Meg is eheted ezt a csomagolópapírt – teljesen környezetbarát, természetes hulladékból készült
Mivel manapság már elképesztő mennyiségű fölösleges szemetet termelünk, amelyek nagy része a természetben, főleg az óceánokban landol, fontos, hogy az egyszer használatos, eldobható termékek helyett újrahasznosítható, környezetbarát dolgokat használjunk mindennapjaink során. Különösen igaz ez a szatyrokra, tárolóeszközökre és a csomagolóanyagokra. Előbbi kettőre egy korábbi cikkünkben már felsoroltunk néhány példát, most pedig bemutatjuk azt a csomagolópapírt, aki nemcsak azért menő, mert magától lebomlik és nem szennyezi a környezetet, de még akár meg is ehetjük.
A Scoby nevű anyag ugyanis teljes egészében mezőgazdasági hulladékból készült és számtalan módon felhasználható. Lehet akár szendvics, rizs vagy müzli tárolására alkalmas zacskó, szappantartó, fűszertartó, de akár ételeket is csomagolhatunk bele, mert megőrzi azok frissességét, mivel gátolja az oxigén, a víz és a mikróbák bejutását.
Mivel természetes hulladékból áll, csupán két év a szavatossági ideje, viszont nem lesz belőle szemét, hiszen komposztálható és magától lebomlik, csakúgy, mint a zöldségek.
Plusz előnye az is, hogy az sem baj, ha az anyag ráragad a becsomagolt ételre és véletlenül megesszük azzal együtt, mert az emberi gyomor is képes feldolgozni.
A Scoby-t egy lengyel tervező, Roza Janusz fejlesztette ki, aki szeretett volna egy olyan csomagolóanyagot létrehozni, ami bio, újrahasznosítható, magától lebomlik és nem szennyezi a környezetet. MakeGrowLab nevű cégével már folyamatosan gyártya a terméket, amit az interneten is meg lehet rendelni. Mivel azonban időbe telik egy-egy ilyen csomagolás előállítása, nem mindig van belőle raktáron.
Lapozz a készítéséért, és hogy hol próbálhatod ki: