News here
hirdetés

HÍREK

Megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ, aminek Vitézy Dávid lesz a vezetője államtitkárként

A központ feladata lesz a közösségi közlekedési menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése.

Link másolása

hirdetés

Múlt héten mutatta be a csapatát Palkovics László, aki az újabb Orbán-kormányban a technológiáért és iparért felelős miniszter lesz. Ekkor derült ki az is, hogy Vitézy Dávid, a BKK korábbi alapító-vezérigazgatója felelhet majd a közlekedéspolitikáért államtitkárként a tárcánál.

Vitézy pénteki Facebook-posztjából az is kiderült, hogy ezt milyen intézményi keretek között fogja ellátni a feladait. Ahogy írta,

országos hatáskörű közlekedésszervezőként megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ (NNK), amely a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozik,

és államtitkárként az ő feladata lesz ennek irányítása.

„Az NKK feladata a közösségi közlekedési menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése és az utasok még színvonalasabb kiszolgálása, a MÁV–Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak megrendelése és összehangolása az állam nevében” – írta az államtitkár.

A poszt alapján ezeket lehet még tudni az NKK-ról:

hirdetés
 • A vasúti és hévfejlesztések stratégiai tervezése is a feladata lesz. Ezen beruházások teljes körű előkészítésében és megvalósításában a központ az Építési és Beruházási Minisztérium szakmai partnere lesz.
 • A Nemzeti Közlekedési Központ küldetése, hogy minőségi, vonzó közösségi közlekedési kínálat, egységes és országos ütemes menetrendek, csatlakozások és tarifarendszer kialakításával győzzön meg minél többeket a gyors, kényelmes és megbízható közösségi közlekedés használatának előnyeiről.
 • Az NKK országos közösségi közlekedési integrációs szervként foglalkozik feladataival, amelyeket részben a Budapest Fejlesztési Központtól, a KTI Közlekedéstudományi Intézettől és a közúti, vasúti szolgáltatóktól vesz át. A tulajdonosi joggyakorló TIM és az NKK együttesen a szakpolitikai tervezésért, irányításért, a szolgáltatások megrendeléséért is felel majd.
 • Vitézy Dávid a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületnél (VEKE) tűnt fel, majd 2010 és 2014 között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapító vezérigazgatója lett. 2015-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közösségi közlekedés fejlesztését, különösen a regionális és távolsági viszonylatok összehangolását felügyelő miniszteri biztossá nevezték ki, fél évig töltötte be azt a posztot. 2016 januárja óta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, 2020 februárja óta pedig a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója volt.  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Független Benzinkutasok: Ha beüt a krach, van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak, utána jöhet a bicikli, szamár, ló
  Júliusban ki fog derülni, hogy fenntartható-e az üzemanyagok hatósági ára, mivel ebben a hónapban a legnagyobb a fogyasztás.

  Link másolása

  hirdetés

  Bár a kormány október 1-ig meghosszabbította az üzemanyagárstoppot, júliusban derül majd ki, hogy valóban tartható-e addig a hatósági ár - mondta az RTL Klub Reggeli című műsorában a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

  Egri Gábor szerint nem csak Magyarország, egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd, a jelenlegi helyzet azonban az orosz-ukrán háború nélkül is kialakult volna. Sőt, még rosszabbul állnánk, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a fogyasztás.

  A hazai helyzetet azonban az is súlyosbítja, hogy

  a hatósági áras benzint egyedül a Mol százhalombattai finomítója termeli ki.

  Ez jelenleg végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

  „Ha ott beüt a krach, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő”

  - mondta a szakértő.

  hirdetés

  Egri Gábor szerint előreláthatóan október 1-ig marad az a helyzet, hogy naponta egyre több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Ahogy fogalmazott: amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.

  A július szerinte sorsdöntő lesz, mert ebben a hónapban a legnagyobb benzinfogyasztás a turizmus, a nyári mezőgazdasági munkák, illetve a Balkán felé hazautazó vendégmunkások miatt.

  Ekkor Egri Gábor szerint ki fog derülni, hogy fenntartható-e az üzemanyagok hatósági ára.

  Addig is egy dolgot tudott javasolni az autósoknak: spóroljanak!


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Mentő vitte el a Parlamentből Hoppál Pétert
  A kulturáért felelős államtitkár a Facebook-oldalán posztolt egy képet a mentőautóból.

  Link másolása

  hirdetés

  Mentővel ment kórházba a Parlamentből Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt - ezt ő maga közölte a Facebook-oldalán.

  Egy képet posztolt, amin az látszik, hogy éppen a mentőautóban fekszik, vélhetően úton a kórház felé.

  "Parlament - mentő - kórház - vakbél műtét. Istennek és az orvosoknak hála, lábadozom.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Népszava: Havonta százmilliárdokat bukhat az orosz gázon a kormány a rezsicsökkentés miatt
  Áprilisban köbméterenként 934 eurót fizettünk Moszkvának, miközben a holland gáztőzsde 800 eurós ára még csökkent is.

  Link másolása

  hirdetés

  Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt a Magyarország által megvásárolt orosz gáz ára - erre jutott a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján. A lap szerint eközben a Ttf-nek nevezett, irányadónak tekinthető holland gáztőzsde két hónappal korábbi, 800 eurós átlagára 4 százalékkal csökkent.

  Az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat.

  Ezek az arányok a lap szerint nem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, és a rezsicsökkentés biztosítéka.

  A Népszava február óta készíti el a KSH adatok alapján az orosz gáztarifa becslését. Ez alapján arra jutottak, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen a Ttf havi átlagárát veszik alapul, vagyis

  Moszkva a nagy árkilengéseket ugyan tompítva, de bevasalja Magyarországon.

  Mint írják, a számok a kormány ama kijelentéseit is cáfolják, miszerint az általunk fizetett orosz tarifa bármilyen mértékben is hozzájárulna a rezsicsökkentés fenntartásához.

  hirdetés

  Az állami MVM áprilisban minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített. Ezt az adatot felszorozták az áprilisi lakossági forgalommal, így arra jutottak, hogy

  a magyar állam csak áprilisban több mint százmilliárddal „egészítette ki” a lakossági díjakat

  a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Videó: így lopják az oroszok a gabonát a megszállt ukrán területekről
  Hajókba pakolják a Krím-félszigeten, innen török kikötőkbe, majd végül Szíriába kerül a búza.

  Link másolása

  hirdetés

  Oroszország a Krímen keresztül folyamatosan szállítja ki Ukrajnából a lopott ukrán gabonát Törökországba - ezt állítják a Szabad Európa ukrán kiadásának oknyomozó újságírói műholdfelvételek alapján.

  A videójukban bemutatott felvételek szerint az oroszok a nemrég megszállt

  Herszon, illetve Zaporizzsja megyékből kamionokkal szállítják el a gabonát a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjébe.

  Itt aztán hajókra rakodják és török kikötőkbe viszik, ahonnan végül Szíriába kerül.

  A Szabad Európa szerint a hátterében az állhat, hogy Szíria egy hete elismerte a két szakadár Kelet-Ukrajnai régió, Luhanszk és Donyeck függetlenségét, elsőként az ENSZ államai közül.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: