HÍREK

Ferenc pápa Budapesten mutat be szentmisét - kövesd velünk élőben a nap eseményeit!

A katolikus egyházfő mutatja majd be az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét a Hősök terén.

Link másolása

13:30 - Befejeződött a pápai szentmise Budapesten. A tömeg lassan elhagyja a Hősök terét és a környező utcákat, míg Ferenc pápa repülőgépe a tervek szerint 14:40-kor indul tovább Pozsonyba.

13:05 - Végéhez közeledik Ferenc pápa szentmiséje a budapesti Hősök terén, a szertartás végén pedig megkezdődött a hívek áldoztatása. A hvg.hu egy papra hivatkozva azt írja, hogy nem megy minden zökkenőmentesen, ugyanis sok helyen felezni kell az ostyákat, mivel az Andrássy úti áldoztató sátraknál jóval kevesebb áldozóra készültek, "pedig ez az egész kongresszus az Oltáriszentséget hivatott ünnepelni".

12:03 - Ferenc pápa Ippolito Caffi festményének mozaikból készült másolatával ajándékozta meg Orbán Viktort és Áder Jánost, derül ki a Vatikán közleményéből. Az 1800-as évek közepén készült 'Pápai áldás a Szent Péter téren' eredetijét egy római múzeumban őrzik. A festményen a római Szent Péter tér látható reggeli fényben, miközben a tömeg már gyülekezni kezd a pápai áldásra várva.

11:36 - Orbán Viktor a Facebookon osztott meg részleteket arról, hogy miről beszélgetett Ferenc pápával az eucharisztikus kongresszus zárómiséje előtt:

11:31 - Elkezdődött az eucharisztikus kongresszus zárómiséje. A statio orbist a budapesti Hősök terén Ferenc pápa celebrálja. A misét élőben közvetítjük itt:

10:58 - A Szentatya pápamobilról köszönti a híveket az Andrássy úton. A Kodály köröndnél fordult meg a biztonsági emberek gyűrűjében, és elindult a Hősök tere felé. Ferenc pápa útközben homlokon csókolt két csecsemőt.

10:13 - Eközben kétezer zarándok vonul a Hősök terére a Kossuth térről, Böjte Csaba ferences szerzetes vezeti őket.

10:03 - Tóth Gabi is fellépett a Hősök terén, Az én szívem című dalát énekelte.

9:58 - Ferenc pápa Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozott először a Szépművészeti Múzeumban.

9:52 - Lassan megtelik a Hősök tere a 11:30-kor kezdődő pápai szentmisére:

Fotó: Markovics Z. Kristóf

9:11 - Semjén Zsolt az elsők között üdvözölte Ferenc pápát Magyarországon. A miniszterelnök-helyettes és a Szentatya közös fotóit itt lehet megnézni:

8:46 - Ferenc pápa megérkezett a Szépművészeti Múzeumba, ahol először Áder Jánossal és Orbán Viktorral találkozik, majd köszönti a püspököket, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselőit és a magyarországi zsidó közösségek képviselőit.

8:41 - Hamarosan megérkezik a konvoj a Hősök terére - élőben közvetítjük Facebook-oldalunkon:

8:32 - A Ferenc pápát szállító autó rendszáma SCV 1, ami a Status Civitatis Vaticanae 1 (Vatikánvárosi állam) rövidítése. A fehér alapon piros betűkkel írt rendszámot 1987 óta kizárólag a pápa használhatja.

8:17 - Olvasóinktól úgy tudjuk, hogy a Hősök teréhez közeli lezárt utcákban lakók csak rendőri kísérettel hagyhatják el az épületeket. A házakba pedig csak a lakcímkártyák felmutatásával térhetnek vissza.

8:08 - Ferenc pápa konvoja lassan halad a Hősök tere irányába. A pápát szállító vatikáni zászlóval fellobogózott autót négy másik biztonsági jármű fogja közre.

Forrás: M1

8:02 - Nem sokkal 8 óra után elindult a konvoj, a pápa a Szépművészeti Múzeumhoz tart jelentős hatósági kísérettel.

7:42 - A tervezettnél néhány perccel korábban landolt Budapesten a 84 éves Szentatya repülőgépe. Ferenc pápa villámlátogatása során csak néhány órát tölt Magyarországon, majd háromnapos látogatásra indul Pozsonyba.

A pápa budapesti programja:

Érkezés után - Köszöntő a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren;

08:45 – Találkozó Áder Jánossal és Orbán Viktorral a Szépművészeti Múzeumban;

09:15 – Találkozó a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban;

10:00 – Találkozó a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és magyarországi zsidók közösségeivel a Szépművészeti Múzeumban;

11:30 – Szentmise a Hősök terén;

14:30 – Búcsúceremónia a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren;

14:40 – Indulás repülővel Pozsonyba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Elbontják a 140 millió forintnyi uniós pénzbe került biciklis kalandparkot Hatvanban
A polgármester tervei szerint a területen egy másik bringapark épülhet majd.

Link másolása

Az Átlátszó Hatvanba látogatott, hogy megnézze a 2015-ben, 140 milliós, uniós pénzből épült biciklis kalandparkot, amit eddig 55 ember használt.

A megnyitás utáni évben volt egy súlyos baleset is, ezért utána már csak saját felelősségre lehetett, regisztrálás után használni. A kalandparkot hivatalosan 2021 nyarán zárták be, de csak tavaly ősszel lakatolták le.

A pályának többféle szakasza van, de pár helyen már töredezik. A pálya része egy beruházásnak, ami híddal, bicikliúttal együtt nettó 884 millió forintba került. A kivitelezést az EB Hungary Invest Kft. végezte, amely azóta több milliárdos állami beruházást is kapott - jegyzi meg a portál.

A pálya bontása lassan halad, most a negyedénél tarthatnak. Az önkormányzat döntése alapján a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd a területre újra biciklis parkot építene, de negyedannyiból. Igaz, erre nincs uniós támogatás, csak állami pénzt kaphatna.

A polgármester szerint olyan park lenne, amit "kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni".

A portál szerint a városban épített lombkoronasétány útját is feltörte a nád, amit a készíttető Duna Aszfalt szurokkal oldott meg. Az Átlátszó szerint azóta újabb repedések jelentek meg és a fű is kinőtt rajta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Lelőtték az Egyesült Államok felett szálló kínai kémléggömböt
Joe Biden amerikai elnök minél előbb meg akart szabadulni tőle, ezért döntöttek a lelövése mellett.

Link másolása

Lelőtte az amerikai hadsereg azt a kínai kémballont, amely a hét közepe óta lebegett az Egyesült Államok felett - írja a CNN.

Mint megírtuk, korábban már mérlegelte az amerikai kormány az eszköz lelövését, akkor azonban biztonsági okokból elvetteték ezt. A tévécsatorna szerint viszont Joe Biden amerikai elnök arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy amint biztonságos, azonnal szedjék le a léggömböt. Az amerikai hadsereg úgy látta, hogy akkor lehet ezt a legbiztonságosabban megtenni, amikor a kémballon víz felett repül.

A CNN szerint végül akkor lőtték le, amikor az Atlanti-óceán felett lebegett Dél-Karolina partjainál. A művelet előtt légtérzárat és részleges hajózási tilalmat rendeltek el a környéken.

Joe Biden maga számolt be arról, hogy sikeresen kiiktatták az eszközt, meg is dicsérte a művelet végrehajtóit.

A lelövésről több videó is felkerült a Twitterre:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Méltatlan támadást” emleget a Belügyminisztérium, miután az orvosi kamara bejelentette, hogy tiltakozásba kezdenek
A MOK szombaton tartott rendkívüli közgyűlést, ahol arról is döntöttek, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket.

Link másolása

Vasárnap 14 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, illetve az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor.

A meghívó címében már a témát is megjelölték:

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlésére”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: szombaton a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli Országos Küldöttközgyűlése egyhangúlag fogadott el egy követelést. Ebben megfogalmazták, hogy

 • a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket,
 • helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását,
 • a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

  A közgyűlést azért hívták össze, mert szerintük az új törvény és rendeletek következtében az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, sérül az autonómiájuk, egyúttal a betegek helyzete is jelentősen romlik.

  Az RTL Híradó érdeklődésére azonban

  a Belügyminisztérium azt mondta, hogy folyamatosak voltak az egyeztetések az orvosi kamarával, az új típusú ügyeleti rendszerben a MOK javaslatait szinte kivétel nélkül átvezették.

  Sőt, a MOK háziorvosi csoportjának a vezetője korábban elfogadhatónak tartotta az új szerződéseket.

  Ahogy a szombati meghívó címéből is kiderül: a tárca a MOK szombati Küldöttközgyűlésére fog reagálni. Az eseményről mi is beszámolunk majd.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  A Rovatból
  Rétvári Bence: A pedagógusok anyagilag már nem tudnak rosszul járni
  Pénzt már nem veszíthetnek, csak időt – véli az államtitkár. El is mondta, hogy miért.

  Link másolása

  A pedagógusok bérrendezéséről beszélt Rétvári Bence a Hír TV Napi aktuális című műsorában. A belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy most 10 százalékkal több pénzt kapnak a pedagógusok a szakmai bérpótlék megemelésével, ez az összeg pedig 21 százalékra nő, ha megérkeznek az uniós források. Ebből finanszírozná ugyanis a kormány a tanárok béremelését. Ha viszont az EU-s pénzek nem jönnek meg időben, akkor visszamenőleg is kifizetik nekik az elmaradt 11 százalékos emelést.

  „A pedagógusok most már pénzt nem veszíthetnek, csak időt. Hiába húzzák mondva csinált okokból a kifizetéseket, amikor megérkeznek ezek a források, idén január elsejétől, visszamenőlegesen jár a tanároknak a 21 százalékos béremelés. (…) A pedagógusok anyagilag már nem tudnak rosszul járni. Annyival tudnak rosszul járni, hogy a pénzt ugyan nem veszítik el, de időt veszítenek el, hiszen ezt lehet, hogy csak márciusban, júniusban vagy ősszel jön kapják meg”

  - mondta.

  Rétvári szerint a baloldal akadályozza, hogy a kormány hozzájusson az uniós forrásokhoz, de bízik benne, hogy már kevesebb ideig tudják ezt megtenni.

  A beszélgetés végén azt is elmondta:

  „Az egész a gyerekek körül forog. Hogy a gyerekeknek minél jobban megfizetett, minél jobban megbecsült és minél jobb képességű tanárai legyenek, és a jó képességű tanárok minél hamarabb pénzhez jussanak”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: