News here
hirdetés

HÍREK

Megjelent a rendelet az árbefagyasztásról: a webshopokra is érvényes a szabályozás

Kiderültek a pontosít részletek a kormány legújabb intézkedéséről.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent a jogszabály, amely szerint az üzletek legfeljebb a tavaly október 15-i áron adhatnak el bizonyos élelmiszereket, jelen állás szerint február 1-től május 1-ig. Ezt először Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szerdán, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt róla bővebben a csütörtöki Kormányinfón.

Új részletek:
 • A webshopokra is érvényes a szabályozás.
 • Ha október 15-én épp akciós volt az egyik érintett termék, akkor a kedvezményes ár előtt a legutóbbi, nem kedvezményes árat kell alkalmazni. Ha az október 15-i normál bruttó kiskereskedelmi árat nem lehet megállapítani, akkor a KSH adatai alapján kell az adott termék októberi átlagárát alkalmazni.
 • Az érintett termékekből kötelesek a 2021-es átlag napi mennyiséget a polcon tartani.
 • Az árakat jól látható helyre kell kitenniük, a webshopoknak a nyitólapra kell kirakniuk.
 • Ahogy már korábban kiderült, a sertéscomb és a csirkemell, illetve a csirkefarhát is érintett. Ezeket bármilyen formában is árulják (csontosan, filézve, darálva, darabolva stb.), alkalmazni kell a szabályt.

  hirdetés  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  A kormány pénzt oszt a nyugdíjasoknak novemberben
  Novemberben jön a nyugdíjprémium és az infláció miatti kiegészítés is, de még így is rosszabb helyzetben lehetnek a nyugdíjasok, mint tavaly ilyenkor.
  Címkép: Pixabay - szmo.hu
  2022. augusztus 17.


  Link másolása

  hirdetés

  A Menedzsment fórum kiszámolta, hogy mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok novemberben. Ebben a hónapban ugyanis nemcsak az infláció alultervezése miatt érkezhet pénz a számlákra, hanem nyugdíjprémium címén is. Az utóbbi mértékét az ország gazdasági teljesítménye határozza meg.

  A számításaik szerint 50 ezer forintos nyugdíjprémiumot kaphatnak az átlag körüli ellátásban részesülők.

  Ebben az esetben a lap 6 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. Ehhez képest viszont a Magyar Bankholding 5,7 százalékos növekedésre számít, ebben az esetben 44 ezer forint lesz a nyugdíjprémium.

  És ott van még az infláció miatti kiegészítés

  A Menedzsment fórum úgy számolt, hogy emiatt egy átlag körüli ellátásban részesülő 76 ezer forintot kaphat.

  Így a két támogatás együttes összege  128 ezer forint lehet majd novemberben, amit egy összegben kapnak meg az érintettek.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  Putyin visszahozza Sztálin kitüntetését, ezzel jutalmazza azokat a nőket, akik legalább tíz gyereket szülnek
  A pénzjutalom mellé még egy orosz zászlóval ellátott aranyérmet is kapnak majd az anyák.

  Link másolása

  hirdetés

  Putyin az Ukrajna ellen viselt háború mellett más gondokkal is kénytelen szembesülni, többek között az ország népességfogyása - írja a 24.hu.

  Oroszország népessége folyamatosan csökken. 2022 elején 400 ezerrel lettek kevesebben. 145,1 milliós volt a lélekszám, melyhez a koronavírus-járvány is hozzájárult.

  Putyin úgy nyilatkozott, hogy eljött az idő arra, hogy ezt a gondot orvosolják. A szociális helyzet javítása helyett az orosz elnök hétfőn aláírt egy rendeletet. Ebben

  visszahozta a Hős Anya elnevezésű kitüntetést, amelyet még Sztálin alapított 1944-ben, amikor a Szovjetuniónak a II. világháború eredményeként borzalmasan nagy emberveszteséget kellett elkönyvelnie.

  Ezt mintegy 400 ezer nő kapta meg a Szovjetunió 1991-es összeomlásáig.

  Harminc év után éleszti most fel ezt a szokást Putyin. A Moscow Times cikke szerint kardinális intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megoldják a népességfogyás egyre égetőbb problémáját.

  hirdetés

  A kitüntetést azok a nők kaphatják meg, akik legalább tíz orosz állampolgárságú gyermeket szülnek. Jutalmuk mindezért egymillió rubel (6,5 millió forint), amit egy összegben fizetnek ki, amikor a tizedik gyermek betölti az első életévét. Az is feltétel, hogy a többi gyerek is életben legyen, ez alól kivétel, ha egy gyerek terrorcselekmény vagy más fegyveres bűncselekmény következtében halt meg.

  Az anyák még egy orosz zászlóval ellátott aranyérmet is kapnak majd - teszi hozzá a lap.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Tovább épül a felcsúti mesterséges szigetre vezető, hattyú formájú híd és az üvegfalú étterem, ezeket nem érinti az állami takarékosság
  A felcsúti polgármester szerint a település legújabb látványossága praktikus célokat is szolgál.

  Link másolása

  hirdetés

  A költségtakarékosságra hivatkozva a kormány 1150 milliárd forintnyi beruházást függesztett fel, de a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd és az üvegfalú étterem tovább épül. Erre Hahdázy Ákos hívta fel a figyelmet.

  A felcsúti tavat 250 milliós forintos uniós támogatással fejlesztették. Aztán egy mesterséges szigetet építettek a tóba, és ha már volt sziget, híd is kellett, amin be lehet jutni. A turisták a jövőben ezen a hattyút formázó hídon át sétálhatnak át a felcsúti szigetre. A víziszárnyast formázó átkelő hátsójában egy kilátót is kialakítottak,

  amelyből megtekinthető például a felcsúti kisvasút állomása is. A tó partján pedig üvegfalú étterem épül, ez is kilátóterasszal. Minderre a magyar állam adott 1,5 milliárd forintot - hangzott el az RTL Híradóban.

  Hadházy Ákos szerint a mostani gazdasági helyzetben derül ki, mennyire felesleges Felcsútra mesterséges szigetet és hattyúhidat építeni.

  "Korábban csak legyinthetett az ember, meg mosolyoghatott ezen, amikor a nemzetközi jó környezet miatt viszonylagos stabilitás volt Magyarországon. Most viszont sok ember fog nagyon nehéz helyzetbe kerülni, és amikor ránézünk ezekre a jelképekre, nem fogunk tudni mosolyogni, csak sírni" - mondta.

  A felcsúti polgármester szerint a legújabb felcsúti látványosság praktikus célokat is szolgál. Mészáros László még 2019-ben, azt mondta: "ez egy záportározó volt, és egyszer fel lett töltve, hogy megmentsük a lejjebb lévő falvakat, és akkor az itt a helyi pincékben megjelent a víz, és ezért pályáztunk erre, hogy meg tudjuk oldani a szigetelését a tónak, hogy ne károsítsuk a környező lakókat. Röviden ez egy ilyen beruházás is, és mellette egy kettős célja is van. A másik célja, hogy fejlesszük az idegenforgalmat itt a térségben".

  hirdetés

  A híd és étterem támogatási szerződését a Transparency International Magyarország perelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ekkor derült ki, mennyibe kerül az adófizetőknek a beruházás. A munka kivitelezője a Fejér-Bál Zrt, ez Mészáros Lőrinc gyermekeinek családi vállalkozása. A munkával várhatóan még idén télen végeznek.

  VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  „Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni” – Tüntettek a fakivágás ellen az Akadémia előtti téren
  A tüntetőknek Jane Goodall etológus, környezetvédő is üzent: „Arra kérlek benneteket, tegyetek meg mindent a fák védelmében, a lelkem veletek van!”

  Link másolása

  hirdetés

  Mint arról korábban beszámoltunk, tüntetés volt Budapesten a kormány fakivégést engedélyező rendelete ellen. Az Akadémia előtt több száz fős tömeg gyűlt össze a Ne vágj ki minden fát! címmel meghirdetett rendezvényen.

  Az eseményen többen is felszólaltak és műsoros betétek is voltak.

  Az első a greenpeaces Rodics Katalin úgy vélte, hogy az erdők a kedden megjelent miniszteri utasítás ellenére is továbbra is veszélyben vannak. Szerint nem csak a fák, hanem a gyerekeink és az unokáink is védelemre szorulnak.

  Molnár Áron aktivista, a NoÁr alapítója a szolidaritás és cselekvés fontosságáról beszélt. Azt kérte a részt vevőktől, hogy legyenek ott a katások, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók mellett kiálló megmozdulásokon is. Arról is beszélt, hogy aki passzív hallgatóból cselekvő állampolgárrá akar válni, az álljon be erdőőrnek. "Nincs az a fűrész és balta, ami ezt a sok csodálatos embert megállítja" – mondta.

  hirdetés

  Jane Goodall etológus, környezetvédő üzenetét Döbrösi Laura színész olvasta fel magyarul. "Arra kérlek benneteket, tegyetek meg mindent a fák védelmében, a lelkem veletek van!" - üzente.

  Bojár Iván András pedig úgy fogalmazott: "Mi tízmillió fát akarunk ültetni, miközben Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni".

  A 10 Millió Fa Egyesülete képviselője emlékeztett rá, hogy nemsokára gazdatüntetés is lesz: „Forró ősz lesz” – figyelmeztetett. Úgy vélte, hogy civil ellenállásra van szükség.

  A beszédek végén a tömeg egy része átsétált a közeli Széchenyi térre, ahol Budapest legöregebb fája található.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: