hirdetés

HÍREK

Megbénulhat a szülészeti-nőgyógyászati, urológiai és sebészeti ellátás is Nyíregyházán

A traumatológia után három másik osztály orvosai is levélben jelezték, nem írják alá a jogviszonyról szóló szerződést.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Mint azt megírtuk, Debrecen után megszűnhet a traumatológiai ellátás Nyíregyházán is, mivel nem írják alá a szerződést az orvosok. Kunetz Zsombor tette közzé Facebook-oldalán a Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának orvosai által írt levelet.

Ebben az áll: az orvosok nem fogadják el a szerződést a jelenlegi formájában, mivel sem ez, sem a kapcsolódó megállapodás nem tartalmazza a foglalkoztatás (munkavégzés helye, ideje, illetmény alapon túli bérelemek) minimum feltételeit.

A fentiek miatt az egyeztetések azonnali megkezdését és a munkaszerződés módosítását kérik, mivel a szerződést ebben a formában nem írják alá, így – ha nem történik változás – március 1-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei traumatológiai ellátás megszűnik.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Varga Judit beszólt a nőknek nőnap alkalmából, egy csomó kommentelő fel is háborodott

Az igazságügyi miniszter posztja nem aratott túl nagy sikert a kommentelők között.
Címkép: Facebook/Varga Judit - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Tulipáncsokorral a kezében jelentkezett be a Facebook-oldalán egy fotóval Varga Judit. Az igazságügyi miniszter posztjában megköszönte a kedvességet és a nőnapi virágokat. Majd úgy folytatta:

"Ez a nap különösen fontos egy olyan világban, ahol már bárki szabadon választhat a majdnem száz féle nem közül...Ezért ma én is köszöntöm a nőket, akik mernek valódi nők lenni!"

Varga Judit posztja azonban nem aratott túl nagy sikert a kommentelők között.

"Kedves Judit! Köszönöm szépen, és kérem ennek jegyében, ha legközelebb valamelyik fideszes úriember szülőgépként kezeli a nőket, legyen szíves legalább elhatárolódni a kijelentéstől, sokkal többet jelentene nekem "valódi" nőnek, mint a posztjába bújtatott gender-ellenes megnyilvánulás"

- írta az egyik kommentelő.

Egy másik pedig azt a kérdést tette fel:

"Miniszter asszony szótárában mit jelent az, hogy valódi nő?"

"100 féle nem közül választhat'? Soroljon fel legalább ötöt...Vagy dukált volna egy idézőjel, ha már ennyire ironikus" - fogalmazott egy hozzászóló.

hirdetés
"Elképesztő ez a primitívség, hogy még az ünnepekből is sikerül valami odaszúró, másokat lekicsinylő bejegyzést kihozni. Kedves Judit, szerintem a valódi nő empatikus, támogató, jóindulatú, motiváló, és nem rosszindulatú, lekezelő, kirekesztő, tapasztalat nélkül gyűlölködő"

- olvasható egy másik kommentben.

"Nehéz lett volna csak annyit írni, hogy "Köszönöm a nőnapi köszöntéseket!" és nem magasról belerúgni még emberek egy csoportjába? Fideszben már csak így lehet beszélni?" - teszi fel a kérdést egy hozzászóló.

Az MTI beszámolója szerint Varga Judit egyébként részt vett a Fiatal Családosok Klubja, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Magyar Női Unió "Tisztelet a nőknek!" című online tanácskozásán is. Ott arról beszélt:

"a nőiesség és a klasszikus női karakterjegyek kezdenek megfakulni és eltűnni a globális trendek forgatagában".

Hozzátette: sokan vannak azonban, akik kitartanak a lecserélhetetlen női értékek mellett; vállalják a gyengédséget, a gondoskodást, az együttérzést, és így próbálnak egy jobb világot teremteni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Fekete-Győr Jakab kijelentéséről: „egy nagyon konzervatív álláspontot próbált megfogalmazni, ami aztán nagyon bántóra sikerült”

Jakab Péter nemrég a Telexnek adott interjújában azt mondta: „soha nem fogok azért küzdeni, hogy egy gyereknek három apja legyen”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Jakab Péter nemrég a Telexnek adott interjút. A Jobbik miniszterelnök-jelöltjét többek között arról is megkérdezték, mi a véleménye A család az család kampányról, és hogyan áll ehhez a Jobbik?

Jakab úgy válaszolt:

"Én ebben konzervatív álláspontot tudok csak képviselni, és nem fogom magamat, sem a közösségemet megtagadni. Sarkosan fogalmazok: soha nem fogok azért küzdeni, hogy egy gyereknek három apja legyen".

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje hétfőn egy Facebook-posztban reagált Jakab kijelentésére.

"Azt hiszem, értem mit akart mondani a pártelnök: egy nagyon konzervatív álláspontot próbált megfogalmazni, ami aztán nagyon bántóra sikerült. Bántó és helytelen álláspont, mert nem szabad azt üzenni, hogy egy gyerek inkább intézményben, ne pedig egy szerető, törődő, akár két azonos nemű szülőből álló családban nőjön fel.

Persze lehet csűrni-csavarni a szavakat, de az ehhez hasonló kijelentések a gyakorlatban, a valóságban mindig egy dologhoz vezetnek: hogy több gyermek éli le a fiatalkorát árván, állami intézményben.

És azzal is tudnék vitatkozni, hogy ez lenne a konzervatív álláspont: szerintem nincs annál konzervatívabb dolog, mint amikor két, egymást szerető ember hajlandó összekötni az életét, hogy közösen alapítsanak családot, hogy aztán közösen, nem egyénenként, hanem családként nézzenek szembe a világ kihívásaival" - fogalmazott Fekete-Győr András.

hirdetés

A Momentum miniszterelnök-jelöltje posztjában azt is hozzátette: sokaknak meglepő lehet, hogy két szövetséges párt elnöke egy ilyen fontos kérdésben egymással szemben foglal állást. "De pont ez a legjobb az előválasztásban: egy hosszú, vitákkal teli kampány végén, az érvek ütköztetése után az ellenzéki választók döntik majd el, hogy kit tartanak a leginkább meggyőzőnek, és hogy ki képviselje őket a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként.

A programoktól és a vitáktól nem kell megijedni, a programoknak és a vitáknak örülni kell: csak erősebbé tesznek az ettől évtizedek óta elszokott Fidesszel és Orbán Viktorral szemben.

Bármiben is van köztünk egyet nem értés, Jakab Péter a harcostársam, és az is marad – és ha ő nyeri az előválasztást, vállt vállnak vetve fogok vele küzdeni az Orbán-rendszer eltakarítása érdekében"

- zárja Fekete-Győr András.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Izraelben már azon vitatkoznak a szakértők, hogy elérték-e a nyájimmunitást

A közel-keleti országban már a lakosság 55 százaléka védett a koronavírussal szemben. Már ez a részleges országos védettség is megakadályozhatja a járvány újabb hullámát.
MTI – Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

A koronavírussal szembeni közösségi immunitás elérésének lehetőségéről tartottak szakértői vitát Izraelben a lakosság több mint a felének, legalább egyszeri átoltottsága után - jelentette a helyi média hétfőn az MTI tudósítása szerint. Az átoltottság arányát tekintve Izarel világelsőnek számít.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a lakosság 55 százaléka oltással, vagy a fertőzöttség nyomán termelődött ellenanyag révén védett a koronavírussal szemben.

"Amikor az egész gazdaság korlátozások nélkül nyitva van, a vírus természetes fertőzési reprodukciós rátája eléri a 3-at, ami azt jelenti, hogy minden fertőzés további három újabb esethez vezet. A brit változattal együtt ez a reprodukciós ráta elérheti a 4-et is"- nyilatkozta Janív Erlich professzor, a Herzliai Interdiszciplináris Központ (IDC) professzora a 12-es kereskedelmi TV-nek.

Szerinte ilyen magas reprodukciós ráta mellett a közösségi immunitáshoz legalább 80 százalékos védettséget kell elérni, de ez a gyerekek beoltása nélkül Izraelben nem lehetséges. Ugyanakkor már vannak teljesen védett lakossági csoportok, például az idős otthonok, és már ez a részleges országos védettség is megakadályozhatja a járvány újabb kitörését, hullámát noha folyamatosan lehetnek megbetegedések.

Hagit Szerbegil Maman, az asdódi kórház igazgatóhelyettese szerint viszont csak 90 százalékos átoltottságnál ér véget teljes egészében a koronavírus fenyegetése, noha már a jelenlegi oltottságnál is csökkent a fertőzöttek számának jelentősége, mert sokkal csekélyebb részük szorul kórházi kezelésre.

Nachman As professzor, a koronavírus járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos azt mondta a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek, hogy csakis legalább még kétmillió ember beoltása után lehet elérni a közösségi immunitást Izraelben.

hirdetés

A nyitás lépései nyomán szerinte emelkedni fog a súlyos esetek – jelenleg 700 körül járó – száma, és amennyiben a kórházak már nem lesznek képesek ellátni őket, akkor ismét le kell majd állítani a gazdaság bizonyos részeit.

Továbbra is be kell tartani minden óvatossági rendszabályt, és szerinte a magas oltási szint ellenére kitörhet a járvány negyedik hulláma is, sőt a koronabiztos nem tartja kizártnak a negyedik országos zárlat lehetőségét sem Izraelben.

Zeév Rothstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója szerint viszont Izrael már elérte a közösségi immunitást, már 50 százalékos átoltottság esetén jelentősen csökken a vírus fertőzési képessége.

A professzor szerint teljes egészében helyre kell állítani a gazdaságot, legalábbis a lakosság már beoltott része számára, s a fertőzési ráta ezen a ponton már csak a még nem immunizált csoportokra leselkedő veszélyt jelzi.

Az egészségügyi minisztérium továbbra is korlátozásokat javasol, ami Rothstein professzor szerint egyenesen az oltottak kollektív büntetését jelenti, felháborodáshoz és a közbizalom elvesztéséhez vezet.

A Hadassza kórház igazgatója szerint a kormánynak már most el kellene kezdenie a 12 évnél idősebb gyerekek oltását is, nem kellene ezzel megvárni a Pfizer gyógyszergyártó vállalat gyerekekre vonatkozó tesztjeit.

Izraelben vasárnap, két héttel a március 23-ra kiírt parlamenti választások előtt az éjszakai szórakozóhelyek és bárok kivételével megnyitották a vendéglátóipart, és a teljes oktatási rendszer is visszatérhetett a távoktatástól az osztálytermekbe. Azonban továbbra is érvényesek a járványügyi előírások, mindenekelőtt a maszk viselése, a két méteres távolságtartás, valamint a gyülekezési korlátozások.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Nem árulja el a kormány, hogy mennyiért vette a kínai oltóanyagot

Egy brit orvosi szaklap összesítése szerint a kínai Sinopharm vakcinája 12-szer annyiba kerül, mint a legolcsóbb, AstraZeneca-vakcina.
Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

Hadházy Ákos írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a külgazdasági és külügyminiszternek, hogy többek között megtudja, mennyibe kerül az ötmillió adag kínai vakcina Magyarországnak, választ azonban nem kapott erre a kérdésére, írja a 24.hu.

A független képviselő az alábbi kérdéseket tette fel:

  • Közvetlenül a minisztérium szerződött a kínai féllel, vagy valamilyen közvetítőt (importáló céget) is bevontak a folyamatba? Ha volt bármilyen minisztériumon kívüli közvetítő vagy egyéb közreműködő (külső cég vagy személy), ki, ill. kik voltak azok, milyen feladatot láttak el és milyen díjazásért?
  • Az adásvételi szerződés szerint mennyibe kerül egy dózis a Sinopharm-vakcinából, s mennyibe kerül a két dózisból álló komplett oltóanyag?
  • Mekkora a szerződés keretösszege, s eddig mennyit és milyen forrásból fizetett ki Magyarország a kínai félnek vagy az importálónak?

Hadházy Ákos kérdéseire Magyar Levente államtitkár válaszolt: szerinte az a fontos, hogy a világ sorban áll a kínai vakcináért (ahogy tavasszal a védőfelszerelésekért).

Magyarország Európában másodikként, az Európai Unióban pedig elsőként tudott Kínából oltóanyagot vásárolni. A magyar vakcinabeszerzés több lábon áll, ennek köszönhetően május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű uniós ország, tette hozzá.

Az államtitkár válaszában nem tért ki arra, hogy mennyibe kerültek a vakcinák, illetve hogy bevont-e közvetítőt a vásárlásba a minisztérium.

Egy kormányinfón Gulyás Gergely egyébként arról beszélt, hogy egy kínai vakcina ára 10 ezer forint felett van.

hirdetés

Korábban a The Lancet brit orvosi szaklap készített összefoglalót a különböző koronavírus-elleni vakcinák áráról, ami alapján az öt, Magyarországon engedélyezett vakcina közül a kínai Sinopharm a legdrágább, alapára mintegy 62 dollár (kb. 19 ezer forint).

Ehhez képest a portál szerint az AstraZeneca ára dózisonként 5 dollár (kb. 1500 forint), az orosz Szputnyik V 6 dollár (kb. 1800 forint), a Pfizer/BioNTech 14 dollár (kb. 4300 forint), a Moderna vakcinája pedig 31 dollárba (kb 9600 forint) kerül. Az összesítés szerint a kínai vakcina ára több mint 12-szerese a brit vakcináénak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: