HÍREK
A Rovatból

Megszavazta az Európai Parlament, hogy ne adjanak uniós pénzt Magyarországnak

Az elfogadott állásfoglalás szerint Magyarország nem tett eleget azért, hogy megkapja a támogatásokat.

Link másolása

Megszavazta az Európai Parlament (EP) azt az állásfoglalást, amely szerint a magyar kormány eddigi vállalásai nem elégségesek ahhoz, hogy Magyarország megkapja az ezekhez a feltételekhez kötött uniós forrásokat – írja a 24.hu.

Az 573 európai parlamenti képviselőből 416 voksolt az állásfoglalás mellett, 124-en ellene, 33-an pedig tartózkodtak.

Az EP ezzel arra kéri az Európai Bizottságot (EB) és az Európai Tanácsot, hogy ne zárják le a Magyarország ellen indított kondicionalitási eljárást, és fagyasszák be a Magyarországnak járó támogatások egy részét.

Arról már szerdán megjelentek sajtóhírek, hogy az EB sincs megelégedve a magyar kormány nyáron vállalt korrupcióellenes intézkedéseivel, ezért azt fogja javasolni a december 6-án ülésező pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát. Ez 7,5 milliárd eurót jelent.

Az EP-képviselők véleménye szerint az uniós források befagyasztásának feloldása csak akkor lenne lehetséges, ha a magyar korrekciós intézkedéseknek a gyakorlatban is fenntartható hatása van.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervvel kapcsolatban az EP sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány lépései miatt a pénzek még nem jutottak el a magyarokhoz. Megjegyezték ugyanakkor, hogy továbbra is fennáll az uniós pénzekkel való visszaélés kockázata, ezért a magyar terv jóváhagyásával mindaddig várni kell, amíg az ország teljes mértékben végre nem hajtja az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy ne engedjenek a kulcsfontosságú uniós döntések, köztük az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segítség, illetve a „globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetése megakasztásával nyomást gyakorló Magyarországnak”. Az EU-s döntéshozatal egyhangúságot megkövetelő szabályával való visszaélés „ne legyen semmilyen hatással” a helyreállítási tervvel és a jogállamisággal kapcsolatos döntésre – jelentették ki.

Az EP-képviselők nehezményezték továbbá, hogy az Európai Bizottság csak „hosszú késedelem után és túlzottan korlátozott hatállyal” indította el az uniós pénzek védelmét szolgáló feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben. Végezetül arra szólították fel a brüsszeli testületet, tegyen azonnali lépéseket a jogállamiság megsértésének egyéb vetületeit illetően is, különösen az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan.

Az Európai Bizottság szeptember 18-án korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból 7,5 milliárd eurónyi összeg befagyasztására tett javaslatot. A lépés a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus áprilisi elindítását követte. Magyarország tárgyalt az uniós bizottsággal, majd 17, az aggályok kiküszöbölését célzó intézkedést mutatott be. A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján az Európai Unió Tanácsa hozza meg december 19-ig.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor bejelentése bakival indult, majd jött Magyar Péter, aki felkérdezte a miniszterelnököt
Nem volt zökkenőmentes a kormányfő posztja a Védelmi Tanács üléséről, majd menetrendszerűen megérkezett az ellenzéki politikus.

Link másolása

Hiba csúszott vasárnap este az Orbán Viktor körüli kommunikációs stáb gépezetébe. A miniszterelnök 7 óra körül bejelentést tett egy későbbi posztjáról, majd háromnegyed 8 körül kiderült: a Védelmi Tanács összehívott üléséről tudhatunk meg információkat. Ez azonban nem sikerült elsőre, mert valaki véletlenül a kormányfő múlt heti, marokkói útjáról töltött fel egy videót – ugyanazt, amit egy nappal korábban már posztoltak.

Ezt hamarosan el is távolították Orbán Facebook-oldaláról, és hamarosan kikerült a videó arról, hogy miről tárgyaltak a védelmi ülésen. Mint kiderült, ebben sok új információ nem volt: kiderült, hogy az Izrael elleni iráni támadás miatt összehívott tanácskozáson a konfliktus Magyarországra gyakorolt lehetséges hatásairól beszéltek. Ezen kívül a miniszterelnök felszólította Pintér Sándort és a terrorelhárítás vezetőit, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják. Kedden Orbán Brüsszelben is tárgyal a kérdésről.

Nem sokkal a poszt kikerülése után már kommentelt is a mostanában vezető kormánypárti politikusok bejegyzései alatt lelkesen hozzászóló Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke az óvóhelyekről kérdezte a miniszterelnököt. Mint írja:

„Miniszterelnök Úr, megtenné, hogy ha már háborús veszélyhelyzet van Magyarországon, akkor közli a honfitársainkkal, hogy melyik településen hány ember számára áll rendelkezésre megfelelő óvóhely? Illetőleg, ha a társadalom többségének nem jutna semmilyen hely, akkor miért van ez így, ha már két éve elrendelték a veszélyhelyzetet? Előre is köszönjük a válaszát!”

Orbán Viktor bejelentésére hétfő reggelig több mint 3800 reakció érkezett (ebből valamivel több mint 2600 kedvelés), míg Magyar kommentjét 1800 ember lájkolta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ma már nem menekülünk: a fél országra figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt, jön a lehűlés
Sok helyen jégeső és heves, akár 80 km/órás széllökések és várhatóak. Keddre mindenhol jelentősen lehűl a hőmérséklet.

Link másolása

Hétfő délutánig nem várható csapadék az ország nagy részén, de délutántól előbb az északnyugati, majd estefelé az északi megyékben is kialakulhatnak zivatarok, helyenként akár hevesebb zivatarok is, amelyeket lokálisan intenzív (20-30 milliméter feletti) csapadékhullás kísérhet, emellett viharos, akár 70-80 km/órás széllökések is jöhetnek, és jégeső is előfordulhat környezetükben – írja a met.hu.

A nap még nyáriasan indul, az ország déli-délkeleti felén még szinte zavartalan lesz a napsütés, és újra elérhetjük a 30 fokot, az eddigi rekord (27,6 fok, Csongrád, 1952) is minden bizonnyal a múlté lesz – közli az Időkép.

Északon, északnyugaton viszont a közeledő hidegfront hatására már több lesz a felhő az égen, és délutántól nyugatról kelet felé mozgó záporok, zivatarok alakulhatnak ki

Ahogy a szél délnyugatiról északnyugatira fordul, a hőmérséklet is zuhanni kezd, hirtelen akár 8-10 fokkal is lehűlhet a levegő.

Hétfő éjjel északon és nyugaton folytatódik a csapadékos idő, de zivatarokra egyre kisebb lesz az esély. Majd kedden elsősorban délen, délkeleten van esély a záporok mellett zivatarokra, de heves események ekkor kevésbé valószínűek. Miközben északnyugaton csak 10 fok lesz kora délután, addig a Viharsarokban még 23-24 fokot mutathatnak a hőmérők.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter újabb dolgot jelentett be pártjáról – jó hír a szimpatizánsoknak
Jogerőssé vált pártja regisztrációja a június 9-i EP-választásra. Egyszersmind a külföldön élő magyarokhoz is szólt.

Link másolása

„Reggeli jó hír: jogerős lett a TISZA Párt regisztrációja a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásra. A tavaszt és a változást nem lehet megállítani” – írta hétfő reggeli Facebook-posztjában Magyar Péter.

A párt alelnöke egyben szólt a külföldön élő magyarokhoz is, sőt programot is hirdetett nekik: „Kérem a külföldön élő magyarok százezreit, hogy regisztráljanak a választásra és szánjanak egy kis időt és energiát a hazájukra június 9-én. A választás eredménye sorsdöntő lesz. A külföldön élő magyarok számára komplex hazaváró programot hirdetünk hamarosan.”

A politikába frissen berobbant Magyar Péter nem először szólítja meg a külföldön élő több százezer magyart: április 6-i tüntetésén Svájcban élő magyar is felszólalt, más országokban élők üzeneteit olvasta fel Nagy Ervin, míg néhány nappal később a NER-ből kicsekkoló politikus földosztást ígért a hazatérő, földműves családból származó honfitársainknak.

Magyar Péter posztja második felében az EP-választásokkal kapcsolatos fontos információkat is megosztott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Donáth Anna a Deák téri pénzszórásról: Hol volt a rendőrség, amikor elszabadult, felelőtlen, gátlástalan TikTok-influenszereket kellett volna megfékezni?
A Momentum elnökének nagyon nem tetszik, hogy fiatalok, akár a testi épségüket is kockáztatva ezresekért álltak sorban Budapest belvárosában.

Link másolása

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, a marketing egy különös módját választotta egy telefontokokat forgalmazó cég: kétmillió forintot szórt szét ezresekben a Mobilfox Dalszínház utcai székházának tetejéről. Szépréthy Roland korábban azt állította, hogy a cég kirúgta, pedig neki köszönhették a közösségi médiás sikereiket. A jelenet végül káoszba és tömegnyomorba fulladt.

A tömegjelenetben végül senki nem sérült meg, de egy lány rosszul lett, őt a helyszínen tartózkodó mentőknek kellett ellátniuk.

Vasárnap délután megszólalt a pénzosztásról Donáth Anna is. A Momentum elnöke azt írta: „A képeket, a tumultust, az egymást lökdöső tinédzsereket elnézve csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Nem tudom, hogy hol volt a rendőrség, de az jellemző, hogy amikor jogellenesen felállított kordont kell védeni békésen tiltakozó diákokkal szemben, akkor a karhatalom nagy létszámban jelenik meg és durva erőszakkal reagál. Amikor gyerekek testi épségét kellene megvédeni, elszabadult, felelőtlen, gátlástalan TikTok-influenszereket megfékezni, akkor sehol sincsenek.”

A politikus szerint: „Távolabbról nézve meg mindent elmond a kormány gazdaságpolitikájáról, hogy fél kiló eper áráért ma sok ezer fiatal megy utcára.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: