News here
hirdetés

HÍREK

Matolcsy György feldarabolná Budapestet, szerinte 600 ezer fő körüli lakosság lenne az egészséges

A jegybankelnök szerint a főváros messze elmarad térségi, uniós és globális versenytársaitól, valamint saját képességeitől és lehetőségeitől is. Felvázolta, hogy változtatna ezen.

Link másolása

hirdetés

A "Budapest-dilemmáról" ír a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Matolcsy György, aki szerint a fővárost fel kellene osztani több kisebb területre, és 600 ezerre kell csökkenteni a lakosságát, hogy fejlődőképesebb legyen a jövőben.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ugyanis Budapestet egyfajta kettősség jellemzi: "egyfelől a magyar nemzet büszkesége, másfelől egy vízfej, a kommunista diktatúra káros öröksége".

Ezt a gondolatot hosszabban kifejtve is leírja, aminek a lényege, hogy míg a főváros a magyarság politikai, kormányzati, kulturális, szellemi, gazdasági és pénzügyi központja, addig demokratikus és piacgazdasági keretek között nem képes dinamikus fejlődésre, "nem tud jól sáfárkodni a felhalmozott értékeivel, és nem képes megragadni a jövő lehetőségeit". Szerinte "Budapest messze elmarad térségi, uniós és globális versenytársaitól. Ennél is rosszabb, hogy messze elmarad saját képességeitől és lehetőségeitől".

Matolcsy úgy gondolja, hogy a „budapesti patthelyzet” a mai fővárosi szerkezettel nem oldható fel sem a közeli, sem a távoli jövőben.

Szerinte a főváros és az ország akkor lenne egyensúlyban a magyar és a Kárpát-medencei térben, ha Budapest lakossága a jelenlegi 1,7 millióról 600 ezer körülire csökkenne.

Az arányos, egészséges fejlődéshez pedig ezeket a lépéseket kellene megtenni:

• nagyságrendileg meg kell növelni a budapesti kerületek önállóságát - a belső kerületei elsősorban egymással működnek együtt, a külső kerületek pedig már a főváros környezetében működő önálló városokkal fűzik szorosabbra kapcsolataikat

hirdetés

• kormányzati infrastruktúra programokat kell indítani a külső budapesti kerületek és a Budapesten kívüli városháló összekötésére

• meg kell teremteni a Budapest további szétválásához szükséges demokratikus és rendezett kereteket - Matolcsy szerint a kerületek szavazóinak döntésére érdemes bízni, hogy kiválnak-e a mai fővárosból, megteremtve az önálló városi működés feltételeit, vagy maradnak a mai keretek között, önállóbb döntési körrel

• Budapest szétválásához a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint közösségi kiindulópontra van szükség, amely a korábbi, 1873 előtti, majd 1950-ig tartó várostörténeti fejlődés lehet. Úgy véli, A korábbi önálló települések, például Óbuda, Újpest, Kőbánya, Angyalföld, Pesterzsébet, Zugló, Kelenföld, Csepel, Budafok önálló városként való újjáalakulása óriási energiákat szabadíthat fel, mert korábban önállóan képesek voltak a dinamikus fejlődésre

Matolcsy szerint fontos a Budapest-városmag megőrzése, amely egy 600 ezer fő körüli népességgel is teljesíthető.

A főváros tehát a budai és a pesti belső kerületek egységének megtartásával lehet Magyarország új központja, amelyben az állam, a kormányzat, az üzleti élet, a bankrendszer, a felsőoktatás és a kultúra lényegében valamennyi vezető intézménye együtt maradna a Parlamenttől a Várnegyedig, a nagy egyetemektől a nagy kulturális intézményekig.

A jegybankelnök úgy látja, "a már egészséges méretű és térbeli környezetével együtt fejlődő főváros jövőképe már jelentősen eltérhet a maitól". Ebben helyet kaphat

• a nagy budapesti egyetemek köré szerveződő innovációs parkok hálózata,

• egy vadonatúj startup-intézményrendszer, ma még nem létező termékekkel és szolgáltatásokkal,

• egy wellness világközpont rangjára emelkedő fürdőhálózat,

• és egy új okosvárosnegyed egy nagyságrendileg nagyobb konferenciaturizmus-intézményegyüttessel.

"Budapest már ma is jó úton halad egy európai, sőt globális sportfőváros felé, érdemes a még szükséges infrastruktúrát is megépíteni, és a sportgazdaságot összekötni az egészségvárossal. Ezek így együtt egyszerre dinamizálnák a fővárost és a „patkóvárosok” hálózatát, megteremtve egy erős Magyarország erős fővárosát és központi városhálóját" - zárja cikkét Matolcsy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Milliós juttatást kap Varga Judit és Szijjártó Péter azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek
Velük együtt összesen öt miniszternek jár juttatás azért, mert tagok alapítványi állami egyetemek kuratóriumaiban.

Link másolása

hirdetés

Több miniszter is milliós juttatást vesz fel a modellváltáson átesett állami egyetemi kuratóriumi tagságáért - számolt be róla az RTL Híradó a friss vagyonnyilatkozatok alapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter az alapítványi tulajdonba kiszervezett Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Eddig ezért semmilyen juttatást nem kapott, ám a most megjelent vagyonnyilatkozata szerint

júliustól milliós fizetést kap az alapítványtól.

Mivel az új rendszerben csak sávosan kell megjelölni a bevételeket, így a pontos összeget nem tudni, csak annyit, hogy 1-5 millió forint közötti bevétele származik ebből.

Szijjártó Péter külügyminiszter is minimum egy-, legfeljebb ötmillió forintot kap júliustól a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumának tagjaként.

Azt sem Varga, sem Szijjártó nem árulta el az RTL Híradó megkeresésére, hogy pontosan mekkora összeg jár nekik, és miért kapnak egyáltalán juttatást azért a munkáért, amit eddig ingyen végeztek.

Rajtuk kívül még három miniszter, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály kuratóriumi tagok alapítványi állami egyetemeknél, ők fél-egymillió forint közötti összeget keresnek ezzel a pozíciójukkal.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
80 ezer turista rekedt egy üdülőszigeten, amit lezártak a koronavírus terjedése miatt Kínában
Twitter-videók tanúsága szerint sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanezer turista rekedt a kínai Hajnan szigeten, mivel a hatóságok a koronavírus terjedése miatt leállították a tömegközlekedést, vasúti- és légi közlekedést is - írja a CNN.

A kínai Hawaii-nak is nevezett nyaralósziget legnagyobb városában, Sanyában

múlt héten összesen 827 megbetegedést regisztráltak a hatóságok,

ezért zárták le a szigetet. A hatóságok szerint a fertőzéseket a vírus Omicron BA.5.1.3 variánsa okozta, amely Sanya Jazsu nevű kikötőből terjedt el a szigeten.

A Twiterre feltöltött videók szerint

sok turista nem hajlandó elhagyni a repülőteret, azt kiabálták, haza akarnak menni.

A hatóságok ezért hangosbemondókkal szólították fel őket arra, hogy térjenek vissza a szállodákba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Záporokkal, zivatarokkal indul a hét: nagy hőség nem lesz, de napokig erős szél fog fújni
Hétfőn még 33 fok is lehet, a hét közepén viszont már csak 25-30 fokig melegszik az idő, éjszakánként pedig kellemesen felfrissül a levegő.

Link másolása

hirdetés

A jövő hét első felében szeles nyári időre van kilátás, nagy hőségtől nem kell tartani - írja előrejelzésében az Időkép.

Hétfőn nyugaton felhősen indul a nap, eső, záporok, délnyugaton zivatarok indíthatják a reggelt, majd délután a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. Élénk marad az északi-északkeleti szél. Délutánra 25 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb.

Keddtől csütörtökig is marad a szeles idő, az északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős, a Dunától keletre többször 50 km/órát meghaladó lökések.

Kedden még a keleti, délkeleti és déli határ mentén alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, szerdán nem várható számottevő csapadék. Csütörtökön főként az ország keleti felén elszórt jelleggel ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Nagy területet érintő jelentős csapadék továbbra sem várható, csupán lokálisan, azaz kis területekre koncentrálódva hullhat számottevő mennyiség.

Kedden az Alföldön és délen továbbra is mérhetünk 31-32 fokos maximumokat, szerdán és csütörtökön az ország nagy részén 30 fok alatt maradunk, 25 és 30 fok közötti csúcsokat mérhetünk. Éjszakánként kellemesen felfrissül a levegő.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Rendőrök elől menekülő teherautó szenvedett balesetet, 20 migráns megsérült Üllőnél
A Bors információi szerint az esetnek 8 életveszélyes, 2 súlyos és 6 könnyű sérültje van, többeket sokáig a helyszínen kezeltek. A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták.

Link másolása

hirdetés

20 migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-es főúton Üllő térségében vasárnap - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A magukat indiai, afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló külföldieket kórházba vitték. Öten könnyebben sérültek meg, a többiek sérülései súlyosak - írták a police.hu-n.

A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták, ellene embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást - tették hozzá.

A balesetről azt írták: gyorshajtás miatt Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül árokba csapódott.

A teherautó sofőrje Pilis térségében elvesztette uralmát a jármű felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor azonban a rendőrök közelebb értek, gázt adott és az egyik szolgálati autónak nekiütközve ismét menekülőre fogta.

Ezt követően a 4-es főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométernél, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott.

hirdetés

A teherautó vezetője könnyebben sérült meg - ismertette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Bors információi szerint az esetnek 8 életveszélyes, 2 súlyos és 6 könnyű sérültje van, többeket még jelenleg is a helyszínen kezelnek, míg több ember állapota válságos.

A mentők és a tűzoltók szoros együttműködésben dolgoztak az életmentésen, a kisbuszba ugyanis úgy összezsúfolták az embereket, hogy többeket is csak feszítő-vágóval lehetett kiemelni az összeroncsolódott járműből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: