News here
hirdetés

HÍREK

Magyarország nélkül vethetik ki az EU-ban a globális minimumadót

26 tagállam is bevezetheti ezt az adónemet, kihagyva Magyarországot. Ám az itt működő cégeknek akkor is ki kell fizetniük a 15 százalék adót, csak a felét az anyavállalat országa szedi majd be.

Link másolása

hirdetés

Mint arról korábban mi is írtunk, Magyarország bejelentette, hogy nem támogatja a globális minimumadót, ezért megvétózták annak elfogadását.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy szerinte ez olyan pluszterheket jelentene a vállalkozásoknak, amelyeket normális időben is nehéz lenne elviselni, de különösen most. Ezzel Magyarország az „adóelőnyét” is elveszítené, tehát nehezebben tudnak cégeket csábítani az országba. Varga Mihály szerint a minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon. A pénzügyminiszter szerint más formában lehet Európa versenyképességét javítani. Az adózást, különösen az adóemelést későbbre kell hagyni.

Az Európai Parlament ezt követően sürgősséggel vette napirendre a leggazdagabb cégeket terhelő globális minimumadó témát. A francia elnökség szerint

26 tagállam is bevezetheti ezt az adónemet, kihagyva Magyarországot

- írja a hvg.hu.

hirdetés

A napirenden eredetileg nem szerepelt a minimumadó, de a magyar vétó miatt mégis tárgyalták. A terv szerint a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre vetnék ki ezt az adófajtát, amely összhangban lenne az OECD-n keretein belül elfogadott javaslattal. Ezzel több mint 140 ország egyetértett. A cél az, hogy így megszűnnének az adóparadicsomok, amikkel a multik el tudják kerülni az adófizetést, vagy jóval kisebb terheket kell vállalniuk. Ugyanakkor

ez 48 milliárd euró bevételt jelentene az EU-nak.

A lap megjegyzi, hogy komoly bírálat érte csütörtökön a magyar kormányt, és újra téma volt a vétójog eltörlése is. Ugyanakkor a francia elnökség egy megoldási javaslattal állt elő.

"Szeretnénk a megerősített együttműködés felé terelni a tagállamokat" – mondta Clément Beaune, a francia kormány Európa-ügyi államtitkára.

Az uniós alapszerződések erre lehetőséget adnak. Eszerint bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára. Azaz jelen esetben a globális minimumadó bevezetését határozhatja el 26 tagállam – kihagyva ebből Magyarországot.

A minimumadóról

Egy példa: ha egy vállalatcsoport külföldi leányvállalata „aluladóztatottnak” minősül, a „hiányzó” adót az anyavállalat országa szedheti be. Azaz, ha egy német vállalat magyarországi leányvállalatának eredménye 40 millió euró, amely után a magyar szabályok szerint, különböző kedvezmények után összesen 3 millió euró adót fizet, a vállalat effektív adókulcsa 7,5 százalék lesz. A minimumadó kulcsa ugyanakkor 15 százalék, így a német adóhatóság az „aluladóztatott” magyar leányvállalatra tekintettel további 7,5 százalék kiegészítő adót, azaz további 3 millió eurót szedhet be a német anyavállalattól.

Vagyis ha nélkülünk vezetik be a minimumadót, az itt működő cégeknek akkor is ki kell fizetniük 15 százalék adót, csak a felét a német állam szedi majd be.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Putyin visszaszólt a nyugati vezetőknek, akik a félmeztelen fotóin élcelődtek
Szerinte ők hasonló helyzetben „gusztustalan látványt nyújtanának”.

Link másolása

hirdetés

A napokban tartották a G7-tagállamok németországi csúcstalálkozóját, ahol a fontos megvitatandók – például az Oroszországgal szembeni szankciók bővítése – mellett viccelődni is volt ideje az államfőknek. Élcelődésük tárgya pedig nem más volt, mint az orosz elnök – vette észre az RTL.hu.

Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azzal viccelődtek, hogy meg kell mutatniuk a mellizmukkal, hogy keményebbek Putyinnál – ebbe idővel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bekapcsolódott. A vezetők ezzel természetesen Putyin félmeztelenül lovaglós fotóira utaltak. Ezt persze Putyin sem hagyhatta szó nélkül, egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta:

„Nem tudom, hogy akartak levetkőzni, derék alatt, vagy felett? De szerintem mindkét esetben gusztustalan látványt nyújtottak volna.”

A háborút kirobbantó orosz elnök azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy olyan jól nézzenek ki, mint ő, le kell mondani a káros szenvedélyekről, a túlzott alkoholfogyasztásról, edzeni és sportolni kell. De Boris Johnson egy másik megnyilvánulására is reagált. Az angol miniszterelnök korábban azt mondta, ha Putyin nő lenne, most nem lenne háború. Erre az orosz elnök annyit üzent: négy évtizeddel ezelőtt épp Margaret Thatcher brit miniszterelnök döntött úgy, hogy csapatokat küld a Falkland-szigetekre. Ez pedig szerinte kizárólag a britek birodalmi törekvéseit szolgálta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Az Alkotmánybíróság elkaszált rendelkezéseket, amelyek a Balaton beépítését segítették
Miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni eddig beépítési korlátozásokat.

Link másolása

hirdetés

Alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését – írja a 444.

A lap szerint eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat, és

megfelelő papír birtokában a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek, túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét, ezek mellett pedig csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint rendeletekben nem, legfeljebb törvényekben lehetne ilyen kivételekről határozni. Az Ab kimondta, hogy ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Solymár mellett egyre több Budapest-környéki települést sújt a vízhiány
Már legalább tíz településen vezettek be vízkorlátozást.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan azt megírtuk, Solymáron már hétfő akadozik a vízellátás, emellett vízkorlátozást is bevezettek: jelenleg közel háromezer embert érint a vízhiány. A Duna Menti Regionális Vízmű közleménye azonban rámutat, hogy nem csak ott rossz a helyzet: több másik településen is korlátozásokat vezettek be.

Solymár mellett Üröm, Piliborosjenő, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka és Szentendre is érintett.

Ezeken a településeken a teljes körű szociális célú ivóvízellátás biztosítása érdekében arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását – ide tartozik például a medencetöltés. Kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.

De az önkormányzatokat is arra kérik, szüneteltessék a közterületi locsolást. Ezt elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerinti, rendkívüli hőség miatt kérik, hiszen az ilyen időben az ivóvízfogyasztási igény tovább fog növekedni.

A Telex azt írja olvasói visszajelzések alapján, hogy szerda óta Pilisszentlászlón sincs víz, Pest megyén kívül pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén is hektikus a vízellátás, a lakosok alig tudnak mosni és tisztálkodni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Van, ahol már 29 fokos a Balaton, a Velencei-tó 27,5 fokig melegedett
A Duna és a Tisza vize sem hűsítő már.

Link másolása

hirdetés

A Telex információi szerint a mérőpontok közül Siófoknál a leghűvösebb a magyar tenger vize, ott „csak” 26,2 Celsius-fokra tudott még felmelegedni.

Az északi parton található Gyenesdiásnál azonban a Balaton hőfoka már elérte a 29,1 Celsius-fokot.

De olyan meleg van, hogy még a Duna is 24-25 fokos: Bajánál 24.7, míg Budapestnél 25,7 fokot mértek. A Tisza pedig 27,7 fokig is fel tudott melegedni Szegednél.

A Velencei-tó vize sem túl hűsítő már, Agárdnál 27,5 Celsius-fokos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk