hirdetés

HÍREK

Márki-Zay szerint ha szűk többséggel nyer az ellenzék, Orbán pornófelvételekkel és bűnügyi aktákkal fog zsarolni

Hódmezővásárhely polgármestere úgy gondolja, a Fidesznek beépített emberei vannak az ellenzék soraiban, és több olyan városvezetőről is tud, akiket meg tudtak venni.

Link másolása

hirdetés

Nagyinterjút adott a Telexnek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje.

Az interjúban többek között arról is beszélt, hogy ha nem ő nyerné az előválasztást, akkor amint eldől, hogy ki a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, támogatni fogja és kampányol majd mellette.

"Mindent meg fogok tenni, hogy olyan ember legyen a közös jelölt, aki meg tudja verni Orbánt"

- mondta Márki-Zay.

Szerinte Orbán Viktor mára oda juttatta az országot, hogy az ellenzéki pártoknak egyszerű meghatározni a közös irányt, "utoljára a rendszerváltásnál volt ilyen".

"Részletkérdés, hogy hány százalék legyen az áfa, amikor nincs meg az alapvető jogbiztonság, felrúgják a piacgazdaság szabályait, magánkézbe juttatnak iszonyatos mennyiségű állami vagyont, és a keleti diktatúrák irányába távolodunk Európától. Amikor ennyire a gödör mélyén van az ország, akkor nem lehet más az irány, csak felfelé. Hogy ez jobbra vagy balra menjen, azt később kell eldönteni, nem most"

- fogalmazott Márki-Zay.

hirdetés

Szerinte mindegyik párt meg tud felelni a minimum elvárásnak, "azaz a rendszerváltás iránti elkötelezettségnek". Ugyanakkor szerinte a pártoknak vannak olyan elvárásai is, amelyek kifejezetten veszélyeztetik a rendszerváltást.

"Az ellenzéki pártok a Momentum kivételével úgy vannak vele, hogy a saját soraikban lévő hibákat és korrupciót jobb eltakarni, hogy a közös siker érdekében ne élezzük egymás között a feszültséget. Ez stratégiai hiba. A korrupt emberektől most kell megszabadulni, különben nem fognak nekünk bizalmat szavazni a választók 2022-ben"

- mondta.

Márki-Zay azt állítja, a Fidesznek pedig beépített emberei vannak az ellenzék soraiban, és több olyan városvezetőről tudnak, akiket a Fidesz meg tudott venni. Arra a kérdésre, hogy tud-e olyan ellenzéki városvezetőkről, akiket korrumpált a Fidesz, úgy válaszolt:

"A korrumpálás erős kifejezés, inkább azt mondanám, hogy a Fidesz rájátszik az ellenzéki városvezetők félelmeire. Például egy megyei jogú várost vezető kollégám elment egy kormányzati hivatalba, ahol a fejlesztési források elosztásáról egyeztettek. Azt mondták neki, két út van: »vagy úgy csináljátok, mint Márki-Zay, és akkor egy fillért sem fogtok kapni, vagy nem támadjátok a kormányt, beálltok a sorba, és akkor majd csurran-cseppen valami«".

Szerinte Orbán Viktor leváltása azon fog múlni, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölt induljon minden körzetben.

"Ennek jelenleg komoly akadálya az, hogy a pártok megállapodása szerint az egyéni képviselői körzetekben nem lesz kétfordulós az előválasztás. Egyetlen párt ragaszkodik az egyfordulós előválasztáshoz, ezzel pedig a kormányváltást sodorja veszélybe. Mert ez nagyon könnyen eredményezheti azt, hogy a legelutasítottabb jelölt, akinek ugyanakkor van mondjuk 30 százaléknyi lojális szavazótábora, megnyeri az előválasztást, majd úgy fogjuk elbukni a körzetet a Fidesszel szemben, mint annak a rendje"

- tette hozzá.

Márki-Zay azt is elmondta, nem látja annak a jelét, hogy a Fidesz esetleg párton keresztül belenyúljon az előválasztásba.

"A kollaborációs elméletekkel ellentétben én inkább attól tartok, hogy ha ötfős többsége lesz az ellenzéknek, akkor Orbán Viktor elővesz majd öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak, megzsarolja ezeket az embereket, és mégis ő alakít kormányt"

- fogalmazott.

Márki-Zay az interjúban arról is beszélt, hogy egy szakértői kormányban gondolkodik. Miniszterelnök-jelöltként fontos számára az elszámoltatás, az ügynökakták nyilvánosságra hozatala, a Fidesz kormányzásából pedig megtartaná például a családtámogatásokat, a letelepedési kötvénnyel érkezett migránsokat viszont kiutasítaná.

De azt is elmondta, hogy kormányváltás esetén Polt Péter ellen szerinte megalapozottan indíthatna eljárást a rendőrség, és azt fogja javasolni, hogy a legfőbb ügyészt ne a pártok, hanem közvetlenül a nép válassza meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Heves zivatarok csapnak le az országra: ezeket tedd és ne tedd a vihar idején

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Link másolása

hirdetés

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte:

intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezért azt kérik: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljatok fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjetek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket.

Vihar esetén időben keressetek biztonságos helyet, az autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta:

a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti.

Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Szombaton napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések, jégeső, és felhőszakadás előfordulhat.

Megjegyezték, hogy az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

Zivatarveszély miatt jelenleg Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett még több megyében a hőség miatt is érvényben vannak, első-, másodfokú figyelmeztetések, de a meteorológiai szolgálat azt írta: a nap során északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Tornádó pusztított Csehországban, az egyik kórházban olyan a helyzet, „mintha háború tört volna ki”

Több településen házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Legalább hárman életüket vesztették és több tucatnyian megsérültek.

Link másolása

hirdetés

Legalább három ember meghalt, és több mint hatvanan megsérültek, tízen közülük súlyosan a csütörtök este és éjjel Dél-Morvaországban pusztító tornádó következtében - közölte Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője péntek reggel a közszolgálati Cseh Televízióban.

A szóvivő szerint ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz személynek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket.

"A kórházakban három személyt nem sikerült megmenteni, sérüléseik rendkívül súlyosak voltak" - mondta részletek ismertetése nélkül Bothová. Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be - tette hozzá.

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta, ez lényegében a Brünn-Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán terül el. Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki.

hirdetés
"A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki"

- jegyezte meg Tesarík.

Hozzátette: hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette: a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forint) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

A mentési munkálatokba a cseheken kívül osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak. Ausztriából például húsz mentőkocsi és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre teljes személyzettel.

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

20 millió forintos azonnali gyorssegélyt nyújt a kormány a tornádó sújtotta Csehországnak

Az összeggel a károk enyhítését és egy templom helyreállítását támogatják Hrusky községben.

Link másolása

hirdetés

Azonnali gyorssegélyt biztosít a Hungary Helps Program Csehországnak - tájékoztatta a Miniszterelnökség pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint

Magyarország kormánya a Hungary Helps Programon keresztül 20 millió forint azonnali gyorssegéllyel támogatja Csehországban a súlyos természeti katasztrófa nyomán keletkezett károk enyhítését és egy templom helyreállítását Hrusky községben.

A magyar segítségnyújtás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben valósul meg, tárgyi eszközök adományozásával a közösen meghatározott humanitárius célokra, valamint Hrusky községben a szélviharban megsérült templom helyreállítására - írta a tárca.

Mint ismertették, a Csehországban lesújtott tornádó több emberéletet követelt, 150-en megsérültek és hatalmas anyagi károk keletkeztek. A katasztrófát követő néhány órán belül felajánlott magyar gyorssegély Magyarország baráti együttérzését és a V4 szövetség szolidaritását fejezi ki - írták.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Varga Judit szerint a Politico cenzúrázta a cikkét, amiben a melegellenes törvényre érkezett kritikákra reagált volna

A tekintélyes lap nem közölte az igazságügyminiszter gondolatait a melegellenes törvényről, szerinte Orwell emiatt forogna a sírjában.

Link másolása

hirdetés

Korábban írtunk róla, hogy élesen kikelt Varga Judit Marc Rutte szavaira. A holland miniszterelnök szerint Magyarországnak távoznia kellene az Európai Unióból, ha nem változtat a melegellenes pedofiltörvényen. A magyar igazságügyminiszter szerint viszont Rutte a gyarmattartók gőgjével szólt, és mondataival „kiírta magát a civilizált emberek köréből”.

Most Varga azt állítja, a Politico című lap cenzúrázta egy cikkét. Mint kiemeli, ez éppen George Orwell születésének 118. évfordulóján történt meg.

A gyermekeket és szülőket védő törvénnyel kapcsolatos nemtelen és aljas hazugságokra adtam volna tiszta és egyenes, tényeken alapuló válaszokat írásomban, de úgy látszik az igazság nincs ínyére az európai sajtónak. Sokszor láttunk már ilyet a liberális médiától... Ha nem értenek veled egyet, akkor elhallgattatnak, azaz, nem közlik a cikket.

Szerinte a liberális médiában „megtámadnak, ránk zúdítják hazugságaikat, de nem hagyják, hogy az ember megvédje magát vagy cáfolja a gőzhenger vádaskodásait. Felépítenek egy gyűlölethadjáratot a sajtóban a másik fél cenzúrázásával.”

Ezzel szemben Magyarországot olyan helynek írja le, ahol „mindenki szabadon és megkülönböztetés nélkül élhet”.

hirdetés

A miniszter gondolatait ITT lehet elolvasni, angol nyelven.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: