HÍREK
A Rovatból

Magyar Péter újabb támadástól védte meg néhai nagyapját, dr. Erőss Pált

A támadásra válaszul Magyar Péter hosszú posztban meséli el dr. Erőss Pál életútját. Elmondása szerint nagyapját 1956 után a feljelentéstől csak az mentette meg, hogy nem készült fénykép róla, és társai nem vallottak rá.

Link másolása

Mező Gábor kutató, publicista egy mai friss posztjában támadta meg Magyar Péter nagyapján, dr. Erőss Pálon keresztül, aki a televízió Jogi esetek műsorában szerzett még a nyolcvanas években országos ismertséget és népszerűséget, amikor azt sejtette, hogy Erőss annak idején olyan közönségtalálkozókon vett részt, melyeken rajta kívül a kommunista Szabó László (Kék fény), Marosán György politikus, valamint Moldova György, markánsan baloldali nézeteket valló író voltak jelen. Mező felteszi a kérdést:

„Szóval ez egy társaság, értjük, de mit keresett köztük Erőss Pál? Eltévedt? Vagy belülről bomlasztott?”

Magyar Péter így válaszolt a felvetésekre:

Kedves Gábor,

én azt hittem, hogy te valódi kutató vagy, de sajnos kiderült, hogy ha a propagandának szüksége van rád (mondjuk a köztévén futó műsoraidért cserébe), akkor ugrasz és nem drága neked egy tisztességes, egy ország által valóban szeretett ember emlékét is meggyalázni.

Nagyapám, dr. Erőss Pál református lelkészi családból származott, a Debreceni Református Kollégiumban érettségizett. Gyermekkora óta bíró szeretett volna lenni. Az 1956-os forradalom kitörésekor sorkatonai szolgálatát töltötte Kiskőrösön. Október 24-én a sorkatonák el akarták hagyni a laktanyát, de ekkor a főtisztek ezt még megakadályozták, október 25-én indultak el végül Budapestre, hogy csatlakozzanak a forradalomhoz. Bp-re re tartva (valószínűleg) szovjet repülőkről géppuska tüzet zúdítottak rájuk, amelyben néhányan megsérültek. Miután nagyapám találkozott Bp-en a nagymamámmal (Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnök testvérével), akivel pár héttel azelőtt fogadott örök hűséget Medvigy Mihály piarista szerzetes előtt, azonnal csatlakozott az ELTE Jogi Karának forradalmi bizottságához és november 3-ig szinte minden nap ott teljesített szolgálatot. Volt, hogy ő őrizte az ottani forradalmárok szegényes fegyverkészletét és volt, hogy kisebb fegyveres összetűzésekbe keveredtek a bajtársaival az ellenforradalmárokkal.

November 3-án este sokakkal együtt ő is elhagyta az “állomáshelyét”, hiszen akkor minden békésnek tűnt. A rákospalotai egy szobás albérletükben november 4-én hajnalban a szovjet páncélosok és a nehéztüzérség hangjára ébredt. Ekkor már nem tudott visszatérni a belvárosba, mert a szovjet csapatok lezárták a városba vezető utakat. Mivel tevékenyen részt vett a forradalmi eseményekben, eldöntötte, hogy amíg még nyitva vannak a határok, sok barátjukhoz hasonlóan elhagyja Magyarországot, emigrál. Erre azért nem került sor, mert a nagymamám az utolsó pillanatban kijelentette, hogy nem tudja/akarja elhagyni a hazáját és így végül nem ültek fel az Ausztria felé induló teherautóra.

A nagyszüleim hosszú hónapokig, évekig rettegtek amiatt, hogy nagyapám sok bajtársához hasonlóan őt is utoléri a megtorlás. Erre valószínűleg azért nem került sor, mert nem készült róla fotó, illetőleg a bajtársai nem dobták fel a kihallgatások során.

És igen, nagyapám bírósági fogalmazó lett és mesélte a nyomasztó emlékét, amikor egy bírósági menzán étkezett Tucsek Gusztáv vérbíróval. És igen, végül polgári ügyszakos bíró lett, az egyik legjobb az országban. Majd a 80-as években a Jogi Esetekben megismerte és megszerette az egész ország. Ellentétben a Fidesz és kormány több jelenlegi tagjával és vezetőjével, a nagyapám soha nem volt a párt tagja és nem volt ügynök sem. Erről hivatalos papírja van az átvilágító bíróktól (ha adsz egy email címet, szívesen átküldöm neked az összes többi dokumentummal együtt).

Őt viszont hosszú éveken át megfigyelték, ahogy az egész baráti körüket is. Nem tartozott azokkal egy társaságba, akiket te felsoroltál, gondolom a Magyar Televízió szabta meg, hogy mikor kinek kellett mennie a közönségtalálkozókra.

Nagyapámat 1986-ban el akarta távolítani a Legfelsőbb Bíróság elnöke, mert a hivatalos dokumentum szerint nem szerepelt a káderfejlesztési tervekben. Nagyapám végül 1988-ban, egyedüliként az országban lemondott a legfelsőbb bírói pozíciójáról (a gyerekkori álmáról) az utolsó kommunista igazságügyi miniszterrel való konfliktusa miatt, és 56 évesen ügyvédnek állt.

Nagyapán 1989-ig nem kapott útlevelet. Ő 55 én 8 éves voltam, amikor először léptünk együtt a szabad világ földjére. Akkor még nem értettem, hogy miért könnyezett, amikor meglátta a császári Bécs pompáját és muskátli zuhatagos alpesi házakat.

A rendszerváltáskor több nagy ellenzéki párt megkereste, hogy legyen a demokratikus erők köztársasági elnökjelöltje. Ezt ő elhárította. Az Antall kormány alatt elvállalta viszont az állam képviseletét a spontán privatizációban ellopott állami vagyon egy részének visszaszerzésére indított perben (rengeteg szálloda és étterem, Taverna ügy). Első fokon megnyerte a pert (akkoriban több milliárdos volt a pertárgyérték). A másodfokú ítélet kihirdetésének napján, a kormányváltást követően a Horn kormány utasította a pertől való elállásra, így az ellopott állami vagyon végül a tolvajoknál maradt. Nagyapám ebbe belebetegedett.

Ezután közéleti szerepet egyszer vállalt, amikor 2007-ben felkértem, hogy legyen a Ne féljetek! Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az Alapítványt azért hoztuk létre többek között Mádl Dalmával, Morvai Krisztinával, Fábry Sándorral, Schmidt Máriával, Gulyás Gergely édesapjával, és több neves ügyvéddel, hogy anyagi segítséget nyújthassunk a Fidesz 2006. október 23-i nagygyűlésen megsérülteknek (nekik egyébként a Fidesz semmilyen anyagi segítséget nem nyújtott, a Fidesz által erre a célra 2007. október 23-án gyűjtött pénz szőrén szálán eltűnt…).

Nagyapám ügyvédként több száz szegény, elesett embernek segített teljesen ingyen. Két évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig minden ünnepen jókívánságok ezreit kapta a tisztelőitől. A legszerényebb és a legbecsületesebb ember volt, akit ismertem. Országos ismertsége ellenére soha nem gazdagodott meg, egy 70 m2-es lakásban élt és 14 éves opel astra-t vezetett.

Nagyapámat 2010 után Orbán Viktor tüntette ki középkereszttel.

Kedves Gábor,

remélem most már világos számodra, hogy kibe rúgtál bele és kinek az emlékét gyaláztad meg a propaganda oltárán. Nekem ez borzasztó nagy csalódás, mert nagy tisztelője voltam a munkádnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Volt fideszes államtitkár: Sulyok Tamás morális értelemben méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére, le kell mondania
Ángyán József a DK által múlt héten nyilvánosságra hozott földeladási ügyekre reagált. Szerinte a köztársasági elnök tette szembemegy a Fidesz korábbi elveivel is.

Link másolása

Ángyán József szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként ellenjegyzett szerződései nemcsak jogszabályokat, hanem a Fidesz korábbi értékeit is sértik. A Fidesz 2010-es földprogramjának szerzője és egykori államtitkár a 24.hu-nak adott írásos válaszaiban kifejtette, hogy Sulyok morálisan méltatlan a köztársasági elnöki posztra.

Ángyán szerint a földvásárlási moratórium a gazdatársadalom számára azért volt fontos, mert attól tartottak, hogy a nyugati gazdák és spekulánsok felvásárolják a magyar földet. „A gazdatársadalom – jogosan – attól tartott, hogy a lényegesen nagyobb tőkeerejű nyugati gazdák, illetve földspekuláns tőkeérdekeltségek, melyek árajánlatával ők nem tudnak versenyezni, a nyugati 25–30-szoros földárakhoz képest potom pénzért fölvásárolják előlük a hihetetlenül olcsó magyar földet – mondta a volt parlamenti képviselő. Ez a félelem főként az újonnan épülő kis- és közepes családi gazdaságok körében volt jellemző, és ezért vált a földügy a 2005-ös budapesti traktoros gazdatüntetés egyik fő kérdésévé.

A demonstráció részleges sikere frenetikus hatással volt a vidékre és a gazdatársadalomra, tette hozzá. Orbán Viktor, az akkori jobboldali ellenzék vezetője, szövetséget kötött a Magosszal, és 2010-re beérett ennek a politikai hozadéka. Orbán – pontosan tudva, hogy például földügyben mit szeretnének hallani a gazdák – Hajdúböszörményben, a Magosz országos nagygyűlésén, 2010. március 31-én, az országgyűlési választás előtt elmondott beszédében, egyebek mellett így fogalmazott: „Elmondhatom önöknek, hogy önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz és abban az én munkám ott lesz, addig Magyarországon külföldiek, akármit is döntenek Brüsszelben, itt soha nem fognak termőföldet vásárolni” – emlékeztetett a Fidesszel az elsők között szembefordult agrárszakember.

Ángyán szerint a moratórium csak választásnyerési, hatalmi szempontból volt fontos az akkori jobboldalnak. Hatalomra kerülve azonban a Fidesz megszegte ígéretét, és a 2015-2016-os Földet a gazdáknak! földprivatizációs program során több tucatnyi kormányközeli külföldi családi és üzleti érdekeltség tagjai szereztek földtulajdont. „Vizsgálataim szerint ugyanis – a 2013-as földforgalmi törvény alapján legálisan – több tucatnyi kormányközeli külföldi családi/üzleti érdekeltség tagjai szereztek meg, ráadásul zömében kikiáltási áron, azaz versenytársak és licitálás nélkül több ezer hektárt a dobra vert állami földekből” – mondta Ángyán.

A zsebszerződésekkel kapcsolatban Ángyán elmondta, hogy bár sok ilyen szerződés született, lebukások és ítéletek ritkán történtek, mivel az érintettek érdekeltek voltak az eltitkolásukban. „Az elmúlt tíz évben a bűncselekmény megítélésére még csak számottevő bírói gyakorlat sem alakult ki” – fejtette ki.

A 2014. évi VII. törvényről Ángyán azt mondta, hogy az inkább választási propagandacélokat szolgált, és nem hozott érdemi eredményt a jogsértő földszerzési akciók megakadályozásában. „A törvény kizárólag választási propagandacélokat szolgálhatott” – fogalmazott.

Sulyok Tamás ügyvédi tevékenységével kapcsolatban Ángyán kifejtette, hogy az államfő közreműködése a zsebszerződésekben törvénysértő volt. „A zsebszerződések – vagyis a földszerzési korlátozások kijátszására irányuló jogi megoldások – tipikusan nem jogszabályba ütköző, hanem jogszabály megkerülésére irányuló szerződések” – mondta Ángyán. Szerinte az ügyvéd nemcsak a jogszabályba ütköző, hanem a jogszabály megkerülésére irányuló jogügyletekben sem működhet közre.

Ángyán úgy véli, hogy Sulyok Tamás nemcsak jogilag, hanem morálisan is méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére.

„Összességében úgy látom, hogy Sulyok úr nemcsak a most nyilvánosságra került korábbi ügyvédi tevékenységével, hanem már eddigi – "családfaszépítő" – akcióival is tanúbizonyságát adta annak, hogy morális értelemben mindenképpen méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére” – fogalmazott Ángyán.

Végezetül kifejtette, hogy Sulyoknak le kellene mondania, bár nem számít jelentős politikai következményekre.

„E tekintetben erősen szkeptikus vagyok, nincsenek illúzióim, vagyis – ha egyáltalán fel is fogná a magyar társadalom az ügyet és annak morális súlyát – jelenleg szerintem nem kell, illetve nem érdemes jelentős politikai következményekre számítani” – mondta Ángyán József.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek: közleményt adott ki Magyar Péter a tatabányai incidenssel kapcsolatban
A Tisza Párt vezére szerint több nemzeti dohányboltban és 14 uniós pályázatban is érdekelt a tatabányai Turul étterem és kávézó üzemeltetője.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy kisebb incidens árnyékolta be Magyar Péter országjárásának tatabányai állomását. A helyi Turul Kávézó üzemeltetője azt mondta, hogy Magyar Péter tüntetése után megrongálták a vendéglátóhelyét.

Magyar Péter a TISZA Párt nevében Tatabányára látogatott pénteken. A beszédében elmesélte, hogy több szimpatizánsát nem engedték be egy helyi étterembe, az ott dolgozók ugyanis azt állították, hogy minden asztaluk foglalt.

A TISZA Párt politikusa vasárnap délután reagált a vádakra, szerinte egyáltalán nem az történt, amit a kávézó vezetője elmondott.

Boczonádi János, az önkormányzati tulajdonban lévő vendéglátóhely üzemeltetője viszont azt mondta, hogy a rendezvény után Magyar támogatói megrongálták a kávézót.

„Jöttek szimpatizánsok a kampányrendezvény előtt, akik a teraszon szerettek volna helyet foglalni, de minden asztalunk foglalva volt”

– magyarázta.

Magyar Péter Facebook-oldalán tett közleményében fejtette ki véleményét Boczonádi Jánosról:

„Nincs több kérdésem. Több nemzeti dohányboltban és 14 uniós pályázatban is érdekelt a tatabányai Turul étterem és kávézó üzemeltetője, aki összevissza hazudozott a propagandának és »lincshangulat« teremtésével vádolt minket. Egy brancs. Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Összegyűltek a szükséges aláírások Sulyok Tamás ellen a megfosztási eljárás kezdeményezéséhez
A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint a köztársasági elnököt a népnek közvetlenül kellene megválasztania.

Link másolása

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kedden jelentette be a Facebookon, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szembeni megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások. Erről korábban itt írtunk.

„Az a kérdés, hogy lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el? Ezt a kérdést mától Orbán Viktornak és a Fidesz parlamenti frakciójának tesszük fel. Összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen”

– közölte Dobrev Klára.

Dobrev megköszönte az eljárást támogató MSZP-s, párbeszédes, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusoknak az aláírást. A politikus szerint

„az a néma sunnyogás, amibe a miniszterelnök burkolózik, a gyávaság legbiztosabb jele. Így próbálta túlélni Novák Katalin bukását és most így próbálja túlélni Sulyok Tamás bukását is, ami erkölcsi és politikai értelemben már megtörtént, csak a közjogi van hátra, ezért indítottuk el a megfosztási eljárást”.

A DK árnyék-miniszterelnöke kiemelte: a népnek közvetlenül kellene megválasztani a köztársasági elnököt.

Dobrev Klára múlt héten szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette:

„Bizonyítom, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.”

A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamásnak nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd csütörtök délelőtt átadta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják az államfőről tett állításait. A politikus pénteken már arról beszélt, hogy összeférhetetlenség állhatott fenn Sulyok Tamásnál.

Az ügyészség rövid közleményében a következőt írta:

„A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa. Azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgáljuk és értékeljük. Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

Az ügy felmerült a csütörtöki Kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hamis vádról van szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Vitézy Dávid: Ez Lázár középső ujja, amit Budapestnek mutat, de Orbán Viktor hagyja, hogy így történjen
Az LMP támogatta főpolgármester-jelölt szerint „a 2022-es választás utáni háromnegyed év elemi erővel mutatta meg számomra, hogy azzal a szakmai típusú felfogással, ami nekem van, eredményt elérnem ezzel a kormánnyal már lehetetlen.”

Link másolása

Interjút adott a 24.hu-nak Vitézy Dávid az LMP által támogatott budapesti főpolgármester-jelölt.

A lap megkérdezte Vitézyt, mikor ábrándult ki a NER-ből. Azt a választ adta, hogy „száz százalékban beleábrándulva” se volt soha, a NER-en belül vállalt szerepei (BKK, Budapesti Fejlesztési Központ, miniszteri biztosi poszt, államtitkárság) mind szakmai jellegűek voltak.

„A 2022-es választás utáni háromnegyed év elemi erővel mutatta meg számomra, hogy azzal a szakmai típusú felfogással, ami nekem van, eredményt elérnem ezzel a kormánnyal már lehetetlen”

– mondta a főpolgármester-jelölt.

„Nem az történt, hogy megszűnt az államtitkári megbízatásom, és másnap jelentkeztem egy ellenzéki pártnál”

– emelte ki, majd hozzátette: mostanra jutott el odáig, hogy „vagy elmegyek külföldre, vagy – ha már a pártpolitikai logika miatt nem megy másképp – a választóktól kérek közvetlen felhatalmazást, hogy dolgozhassak a városért.” Elmondta azt is, hogy ebben nagy része volt a kormány Budapesttel kapcsolatos politikájának.

„Lázár János – aki persze meggyőződésből teszi – egy olyan mélyen Budapest-ellenes politikát vihet, amire nem tudok példát mondani az elmúlt ötven évből.”

A Közlekedési Múzeum debreceni gondolata „nyíltan a középső ujj felmutatása Budapestnek. Ez Lázár középső ujja, de Orbán Viktor hagyja, hogy így történjen. Reakció a 2022-es választási eredményre.”

Pedig Vitézy szerint a miniszterelnök szereti Budapestet,

„van benne egy nyomot hagyási, alkotási szándék a főváros kapcsán”, de „nem úgy, hogy megoldja a városlakók aktuális problémáit, hanem úgy, hogy a világban Budapest nagyobb presztízsű, még menőbb, a globális politikában növekvő szerepünket reprezentáló főváros legyen.”

Neheztel Orbán Viktorra, mert „két alkalommal sokévnyi befektetett munka veszett kárba, pedig azon dolgoztunk, hogy elinduljanak jó dolgok Magyarországon. Ezek végül az ő jóváhagyása miatt kaptak gellert. Rengeteg jó szakembernek kellett távoznia, amikor a BKK, majd a BFK szétesett.”

A MÁV fejlesztéséről azt gondolta, hogy a kormányzati politika elvesztette a motivációját és az iránytűjét. Vitézy szerint Orbán Viktor maga mondta, hogy a MÁV-ba „beletört a bicskája.”

Ma már ellenzéki politikusnak tartja magát, mert

„nem a kormány politikáját szeretném Budapesten képviselni, hanem éppen annak ellenére indultam el”, a kormánnyal pedig minden formális és informális kapcsolata megszűnt. Arra a kérdésre, hogy jobboldali-e vagy sem, azt válaszolta: „Várospolitikai értelemben zöld. Ilyen szempontból centrista a logikám.”

A Karácsonnyal való együttműködés kapcsán azt mondta, nem zárja ki az elvi lehetőségét, de az a sajtó félremagyarázása volt, hogy azt mondta, lenne a jelenlegi főpolgármester helyettese. Egyébként senkivel nem zárja ki az együttműködés lehetőségét, csak a Mi Hazánkkal.

„Sosem mondtam, hogy Karácsony tönkre akarja tenni a várost, de ettől még sikertelen főpolgármester, és hiszek abban, hogy tudnám ezt a feladatot jobban csinálni, mint ő.”

Szerinte a jelenlegi főpolgármester támogatottsága lejtmenetben van, amiről a saját szövetségesei is tehetnek. „A legtöbbet Karácsony bukásáért a Demokratikus Koalíció tette, amikor Dobrev Klárával közös plakátokkal telerakták a várost.”

Őrsi Gergely, II. kerületi polgármestere a kedvence, mert „ellenzéki polgármesterként olyan konszenzust hozott létre a II. kerületben, amire alig látunk példát az országban”. Soproni Tamás terézvárosi polgármestert is „problémamegoldó polgármesterként” jellemezte.

A leggyengébbnek Niedermüller Péter VII. kerületi polgármestert tartja, mert

„éles a kontraszt, hogy a vele szomszédos VI. és VIII. kerület mit tudott csinálni, és ehhez képest Erzsébetvárosban mennyire nem történt semmi.”

Hegyvidéki lakosként Kovács Gergelyt, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) jelöltjét támogatja. „A Kutya Párt jelöltjei új színt hoznak a budapesti politikába, ennek örülök.”

A 101 pontos programjáról azt mondta, „vannak benne százmilliárdos ügyek, amikről nem azt ígérem, hogy megépítem, hanem azt írom le, hogy mit gondolok ezekről.”

De vannak benne olyan konkrét, tízmilliárdos ötletek is, amelyeket a főváros saját maga meg tud csinálni, és több olyan is, amelyeknek a megvalósításához uniós forrásokat lehetne felhasználni – szerinte leginkább itt van vita közte és Karácsony között.

Azt viszont visszautasítja, hogy a kritikusai álmodozónak tartják. „Arról szól egy főpolgármester munkája, hogy van álma és a városról egy elképzelése, amit megpróbál a valóságba átültetni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: