HÍREK
A Rovatból

Májusi időjárás: Az egyik helyen leégünk, a másikon meg elönt az eső

Kedden a Dél-Dunántúlon az UV-index meghaladja a 7-es értéket. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.


Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

Az MTI-nek küldött figyelmeztetésben azt írták: kedden a Dél-Dunántúlon az UV-index meghaladja a 7-es értéket.

Hangsúlyozták, ezeken a területeken fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen.

Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást és javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - tették hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hadházy Ákos: Orbán Viktor és a honvédelmi miniszter is honvédségi géppel mehetett a németek elleni meccsre
A független országgyűlési képviselőnek ennek kapcsán elfogytak a szavai, csak egy Csokonai versből tudott idézni: Kurvanyjok!


„Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán a »honvédségi« luxus repülővel, Szalai-Bobrovniczky hadügyminiszter pedig a »honvédségi« Airbus utasszállítóval mentek Stuttgartba meccset nézni” - írta a Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő a bejegyzésben több repülőkövető oldalról származó képet is csatolt, ezeken pedig az látszik, hogy merre haladhattak a gépek. Orbán Brüsszelben, Szalai-Bobrovniczky pedig Berlinben tárgyalt a meccs előtt, amit Stuttgartban rendeztek.

„Ha tényleg mindkettőnek volt pofája a »honvédségi« repülővel menni meccset nézni, akkor elfogynak a szavaim. Legalábbis csak Csokonai »Borital mellett« című verséből tudok idézni: Kurvanyjok!”

- zárta a bejegyzését Hadházy.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Novák Katalin is felbukkant magyar-német meccsen, a Telex meg is kérdezte tőle, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének
Sokan kíváncsiak arra, hogy miért kapott kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, aki megpróbálta eltussolni a felettese pedofil bűncselekményeit. Novák szerint azonban ő már minden kérdésre válaszolt a lemondásakor, csak figyelmesen kell hallgatni.


Novák Katalin ott volt Stuttgartban, a németek elleni Eb-meccsen, a mérkőzés után pedig a Telex a kegyelmi ügyről próbálta kérdezni a volt köztársasági elnököt.

Novák február 10-én mondott le az államfői posztról, miután kiderült, hogy 2023-ban, a pápalátogatás alkalmával elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét. A bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét azért ítéltek el, mert segédkezett a felettese pedofil bűncselekményeinek eltussolásában, és az egyik sértettet a vallomása visszavonására kényszerítette.

Novák Katalin lemondó beszédében többek között azt mondta:

„Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely.”

A volt köztársasági elnök azonban azóta sem adott érdemi magyarázatot arra, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének. Erre próbált most a Telex újságírója rákérdezni Novák Katalinnál, miközben éppen kifelé jött a stuttgarti stadionból.

„Szerintem, amit erről mondanom kellett, azt elmondtam akkor, amikor lemondtam”

- mondta Novák. Arra kérdésre, hogy valaha fog-e erről bővebben beszélni, azt mondta, hogy lehet, majd megismételte, hogy szerinte a lemondásakor minden kérdésre választ adott az üggyel kapcsolatban, „csak figyelmesen kell meghallgatni”.

A Telex munkatársa azt is felvetette, hogy amikor Orbán Viktor erről kérdezik, akkor ő mindig Novákhoz irányítja az újságírókat. Erre a volt köztársasági elnök megismételte, hogy ő már minden kérdésre válaszolt.

A Telex videóját ITT tudod megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Videó: Kim Dzsongun léggömbökkel és gigantikus portréképpel fogadta Putyint
Putyin 24 év után először tette tiszteletét az észak-koreai fővárosban, ami valószínűleg jelentős változásokat hoz majd a két ország kapcsolatában, különösen egy olyan időszakban, amikor mind Oroszország, mind Észak-Korea nemzetközi elszigeteltséggel küzd.


Szerdán Phenjanban nagy felhajtás közepette fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Kim Dzsongun észak-koreai vezető - foglalta össze az RTL.

Az események középpontjában a Kim Ir Szen téren rendezett nagyszabású ünnepség állt, ahol rengeteg észak-koreai gyűlt össze, sokan léggömbökkel a kezükben, hogy üdvözöljék a két vezetőt. A tér közepén a Kim és Putyin óriási portréi díszítették a Nagy Népi Tanulmányterem homlokzatát.

A díszfogadás után a két vezető a Kumsusan-palotába vonult, ahol csúcstalálkozót tartottak. A történelmi látogatásról az orosz média számolt be részletesen.

Putyin 24 év után először tette tiszteletét az észak-koreai fővárosban, ami valószínűleg jelentős változásokat hoz majd a két ország kapcsolatában, különösen egy olyan időszakban, amikor mind Oroszország, mind Észak-Korea nemzetközi elszigeteltséggel küzd.

A találkozó azért is aktuális, mert Phenjan állítólag tüzérségi lövedékekkel és ballisztikus rakétákkal támogatta Moszkvát az ukrajnai háborúban. A két vezető most azon dolgozik, hogy szorosabbra fűzzék a nemzeteik közötti kapcsolatokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rájár a brüsszeli rúd Orbánékra: túlzottdeficit-eljárást javasol a magyar kormánnyal szemben az Európai Bizottság
A frissen publikált 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomagban írják. Az eljárás elindítása egyelőre nem jár semmilyen büntetéssel.


Az Európai Unió új javaslati csomagja az EU hosszú távú versenyképességének, jólétének és globális vezető szerepének fokozását tűzte ki célul, és ennek érdekében szigorú államháztartási rendszereket követel a tagállamoktól.

A Portfolio beszámolója szerint

az Európai Bizottság szerint Magyarország esetében mind az államadósság, mind a deficit túl magas, ezért az Európai Tanács dönthet az eljárások elindításáról.

A frissen kiadott jelentés csak az első lépés a túlzott hiány esetén követendő eljárás megindítása felé. A nemzeti értékelések és a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság véleményének figyelembevételével az Európai Bizottság javasolja a 27 tagállam vezetőit tömörítő Tanácsnak, hogy 2024 júliusában nyissa meg az eljárásokat azokkal az országokkal szemben, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

Az Európai Bizottság tavaszi csomagja felszólítja a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a versenyképességet és növeljék a termelékenységet.

A kormányokat felkérik, hogy biztosítsanak támogató üzleti környezetet, javítsák az oktatási rendszerek hatékonyságát, könnyítsék meg a finanszírozáshoz való hozzáférést a piaci szereplők számára, építsenek ki integrált kutatási és innovációs ökoszisztémákat, valamint gyorsítsák fel a zöld és digitális átállást. Mindezek mellett a nemzeti költségvetések rendbetételét is sürgetik.

Az EU közös gazdasági szabályainak részeként egyetlen tagnak sem lehet nagyobb a hiánya három százaléknál a GDP-hez képest, és az adósságuk sem lehet nagyobb, mint a GDP 60 százaléka

– írja a Telex.

A szabályokat azért hozták létre, hogy elkerüljék a 2008-as gazdasági válság során tapasztalt helyzeteket, amikor több ország magas hiánya és sok adóssága majdnem magával rántotta a többieket is.

Az Eurostat adatai szerint

Magyarország államadóssága tavaly 73,5 százalék volt, ami megfelelne az előírásoknak, viszont a deficit 6,7 százalékra rúgott, ami messze meghaladja a három százalékos határt.

Az eredeti 2023-as célt sem sikerült tartani, és az idei évre kitűzött 2,9 százalékos terv is már 4,5 százalékra módosult, amit áprilisra lényegében elértünk.

A Pénzügyminisztérium jövőre is három százalék feletti, 3,7 százalékos hiánnyal számol, és csak 2026-ra tervezi azt 2,9 százalékra leszorítani.

Az eljárás elindítása elsőre nem jár semmilyen büntetéssel, de a tagállami pénzügyminiszterek pénteken ülnek össze az EU Tanácsában, ahol a tavaszi gazdasági csomag is téma lesz. Szeptemberben az uniós tagoknak – már a soros magyar tanácsi elnökség alatt – négyéves nemzeti tervet kell bemutatniuk a kiadási céljaikról, befektetésekről és reformokról.

Ha nem tudják tartani a kitűzött pályát, a GDP évi 0,05 százalékára bírságolhatják őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET: