HÍREK

Magyarországon volt messze a legmagasabb az infláció az EU–ban decemberben is

November után az év utolsó hónapjában is Európa-bajnok lett a magyar infláció.

Link másolása

Decemberben toronymagasan a magyar inflációs adat lett a legmagasabb az Európai Unióban - írja a Portfolio az Eurostat szerdán közzétett adatai alapján.

A KSH január 13-án közölte a decemberi inflációs adatot: az ő számításaik szerint a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül leginkább az élelmiszerárak nőttek, 44,8 százalékkal. Ráadásul a szegényebbek lényegesen nagyobbnak érzékelik az inflációt, mint a tehetősebbek, mert pont az alapvető termékek drágultak leginkább.

A Portfolio cikkében megjegyzi,

bár az elemzők ennél rosszabb adatot vártak, az már akkor is látszott, hogy a magyar infláció megint Európa bajnok lesz.

Szerdán megjelentek az Eurostat decemberi adatai is, így már szemmel is látható, hogy ez a várakozás beigazolódott. A harmonizált árindex (HICP) ugyanis 25 százalék volt Magyarországon, míg a második helyen szereplő Lettországban 20,7, a harmadik helyezett Litvániában pedig 20.

Az Eurostat adatai alapján ebben a tíz országban volt a legmagasabb a decemberi infláció:

 • 1. Magyarország: 25 százalék
 • 2. Lettország: 20,7 százalék
 • 3. Litvánia: 20 százalék
 • 4. Csehország: 16,8 százalék
 • 5. Lengyelország: 15,3 százalék
 • 6. Szlovákia: 15 százalék
 • 7. Bulgária: 14,3 százalék
 • 8. Románia: 14,1 százalék
 • 9. Horvátország: 12,7 százalék
 • 10. Olaszország: 12,3 százalék

  Spanyolországban volt a legalacsonyabb az infláció, 5,5 százalék, az uniós átlag 10,4, az eurózóna átlaga pedig 9,4 százalék volt.

  Ha a szűkebb környezetünket nézzük, akkor látható, hogy más régiós ország sem szerepeltek túl jól az uniós összehasonlításban decemberben. A csehek a negyedikek listán közel 17 százalékkal, és Romániában, Lengyelországban illetve Szlovákiában is 15 százalék körül alakult az infláció.

  Ha a havi változást vizsgáljuk, akkor

  Magyarországon az Eurostat szerint 1,9 százalékkal volt magasabb a decemberi inflációs adat, mint a novemberi.

  Ennél csak Svédországban volt magasabb, 2,1 százalék. Ezeken kívül még nyolc EU-s országban nőtt az inflációs adat az előző hónaphoz képest, de máshol egy már egy százalék alatt volt a növekedés. Az uniós átlag is csökkent: októberben 11,5 százalékon volt a csúcs, novemberben azonban már csak 11,1, decemberben pedig már 10 százalék körül volt.

  A Portfolio is kiemeli az elemzésében, hogy a legtöbb országban már csökkent a nyomás, de Magyarországon az üzemanyagár-sapkák december eleji kivezetése tovább fűtötte az inflációt.

  A magyar adat ráadásul nem most először lett Európa-bajnok, bár már korábban is a dobogó közelében voltunk. 2021 decemberében Magyarország produkálta a negyedik legrosszabb inflációs adatot, 7,4 százalékkal. Akkor Észtország volt az első helyen, 12 százalékkal. A 2022-es év első hónapjaiban még vissza is estünk a listán, többek között Csehországban, Hollandiában és Spanyolországban is magasabb voltak a havi adatok.

  Októberben azonban már a dobogó harmadik helyén voltunk,

  november után pedig decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az unióban.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Mi történhetett? Rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor
  Nem megszokott, hogy a kormány tagjai szombat este is tanácskozzanak.

  Link másolása

  Nemrég ért haza Belgrádból Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a „brüsszeli csaták” után két biliárdmeccset is lejátszott Alexander Vucic államfővel.

  A munka azonban nem áll meg:

  a miniszterelnök rögtön egy kormánykabinet-ülést hívott össze a Karmelita kolostorba

  – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

  A Pintér Sándor belügyminiszter, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Héjj Dávid kormánybiztos valamint Bordás Gábor, Takács Péter és Nagy János államtitkárok részvételével megtartott ülésen a Belügyminisztériumhoz tartozó ügyeket tekintették át.

  Az eseményről Orbán Viktor a Facebookon is megosztott egy képet, ami mellé azt írta: „Egy hosszú nap délutánja. Belgrád után délután már kormánykabinet-ülés Budapesten”.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Elgázolt egy embert a metró a Keleti pályaudvarnál
  A Déli pályaudvar felé vezető oldalon történt a baleset.

  Link másolása

  Elgázolt egy embert a 2-es metró a VIII. kerületében, a Keleti pályaudvarnál, a Déli pályaudvar felé vezető vonalon - írja katasztrofavedelem.hu. Az érintett szakaszt áramtalanították, a műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték.

  A mentés idejére a metróközlekedést leállították, a BKK Info szerint azonban

  vasárnap reggelre már helyreállt a forgalom.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Orbán Balázs: Támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást is, de van egy kis bökkenő
  Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait - mondta a miniszterelnök politikai igazgatója.

  Link másolása

  Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.

  Orbán kifejtette:

  „a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő”.

  „A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot” - mondta.

  Orbán azt is hozzátette, hogy nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében.

  „A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival”.

  Orbán Balázs szerint Finnország esetében egy „különleges történelmi barátságról és szövetségről” van szó, „úgy tűnik a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn”, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

  Svédország és Finnország az Ukrajna elleni tavaly februári orosz támadás után döntött úgy, hogy feladja több évtizedes semlegességét és csatlakozik a NATO-hoz. A kérelmüket már csak két ország nem hagyta jóvá: Magyarország és Törökország.

  A kormánypártok februári balatonfüredi frakcióülése után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy komoly vita alakult ki a kérdésben a kormánypárti politikusok között. Ezért később egy tárgyalódelegációt is küldtek a két országba, hogy tisztázzák a vitás kérdéseket.

  Múlt pénteken Kocsis már azt mondta, hogy a két ország kérelmét különválasztják:

  a finnek csatlakozásáról március 27-én döntenek, a svédekéről azonban csak később.

  Ugyanezen a napon jelentette be a török elnök is, hogy a török parlament is később fog csak dönteni a svéd csatlakozásról.

  Gulyás Gergely erről a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy „nem tudja, mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel”. A miniszter szerint azonban „komoly realitása” van annak, hogy még tavasszal szavaznak a kérdésről.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Nagy Feró: „Igen, hölgyeim és uraim, én Fidesz-csicska vagyok”
  Egy budakeszi fórumon állt elő az énekes megdöbbentő vallomásával.

  Link másolása

  Menczer Tamás államtitkárral beszélgetett a Budakörnyéki Kommentár eseményén Nagy Feró. A Kossuth-díjas rockzenész a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárának elmondta, ami eddig sem volt túl nagy titok: lelkes támogatója a Fidesznek.

  „Én egy olyan 6-7 éve jöttem rá a dologra, hogy ki kell állni, és meg kell mondani: »igen, hölgyeim és uraim, én Fidesz-csicska vagyok«”

  – „vallott” a „Nemzet Csótánya”. Menczer Tamás ekkor közbevágva elmondta, hogy már az est elején megállapodtak, hogy ketten vannak így.

  Nagy Feró úgy folytatta: „Ki kell állni, és mondani kell, és segítenünk kell ennek a kormánynak, mert szerintem zseniális emberek vannak ebben a kormányban, még államtitkári szinten is.”

  Nagy Feró ezek után elmondta, hogy egyre többször elegyedik vitába amiatt, hogy a Fideszt támogatja, de elmondása szerint senki nincs a „túloldalról”, aki felveszi a versenyt Orbán Viktorral szemben.

  (via Index)

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: