News here
hirdetés

HÍREK

Márki-Zay Péter azzal indított a köztévében, hogy tíz másodperc csendet kért azért, mert végre meghívták egy műsorba

A politikus arról is beszélt az M1-en, hogy szerinte mit hazudott a közmédia arról, amit ő mondott a választási kampány során.

Link másolása

hirdetés

Újra sakkozik a kisfiával, több időt tölt a feleségével, többet van otthon és nem kell máshol aludnia, válaszolt Márki-Zay Péter az M1 csütörtök esti műsorában arra a kérdésre, hogy miben változott az élete a választás óta. A korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt Lánczi Tamás vendége volt a 48 perc című hírháttér műsorban.

A beszélgetés elején a hódmezővásárhelyi polgármester tíz másodperc néma csendet kért, annak örömére, hogy végre bejutott a közmédiába.

Az ellenzéki listavezető a kampány ideje alatt csak a törvényben megszabott ötperces programismertetőre kapott lehetőséget, ezen kívül nem hívták egyetlen műsorba sem. Ehhez képest a mostani beszélgetés a néhány héttel korábbi lehetőség közel tízszerese volt.

Lánczi azzal érvelt, hogy az ellenzék szándékosan nem jelent meg a közmédiában. Habár lett volna lehetőségük beszélgetésekkel és reklámokkal is megjelenni a műsorfolyamban, ehelyett inkább saját narratívát alakítottak ki a gonosz köztévéről. A műsorvezető szerint még egy lista is készült arról, hányszor keresték az ellenzéki politikusokat. Márki-Zay ugyan jelezte, hogy szívesen vitatkozik erről, de Lánczi inkább a Jobbikról és az állítólagos ellenzéki árulókról kérdezte, amire a politikus nem adott konkrét választ.

A folytatásban a riporter a kampány sikertelenségéről kérdezte vendégét. Felvetette, hogy talán a túlzott demagógia miatt bizonytalanodhattak el a szavazók. Példaként hozta fel, hogy már nem a kivándorlás, hanem a hazatérés jellemzi a magyarokat. Márki-Zay szerint azonban a migráció áll a népességfogyás megszűnésének hátterében.

hirdetés

A műsorvezető egy idő után párhuzamot vont Donald Trump és Márki-Zay Péter között. Az ellenzéki politikus szerint valójában nem hasonlítanak egymásra, ráadásul az Egyesült Államokban volt nyilvános vita a jelöltek között, míg Magyarországon nem.

Ezután kitértek a beszélgetésben arra, hogy mit hazudott Márki-Zay szerint a közmédia arról, amit ő mondott. Miközben Lánczi tagadta a vádakat, MZP megemlítette, hogy az orosz gázcsapok elzárását is a szájába adták, miközben ezt épp a Fidesz képviselői szavazták meg.

Miután a riporter nem adott igazat a politikusnak, egy idő után Márki-Zay a telefonján kereste meg a hírt. A műsorvezető erre úgy reagált: „csak mert a Blikk megírta, attól még ez nem igaz”.

A műsor második felében a politikus alig hagyta szóhoz jutni beszélgetőpartnerét, a kormány vele kapcsolatos hazugságait sorolta. Lánczi azzal érvelt, hogy Orbán Viktorral szemben is folyamatos karaktergyilkosság-kísérlet zajlik. Példaként hozta fel az O1G-ügyet.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Fejenként 7500 forintot kap vissza 180 ezer előfizető a Yettelnél
2016 és 2017 között 0 forintosként vagy kedvezményesként hirdették egyes készülékeiket, miközben az ár egy részét beépítették az előfizetői díjba.

Link másolása

hirdetés

A Yettel több mint 1,3 milliárd forintos jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében - közölte a hivatal szerdán.

A közlemény szerint a versenyhatóság 2019 végén szabott ki jelentős bírságot az akkor még Telenor Magyarország Zrt. nevet viselő távközlési szolgáltatóra, amiért

2016 és 2017 között 0 forintosként vagy kedvezményesként hirdette egyes készülékeit, miközben azok árának egy részét beépítette az előfizetői díjba.

A cég bírósághoz fordult a döntéssel szemben, amely helyben hagyta a GVH által megállapított jogsértés tényét, azonban a bírság összegének indokolására kötelezte a versenyhatóságot.

Az új eljárásban a Yettel új indítvánnyal élt, amelyben a fogyasztók jóvátételét vállalta a jogerősen is megállapított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A cég a vállalásai alapján 7500 forintos kompenzációt (számlajóváírást vagy feltöltőkártya-keretet) fizet minden jelenlegi ügyfelének (közel 180 ezer fogyasztónak), aki az érintett időszakban, a Telenor Blue kampányok alatt, vagyis 2016. október 6. és 2017. október 22. között készülékkel egybekötött hűségidős előfizetői szerződést kötött.

Az érintett ügyfeleket a Yettel előzetesen emailben vagy sms-ben fogja értesíteni. A kompenzáció garantált értéke 1,31 milliárd forint - vagyis, ha a fogyasztók részére juttatott összeg összértéke bármely okból nem éri ezt el, a vállalkozásnak versenyfelügyeleti bírságként kell befizetnie a fennmaradó összeget.

hirdetés

A versenyhatóság - a kompenzációs csomagra tekintettel - az újraszámolás során 125 millió forintra mérsékelte az eredetileg 1,8 milliárdos összegű bírságot, egyúttal előírva a vállalások teljesítését, valamint azok könyvvizsgálóval történő auditáltatását. A GVH döntése a fogyasztóknál jelentkező közvetlen előnyök mellett tekintettel volt arra is, hogy a cég lemondott a további jogorvoslati lehetőségéről. A jóvátételi kötelezettségek teljesítését a versenyhivatal a végrehajtásukra előírt határidő leteltét követően ellenőrzi majd - áll a közleményben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Cukorhiány van a boltokban, és sajnos a kilátások sem jók
Évről évre kevesebb cukorrépát termelünk, és a cukorbehozatal is akadozik.

Link másolása

hirdetés

Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – mondta a cukor hazai hiányának okairól az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

Az elégtelen hazai termelésről Dorogi Árpád elmondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.

Amíg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, idén pedig csupán 8600 hektáron.

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy. Itthon csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig talán csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség. Közölte: ahhoz, hogy legalább az itthoni gyártást el lehessen látni alapanyaggal, legalább 13-14 ezer hektárnyi területen kellene cukorrépát termeszteni. De még ez sem lenne elég a fogyasztás fedezéséhez.

A helyzetet tovább súlyosbította az aszály, ezért az idén nem számíthatunk jó cukorrépatermésre a kisebb termőterületen.

Dorogi szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron, még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben.

Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor

– tette hozzá.

hirdetés

A hazai termelés viszontagságai mellett a cukorbehozatal is akadozik. Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat – fogalmazott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Újraindulhat az orosz olajszállítás Magyarországra: a Mol fizetett az ukránoknak
A társaság átvállalta a díjkötelezettséget az oroszok helyett, így pár napon belül megoldódhat a probléma.

Link másolása

hirdetés

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

"A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le"

- olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Trump pénzt kér a támogatóitól a birtokán tartott házkutatásra hivatkozva
Szerinte ez egy kísérlet arra, hogy megállítsák, mert minden közvélemény-kutatást dominál.

Link másolása

hirdetés

SMS-ekben és e-mailekben kér támogatóitól adományokat Donald Trump a floridai birtokán tartott házkutatásra hivatkozva – írja a Reuters.

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján, a házkutatás Trump elnöksége idejéből származó minősített dokumentumokra irányult.

Az amerikai sajtó történelminek és példátlannak nevezte az intézkedést, ami hivatalban lévő, vagy volt elnök esetében még nem fordult elő.

Donald Trump politikailag motivált intézkedésnek nevezte az akciót, és adománygyűjtő levelet küldött a támogatóinak, amelyben azt írta:

hirdetés
„Ismét kísérletet tesznek a Republikánus Párt és az én megállításomra, mert látják az általam támogatott jelöltek sikereit, és azt, hogy minden közvélemény-kutatást dominálok.”

Hozzátette, le kell leplezni és meg kell állítani a „törvénytelenséget, a politikailag motivált üldöztetést, a boszorkányüldözést”.

Friss hír továbbá Trumppal kapcsolatban, hogy a CNBC híradása szerint a washingtoni fellebbviteli bíróság döntése értelmében

a volt elnöknek ki kell adnia az adóbevallását a képviselőház költségvetési bizottságának, amely még 2019-ben kérvényezte azt az akkor még regnáló elnöktől.

Trump fellebbezhet az ítélet ellen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: