News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Márki-Zay Péter: 56-ban teljes volt az összefogás – most szintén ez az összefogás az üzenet

Olyan országot szeretnének, ahol sajtószabadság van, ami fejlődik, ahol szabad tankönyvválasztás van, az önkormányzatok szabadok, és nem az állam uralkodik - mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Link másolása

hirdetés

Október 23-án az ellenzék is közös megemlékezést tart. A budapesti nagygyűlésen a pártok vezetői és az előválasztáson indult miniszterelnök-jelöltek is részt vettek.

A felszólalók között van az előválasztás miniszterelnök-jelölti győztese, Márki-Zay Péter.

ÉLŐ: Az ellenzéki megemlékezésről

Az ellenzéki politikus beszédében arról beszélt, hogy annak idején 1956-ban is megunták az emberek a megfigyelést, lehallgatást, az orosz befolyást és a koncepciós pereket. Ebből lett nekik elegük, és "ebből lett elegünk nekünk is most" - mondta.

hirdetés

Úgy vélte, hogy minden reményünk most is a fiatalokban van. 56-ban a forradalom a kicsik forradalma volt - mondta, de ők felálltak a nagy gyerek ellen, akik elvették az uzsonnájukat. Most ezek a "kicsik mi vagyunk". Szerinte ha akkor le lehetett győzni a vörös hadsereget, akkor most is le lehet győzni bárkit - vélekedett.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy 56-ban teljes volt az összefogás. Most szintén ez az összefogás az üzenet. Összefognak a fiatalok és az idősek, a civilek és párttagok, és győzni fogunk - ígérte. Annak idején az összefogás Nagy Imrét maga mellett tudhatta, és most se azt nézzük, hogy kik állnak mellettünk, hanem azt, hogy ki ellen állunk ki - mondta a politikus.

Nem szabad többet megengedni, hogy a Fidesznek kétharmada legyen - közölte Márki-Zay. Meg kell mutatni, hogy "mi vagyunk a többség". Szerinte ez azonban egy "gigászi" küzdelem lesz. Olyan országot szeretnének, ahol sajtószabadság van, ami fejlődik, ahol szabad tankönyvválasztás van, az önkormányzatok szabadok, és nem az állam uralkodik. Ahol be lehet tekinteni az ügynökaktákba. Azt ígérte, hogy az első adandó alkalommal bevezetik az eurót. És bár megmarad a kerítés, de kiadják a bűnöző migránsokat. Végre szabad ország leszünk, ahol bárki nyíltan vállalhatja a melegségét, mert szerinte ebben nincs semmi szégyen.

A politikus figyelmeztetett, hogy a Fidesz hazugságkampánnyal támad, megfigyel és lehallgat, árulókat alkalmaz, de mindezek ellen összefogással kell fellépni. Úgy vélte, hogy ez már az ellenzéki siker, hogy a migránsozás és gyurcsányozás mellett kezdtek tenni az emberekért is, ennek keretében pénzt adnak, fizetést emelnek.

Úgy gondolja, hogy most a Fideszbe belépni olyan vállalhatatlan, mint annak idején a munkásőrségbe.

Márki-Zay Péter beszélt arról is, hogy most "mi is hősök vagyunk, mint az 56-osok".

Végül arra kért mindenkit, hogy segítsen eljuttatni az üzenetet a családban, a postaládákba, és minden lehetséges helyre, és tűzzék ki a kék szalagot. Azt is kérte, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak, segítve ezt a munkát.

Végül az ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszélt az előválasztást nyert 106 egyéni jelöltről. Nekik kell vinni ezt a lendületet az áprilisi választásokig: "Nincs nyerhetetlen körzet, csak elszántság és munka kell" - mondta.

Majd közölte, csak egy kérdés maradt: "Fidesz vagy nem Fidesz?".

A megemlékezés végén valamennyi jelölt a színpadra lépett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Hadházy: az egész ország sorsa függ attól, mit ért el a tanárok kirúgásával a rendőrminiszter
Abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség – írta az ellenzéki politikus.

Link másolása

hirdetés

Az egész ország sorsa függ attól, hogy Pintér Sándor mit ér el a Kölcseys tanárok kirúgásával - írta a Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

Az ellenzéki politikus arra a hírre reagált, miszerint pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc gimnáziumból. Később az illetékes tankerület lapunk kérdésére megerősítette, hogy

tényleg polgári engedetlenség miatt mondtak fel a pedagógusoknak.

Hétfő reggelre a Tanítanék Mozgalom szolidaritási akciót hirdetett a gimnázium elé, a diákok azonban ezt nem várták meg: péntek este spontán tiltakozásba kezdtek.

Hadházy az ügy kapcsán azt írta:

„Nem csak a tanárok, hanem az egész ország sorsa függ attól, hogy a rendőrminiszter mit ér ezzel el: abbamaradnak-e a sztrájkok, vagy most kezdődik-e igazán a polgári engedetlenség.”

Az ellenzéki politikus azt is hozzátette: nagyon szeretne belelátni annak a tankerületi igazgatóhelyettesnek és a két ismeretlen személynek a lelkébe, akik a felmondó leveleket személyesen átadták, de legalább a nevüket szeretné tudni.

hirdetés

„Utólag minden, ocsmány diktatúrát kiszolgáló elkövető azzal szokott védekezni, hogy csak parancsot teljesített. És abban reménykedik, hogy névtelen maradhat” - írta a politikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Élő: diákok tüntetnek a Kölcsey előtt a kirúgott tanáraikért
El a kezekkel a tanárainktól! – skandálták a résztvevők.

Link másolása

hirdetés

Spontán szolidaritási tüntetésbe kezdtek péntek este a budapesti Kölcsey Ferenc gimnázium diákjai a kirúgott tanáraik miatt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, pénteken az intézmény több tanára levelet kapott az illetékes tankerületi központtól, amelyben az állt, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyukat. Később a Belső-Pesti Tankerületi Központ lapunknak küldött válaszában megerősítette:

tényleg polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a pedagógusokat.

Az ügy miatt hétfő reggelre a Tanítanék Mozgalom is tiltakozó akciót szervezett a budapesti gimnázium elé, úgy tűnik azonban a diákok ezt nem várták meg, és már pénteken kifejezték szolidaritásukat a kirúgott tanárok felé. A résztvevők azt skandálták:

„El a kezekkel a tanárainktól!”

A spontán tiltakozást a Mérce közvetíti élőben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kiszámolták, mekkora nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok
Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium. Egy szakértő kiszámolta, ez alapján mekkora összeg érkezhet a novemberi nyugdíjakkal.

Link másolása

hirdetés

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt - írta pénteki cikkében Farkas András a Nyugdíjguru alapítója.

Orbán Viktor pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy

4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

Farkas András ez alapján a következő képlettel számolt: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel).

4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint

- vezette le cikkében a szakértő.

Farkas András számításai szerint így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

hirdetés

A szakértő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormányzat lesöpörte azon javaslatát, miszerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztani.

„A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg” - írta Farkas András. Szerinte a legszegényebbek részére

a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható,

miközben maradna 25 milliárd forint a "rendes" nyugdíjprémiumra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Karácsony a tanárok kirúgásáról: „ez nem egyszerűen rossz kormányzás, ez hitványság”
Ma Magyarországon a tisztes megélhetésükért küzdők jutalma: elbocsátás – írta a főpolgármester.

Link másolása

hirdetés

Ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság - írta a Kölcseys tanárok pénteki kirúgása kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára levelet kapott az illetékes tankerületi központtól, amelyben az állt, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyukat. Később a Belső-Pesti Tankerületi Központ lapunknak küldött válaszában megerősítette:

tényleg polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a pedagógusokat.

Ennek kapcsán Karácsony Gergely péntek esti bejegyzésében úgy fogalmazott: ma Magyarországon a tisztes megélhetésükért küzdők jutalma: elbocsátás.

„A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai sok ezer kollégájukkal együtt az országban méltó megbecsülésért tiltakoztak. Felhívták mindannyiunk figyelmét, hogy ha a pedagógusok nem tudnak megélni, akkor nem lesz, aki tanítja a gyermekeinket. Ma megérkezett a kormányzat válasza. A tanárok állás, a diákok, köztük az érettségire készülők, tanárok nélkül maradtak” - írta a főpolgármester, aki szerint

„ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság. A társadalom tudatos, szisztematikus és kegyetlen rombolása. Tanár nélkül nincs jövőnk.”

Karácsony Gergely szolidaritásomat fejezte ki az elbocsátott pedagógusoknak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: