News here
hirdetés

HÍREK

Lezárták az Erzsébet hidat a kata módosítása ellen tiltakozók a Kutyapárt tüntetésén

Eleinte csak a buszsávot és a járdát vették birtokba, este 7 órára viszont már teljes szélességében elfoglalták a hidat. Reggelig akartak maradni, végül hajnali 1-kor véget ért a demonstráció.

Link másolása

hirdetés

Tüntetést szervezett a Kétfarkú Kutya Párt csütörtök estére az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez. A demonstrálók az új katatörvény elfogadása ellen tiltakoztak. A szervezők kifejezetten várták az olyan szakmákból érkezőket, amelyekben többnyire katázással dolgoznak emberek.

A tüntetők száma lassan gyarapodott, eleinte még csak a buszsávot és a járdát foglalták el, majd a növekvő létszámmal újabb sávon akadályozták a forgalmat. Este 7 órára már annyi ember gyűlt össze, hogy az egész hidat lezárták.

A kutyapártosok grillezéssel, sörözéssel és zenével is készültek az eseményre. Egy színpadot is felállítottak, ahol szaktanácsadás és beszélgetés folyt. Többször beszélt a mikrofonba Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke is, aki kora este elnézést kért a rendőröktől a hídfoglalásért. Az eseményre egyébként sok rendőr érkezett.

Váratlanul színpadra lépett Márki-Zay Péter, a korábbi közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki megköszönte a tüntetők kitartását. Mint mondta, akkor van esély arra, hogy a Fidesz ne nyerjen több választást, ha mindenki megérti, hogy "a Fidesz nemcsak lop, hazudik is", és sem a pártnak, sem Orbán Viktornak "nem szabad elhinni egy szavát sem". Szerinte egy nagy demonstrációval lehetséges eredményt elérni a kata-ügyben.

A Kutyapárt társelnökei később közölték, hogy több olyan tüntetőt is igazoltattak a rendőrök, akik festék spray-vel fújtak az útra.

A színpadra egymás után érkeztek az önkéntes felszólalók. Többen arra buzdítottak, hogy többek közt a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók és a rendőrök mellett is szolidaritást kell vállalni, miattuk is kell tüntetni. Mások azt is hangsúlyozták, hogy pár száz, pár ezer ember nem elég a tüntetéseken, országos tiltakozásra lenne szükség.

hirdetés

Több terv is felmerült arra, hogy hogyan folytatódjon a demonstrálás. Voltak, akik azt javasolták, hogy menjenek el az Astoriára, de a kutyapártosok ragaszkodtak ahhoz, hogy maradjon mindenki az Erzsébet hídon. Az volt a tervük, hogy péntek reggelig maradnak, hogy blokkolni tudják a reggeli csúcsforgalmat, ám végül hajnali 1 körül véget ért a békés hangulatú tüntetés.

Élőben rögzített közvetítésünk a tüntetésről:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ezeken a képeken látszott igazán, milyen sokan voltak a Kossuth téren
A szervezők szerint legalább 40 ezren vannak a téren, eddig a beszédek hangzottak el főként, a koncertek ezután jönnek.

Link másolása

hirdetés

Már a Margit hídon nagy tömeg volt a hídfoglaláskor, de az utóbbi években ritkán látott óriási tömeg gyűlt össze a Pedagógus Világnapon a Kossuth téren.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Így néz ki a tömeg a Parlamentből
Felülről nézve még nagyobbnak tűnik a tömeg, és még a környező utcákban is vannak.

Link másolása

hirdetés

Jámbor András képviselő fotózta le a tüntetőket a Kossuth téren, akik a szervezők szerint 40 ezren is lehettek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Olyan orosz tank bukkant fel a fronton, ami azt jelzi, hogy nagy a baj náluk
Nemzetközi exportra szánt tankot küldhetett az urkajnai frontra Oroszország, ami egy komoly problémára világíthat rá haderejükben.

Link másolása

hirdetés

Twitteren több fotón is felbukkant egy „V” jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi. Ezt a típust Oroszország kimondottan nemzetközi exportra szánta, aminek vevője India lett volna - írja a portfolio.hu.

Persze az orosz telegramos források találtak a tank felbukkanása kapcsán magyarázatot: valójában India volt az, amely nem kérte a harckocsikat, amiknek a vásárlásukra megkötött szerződését fel is mondták.

A valóságban azonban akkor szoktak exportra szánt harci eszközöket bevetni, ha az adott haderő szorult helyzetbe kerül. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok pedig nem állnak jól az elvesztett harckocsik számát illetően, ami a becslések szerint 1273-ra rúg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: