hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Lemondott annak a kínai gyógyszercégnek az elnöke, amelyiktől Orbánék vakcinát vennének

Egy másik vezető is távozott, de nem tudni, hogy van-e köze az esetnek a Sinopharm vakcináihoz.
MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei - szmo.hu
2021. január 15.

hirdetés

A hongkongi tőzsde közleményéből az derült ki, hogy kedden váratlanul lemondott Li Zsi-ming, a Sinopharm nevű, kínai állami gyógyszergyár igazgatósági elnöke, illetve Li Hu-ji, a cégcsoport igazgatója, az ellenőrzési részleg vezetője.

A vezetők személyes okokra hivatkoztak, és csak találgatások vannak, hogy a lemondásoknak van-e köze a cég által gyártott koronavírus-vakcinákhoz.

A Sinopharm-holdingba tartozó, CNBG nevű cég ugyanis két vakcinát is fejleszt, mindkettő a klinikai tesztelés harmadik fázisában tart, de már mindkettő megkapta a vészhelyzeti engedélyt a kínai hatóságoktól.

Az egyikkel az Emírségekben decemberben elkezdődött a lakosság tömeges oltása, és valamelyik megkapta az engedélyt Egyiptomban és Bahreinben, de nem tudni melyik.

Ezekből vásárolna nagyobb adagot Magyarország is.

Orbán Viktor kijelentette: van kínai vakcina, tömegesen is tudnak szerezni, csak az kell, hogy az egészségügyi hatóságok elfogadják. "Nincs olyan kockázat, hogy esetleg nagyobb kárt csinálunk egy ilyen vakcinával, mint a betegség maga, amit el akartunk kerülni. Tízmilliószámra oltják a saját népüket oroszok és a kínaiak is. A hatóságokat arra kértem, körültekintően, a lehető leggyorsabban járjanak el" - mondta.

hirdetés
A kínai állami média azt jelentette a 444.hu szerint, hogy a Sinopharm vakcinájának - itt sem derül ki, a kettő közül melyiknek - nincs káros hatása a 3 és 17 éves kor közötti beoltottakra sem.

Meg szokták még említeni Tao Li-na sanghaji infektológus egy héttel ezelőtti ügyét.

Az orvos ugyanis arról posztolt 4,8 millió követőjének a Twitter-szerű kínai Weibón, hogy a Sinopharm oltásának 73 mellékhatása van, így ez a világ legveszélyesebb oltóanyaga - írta a 444.hu.

Aztán leszedte az eredetit, és azt írta, hogy a külföldiek félreértették a metszően ironikusnak szánt posztját. És hogy ő igazából a béna tájékoztató füzeten ironizált. Az orvos be is adatta magának a vakcinát, mint ahogy már 4 millióan szintén Kínában, eddig nem számoltak be komoly mellékhatásokról.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

105 nap után kapta meg az állami bértámogatást egy budapesti kávézó

„Nem sok, de legalább megjött” – írták a Jedermann Facebook-oldalán. Ugyanannyit kaptak az államtól, amennyit a vendégeik adakoztak nekik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

105 napot kellett várnia a fővárosi Jedermann kávézónak arra, hogy megkapja az állami bértámogatást. Ezt egy papíron és a Facebook-oldalukon közölték a vendégeikkel.

"Drága vendégeink! Nagy és örömteli a mai nap a Jedermann életében! 105 nap után végre megérkezett a bértámogatás! Nem sok, de legalább megjött! Ma ünneplünk, durranjanak hát a pezsgős üvegek!"

- írták.

Az üzlet ablakára kiragasztott papíron az olvasható, hogy

a Jedermann összesen 500 ezer forintot kapott négy hónapra 12 főre a járulékok levonása után, ami azt jelenti, hogy egy hónapra nettó 10 416 forint jut egy főre.

A kávézó csapata a Facebook-posztban megköszönte a vendégeknek a folyamatos bátorítást és a támogatásokat, amelyekből már több mint 500 ezer forint jött össze. Azt is írták, hogy

novemberben még úgy számolták, hogy február 1-ig bírják majd ki, de most az adományoknak hála, ha nem változik semmi, akkor május 1-ig biztos kihúzzák.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Az idősek is hibásak a szombathelyi oltóponton kialakult káoszért a kormányhivatal vezetője szerint

Harangozó Bertalan szerint a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy az oltásra érkező időseknek tömött sorokban, a tervezettnél többet kellett várakozniuk az épület előtt.
Címkép: ugytudjuk.hu/Facebook - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Mint megírtuk, hatalmas káosz alakult ki szerda reggel Szombathelyen a régi SZTK épületénél, ahol négy oltópont is működik.

Az oltásra érkező idősek tömött sorokban várakoztak a bejárat előtt, a sor pedig csak lassan haladt. Azért volt fejetlenség, mert hiába érkezett mindenki időpontra, csúszás lépett fel, így mindenkinek a tervezettnél többet kellett várnia.

A káosz után a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerda délután sajtótájékoztatót tartott, amin előbb türelmet, együttműködést és fegyelmet kért az oltásra váró emberektől, majd egy újságíró kérdése után elnézést is kért azoktól, akiknek szerdán káoszban kellett várakozniuk a vakcina beadására.

Harangozó Bertalan elmondta, hogy ez azért történhetett meg, mert az oltás megszervezéséhez sok szereplő együttműködése szükséges, a háziorvosoktól kezdve a páciensekig.

Az emberektől azt kérte, hogy pontosan akkora menjenek az oltópontra, amikorra az időpontjuk szól, mert azzal nem segítenek, ha órákkal előbb már ott várakoznak. Szerinte ugyanis a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy ilyen tömeg és fejetlenség alakult ki.

Ugyanakkor elismerte, hogy szervezési hiányosság és probléma bármikor felléphet, a reggeli káosz pedig elkerülhető lett volna, ha "több szintre bontják az oltásra érkezők fogadását". Újságírói kérdésre azt mondta,

hirdetés
a jövőben az oltópontokon katonák egyfajta előszűréssel segítik majd az oltásra érkezők eligazítását.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Zacher Gábor: A kínai vakcinával szemben vannak fenntartásai a szakmának

A toxikológus szerint a másik négy, hazánkban elérhető oltóanyaggal összehasonlítva a Sinopharm körül több a kérdéses pont.
Fotó: Agora Savaria / Facebook - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Zacher Gábor az Agora Szombathelyi Kulturális Központban tartott online előadást, ahol a Magyarországon elérhető vakcinákról beszélt. A toxikológus azt mondta, a momentán rendelkezésre álló ötféle oltásból az AstraZeneca-, a Moderna-, a Pfizer/BioNTech-, valamint a Szputnyik-vakcinát bárkinek nyugodt szívvel javasolja, hiszen már – mint fogalmazott – nagyon sok mindent tudunk róluk.

A Sinopharmmal szemben azonban vannak fenntartásai a szakmának

- tette hozzá az Infostart beszámolója szerint. „Azon egyszerű oknál fogva, hogy az ezzel az oltással kapcsolatos eredményeket nem közölték le a kínaiak” - mondta el az orvos.

Zacher Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány egyetlen hatásos módját az oltás jelenti. Ezek közül a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-vakcina hivatalos leirata nagyon hasonló, míg az AstraZeneca más típusú, de leírása szintén nem tér el. Igaz, hatásossága az 50 évnél idősebb korosztályban nem teljes biztonsággal becsülhető meg.

Emelett a Szputnyikra sem kell negatívan tekinteni, „hiszen az oroszok is kiterítették a kártyáikat”

- közölte a toxikológus.

A kínai Sinopharm-vakcina esetében van egy olyan megfogalmazás, hogy nem ajánlott azon személyeknek, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy a krónikus betegség akkut fellángolása történik, esetleg kórtörténetében túlérzékenység szerepel – tette hozzá. Ugyanakkor szerinte az, hogy például „nincs megfelelően egyensúlyban”, nagyon nem egzakt megfogalmazás, és ezért lehet megkérdőjelezni.

hirdetés

Zacher Gábor az online előadáson arról is beszélt, hogy a járványidőszak alatt több lett az alkoholbeteg és a gyógyszerfüggő Magyarországon, a feszültségoldó szerek piaca pedig az Egyesült Államokban 10 százalékkal nőtt a tavalyi évben, míg a hangulatjavító antidepresszánsok esetében 4 százalékos emelkedés volt tapasztalható.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Veszprémben 21,7 fokot, Csopakon alig 5,8 fokot mértek szerda délután

Az év eddigi legmelegebb délutánján a Balaton északi partján van a leghidegebb.
Címkép: Időkép/Facebook - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Durva hőmérséklet-különbség alakult ki országon belül szerda délután.

Veszprémben majdnem 21,7 fokot mértek, az ali 16 km-rel délebbre lévő, a Balaton északi partján fekvő Csopakon viszont csak 5,8 fokot

- írja az Időkép a Facebookon.

A portál szerint ez az év eddigi legmelegebb délutánja, többfelé alakul 20 fok körül a hőmérséklet.

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön is hasonló időnk lesz. Sokfelé párás, ködös lehet a reggel, néhol gyenge szitálás is előfordulhat, de nyugaton, északnyugaton lehetnek derültebb tájak is. Előreláthatóan északkeleten számíthatunk tartósabban párás, ködös körzetekre. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Délután 13-19 fok valószínű, de a tartósan párás, ködös tájakon 10 fok alatt maradhat a maximum-hőmérséklet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk