News here

HÍREK

Márki-Zay Péter: Ekkora bukásnál ki kell mondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga

A volt miniszterelnök-jelölt elismerte, hogy rengeteg hiba volt az ellenzék kampányában, ő is többször hibázott. Szerinte a Fidesz addig marad hatalmon ebben a rendszerben, ameddig akar.

Link másolása

Márki-Zay Péter az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjút, amelyben a vereség okait elemezte. Hangsúlyozta, hogy betartja ígéretét és pártot alapít. Azonban biztos abban, hogy a Fidesz most addig marad hatalmon ebben a rendszerben, ameddig akar.

Márki-Zay tisztázta, és valóban ő kérte meg, hogy családja körében mondhassa el vereségüket beismerő beszédét.

Olyan traumát okoztak neki a választási eredmények, hogy akkor nem tartotta lényegesnek a pártvezetők hiányát. Utólag úgy látja, a vereségből nem mindenki akarta kivenni a részét.

Ezután a volt miniszterelnök-jelölt hosszan elemezte a közvélemény kutatások befolyását. Úgy gondolta, a választások előtt megjelenő Medián-felmérés, amely nagy Fidesz fölényt jósolt, nem volt korrekt. Emiatt méltányos lenne bocsánatot kérnie, de továbbra is úgy gondolja, hogy ezek a felmérések bomlasztották az ellenzéki szavazók morálját.

A riporter megkérdezte Márki-Zay Pétert, hogy mi volt az ő személyes felelőssége a kudarcban:

„Rengeteg hiba volt a kampányban, én magam is többször hibáztam. Könnyen kiforgatható, félremagyarázható szavakat használtam, nem fókuszáltam szinte kizárólagosan egyik vagy másik üzenetre, hosszú és összetett mondatokban beszéltem, nem egyszerű, kétszavas kommunikációban. Sorolhatnám, hogy én mit hibáztam. Az is biztos, hogy a pártokkal való kapcsolatom se volt kellően harmonikus. A jelöltekkel egyébként az volt. A pártokat viszont nem tudtam rávenni arra, hogy úgy beleálljanak a kampányba, ahogyan kérem.”

Azzal indokolta, hogy több pártvezető (akiket nem akart megnevezni) kételkedett a győzelemben, ezért nem vették ki úgy a részüket a kampányból, ahogyan kellett volna.

„Azt kell megérteni: akkora bukást hozott a választás, hogy teljesen fölösleges arról beszélni, kinek milyen volt a hozzáállása, mit kellett volna máshogyan csinálni. Nincs értelme, ezt el kell felejteni. Ekkora bukásnál azt kell kimondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga. Ebben a rendszerben a Fideszt nem lehetett megverni.

(...) Tudtuk, hogy nem lesz szabad és tisztességes választás, mégis hittem abban, hogy ilyen feltételek mellett is megverhető a Fidesz. De nem az. Ebben a rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt. A Kádár-korszakot analógiának véve eddig azt gondoltam, hogy 1989-ben vagyunk. A mostani választás azt bizonyította be, hogy visszakerültünk 1970-be.”

Márki-Zay Péter szerint nem az volt a hiba, hogy az ellenzéki összefogásba bevették a Jobbikot, hiszen a számítások szerint csak szavazóik egyharmadát veszítették volna el az együttműködésben. A probléma az volt, hogy a Jobbik szavazói „nem tudták megemészteni Gyurcsányt”. A méréseik szerint pedig a legtöbb szavazót a 40-60 év közötti melósok táborából vesztették.

A politikus jövőjét most Hódmezővásárhelyen képzeli el polgármesterként, így nem ül be a parlamentbe. Azonban hangsúlyozta, hogy amit megígért be is fog tartani, és gondolkozik egy jobbközép szavazóknak elfogadható néppártban. Velük már két év múlva az európai parlamenti választásokon is indulna Márki-Zay.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Beszakadt a MOL Orbán Viktor bejelentése után
Délelőtt még nőtt a részvények értéke, kora délután viszont már rosszabb lett a helyzet, mint tegnap.

Link másolása

Bezuhantak a MOL részvényei Orbán Viktor szerdai bejelentése után - írja a Portfolio.

Ahogy arról mi is írtunk, kedden éjjel megszüntette a kormány a magánszemélyek részére megtartott benzinársapkát, így szerdától már mindenki a piaci áron tankolhat.

A bejelentés után, szerdán délelőtt Orbán Viktor közölte: „Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk".

A tőzsdék is reagáltak a hírre. Az árstop eltörlésének hatására emelkedett a MOL részvényeinek értéke, a délelőtti órákban már 3,1 százalékos pluszban voltak a Portfolio cikke szerint.

A miniszterelnök bejelentése után azonban

"a reggeli pluszok elolvadtak, délután fél egy előtt a tegnapi záróárfolyam alatt állt az árfolyam".

Délután egy óra után pedig már 1,7 százalékos mínuszban voltak a társaság részvényei.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Itt a lista arról, mennyiért lehet a környező országokban tankolni
Az üzemanyag most Szlovéniában és Ukrajnában a legolcsóbb.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedd éjjel bejelentette a kormány a benzinársapka eltörlését. Így megszűnt a lehetőség, hogy a magánszemélyek olcsóbban tankoljanak, már csak piaci áron lehet üzemanyaghoz jutni.

Az Index a Cargopedia fuvarozási portál adatai alapján összeszedte, hogy a környező országokban mennyiért lehet tankolni:

• Ausztriában a 95-ös benzint 640, a gázolajat 717 forintnak megfelelő átlagáron,

• Horvátországban a benzint 652, a gázolajat 739 forintnak megfelelő átlagáron,

• Romániában a benzint 604, a gázolajat 704 forintnak megfelelő átlagáron,

• Szerbiában a benzint 617, a gázolajat 723 forintnak megfelelő átlagáron,

• Szlovákiában a benzint 644, a gázolajat 712 forintnak megfelelő átlagáron,

• Szlovéniában a benzint 565, a gázolajat 643 forintnak megfelelő átlagáron,

• Ukrajnában pedig a benzint 541, a gázolajat 585 forintnak megfelelő átlagáron adják.

Nálunk a holtankoljak.hu adatai szerint

• a 95-ös benzin átlagosan 617 forintba

• a gázolaj 681 forintba kerül szerdától.

Az egyes kutakon lehetnek ettől eltérő árak, volt, ahol 700 forintot kértek a benzinért és 840-et a gázolajért. A MOL-kutakon 641 forint a benzin és 699 forint a gázolaj irányadó ára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Csák János a tanártüntetésekről: „Az utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni”
A miniszter szerint méltánytalan, hogy olyan követelésekkel állnak elő a pedagógusok, amelyekhez hosszú előkészítések szükségesek, a belügyminiszter pedig csak fél éve vette át a területet.

Link másolása

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Hír TV-ben beszélt a gazdasági válság okozta nehézségekkel küzdő kultúra problémáiról. Megemlítette, hogy az energiafelhasználás csökkentése érdekében újra kell gondolni a múzeumok, színházak működését, például az évadok áttolását a nyár felé.

Ezen kívül az oktatásról is szót ejtett. Elmondta, hogy a kormány az elmúlt években emelt a fizetéseken és létrehozták a nemzeti alaptantervet is. Most jön a következő lépés, a mérés, hogy mit teljesítenek az iskolák.

A tanári tüntetésekről így nyilatkozott:

„Sajnálatos, hogy létrejött egy politikailag motivált tiltakozáshullám, ami nem arról szól, hogyan javíthatnánk meg a rendszert, hanem, hogy hogyan tudnánk destabilizálni”.

Szerinte a baloldal azért lobbizik Brüsszelben, hogy Magyarország ne kapja meg a béremeléshez szükséges forrásokat.

A kérdésre, hogy a pedagógusok nem csak a béremelés miatt állnak ki, úgy reagált:

„a Belügyminisztérium, Pintér belügyminiszter egy fél éve vette át ezt a területet. Ezért is tartom méltánytalannak, hogy olyan követelésekkel állnak elő, amiknek hosszú előkészítésük van".

Azt is mondta: „Szerintem Maruzsa államtitkár úr is, Pintér miniszter úr is nagyon is hallgat egyébként a tanárok legitim szervezeteire. De utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni, nem lehet konszenzusra jutni. Le kell ülni egymással".

VIDEÓ: A Hír TV beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Hét év fegyházat kértek a volt katonára, aki meg akart erőszakolni egy terhes nőt Miskolcon
A 35 éves férfi hosszan követte a kismamát, majd egy lépcsőnél elkapta és erőszakoskodni kezdett vele.
Fotó: Ügyészség - szmo.hu
2022. december 07.


Link másolása

Erőszakkal elkövetett szexuális erőszak miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy volt katona ellen a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A vádirat szerint

a 35 éves férfi 2022. június 20-án, délután, Miskolcon, egy várandós nőt követett, majd egy lépcsőn mögé lépve, lehúzta a földre és fojtogatni kezdte. A férfi behúzta a nőt a lépcső melletti erdős részre ahol erőszakoskodni kezdett, de a nőnek sikerült felhívnia a segélyhívó központot, ezért a támadó elmenekült.

A megtámadott kismama több horzsolásos, könnyű sérülést is szenvedett. A gátlástalan módon, útonálló jelleggel elkövetett bűncselekmény tervszerűségére utal - írják.

A férfi huzamosabb ideig, a munkahelyétől követte a nőt. Majd a helyszínről futva menekült, de közben ruhát cserélt.

A nyomozó ügyészség elrendelte a büntetlen előéletű elkövető őrizetét és kérte a letartóztatását. A férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető jogviszonyát az elkövetéstől számított három napon belül megszüntették.

A nyomozó ügyészség vádiratában azt kérte, hogy amennyiben a – jelenleg is letartóztatásban lévő – férfi az előkészítő ülésen beismeri tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság ítélje 7 év fegyházbüntetésre és ugyanennyi ideig tartó közügyektől eltiltás mellékbüntetésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk