News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megjelent a rendelet az árbefagyasztásról: a webshopokra is érvényes a szabályozás

Kiderültek a pontosít részletek a kormány legújabb intézkedéséről.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent a jogszabály, amely szerint az üzletek legfeljebb a tavaly október 15-i áron adhatnak el bizonyos élelmiszereket, jelen állás szerint február 1-től május 1-ig. Ezt először Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szerdán, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt róla bővebben a csütörtöki Kormányinfón.

Új részletek:
 • A webshopokra is érvényes a szabályozás.
 • Ha október 15-én épp akciós volt az egyik érintett termék, akkor a kedvezményes ár előtt a legutóbbi, nem kedvezményes árat kell alkalmazni. Ha az október 15-i normál bruttó kiskereskedelmi árat nem lehet megállapítani, akkor a KSH adatai alapján kell az adott termék októberi átlagárát alkalmazni.
 • Az érintett termékekből kötelesek a 2021-es átlag napi mennyiséget a polcon tartani.
 • Az árakat jól látható helyre kell kitenniük, a webshopoknak a nyitólapra kell kirakniuk.
 • Ahogy már korábban kiderült, a sertéscomb és a csirkemell, illetve a csirkefarhát is érintett. Ezeket bármilyen formában is árulják (csontosan, filézve, darálva, darabolva stb.), alkalmazni kell a szabályt.

  hirdetés  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Átírta Orbán Viktor, csak öt napig élt a rendelet az intézményi gázfelhasználásról
  Az Orbán-kormány intézményeknek tekinti a helyi önkormányzatokat és az általuk fenntartott költségvetési szerveket is. A minimális földgáz-mennyiségnél pedig a kereskedő nem módosíthatja a szerződést az intézmény hátrányára.

  Link másolása

  hirdetés

  A miniszterelnök írta alá a Magyar Közlönyben megjelent döntést, amely mától már hatályos is. Arról szól, hogy az eredetileg október elsejétől érvényes rendeletben az Orbán-kormány intézményeknek tekinti a helyi önkormányzatokat és az általuk fenntartott költségvetési szerveket is.

  Mostantól rájuk is vonatkozik, hogy a földgázkereskedővel kötött szerződésben foglaltaktól eltérően az úgynevezett minimális földgáz-mennyisége a szerződött mennyiség 75%-a, kivéve, ha a szerződés ennél kisebb mennyiséget állapít meg – írja a 24.hu. A minimális földgáz-mennyiségnél pedig a kereskedő nem módosíthatja a szerződést az intézmény hátrányára. Ezt terjesztették ki most az úgynevezett csatlakozásra jogosultakra is.

  Ilyenek a kormány vagy tagjai által alapított alapítványok és közalapítványok, jogi személyek, az egyházak közszolgáltatást nyújtó alapítványai, egyesületei, intézményei és a nemzetiségi önkormányzatok intézményei.

  Orbán külön kormányhatározatban döntött az önkormányzatokkal folytatandó tárgyalásokról, mégpedig úgy, hogy az energia-áremelkedés hatásainak enyhítéséről egyedi egyeztetéseket írt elő az önkormányzatokkal.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  „Levadásszuk és megöljük őket, mint a disznókat” – mondta az ukrán belügyi tanácsadó a kollaboránsokra
  Az ukrán hatóságok már több mint 1300 ember ellen indítottak eljárást. A megszállt területeken az ellenállók vadásznak a kollaboránsokra.

  Link másolása

  hirdetés

  „Levadásszuk és leöljük őket, mint a disznókat” – idézi a Daily Mail Anton Gerascsenko, ukrán belügyminisztériumi tanácsadót. A lap hosszú riportban foglalkozik az orosz erőkkel együttműködő ukrán kollaboránsokkal. Mint írják: az ukrán hatóságok

  már 1309 ügyben indítottak nyomozást, 450 kollaboráns ellen pedig büntetőeljárást.

  A megszállt területeken pedig az ellenállók vadásszák le az árulónak tartott embereket.

  A cikkben a nemrég felszabadított Balaklija esetét mutatják be részletesen. Amikor az oroszok elfoglalták a kelet-ukrajnai a várost, akkor a helyi rendőrőrsöt „brutális bázissá” alakították át. A megszállás hat hónapja alatt rengeteg ukrán civilt kínoztak meg itt, a túlélők beszámolói alapján a fogvatartottakat megverték és árammal gyötörték.

  A „kihallgatásokat” az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) emberei vezették, de azokban részt vett egy 48 éves helyi férfi is. Oleg Kalaida néhány éve még egy baromfi telepen dolgozott, de korábban rendőr volt.

  A megszállás alatt a férfit az orosz erők rendőrfőnöknek nevezték ki,

  amikor pedig az ukránok visszavették a várost, akkor Kalaida megpróbált átszökni az oroszok által ellenőrzött területekre, de elfogták.

  hirdetés

  Helyi tisztviselők a lapnak azt mondták, hogy Kalaida önszántából működött együtt az orosz erőkkel, akik cserébe tábornoki ranggal jutalmazták. Az egyik nyomozó azt is elárulta, hogy a Kalaida által vezetett egyik kihallgatáson valakinek levágták a fülét, egy másik embert pedig agyonvertek.

  Elmondása szerint

  „a kínzások legkülönbözőbb fajtáit alkalmazták”, és ezek közül még a legenyhébb volt, hogy árammal gyötörték az elfogott helyeiket.

  Az egyik túlélő beszámolja szerint arra is volt példa, hogy az őrök kikapcsolták a szellőztetést, hogy a többi fogoly hallja azoknak a sikolyait, akit megkínoztak.

  Kalaidát hazaárulással vádolják, akár 15 év börtönt is kaphat. A férfi felesége is együttműködött az orosz erőkkel, őt még keresik az ukrán hatóságok.

  A cikkben megjegyzik, hogy „mély gyűlölet és harag” halmozódott fel az ukránokban az együttműködőkkel szemben, és az ehhez hasonló atrocitások a még megmaradt rokonszenvet is kiölték belőlük.

  „Vadászatot hirdettek a kollaboránsokra, az életüket nem védi a törvény”

  – fogalmazott a lapnak Anton Gerascsenko, belügyminiszteri tanácsadó. Az ukrán kormány egyik meg nem nevezett minisztere pedig azt mondta, hogy ezek az emberek anyagi hasznot reméltek attól, ha az orosz megszállókat segítik, „a hatalom és a pénz fontosabb volt nekik, mint a saját nemzetük”.

  A lap megszerzett egy dokumentumot is, amely szerint a még megszállás alatt lévő területeken az ellenállók már 29 kollaboránssal végeztek, és további 13 merényletben megsebesítették a célpontokat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Tordai Bencét és Jámbor Andrást is elrángatták a rendőrök, egy idős nő kilakoltatását próbálják megakadályozni a Belvárosban
  Bár a fideszes polgármester is megszavazta a moratórium meghosszabbítását, most mégsem adott halasztást a kilakoltatásra. Karácsony Gergely is üzent Szentgyörgyvölgyi Péternek.

  Link másolása

  hirdetés

  Egy 67 éves, egyedülálló, krónikus beteg idős nő kilakoltatását próbálják megakadályozni a Város Mindenkié csoport aktivistái az V. kerületben – írja a Mérce. Belváros-Lipótváros Önkormányzata annak ellenére rendelte el a kilakoltatást, hogy

  a kerület fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter is megszavazta szeptember végén a Fővárosi Közgyűlésben a kilakoltatási moratórium önkéntes meghosszabbítását célzó javaslatot.

  A kilakoltatás elleni civil fellépésben részt vettek Jámbor András, Tordai Bence és Csárdi Antal országgyűlési képviselők is. Jámbor később a Facebook-oldalán azt írta, hogy 40 perc alatt a rendőrök 4 ember – köztük őt és Tordai Bencét – tudták kiszedni, de 20 aktivista társuk akkor még fent volt, köztük Csárdi Antal is, akit „egyelőre nem tudnak lehámozni a korlátról”.

  (Jámbor András korábbi élő bejelentkezését itt tudod megnézni.)

  A Mérce frissülő cikkében azt írja, hogy a rendőrök folyamatosan emelik ki az aktivistákat az élő láncból, akik közben azt skandálják: „Ne tegyétek utcára Zsuzsát!” és „Ne legyetek kegyetlenek!”

  A tudósítás szerint

  hirdetés
  a végrehajtó átadta az aktivisták érveit Szentgyörgyvölgyi Péternek, de a fideszes polgármester nem adott felfüggesztést, sem halasztást a kilakoltatás végrehajtására.

  Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében is arra emlékeztetett, hogy a fideszes polgármester is megszavazta a Közgyűlésben az említett határozatot, és felszólította Szentgyörgyvölgyi Pétert, hogy tartsa magát a szavazatához, és „a kilakoltatást állítsa le”.

  „Nagyon remélem, hogy ez csak valami félreértés: azt a politikai vitáink ellenére sem gondolnám egyetlen budapesti polgármesterről sem, hogy egyik héten megszavazza a kilakoltatások leállítását, majd következő héten maga lakoltatja ki egy rászoruló lakosát”

  – írta a főpolgármester.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  24.hu: Titokban kaphatott kegyelmet a volt balmazújvárosi polgármester, akit 5 évre ítéltek
  Az ügyvédje elismerte, hogy ügyfele szabadlábon van, a bíróság szerint a perújítási kérelmet pedig visszavonták.

  Link másolása

  hirdetés

  2018-ban hivatali vesztegetés elfogadása miatt ítélték letöltendő börtönbüntetésre Veres Margitot, ám szabadlábon várhatta ki, hogy az államfő döntsön róla. A 24.hu szerint Áder János még mandátumának lejárta előtt kegyelmet adott neki.

  A bíróság szerint a volt polgármester még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni. Veres öt évet kapott, de sosem volt börtönben.

  A volt városvezetőnek hatodmagával Áder János államfői hivatali idejének utolsó hónapjaiban kegyelmet adott. A hvg.hu korábbi közérdekű adatigényléséből látszik, hogy Áder elé 173 kegyelmi kérvény került, amiből 167-et elutasított, hat embernek viszont megkegyelmezett.

  Veresnek egyébként azért nem kellett börtönbe mennie, mert az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára, az azóta szintén vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál a büntetése elhalasztásáról határozott. A lap kizárásos alapon véli úgy, hogy kegyelmet kaphatott, ugyanis a Köztársasági Elnöki Hivatal a személyes adatok védelmére tekintettel azt nem árulta el, hogy Veres valóban kegyelmet kapott-e.

  Az ügyvédje a 24.hu-nak elismerte, hogy ügyfele szabadlábon van.

  Él, dolgozik, mozog – fogalmazott, de nem fog nyilatkozni, mert már nem közszereplő. Azt, hogy Veres Margit kegyelmet kapott, az ügyvéd nem cáfolta.

  Ráadásul korábban perújítási kérelmet nyújtott be a bíróságra, de a bíróság szerint Veres Margit ügyvédje a kérelmét június 2-án visszavonta.

  hirdetés

  Az ítélet óta az egykori polgármester már több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel. A Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint Veres gazdálkodóként tevékenykedik, és többek közt terület alapú támogatásokat kapott, valamint ipari zöldségnövény termesztésre és zöldítésre kérelmezett és kapott EU-s pénzeket.

  Emellett rögtön a jogerős ítélet után alapított egy tanácsadó céget is, amelynek mindössze egy alkalmazottja van, ügyvezetője pedig Veres Margit lánya.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: