HÍREK
A Rovatból

Leköpték és zászlórúddal verték a volt miniszterelnököt – randalírozott a szélsőjobb Romániában a képviselőháznál

Az AUR nevű radikális jobboldali párt szerint az új gyerekvédelmi törvény segítségével romániai gyerekeket adnának el külföldre.


Csendőrökkel dulakodtak, és több érkező képviselőt megpróbáltak megfélemlíteni a román képviselőház bejáratánál szerdán a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai, akiket George Simion pártelnök hívott tüntetni a parlament elé „Románia gyermekeinek védelmében.

Az épület előtti járműforgalmat megbénító mintegy háromszáz tüntető a csendőrkordonnal dulakodva megpróbált behatolni a parlament épületébe. Több érkező képviselő – köztük Ludovic Orban volt miniszterelnök és Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője – azt állította, hogy a tüntetők leköpdösték, sértegették, illetve fenyegették őket.

A Digi24.ro hírportál beszámolója szerint szerda reggel az AUR parlamenti képviselői is a tüntetők között voltak. George Simion pártelnök a kerítésre kapaszkodva kiabálta, hogy joguk van tiltakozni, amikor „igazságtalan törvényeket próbálnak elfogadni”, de a csendőrök eltávolították a kerítésről.

„Szerencséjük, hogy (a tüntetők) otthon hagyták a késeiket”

– mondta Darius Pop, az AUR Máramaros megyei képviselője a Digi24 szerint.

A csendőrség előállított több tüntetőt, akik Ludovic Orbant leköpték, és zászlórúddal bántalmazták.

Az AUR ifjúsági szervezetének vezetőjét a kormányőrség nem engedte be az épületbe, miután a biztonsági átvilágítás során négy, pisztolygolyónak látszó fémtárgyat találtak nála. Az AUR szerint a hölgy egy lőgyakorlat után „emlékbe” vette magához a négy „veszélytelen, kilőtt töltényt”.

Az AUR a parlament ülésén is botrányt keltett: a párt képviselői a szószék elé állva próbálták megakadályozni, hogy a plenáris ülésen napirendre tűzzék az általuk kifogásolt gyermekvédelmi jogszabály tervezetét.

Az AUR szerint ugyanis a családügyi minisztérium nem megakadályozni próbálja, hogy a nincstelen családok gyermekei állami gondozásba kerüljenek, hanem éppenséggel ki akarja szakítani őket a családjukból, és – a nyugati gyermekvédelmi hatóságok intézkedéseire hivatkozva – azzal riogatja híveit, hogy a „szegényektől el fogják venni a gyermekeket, és eladják őket”.

A bukaresti kormány januárban fogadta el és terjesztette a parlament elé a nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatását és a korai iskolaelhagyás, a „család és a gyermek elválasztása” megelőzését célzó, egy „országos gyermekfigyelő rendszer” létrehozásáról rendelkező törvény tervezetét. A tervezet általános vitáját az AUR tiltakozása ellenére a képviselőház lezárta, és a törvényt végszavazásra terjesztette.

Az AUR szombaton Bukarestben Románia „kiárusítása”, idegen érdekek szolgálatába állítása ellen, „az ország javainak és a gyermekek” védelmében rendezett felvonulást, melyen a rendfenntartók szerint a párt mintegy tízezer híve vett részt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Rogán Antal: Hogyha túlvagyok ezen, akkor nem kívánok már a politikában dolgozni
A miniszter azt is elmondta, hogy mik a tervei, ha már nem tölti be ezt a posztot, és válaszolt arra a kérdésre is, hogy lenne-e miniszterelnök.


Rogán Antal a 444.hu-nak adott interjúban többek között a választásokról, Magyar Péterről és a kormányzati "backoffice" munkájáról is beszélt.

A beszélgetés végén pedig szóba került az is, hogy mik a tervei, meddig akar Orbán Viktor minisztere lenni, és mihez kezd, ha már nem lesz miniszter.

Rogán Antal az interjú végén elmondta, hogy addig, amíg tudja végezni ezt a feladatot, és amíg a többiek is megbíznak benne, addig ellátja a kormány mellett a "backoffice" munkát. De ha egyszer ennek vége lesz, akkor már nem akar a politikában maradni.

"De ha túl vagyok ezen, akkor már nem kívánok többet a politikában dolgozni"

- mondta a miniszter.

Szerinte ennél többet nem tud elérni a politikában, elért egy miniszteri posztot. Miniszterelnök nem lenne, esze ágában sincs, szerinte nem alkalmas rá - válaszolta. Arra, hogy más miniszterelnök mellett is elvállalná-e ezt a feladatot, azt mondta, hogy nem, mert Orbánt tartja egy olyan kiemelkedő személyiségnek, aki mellett szívesen dolgozik, akitől sokat tanul. Az pedig, hogy meddig lehet ebben a pozícióban, az nem az ő döntése.

Úgy vélte, hogy ezután, ha véget ér a mostani feladata, akkor "végre foglalkozhatna" a találmányával, mert lenne még ötlete - tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Magyarországra kiszabott óriásbüntetésről: Töröm a fejem, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk
Reagált a döntésre a magyar miniszterelnök. Szerinte Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet.


A miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádiónak.

A választások utáni első ilyen interjúban a legfontosabb téma az volt, hogy 200 millió euróra büntette Magyarországot az Európai Unió Bírósága, mert nem teljesítette egy korábbi ítéletét.

"Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet"

- reagált a döntésre Orbán Viktor, aki szerint a magyar származású amerikai üzletember célja, hogy eltűnjön a keresztény kultúra Európából.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy már gondolkodik a büntetés kifizetésén.

"Töröm a fejem azon, hogyan fizessük ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországnak."

- mondta az interjúban Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, azt kívánja, bárcsak ennyi pénzt oszthatna szét a magyar családok között.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy kerületben már lement az újraszámlálás: 11 szavazattal csökkent a különbség
Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte. Hivatkozása szerint azok száma 72-szerese volt a két legtöbb voksot kapó jelölt közötti különbségnek.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 14.Az RTL Híradó információi szerint egy budai kerületben nem csak leadták, hanem össze is számolták ma az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat. Az eredmény Vitézy Dávid javára dőlt el: 13 új érvényes szavazatot találtak neki, míg Karácsony Gergely 2 új szavazatot kapott.

Mint ismert, Vitézy, az LMP és a Fidesz által támogatott jelölt, az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte. Hivatkozása szerint azok száma 72-szerese volt a két legtöbb voksot kapó jelölt közötti különbségnek. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezés alapján úgy döntött, hogy újraszámolják a Budapesten leadott összes érvénytelen szavazólapot, amire pénteken kerül sor az NVB-nél.

A hétfő hajnalban befejezett összesítés végeredménye szerint Karácsony és Vitézy között 324 volt a különbség a jelenlegi főpolgármester javára.

Az újraszámlálás körüli jogi aggályokra hivatkozva csütörtökön Karácsony Gergely bejelentette, hogy kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését Budapest teljes területén. Indoklása szerint az újraszámlálás csak tovább csökkentette a választási eljárás korrektségébe vetett közbizalmat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Elsöprő többséget szerzett Magyar Péter pártja a külföldön leadott szavazatoknál
A külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választópolgárt vettek fel, és 18 661-en el is mentek szavazni. Az urnákban lévő borítékokban 17 234 érvényes szavazólap volt; lebélyegzett, de érvénytelen 1205 szavazólap.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 14.A választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak; 99 ország 147 külképviseletén. A 166 urna a törvényes határidő előtt egy nappal, már szerda estére megérkezett az NVI-hez, ahol megszámlálták a szavazatokat.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtök délutáni adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választópolgárt vettek fel, és 18 661-en el is mentek szavazni. Az urnákban lévő borítékokban 17 234 érvényes szavazólap volt; lebélyegzett, de érvénytelen 1205 szavazólap.

Az EP-listájára az NVI előzetes adatai szerint a TISZA Párt 8749 szavazatot kapott (50,77 százalék), a Fidesz-KDNP 3218-at (18,67 százalék), a Momentum Mozgalom 2205-öt (12,79 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1584-et (9,19 százalék), az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 650-et (3,77 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom 383-at (2,22 százalék), a Második Reformkor Párt 183-at (1,06 százalék), az LMP-Zöldek 104-et (0,60 százalék), a Mindenki Magyarországa Néppárt 95-öt (0,55 százalék), a Jobbik-Konzervatívok 34-et (0,20 százalék), a Megoldás Mozgalom 29-et (0,17 százalék).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, valamint a külképviseleti szavazás és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az EP-választás eredményét, a legkésőbb június 28-án.

Link másolása
KÖVESS MINKET: