HÍREK
A Rovatból

Mégsem utálják annyira a magyarok a szankciókat egy uniós felmérés szerint

Legalábbis nem annyira, mint ahogy azt a legutóbbi nemzeti konzultáció alapján gondolnánk. Az EU-átlagnál azonban jóval kevesebb a támogatók aránya.

Link másolása

A magyar válaszadók több mint fele egyetért, vagy részben egyetért a háború kapcsán hozott uniós intézkedésekkel, beleértve a szankciókat - idézi a 444.hu az Eurobarometer-kutatás friss eredményeit. Ez jóval árnyaltabb képet mutat, mint a legutóbbi nemzeti konzultáció, de a támogatók aránya elmarad a többi uniós országtól.

A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációt a kormány szerint 1,4 millióan töltötték ki, az eredményeit pedig múlt héten ismertette Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő akkor azt mondta, hogy

„a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat”.

Orbán Viktor is úgy fogalmazott a Facebook-oldalán szombaton, hogy „a konzultáció eredménye világos: a magyar emberek elutasítják a brüsszeli szankciókat”.

Ezt azonban nem így látja az Európai Bizottság. A testület szóvivője, Peter Stano hétfőn azt mondta: „Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is.”

A konzultáció eredményét árnyalják az Eurobarometer-kutatás legfrissebb adatai is. A felmérés során több mint ezer személyes interjút készítettek Magyarországon tavaly októberben, pont amikor a kormány elindította nagy port kavart bombás plakátkampányát.

Az egyik kérdés pedig így szólt:

Most gondolja át alaposan azokat a különféle intézkedéseket, amelyeket az EU hozott a háború kezdetet óta Ukrajna támogatása érdekében. Ide tartoznak az orosz kormány elleni szankciók, vagy a pénzügyi, katonai illetve humanitárius segélyek is. Ön helyesli vagy ellenzi ezeket az intézkedéseket?

A magyar válaszadók 12 százaléka teljes mértékben, 44 százalékuk pedig valamennyire helyeselte az intézkedéseket. Ezzel szemben 11 százalék volt aki teljesen, 30 százalék pedig valamennyire ellenezte az intézkedéseket.

(Három százalék nem tudta, vagy nem válaszolt.)

Ezek az arányok jóval elmaradnak az uniós átlagtól, ahol 74 százalék támogatja - teljes mértékben vagy valamennyire - a EU válaszlépéseit.

A 444.hu azt is felidézi, hogy október végén a Medián is végzett hasonló mérést, amiben csak a szankciókra kérdeztek rá. Ebből az derült ki, hogy a lakosság többsége pár hónap alatt szembefordult a szankciókkal, és májusról októberre 41-ről 52 százalékra nőtt azok aránya, akik elutasították ezeket. A kormánypárti válaszadók körében azonban különösen magas, 81 százalékos volt az elutasítás októberben, ez pedig már jobban közelít a nemzeti konzultáció adataihoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Német politikus: „Putyin propagandája. Egész Magyarországon. Az Orbán-kormánynak köszönhetően. Az adófizetők pénzéből”
A legújabb plakátkampány szerint a magyarok 97%-a elutasítja a szankciókat. Csak az az információ maradt le, hogy ez 1,358 millió embert jelent.

Link másolása

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő egy magyar újságíró, Serdült Viktória fotóját osztotta meg a Twitteren a legújabb magyar kormányzati plakátokról, és azt írta hozzá:

"Putyin propagandája. Egész Magyarországon. Az Orbán-kormánynak köszönhetően. Az adófizetők pénzéből."

- áll a posztban.

A plakáton az áll, hogy "97% NEM a szankciókra". Az azonban lemaradt a poszterről, hogy a szankciókról szóló nemzeti konzultációt csak 1,4 millióan küldték vissza kitöltve, tehát csak 1,358 millió ember válaszolt nemmel az irányított kérdésekre - írja az RTL.

Az RTL.hunak tavaly adott interjút Daniel Freund, ebben arról is beszélt, hogy

ami Magyarországon folyik, az nemcsak a magyarokra, hanem az egész unióra veszélyes.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fel kellene függeszteni Magyarország és Törökország NATO-tagságát egy konzervatív amerikai elemző szerint
A Washington Examiner cikke szerint Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan vezetése alatt a két ország többet árt a szövetségnek, mint használ.

Link másolása

Mivel Magyarország és Törökország bomlasztja a NATO-n belüli bizalmat, mindkét nemzet tagságát fel kell függeszteni a szövetségből - írja a Washington Examiner.

A lap szerint jogilag valóban bonyolult a felfüggesztés folyamata, de lehetséges lenne, illetve hátha valamilyen változás következne be a két ország politikájában, ha lépéseket tennének egy ilyen eljárás irányába.

A cikk szerint egyik ország vezetője sem támogatja a független intézményeket, helyette kiterjesztették az állami médiát, a valóban szabad véleménynyilvánítás kárára. Elnyomták a kisebbségek véleményeit, politikusokat és aktivistákat, és a civil szervezeteket.

Törökország esetében a felfüggesztést legsúlyosabban az indokolja, hogy akadályozni akarja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, de a döntést nem szabad elhamarkodni, mivel földrajzi elhelyezkedése miatt az ország nagyon fontos tagja a szövetségnek.

Magyarország esetében pedig az a fő indok, hogy Orbán Viktor nyíltan támogatja Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Mindkét ország orosz kötődését is felhozták a cikkben. Erdogan orosz S-400-as légvédelmi rendszert vásárolt, amit kifejezetten a NATO légi erejének megsemmisítésére terveztek, ezzel aláásva a szervezet hitelességét, és veszélybe sodorva a légi egységeket. Orbán pedig nyíltan felkarolta az orosz hírszerzés tevékenységét, és aláássa az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Pedig ezek a szankciók a NATO-tagok biztonságát szolgálják, mivel általuk költségesebb lesz Oroszország számára Ukrajna támadása, ezzel elrettentve Putyint a további támadásoktól.

A cikk szerint

amíg Orbán és Erdogan áll a két ország élén, addig Magyarország és Törökország megbontja a NATO-n belüli bizalmat, ezért ameddig be nem következik valamilyen változás, ki kell őket venni a szövetségből, aminek jelenleg többet ártanak, mint használnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Az arcunkba hazudnak” – a szülők szerint nem mondott igazat a tankerület, rendszeresen veszélyes körülmények között tartottak órákat a Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban
A Belső Pesti Tankerület korábban azt állította, hogy az érintett emelet tavaly december eleje óta le volt zárva és a diákok nem tanultak veszélyes körülmények között.

Link másolása

Hazudott a tankerület – ezt állítják az RTL híradójának nyilatkozó szülők. Szerintük rendszeresen voltak órák a rossz állapotban lévő emeleten a Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban.

A harmadik szinten a mennyezet is leomlott a múlt héten, beázás miatt.

A Belső Pesti Tankerület korábban azt állította, hogy az érintett emelet tavaly december eleje óta le volt zárva és a diákok nem tanultak veszélyes körülmények között.

Mi is megírtuk korábban, hogy döbbenetes képet osztott meg a Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A fotó az látható, hogy az iskola harmadik emeleti folyosóján beázott és részben leszakadt a plafon a sok eső miatt.

A XVI. kerületi szülői közösség az oktatásért Facebook-csoportban is megosztott néhány képet az intézményről. Ezek közül az egyik fotón látható, hogy a folyosó érintett részeit székekkel „kordonozták el”. Az egyik székre egy figyelmeztető feliratot is kihelyeztek:

„A 3. emeleti folyosón ne álljunk a plafonon lévő beázások alá! A tócsákra vigyázzunk! A folyosón a lehető legkevesebb ideig tartózkodjunk!”

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum nemrég már szerepelt a hírekben. Ahogy arról mi is beszámoltunk: innen rúgtak ki ugyanis egy nyugdíjasként, részmunkaidőben dolgozó matematika tanárt, mert részt vett a polgári engedetlenségi akciókban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Két embert megölt és többeket megsebesített egy késes támadó egy vonaton Németország északi részén
Kiel és Hamburg között egy férfi rontott rá utasokra. A két halálos áldozat mellett hárman súlyosan, négyen könnyebben megsebesültek.

Link másolása

Két embert megölt és legkevesebb hét embert megsebesített egy késes támadó szerdán Németország - jelentették német hírportálok.

A beszámolók szerint a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton egy férfi rontott rá utasokra röviddel 15 óra előtt, amikor a szerelvény beérkezett brokstedti vasútállomására.

A feltételezett elkövetőt elfogták. Az állomást lezárták.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság rendőrségi adatokat ismertető jelentése szerint a két halálos áldozat mellett hárman súlyosan, négyen könnyebben megsebesültek. A feltételezett elkövető egy 20-30 év közötti férfi, aki ugyancsak megsebesült. Kórházba szállították, amint lehet, kihallgatják. Kilétéről nincsenek adatok - írta hírportálján az NDR.

A Bild című tömeglap viszont tudni vélte, hogy a férfi Szíriából érkezett menekült, majd azt írták, hogy palesztin. Életkorát nem lehet megállapítani, mert személyazonossági okmánya, egy ideiglenes tartózkodási engedély véres lett - írta hírportálján a Bild, amelynek értesülését hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Más portálok biztonsági forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentéseket idézve azt írták, hogy a nyomozás első megállapításai szerint a férfi mentális betegségben szenvedhet, és nincs arra utaló adat, hogy valamilyen szélsőséges politikai vagy vallási irányzat követője lenne.


Link másolása
KÖVESS MINKET: