HÍREK
A Rovatból

Ma sem ússzuk meg a vihart, a fél országra riasztást adtak ki

Több megyében felhőszakadással jön a zivatar, Borsod és Szabolcs megyében eshet a legtöbb eső pénteken.

Link másolása

Folytatódik a változékony, zivatarokkal tarkított idő. Hétvégén jobb, ha esernyővel, esőkabáttal indulsz el otthonról.

Pénteken főként északkeleten és a Dunántúlon jönnek újabb zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagy-Kun-Szolnok megyében, valamint Borsod és Szabolcs megyében is, ahol már másodfokú, azaz narancsssárga a riasztás. Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Hosszan tartó napos időszakokra inkább Magyarország középső részén és délen számíts.

A nyugati-északnyugati szelet élénk, többfelé erős lökések kísérhetik. Délutánra 20-27 fokig melegszik a levegő.

Hidegfronti hatásra készülj - írja az Időkép.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ismeretlen járvány terjed, eddig három faluban észlelték, és már négyen belehaltak Nigériában
A fertőzés elsősorban a gyerekekre veszélyes. Nemrég egy másik nigériai államban 45 emberrel végzett egy ugyancsak azonosítatlan megbetegedés, az összefüggés pedig nem zárható ki.

Link másolása

Eddig 177 embert betegített meg egy ismeretlen fertőzés a nigériai Zamfara államban, a betegség már négy halálos áldozatot is követelt – írja a Mirror. Az önkormányzat emellett közleményben hívta fel a figyelmet arra:

A gyerekek a leginkább veszélyeztetettek.

Aisha Anka egészségügyi miniszter szerint eddig három faluban ütötte fel a fejét a betegség, mely többségében a gyerekeket támadja. Tünetei közé tartozik a hasi duzzanat, a hasüregben felgyűlő folyadék, a megnagyobbodott máj és lép, a láz, valamint az általános gyengeség.

Nemrég 45-en vesztették életüket egy gyancsak azonosítatlan betegség okozta járványban a nigériai Kano államban. Mivel Kano és Zamfara is az ország északi részén fekszik, nem kizárt az összefüggés, de nem is bizonyított még.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Figyelem! Jelentős változás jön a személyi igazolványok használatában
Az adataink beköltöznek a mobilunkba a Digitális Állampolgárság Program segítségével. Ez jelentős könnyítést jelent majd az ügyintézés során.

Link másolása

Idén szeptembertől már elérhető lesz a digitális személyi igazolvány, amivel jóval könnyebb lesz magunkat azonosítani, és a hivatalos ügyeink intézését is megkönnyíti.

A Dívány cikke szerint az adataink beköltöznek a mobilunkba a Digitális Állampolgárság Program segítségével. Ez megkönnyíti majd a dolgunkat az ügyintézéseknél, sok helyen már személyesen sem kell megjelennünk, ráadásul némi pénzt is megtakaríthatunk vele.

A lap szerint hamarosan letölthető lesz a mobilalkalmazás, amelynek birtokában egy kormányablakban történő ügyintézés után fel lehet kerülni egy várólistára, majd lehet aktiválni a digitális állampolgárságot.

Azoknak a hivatalos ügyeinknek a többségét, melyek intézéséhez eddig meg kellett jelennünk valamilyen állami hivatalban, már virtuálisan is elintézhetjük. Emellett az állam felé szükséges fizetnivalónkat is rendezhetjük a központi mobilalkalmazáson keresztül.

Az összes adatunk bekerül egy programba, azonban ennek a fejlesztésnek az alapelve, hogy az összes, az állammal kapcsolatos adatnak mindig az állampolgár a tulajdonosa, így kizárólag ő rendelkezhet arról, hogy azokat felhasználhatják-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Beszóltak a Fidesznek: aki Putyin propagandáját szajkózza, annak itt nincs helye
A magyar kormánypárt jelenleg egyik EP-frakciónak sem tagja, de Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a választás után belépnek az ECR-be. Egy cseh képviselő szerint viszont már tárgyalni sem lehet a Fidesszel.

Link másolása

Megszakadtak a tárgyalások a Fidesz és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciója között – jelentette ki Alexandr Vondra cseh európai parlamenti képviselő az Euractivnak adott interjújában. Mint a Telex idézi, a hétfőn megjelent cikkben az ECR-hez tartozó cseh képviselő úgy fogalmazott:

„Ha valaki egyszerűen Putyin propagandáját szajkózza, semmi keresnivalója itt. Ezt megmondtam a Fidesznek, emiatt most nem lehet tárgyalásokat folytatni velük”.

A magyar kormánypárt jelenleg egyik frakciónak sem tagja, de már egy uniós intézményben és az EU-tól független Európa Tanácsban is az euroszkeptikus ECR-ben ül, az EP-ben pedig jobbára együtt szavaz a pártcsaláddal. Orbán Viktor a februári uniós csúcstalálkozó előtt arról beszélt olasz lapoknak, hogy a Fidesz az EP-választás után be is lép a pártcsaládba.

Az ugyanakkor már korábban kiderült, hogy nem mindenki lelkesedik a Fideszért az ECR-ben. A Politico februárban például úgy értesült, hogy a flamand N-VA kilépéssel is fenyegetőzött a Fidesz belépése esetén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Bombafenyegetés miatt iskolákat kellett kiüríteni országszerte
A fenyegető üzeneteket még vasárnap küldték el az intézményeknek. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.
FM. Kép: RTL - szmo.hu
2024. május 13.


Link másolása

Több iskolát is kiürítettek országszerte, mivel bombafenyegetést kaptak emailben vasárnap késő este – írja az RTL.hu. Az egyik érintett iskolából úgy értesültek, hogy egy tankönyvkiadóéra emlékeztető címről jött az email, amelyben összeszedett, rendezett fogalmazásmóddal:

„Tudomásukra jutott” az, hogy egy „éles bomba” fog robbanni az intézményekben hétfőn délelőtt 11.30-kor.

Azt egyelőre nem tudja az RTL, hogy pontosan ugyanarról a címről jött-e ugyanaz a szöveg az érintett intézményeknek. Sorolják ezek között a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskolát, valamint a Neumann János Általános Iskolát, de úgy tudják, szegedi, nyíregyházi, valamint kulcsi iskolákba is érkezett fenyegetés.

Az érintett iskolák pontos számát se tudni egyelőre. Az RTL a rendőrséget is megkereste az ügyben, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Múlt héten számos szlovákiai iskolában, köztük a felvidéki Nagymegyeren és Rimaszombaton is kaptak bombafenyegetést. Az Új Szó tudósítása szerint május 7-én összesen 1323 iskolában volt bombariadó.


Link másolása
KÖVESS MINKET: