HÍREK
A Rovatból

Macron óvatosságra és visszafogottságra kérte a francia hadsereget, ha belekeverednének a konfliktusba

"Ebben a nagyon feszült helyzetben Franciaország ismét számíthat a hadseregére" - fogalmazott.

Link másolása

Emmanuel Macron francia elnök a hadseregnek szóló hétfő esti üzenetében azt írta: számít a testület "fokozott óvatosságára" és "kellő visszafogottságára", ha esetleg belekeveredne az orosz-ukrán konfliktusba.

"Tudom, hogy számíthatok arra: feladataik végrehajtása során fokozott óvatosságot és az esetleges beavatkozásokkor kellő visszafogottságot tanúsítanak" - írta a levélben, amelynek részleteit az elnöki hivatal tette közzé.

Emmanuel Macron az Ukrajna ellen csütörtökön elindított orosz inváziót "a Szovjetunió vége óta az orosz rezsim legsúlyosabb és leggátlástalanabb hatalmi megnyilvánulásának" nevezte, emlékeztetve arra, hogy a francia erőknek "rendszeresen voltak súrlódásai az orosz reguláris és irreguláris erőkkel" az Atlanti-óceánon, a Közel-Keleten, a Földközi-tengeren és Afrikában. Arra is emlékeztetett, hogy az orosz államfő a minap különleges készültséget rendelt el az orosz elrettentő erőknél.

"Az orosz rezsim az erőt vállaltan a véleménynyilvánítás módjaként használja a nemzetközi kapcsolataiban, akkor is ha senki nem fenyegette vagy támadta meg. Most ismét a katonai agresszióhoz nyúlt Ukrajnával szemben, és Ukrajnán keresztül a szabadság, a szuverenitás, a jog, az adott szó és a demokrácia elvei ellen, amelyeket Európa és szövetségesei képviselnek" - fogalmazott a közlemény szerint Emmanuel Macron.

"Ebben a nagyon feszült helyzetben Franciaország ismét számíthat a hadseregére" - fogalmazott az államfő, aki kifejezte "bizalmát és háláját" a francia katonák elkötelezettsége iránt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ömlött a jég Budapesten is, kiadós felhőszakadás volt a fővárosban - videók!
Péntek délután és koraeste a vihar nem spórolt a jéggel: Budaörsön, Érden, Budapesten is többfelé volt jégeső. Többnyire kisebb szemű, de Diósdon akadtak dió nagyságú jégszemek is.

Link másolása

Kiadós jégesővel, felhőszakadással érte el a főváros déli részét a szupercella.

Péntek délután és koraeste a vihar nem spórolt a jéggel: Budaörsön, Érden, Budapesten is többfelé volt jégeső, többnyire kisebb szemű, de Diósdon akadtak dió nagyságú jégszemek is.

Az Időkép olvasói több videót is küldtek a jégesőről.

Kelenföldön így nézett ki a vihar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Diónyi jégdarabok hullottak az égből Székesfehérváron, Budapestre is jön a vihar
A legnagyobb jégszemek cseresznye és dió nagyságoa t is elérték. Budapesten is várható hasonló jégeső.

Link másolása

Szupercella érte el délnyugat Székesfehérvárt nem sokkal 4 óra után. A vihar felhőszakadással, jégesővel érte el a várost. A legnagyobb jégszemek cseresznye és dió nagyságot is elérték – írta meg az Időkép.

Az oldal több képet is megosztott a hatalmas jégdarabokról.

A Vas megyei Nemescsón szintén jégeső hullott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Dani most jobban van” – Jó hír érkezett Karsai Dániel állapotáról
Az alkotmányjogász testvére nyilatkozott Karsai Dániel állapotáról az RTL Házon Kívül című műsorában. Elmondta, hogy Dani leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata.

Link másolása

„Dani most jobban van ahhoz képest, ahogy március végén, április elején volt” – mondta Karsai Péter, Dániel testvére az RTL Házon Kívül című műsorában.

„Leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata. Három aktív szakápolója mindig vele van, váltásban, de mellette a családtagok is segítenek neki mindenben”

– tette hozzá az alkotmányjogász testvére.

Dani már nem tud olyan minőségű életet élni, mint egészséges korában, megpróbál a lehető legközelebb kerülni korábbi életéhez: Facebook-posztokat ír, vagyis ő maga találja ki azokat, bediktálja őket, és segítői teszik ki helyette.

A műsorból kiderült az is, hogy az alkotmányjogász egy színdarab megírásába is belefogott.

Szenteczki Zita rendező kereste fel Karsai Dánielt azzal, hogy színpadra vinné részben saját helyzetét, részben az elmúlást, a halállal való szembesülést.

Hat színész játszik majd a darabban: Török-Illyés Orsolya, Lőrincz Katalin, Kurta Niké, Gyabronka József, Vizi Dávid és Nagy Márk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Másodfokú riasztás! Heves zivatar, szél, jégeső jön ezekben a megyékben
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 17.


Link másolása

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér és Pest vármegye egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Az érintett megyék: Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest. Ezekre a területekre másodfokú figyelmeztetés van érvényben pénteken a hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint pénteken délután zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. Zivatarok környezetében előfordulhat jégeső, és viharos, óránkénti 60-80 kilométeres kifutószél.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

Link másolása
KÖVESS MINKET: