz már az őszi-téli időszakban.

Rusvai azt is elmondta, hogy „nyáron szabadságra megy a koronavírus”, május és szeptember között az esetszámok nem érik el a heti 200 ezer megbetegedésnél kezdődő járványos szintet.

A kutató ennek alapján

a rizikócsoportnak augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mert az esetszámok felfutása a tanévkezdés után után várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET: