HÍREK

Már nem a Gundel üzemelteti Orbánék menzáját a Karmelita Kolostorban

A bérleti díjak elengedése vagy mérséklése is segítség a vendéglátósoknak, de az igazi a bértámogatás lenne.

Link másolása

A múlt héten jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy február 1. és május 31. között nem kell bérleti díjat fizetni az állami és önkormányzati ingatlanok után az éttermek, kávézók, konditermek üzemeltetőinek. Sőt, a magánszemélytől, cégtől bérelt ingatlanok után sem kellene fizetni az érintett vállalkozásoknak - legalábbis ez a kormány jogértelmezése. A tárcavezető ígérete szerint másnap már olvasható lesz az erről szóló kormányrendelet, de ez azóta sem jelent meg - írja a Népszava.

A lap fővárosi kerületeket kérdezett meg, hogy mekkora bevételkiesést jelent ez nekik. Ők egyelőre még megbecsülni is nehezen tudják, de Józsefváros most 20 millió forint, Erzsébetváros megközelítőleg 80 millió forint, míg Angyalföld 60-100 millió forint közé teszi a várható veszteséget.

Az igazi segítséget mindenki szerint inkább a bértámogatás jelentené, lapértesülések szerint a kormány utólagos elszámolás helyett egy összegben fizeti majd a bértámogatást, de rendelet még erről sem jött ki.

A IX. kerület egyébként már ősszel úgy döntött, hogy elengedi a bérleti díjak 90 százalékát, Terézváros önkormányzata összesen 162 önkormányzati bérleményben működő vállalkozásnak adott bérleti díj – akár 90 százalékos – kedvezményt, és meghosszabbítják május 31-ig. Amivel még segíteni tudnak: a teraszdíjak nyár végéig való eltörlése, szeptembertől felére csökkentése, ingyenes hirdetési lehetőség a kerületi lapban, egyszerűsödő teraszengedélyezés.

A bérleti díj eltörlése miatt kieső állami bevétel nagyságáról egyelőre nem kapott választ a Népszava a Miniszterelnökségtől. Azt sem tudni, hogy a kedvezmény a munkahelyi étkezdékre és a büfékre is vonatkozik-e.

Az Országházban és a Képviselői Irodaházban működő étkezdék csak a politikusok és ott dolgozók számára nyitottak, ha némi megszorítással is, de egyelőre működnek. A Látogatóközpont kávézója a 2018-2022 közötti időszakra összesen 127 millió forint bérleti díjat lenne köteles fizetni, de a koronavírus miatt bezárni kényszerült kávézó díját az Országgyűlés Hivatala 2020 szeptemberében 48 millióra csökkentette - írja a lap.

Jelentős kedvezményt kapott az Országházban működő étkezdéket és büféket üzemeltető SÉF Asztala Étterem Kft. és a CER Kft. is, amelyek az eredeti szerződés szerint 132 millió forintot fizettek volna a 2020-tól 2025-ig tartó időszakra, ezt tavaly nyáron 115,34 millióra csökkentettek, később a nyárra elengedték a bérleti díjat, szeptember-októberre pedig 457 ezerre mérsékelték.

A Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita Kolostor menzáját működtető Gundel Étterem 5+5 évre aláírt szerződését viszont tavaly decemberben közös megegyezéssel felbontották. Egyelőre nem tudni, ki fogja üzemeltetni az étkezdét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Halász Judith
Az operaénekesnő tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.

Link másolása

Halász Judith (Judith Halász) tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán - írja a SzínházOnline.

A művész a bécsi Operaház tagja volt. Olyan szerepeket énekelt, mint Papagena Mozart A varászfuvola című operájából vagy Woglinde Wagner A Rajna kincsében és az Istenek alkonyában című zenedrámáiból.

Rendszeresen látható volt fesztiválokon is, és számos országban koncertezett.

Az énekesnő 2001 és 2003 valamint 2007 és 2008 között volt tagja a bécsi Opera társulatának, majd szabadúszóként folytatta karrierjét. Édesapja, Michael Halász a bécsi Operaház rezidens karmestere volt 1991-től 2011-ig.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Sok nyugdíjas így jobban járhat – így kérhetik az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását
A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámokkal sokaknak adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

Link másolása

2023-ban az 1958-ban születettek érik el nyugdíjkorhatárukat a 65. születésnapjukon. Amennyiben ez a személy korhatár előtti ellátásban részesül, és dolgozott az ellátása mellett, a következő lehetőség állhat rendelkezésére - írja az Adó.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy a korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni. Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, 2023-ban 4.176.000 forint.

Ezzel szolgálati időt szerez a járulék fizetése alapján.

Mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem nyugdíjas, így szerezhet további szolgálati időt, szemben az öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalókkal.

Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő, akkor öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől (amikortól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja), kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását, ráadásul már határidő nélkül.

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően ma már határidő nélkül kérhető.

Az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető.

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ezt utalják majd.

A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámokkal sokaknak adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személy halála esetén a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is alkalmazni kell a fentieket azzal, hogy ahol fenti rendelkezések öregségi nyugdíj korhatár betöltését említik, azon az elhunyt jogszerző halálát kell érteni.

Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem tudta eltartani a családját, feladta hivatását az egyik legelismertebb kémiatanár
14 év tanítás után tanulságos volt visszatérnie a munkaerőpiacra.
Fotó: Deepakrit / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. március 22.


Link másolása

A Válaszonline interjút készített Szakmány Csabával, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának volt kémiatanárával. A pedagógust a kémiaoktatás fejlesztéséért és tehetséggondozó tevékenységéért a Richter a Magyar Kémiaoktatásért Díjjal tüntették ki korábban, ám tavaly év végén felmondott. Ahogy a lap fogalmaz:

„Nem feladta, nem kiégett, nem vált közömbössé mindaz iránt, amiért addig küzdött. Egyszerűen nem tudta eltartani többé a családját.”

A volt tanár már tizedikes gimnazista korában eldöntötte, hogy tanár lesz. Először Gödöllőn, majd az "elitiskolának" számító Trefortban oktatott. Itt osztályfőnök is volt, és vezetőtanárként az osztályaiban gyakorló utolsó éves kémia szakos hallgatókat segítette a tanárrá válásban. Ezen kívül az ELTE Természettudományi Karán három éven át fizika szakos tanárjelölteknek is tanított módszertani tárgyakat.

A hosszú interjúban mesélt arról, milyen volt az illetékeseket szembesíteni az oktatásügy valódi helyzetével.

„Személyes és megdöbbentő tapasztalatom, hogyan kerekedett el az általunk felkeresett, pozícióban lévő ember szeme, amikor meglátta a tanári fizetéseket. Amikor elmondtuk, mennyi tanár hiányzik a rendszerből, akkor is nagyot nézett”

– fogalmazott Szakmány.

Szerinte önmagában a fizetésemelés kevés lenne ahhoz, hogy a tanárokat a pályán tartsák, illetve sikeresen toborozzanak új pedagógusokat, kezelve ezzel a súlyos hiányt, de szerinte látható emelések idején érezhető volt a pályára jelentkezők számának növekedése is.

Mesélt arról, mennyire tanulságos volt közel másfél évtized után kikerülni a munkaerőpiacra, és arról is, hogy „belénk, tanárokba mennyire mélyen el lett ültetve a kishitűség”. „Hogy amikor egy állásajánlatban nem végzettségeket, hanem képességeket kérnek, milyen nehéz kategorizálni azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit a tanári pályán szereztünk. Pedig osztályfőnökként az embernek bizony nagyon komoly helyzeteket kell tudni megoldania. Szállást, étkezést, programokat szervezni, egy kollégával ketten harminc ivarérett fiúra, lányra vigyázni 5-6 napon át, konfliktusokat kezelni, jól kommunikálni, közösséget szervezni: ezek mind komolyan beárazható képességek, amiket mi csak járulékosan alkalmazunk a munkánk mellett” – fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Felborult a néhai milliárdos hatalmas kutatóhajója az edinburgh-i kikötőben, rengeteg a sérült, többeket keresnek
A háromezer tonnás kutatóhajó állítólag a viharos szél miatt dőlt el 45 fokos szögben. A jármű a 2018-ban elhunyt, Microsoft-alapító Paul Allen hagyatékának birtokában van.

Link másolása

Az oldalára dőlt egy hatalmas kutatóhajó az edinburgh-i kikötőben, írja a Mirror. A Sky News riportere szerint a Pertel dőlését a hatalmas szél okozta.

A balesetben legalább huszonöt ember megsérült, két embert pedig nem találnak. A háromezer tonnás RV Pertel reggel fél kilenc után nem sokkal dőlt el 45 fokos szögben a szárazföld irányába. A kutatóhajó a 2018-ban elhunyt, Microsoft-alapító Paul Allen hagyatékának birtokában van.

Az eldőlt hajóról a Sky News közölt videót:


Link másolása
KÖVESS MINKET: