News here

HÍREK

Már legalább 41-en meghaltak az agyonvert 22 éves nő miatt kitört zavargásokban Iránban

A 22 éves Mahsza Aminit az erkölcsrendőrök a letartóztatás után agyba-főbe verték, fejét pedig az egyik rendőrségi autónak többször is nekiütötték, amibe később belehalt.

Link másolása

Országszerte tüntetések robbantak ki Iránban, miután meghalt egy 22 éves nő, akit azért tartóztattak le, mert állítólag nem megfelelően viselte a hidzsábot.

A kurd származású Mahsza Amini családjával látogatott Irán fővárosába, Teheránba, ahol az erkölcsrendőrség letartóztatta, amiért szerintük nem viselte megfelelően fejkendőjét.

Szemtanúk szerint a lányt a letartóztatás után az erkölcsrendőrök agyba-főbe verték, fejét pedig az egyik rendőrségi autónak is többször nekiütötték. A fiatal nő itt kómába esett, majd néhány napon belül meg is halt.

Az iráni elnök az ügy kivizsgálását ígérte - írta meg a Guardian.

Az Amini halála miatt kirobbant tiltakozások azonban egyszerre terjedtek a virtuális és a fizikai térben. A szeptember 17-én szülővárosában rendezett temetése tüntetéssé változott, a fiatal nő pedig napok alatt az elnyomó rezsim mártírjává vált.

A vele szolidaritást vállaló nők az internetre sorra posztolnak ki olyan videókat, amikben hidzsábokat égetnek vagy levágják az iszlamista előírásoknak megfelelően hosszúra növesztett hajukat.

Az irániak már 10 egymást követő éjszakán vonultak utcára, hogy tiltakozzanak Mahsa Amini halála ellen, dacolva az igazságszolgáltatás figyelmeztetésével.

Hivatalosan legalább 41 ember halt meg a zavargások kezdete óta, többségükben tüntetők, de a halottak között van a biztonsági erők több tagjai is. Más források szerint a valós szám ennél magasabb.

Tüntetés Teheránban - Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc/Rouzbeh Fouladi

A norvég székhelyű Iran Human Rights (IHR) vasárnap este azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma legalább 57 főre növekedett, de hozzátették, hogy a folyamatos internetes kimaradások egyre nehezebbé teszik a halálos áldozatok számának megállapítását.

Eddig több száz tüntetőt, reformista aktivistát és újságírót tartóztattak le, miután az igazságszolgáltatás vezetője elrendelte, hogy határozott, engedékenység nélküli fellépésre van szükség” a „lázadások” fő felbujtóival szemben.

Az elmúlt három év legnagyobb iráni tüntetései során a biztonsági erők éles lövéseket hajtottak végre, a tüntetők pedig válaszként köveket dobáltak, rendőrautókat és állami épületeket gyújtottak fel.

Néhány női tüntető levette és elégette a hidzsábját a gyűléseken. Van aki a helyszínen levágta a haját, néhányan pedig nagy máglyák mellett táncolnak a „zan, zendegi, azadi” azaz a „nő, élet, szabadság” szavakat skandáló tömeg tapsára.

Az iráni nőkkel való szolidaritás jegyében több külföldi nagyvárosban is tüntettek, többek között Athénban, Berlinben, Brüsszelben, Isztambulban, Madridban, New Yorkban és Párizsban is.

Szolidaritási tüntetés az iráni nők mellett Berlinben - Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc/Michael Kuenne

Asghar Farhadi iráni Oscar-díjas rendező arra szólította fel az aktivistákat és a művészeket szerte a világon, hogy támogassák a tüntetőket, akik szerinte „egyszerű és mégis alapvető jogokat szeretnének, amiket az állam évek óta megtagad tőlük”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Felakasztalak benneteket” – üvöltötte a teherautósofőr a két kamasznak, miután majdnem elütötte őket a zebrán
Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolják a 49 éves férfit.

Link másolása

Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádol a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy teherautósofőrt, aki neki támadt két fiatalnak Salgótarjánban, mert átmentek előtte a zebrán - derül ki a Nógrád Megyei Főügyészség pénteki közleményéből.

Az eset még tavaly augusztus 3-án történt. A 49 éves sofőr Salgótarjánban autózott, amikor az egyik városi középiskola előtti zebrán két tizenéves fiú készült átkelni.

Az átkelőhöz érkező egyik autós meg is állt, hogy átengedje a fiúkat, így ők elindultak. A másik irányból érkező teherautós azonban későn észlelte őket, így hirtelen fékeznie kellett,

majd dudálással és szitkozódással jelezte nekik „a veszélyes közúti helyzetről kialakult véleményét”.

A két kamasz kérdőn nézett rá, a 49 éves férfi ezért a járda mellett haladva, lehúzott ablakon keresztül szidalmazta őket. A fiúkat ez nem érdekelte, ettől azonban a férfi még dühösebb lett, ezért végül kiszállt és utánuk eredt.

Az egyik fiatal megpróbált elhaladni mellette, de a sofőr elkapta, és a mellkasánál fogva ruháját megragadva rángatta, közben mindkettejük felé ordította, hogy

„felakasztalak benneteket és megöllek titeket, ha még egyszer ilyet csináltok!”

Ezután otthagyta a rémült kamaszokat és elhajtott.

Az egyik fiatal a felsőtestén könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyészség ezért a garázdaság mellett könnyű testi sértés vétsége miatt is vádat emelt a férfivel szemben. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki pénzbüntetést, valamint fizettesse meg a sofőrrel a 36 916 forint bűnügyi költséget is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Tízszer annyi elesett ukrán katonáról tudnak az amerikaiak és von der Leyen, mint Zelenszkij tanácsadója
Mihajlo Podoljak csütörtökön azt mondta, hogy legfeljebb 13 ezer ukrán katona halhatott meg eddig a háborúban.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. december 02.


Link másolása

Legfeljebb 13 ezer ukrán katona esett el az orosz invázió kezdete óta, írja a BBC Volodimir Zelenszkij tanácsadójának bejelentése alapján. A háború kezdete óta sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem hajlandó nyilvánosságra hozni a valós áldozatok számát.

Mihajlo Podoljak csütörtöki bejelentését az ukrán hadsereg nem erősítette meg. Bár az elnöki tanácsadó a Kanal 24 csatornának azt mondta, hogy az adatok a vezérkartól származnak.

Podoljak júniusban még arról beszélt, hogy naponta 100-200 katonát veszít a háborúban Ukrajna.

A civil áldozatok számáról azt mondta, hogy „jelentős” lehet, de pontos számot nem említett. A BBC június közepén 3600 civil áldozatot azonosított, mostanra ez már jóval több lehet.

Podoljak értesülései alapján ezzel szemben az oroszok 100 ezer katonát veszíthettek a harcok során, további 100-150 ezer pedig megsebesült, eltűnt vagy képtelen volt visszatérni a frontra. Ezzel szemben a BBC oroszügyi szakértői szerint legalább 9311 bármilyen rangú orosz katona halhatott meg február 24. óta, a valódi orosz elesettek száma pedig ennek a dupláját is meghaladhatja.

Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke néhány hete azt mondta, hogy

becsléseik szerint 100 ezer ukrán és ugyanennyi orosz katona halhatott vagy sebesülhetett meg a harcok kezdete óta.

A civil áldozatok száma pedig a 40 ezret is elérheti az amerikaiak szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán 100 ezer ukrán katona és 20 ezer civil haláláról beszélt. Később tisztázta, hogy tévedett és az adat a halottakra és a sebesültekre együttesen vonatkozik. Szavai ennek ellenére nagy port kavartak Ukrajnában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Halálra gázoltak egy nőt Tatabányán
A baleset a Mártírok úton történt.

Link másolása

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt pénteken délelőtt negyed 11 körül Tatabányán a Mártírok úton – írja a Rendőrség honlapja.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, egy személygépkocsival közlekedő 46 éves férfi elé lelépett egy nő, akit a járművezető elütött.

A balesetben a gyalogos nő olyan súlyosan sérült, hogy a helyszínen életét vesztette.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tragédia: halálra gázolt egy gyereket egy teherautó Tuzséron
A gyerek olyan súlyos sérüléseket szenvedett az ütközéstől, hogy a helyszínen meghalt.

Link másolása

Halálos baleset történt pénteken nem sokkal dél előtt Tuzséron - közölte a rendőrség.

egy teherautó elgázolt egy gyalogló gyereket, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A baleset körülményeit a Záhonyi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.


Link másolása
KÖVESS MINKET: