HÍREK

Márki-Zay a CNN-nek: Semmi keresztény nincs Orbánban vagy Szijjártóban

Márki-Zay Péter szerint 2019-ben még sokan azt várták, hogy Orbánék európai szövetségeseikkel nagyobb befolyásra tesznek szert az EU-ban, ennek azonban pont az ellenkezője történt.

Link másolása

Élő interjút adott szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A politikust a bevándorlásról, a korrupcióról, a kampánystratégiájáról és arról is kérdezték, szerinte hasonlít-e Donald Trumpra.

Márki-Zay Péter a migrációval kapcsolatban elmondta, szerinte az emberekkel, bárhonnan is jöjjenek, emberségesen kell bánni, és soha nem szabad gyűlöletkampányt folytatni egyetlen kisebbség vagy csoport ellen sem.

Megjegyezte, hogy Orbán bevándorláspolitikáját ellentmondásosnak tartja, hiszen "nem kevés menekültet befogadott, Afganisztánból is, és emellett munkavállalási vízumot adott csak 2019-ben 55 ezer embernek".

"Tehát nem gondolom, hogy a gyakorlatban nagy különbség lenne, a különbség abban van, hogy hogyan bánsz az emberekkel, és hogyan kommunikálsz. Orbán gyűlöletkampányra használja a migrációt" - mondta.

Beszélt arról is, hogy szerinte "semmi keresztény nincs Orbánban vagy Szijjártóban", ahogy a korrupcióban sem, ami szerinte a legnagyobb probléma, ami kifejezetten felháborítja a keresztényeket.

"Orbán a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a politikai karrierjét, majd hosszú ideig meggyőződéses liberális volt, a liberális internacionálé alelnöke is volt, majd utána egy Putyin-ellenes, Európa-párti konzervatívvá vált, akit én is támogattam. Majd 2009-2010-ben ismét váltott, és most EU-ellenes és Putyint támogatja. Tehát nem hiszem, hogy nagyon következetes lenne ideológiailag"

- mondta.

Az ellenzéki összefogás esélyeiről azt mondta: az ellenzéki egység szükséges, de nem elégséges feltétele az Orbán elleni győzelemnek. Hozzátette, Orbán autoriter rendszerében nincs sajtószabadság, a választási szabályokat pedig kedvükre módosíthatják.

"Ezért nagyon nehéz legyőzni. De a teljes, a baloldaltól a jobboldalig bezáró ellenzéki egységgel, és egy olyan jelölttel, aki Orbán tradicionális szavazóbázisát is képes megszólítani, tíz éve a legnagyobb esélyünk van arra, hogy győzzünk" - mondta.

Christiane Amanpour műsorvezető felvetette Márki-Zaynak, hogy Krekó Péter politikai elemző szerint hasonlít abban Donald Trumphoz, hogy a pártpolitikán kívülről jön, meglepő és új dolgokat mond, és megkérdőjelezi a hagyományos politikai logikát.

Márki-Zay erre úgy reagált: "Ami új, az a friss hang a politikában Magyarországon. Az emberek elszoktak az őszinte beszédtől, és a közvetlen kommunikációs stílustól", ami viszont elengedhetetlen egy olyan rendszerben, ahol nincs sajtószabadság.

Márki-Zay szerint a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy megbontsa az ellenzéki összefogást, és árulókat találjon az ellenzékiek között, ezért fenn kell tartani a választói nyomást az ellenzéken, hogy kitartson az összefogás.

Arról is beszélt, annak ellenére, hogy támadások érték a demokráciát Amerikában is az utóbbi években, még mindig egy működő demokrácia, jogállamisággal és sajtószabadsággal, Magyarország azonban más, mert Orbán sikeresen leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Megjegyezte: Magyarországnak ma nem is alkotmánya, hanem úgynevezett alaptörvénye van, amit a Fidesz kétharmaddal bármikor megváltoztathat. "Ha valamit ma Orbán kitalál, az holnap megtörténik. Ha 130 évvel később tartana választásokat, arra is lehetősége lenne."

"Szóval kicsit más a helyzet, irigylem is az Egyesült Államokat, amiért egy nagyon stabil rendszerük van" - tette hozzá.

Arról is beszélt, 2019-ben még sokan azt várták, hogy Orbánék európai szövetségeseikkel nagyobb befolyásra tesznek szert az EU-ban, ennek azonban pont az ellenkezője történt.

"Orbán nem győzött a nemzetközi szinten, és azt is láthattuk, hogy veszített támogatottságából az önkormányzati választásokon is Magyarországon. Nézzünk körül a szomszédos országokban, Csehországban és máshol, azt látjuk, hogy megtört a tendencia, és remélhetőleg ez fog történni Magyarországon is, ezért dolgozunk nagyon keményen" - mondta a műsorban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: