HÍREK
A Rovatból

Márki-Zay a CNN-nek: Semmi keresztény nincs Orbánban vagy Szijjártóban

Márki-Zay Péter szerint 2019-ben még sokan azt várták, hogy Orbánék európai szövetségeseikkel nagyobb befolyásra tesznek szert az EU-ban, ennek azonban pont az ellenkezője történt.

Link másolása

Élő interjút adott szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A politikust a bevándorlásról, a korrupcióról, a kampánystratégiájáról és arról is kérdezték, szerinte hasonlít-e Donald Trumpra.

Márki-Zay Péter a migrációval kapcsolatban elmondta, szerinte az emberekkel, bárhonnan is jöjjenek, emberségesen kell bánni, és soha nem szabad gyűlöletkampányt folytatni egyetlen kisebbség vagy csoport ellen sem.

Megjegyezte, hogy Orbán bevándorláspolitikáját ellentmondásosnak tartja, hiszen "nem kevés menekültet befogadott, Afganisztánból is, és emellett munkavállalási vízumot adott csak 2019-ben 55 ezer embernek".

"Tehát nem gondolom, hogy a gyakorlatban nagy különbség lenne, a különbség abban van, hogy hogyan bánsz az emberekkel, és hogyan kommunikálsz. Orbán gyűlöletkampányra használja a migrációt" - mondta.

Beszélt arról is, hogy szerinte "semmi keresztény nincs Orbánban vagy Szijjártóban", ahogy a korrupcióban sem, ami szerinte a legnagyobb probléma, ami kifejezetten felháborítja a keresztényeket.

"Orbán a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a politikai karrierjét, majd hosszú ideig meggyőződéses liberális volt, a liberális internacionálé alelnöke is volt, majd utána egy Putyin-ellenes, Európa-párti konzervatívvá vált, akit én is támogattam. Majd 2009-2010-ben ismét váltott, és most EU-ellenes és Putyint támogatja. Tehát nem hiszem, hogy nagyon következetes lenne ideológiailag"

- mondta.

Az ellenzéki összefogás esélyeiről azt mondta: az ellenzéki egység szükséges, de nem elégséges feltétele az Orbán elleni győzelemnek. Hozzátette, Orbán autoriter rendszerében nincs sajtószabadság, a választási szabályokat pedig kedvükre módosíthatják.

"Ezért nagyon nehéz legyőzni. De a teljes, a baloldaltól a jobboldalig bezáró ellenzéki egységgel, és egy olyan jelölttel, aki Orbán tradicionális szavazóbázisát is képes megszólítani, tíz éve a legnagyobb esélyünk van arra, hogy győzzünk" - mondta.

Christiane Amanpour műsorvezető felvetette Márki-Zaynak, hogy Krekó Péter politikai elemző szerint hasonlít abban Donald Trumphoz, hogy a pártpolitikán kívülről jön, meglepő és új dolgokat mond, és megkérdőjelezi a hagyományos politikai logikát.

Márki-Zay erre úgy reagált: "Ami új, az a friss hang a politikában Magyarországon. Az emberek elszoktak az őszinte beszédtől, és a közvetlen kommunikációs stílustól", ami viszont elengedhetetlen egy olyan rendszerben, ahol nincs sajtószabadság.

Márki-Zay szerint a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy megbontsa az ellenzéki összefogást, és árulókat találjon az ellenzékiek között, ezért fenn kell tartani a választói nyomást az ellenzéken, hogy kitartson az összefogás.

Arról is beszélt, annak ellenére, hogy támadások érték a demokráciát Amerikában is az utóbbi években, még mindig egy működő demokrácia, jogállamisággal és sajtószabadsággal, Magyarország azonban más, mert Orbán sikeresen leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Megjegyezte: Magyarországnak ma nem is alkotmánya, hanem úgynevezett alaptörvénye van, amit a Fidesz kétharmaddal bármikor megváltoztathat. "Ha valamit ma Orbán kitalál, az holnap megtörténik. Ha 130 évvel később tartana választásokat, arra is lehetősége lenne."

"Szóval kicsit más a helyzet, irigylem is az Egyesült Államokat, amiért egy nagyon stabil rendszerük van" - tette hozzá.

Arról is beszélt, 2019-ben még sokan azt várták, hogy Orbánék európai szövetségeseikkel nagyobb befolyásra tesznek szert az EU-ban, ennek azonban pont az ellenkezője történt.

"Orbán nem győzött a nemzetközi szinten, és azt is láthattuk, hogy veszített támogatottságából az önkormányzati választásokon is Magyarországon. Nézzünk körül a szomszédos országokban, Csehországban és máshol, azt látjuk, hogy megtört a tendencia, és remélhetőleg ez fog történni Magyarországon is, ezért dolgozunk nagyon keményen" - mondta a műsorban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter a nemzeti vagyon elkótyavetyéléséről kérdezi Orbánt egy birtokába jutott, nem nyilvános kormányhatározat alapján
A Tisza Párt alelnöke azt írta: 48 értékes ingatlant hirdettek meg eladásra a határozatban. Köztük állami cégek, tankerületek és rendőrkapitányságok üdülőit is.

Link másolása

Több kérdést is Orbán Viktornak szegezett Magyar Péter vasárnap délutáni posztjában. A Tisza Párt alelnöke egy nem nyilvános kormányhatározatról kérdezi a miniszterelnököt, amiben 48 értékes ingatlant hirdetnek eladásra.

Magyar bejegyzése szerint ezek között állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes Balaton parti üdülője, oktatási- és rekreációs központjai szerepelnek.

„Miért adják el ezeket az ingatlanokat, köztük olyat, amely a legnagyobb még be nem épített balatoni partszakasszal és kikötővel rendelkezik? Miért akarják ezt eltitkolni a magyar emberek elől? Miért fontosabb, hogy a haverok mindenhova lakóparkokat építhessenek, mint, hogy az alulfizetett állami alkalmazottak megfizethező áron egy hétre elvigyék a családjukat pihenni, vagy továbbképzésen vegyenek részt?

Ez a családbarát, vidékbarát kormány? Mire költik a befolyó vételárat? A veje és a haverjai részt vesznek a rövid határidővel meghirdetett liciteken? Hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly? Miért titkosak ezek? Mi a tartalmuk?” – sorolja kérdéseit Magyar Péter.

A politikus a bejegyzés végén még egyszer megszólítja Orbánt, és azt írja:

„Vége. Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és minden ilyen mutyit ki fogunk vizsgálni és az elkótyavetyélt nemzeti vagyont vissza fogjuk szerezni!”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal
A miniszter korábban azt mondta: nem tud rosszat mondani Magyar Péter munkájára. Puzsér Róbert most megkérdezte a Tisza párt vezetőjétől, hogy vele akarja-e Lázár megpuccsolni Rogán Antalt?

Link másolása

Puzsér Róberttel beszélgetett Magyar Péter szombat este a Hard Talkban.

Az Index beszámolója szerint a publicista azt is megkérdezte Magyartól, hogy vele puccsolja-e Lázár János Rogán Antalt, hosszabb távon Orbán Viktort? A felvetésre a Tisza párt vezetője elgondolkodott azon, közzétesz egy közös fotót Lázár Jánossal azzal a leírással, hogy köszöni a támogatást.

A Puszér által felvetett teóriát Magyar cáfolta. Ugyanakkor felidézte az építési miniszter 444-nek adott interjúját amelyben Lázár azt mondta: nem tud rosszat mondani Magyar Péter korábbi munkájára. (Magyar Péter dolgozott korábban a Lázár minisztériuma által felügyelt vállalatok felügyelőbizottságában.)

„Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal, sok mindent szeretnék, csak azt nem, hogy Lázár János legyen az ország miniszterelnöke, de láthatóan ügyesen helyezkedik, és kivár, hogy mi fog történni”

- mondta Magyar Péter.

A teljes beszélgetés a jövő héttől vágatlanul látható lesz Puzsér Róbert Youtube-oldalán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Jó híreket közölt a nyugdíjakról a pénzügyminiszter
Varga Mihály szerint az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

Link másolása

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Jókor magazin megjelenése alkalmából készült közös videóban.

Varga Mihály elmondta: háború dúl a szomszédban és a Közel-Keleten, a költségvetésre rendkívüli terhek nehezednek, mégis a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a nemzeti kormányra.

A tavalyi 18,5 százalékos nyugdíjemelés után idén év elején 6 százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat - fogalmazott a miniszter. Hozzátette:

jó hír, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

A kormány tehát kitart a 2010-ben tett ígérete mellett: megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt emeli is azt.

„A nyugdíjak összegét 2010 óta a kétszeresére emeltük, reálértékét pedig több mint 20 százalékkal javítottuk. Amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, megadjuk azt a megbecsülést, amely a nyugdíjasokat megilleti” - mondta Varga Mihály.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Kiderült, hogy hol folytatja az országjárását Magyar Péter
Vas megyébe érkezik hétfőn a Tisza párt vezetője. Azt írta, hogy ez a táj különösen közel áll a szívéhez.

Link másolása

Vas megyében folytatja az országjárását Magyar Péter. A Tisza párt vezetője ellátogat többek között Szombathelyre, Szentgotthárdra, Kőszegre és Celdömölkre is.

Mindezt vasárnap a Facebook-oldalán adta hírül Magyar Péter, és azt is hozzátette:

„Ez a táj különösen közel áll a szívemhez. Édesapám szombathelyi, a gyerekkorom nyarainak jelentős részét ott töltöttem.”

A bejegyzése szerint az alábbiak szerint alakul majd a programja Vas megyében:

Április 29. - Hétfő

  • 9:30 Vasvár, Kossuth Lajos u. 2. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 11:00 Körmend, Városi Piac (Bástya u. felőli oldal) - Beszéd, kötetlen beszélgetések és piaclátogatás
  • 13:30 Őriszentpéter, Helyi termelői piac - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 15:00 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 18:00 Szombathely, Fő tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések

    Április 30. - Kedd

  • 9:00 Kőszeg, Fő tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 11:00 Bük, Eötvös u. 8. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 14:00 Celldömölk, Hollósy tér (Posta tér) - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 15:30 Jánosháza, Batthyány u. 1. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 18:00 Sárvár, Kossuth tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések


    Link másolása
    KÖVESS MINKET: