News here
hirdetés

HÍREK

Megáldották Novák Katalint ünnepélyes beiktatásán

A szertartáson részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János leköszönt államfő.

Link másolása

hirdetés

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Novák Katalin államfői beiktatása előtt szombat délelőtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban.

Az istentiszteleten megáldotta Novák Katalint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Arszeniosz Kardamákisz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája, Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnöke és Balog Zoltán.

A szertartáson részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János leköszönt államfő.

Fotókon az istentisztelet:

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok "a zsidó felekezet szombati imájától kísérve", a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára.

Ehhez szükség volt a megválasztott köztársasági elnök "bátorságára és alázatára", és arra, hogy "újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját" - mondta a református püspök.

hirdetés

Balog Zoltán azt kérte, hogy legyen ez egy új "magától értetődőség" Magyarországon, ahol az alaptörvény kimondja a magyar állam keresztény megalapozottságát, és az állam minden szervének kötelességévé teszi az ország keresztény kultúrájának védelmét.

A református püspök kiemelte: egyszerre kell a legnagyobb vakmerőség és a legnagyobb alázat ahhoz, hogy az ember életének bármely pillanatában fel merje tenni a kérdést: "mit mond nekem most Isten?".

Ennél már csak ahhoz kell nagyobb merészség, hogy ugyanezt "együtt kérdezzük meg egy egyház, egy nemzet közösségében" - vélekedett.

Ezért "minősített pillanat és alkalom", hogy amikor Magyarország köztársasági elnöke ünnepélyesen elfoglalja hivatalát, "együtt, közösségben, istentiszteleten tehetjük fel minden bibliai ember alapkérdését: mit akarsz, Uram, Istenem, hogy cselekedjem?" - fogalmazott.

Balog Zoltán szólt arról: a hívő ember azzal a bizalommal fordul a Bibliához, hogy "abban benne van a sorsunk" és a világ sorsa. Nem úgy, mint megfejtendő orákulum, hanem mint Isten szeretetéből fakadó akarata. Ez nem jelent egzakt választ minden helyzetben, de mindig éltető és életet adó forrás. Megadja a szükséges erőt, az emberi erőforrást a kétértelműségek és ellentmondások világában a helytálláshoz, ahhoz a magatartáshoz és cselekvéshez, mely megfelel Isten akaratának és "így életünk lényegének és céljának".

A református püspök Pál apostolt idézve hangsúlyozta: "Isten azoknak, akik őt szeretik, mindent javukra fordít". De akinek nem kizárólag a saját élete a fontos, annak nemcsak személyes bátorítás és garancia ez az üzenet. Istent szeretni ugyanis csak úgy lehet teljesen, ha "azokat is szeretjük, akiket ránk bízott".

Az Istent szerető vezető "szeretetteljes aggodalommal tekint mindenre", ami Isten teremtményeivel történik - mondta hozzátéve, az ilyen vezetőnek kötelessége ellenállni azoknak, akik hatalmuk érdekében áldozzák fel mások biztonságát, jövőjét és életét.

Kitért arra: Isten ígérete az, hogy a pusztulás, a halál felé tartó embert ő szabadítja meg, ő formálja át és teremti újra. Akiket pedig "kiválasztott, elhívott és megigazított", azok az eszközei lesznek ebben a munkában. Nem fölényes és elkülönült erkölcsi elitként szemlélik a többieket, a világot, hanem "együtt szenvednek vele", miközben bíznak Isten lelkében, mely a szükséges pillanatban ott áll mellettük és segítségükre siet, hogy éppen azt mondják, tegyék, amire szüksége van a rájuk bízott embereknek, nemzetnek, országnak, egyháznak.

Az "Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak" - fogalmazott Balog Zoltán.

Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, ő a hatodik államfő a rendszerváltás óta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kiderült, milyen ajándékot kapott Orbán Viktor az unokájától az eskütétel után - videó
A kormányfőnek ez volt az eskütétel legszebb pillanata.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn újra miniszterelnöknek választották Orbán Viktort az Országgyűlésben. Később a politikus megosztott egy képet, amelyen az unokájával, Alízzal szerepel, és azt írta, hogy ez volt az eskütétel legszebb pillanata.

Kedden Orbán egy videót is megosztott a jelenetről. Mint írta,

a legnagyobb ajándékot Alíztól kapta,

ami a felvétel szerint egy rajz volt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Jön a kétszámjegyű infláció – erre számít az MNB alelnöke a következő hónapokban
Virág Barnabás szerint ez most nem a fogyasztás ideje.

Link másolása

hirdetés

Kedden a Portfolio Hitelezés Konferencián beszélt az inflációs folyamatokról Virág Barnabás, a MAgyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A HVG tudpsítása szerint a szakértő többek között azt mondta: ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor 3-4 szeres átárazásokat látunk a megszokotthoz képest januártól április végéig. Virág szerint nem látszik, hogy a folyamat csillapodna, egyértelműen felszálló szakaszban van még az infláció.

"Magyarországon sem elkerülhető, hogy két számjegyű tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban"

- mondta az MNB alelnöke, aki szerint a jegybank nagyon hamar megkezdte a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre.

A GDP-kilátásokról szólva Virág Barnabás azt mondta: a magyar gazdaságban a 4 százalékos vagy afölötti növekedési dinamika is benne van, és ha nem jön újabb lezárás, mint a Covid idején, akkor az európai növekedési rangsor élmezőnyében leszünk idén is.

Virág szerint ha globálisan a helyzet nem oldódik meg, az nagyon megnehezíti a helyzetünket, mindenesetre most a "saját házi feladatokra" kell koncentrálni. Ezeket négy pontban foglalta össze:

 • A monetáris szigorítás folytatása.
 • Ezt ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával, legalább a hiánycélokat hozni kell.
 • A piaci verseny erősítése azokban a szektorokban, ahol most ez nem jellemző.
 • Egyének szintjén is kooperatív magatartást mutatni.

  Ezen rövidtávon megoldandó feladatokon túl pedig középtávon fenntartható növekedési reformokat kell hozni. Erre példakánt az energiahatékonyság kérdését hozta fel.

  hirdetés

  Virág arra számít, hogy most szükségszerűen szigorodni fognak hitelezési feltételek, a lakáshitelek, a fogyasztói hitelek és az üzleti célú hitelek esetében is lassulás jön. AZ MNB elnöke szerint ez most "nem a fogyasztás ideje", ahogy fogalmazott:

  "Megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani!"


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Orbán Ráhel gyerekei már Budapesten fognak iskolába és óvodába járni szeptembertől
  A miniszterelnök lánya ezt a bababoltja megnyitása kapcsán árulta el egy interjúban.

  Link másolása

  hirdetés

  Mint arról beszámoltunk, kedden megnyílt Orbán Ráhel bababoltja, az ODU Store a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A megnyitó alkalmából Orbán Viktor lánya hosszabb interjút adott, amiben azt is elárulta, hogy szeptembertől már Budapesten fognak iskolába járni a gyerekei.

  "A helyválasztás elsősorban annak köszönhető, hogy én is a 12. kerületben nőttem fel, ide kötődik a gyerekkorom, de jelenleg is itt lakom. A gyerekek ide járnak majd szeptembertől iskolába, óvodába"

  - árulta el.

  Utóbbi mondata azért érdekes, mert Orbán Ráhel és családja tavaly a spanyolországi Marbellára költözött. Először a Blikk értesült erről tavaly szeptemberben, és még abban a hónapban le is fotózták a családot egy tengerparti étteremben. Októberben az egyik Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva arra utalt, hogy Orbán Ráhelék a parlamenti választás miatt költözhettek Spanyolországba. "A magyar közéletben vagyunk és nem várom el, hogy mindenki hozzám hasonlóan legyen megértő, de a választások előtti fél évben valószínűleg könnyebb a családnak, ha nincsenek itt" - fogalmazott akkor.

  Orbán Ráhel nyilatkozata viszont arra utalhat, hogy a család visszaköltözik Magyarországra, azon belül pedig Budapestre.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Egy tankelhárító gránátot vitt haza szuvenírként, fel is robbant az orosz férfi csomagtartójában
  Egy humanitárius segélyszállítmány kísérőjeként járt Donbaszban, onnan vitte magával a fegyvert.

  Link másolása

  hirdetés

  Felrobbant egy autó a Moszkva közelében lévő Miticsiben kedden, a detonációban ketten megsérültek - írja a 444 a helyi sajtó beszámolója alapján.

  A helyszíni képeket látva a lap szerint

  egy svéd gyártmányú AT4-es tankelhárító fegyver robbant fel az autó csomagtartójában,

  amit egy Viktor K. nevű férfi hozhatott magával Donbaszból, ahol nemrég járt egy humanitárius segélyszállítmány kísérőjeként.

  Az nem derült ki, hogy a férfi miért hozta magával a fegyvert. Az AT4-es nem túl bonyolult, ezért olcsó fegyver, az ára 1500 dollár körül van, így azt

  nem is eladásra szánta a férfi, hanem szuvenírként hozhatta magával Donbaszból.

  Elvileg az ilyen fegyvereket biztonságosasn lehet szállítani, de ez a példány megsérülhetett, mert magától robbant fel a csomagtartóban.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: