News here
hirdetés

HÍREK

„A férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek” - tüntetés volt a kapcsolati erőszak ellen

Karácsony Gergely bejelentette, hogy a főváros is a saját tulajdonú lakásaikból felajánl néhányat, hogy azokból védett házakat alakítsanak ki azoknak a nőknek, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak.

Link másolása

hirdetés

A nők jogaiért vonultak utcára a nőnapon Budapesten a Hősök terén. A párkapcsolati erőszak ellen is kiállnak a résztvevők. Egy jótékonysági koncert és demonstráció is volt ez egyben. Felváltva szólalt meg a zene és felszólalók, olvastak fel üzeneteket a nőnapon.

Az eseményhez a szervezők ezt írták:

"Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy

ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során...

Szóljon ez a nap arról, hogy a férfiak a virág és bonbon mellé - vagy helyett - kiállást és támogatást adnak a nőknek. Nem csak március 8-án."

hirdetés

A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarország még mindig le van maradva a családon belüli erőszak elleni küzdelemben. A szervezők szerint ez a nap is jó arra, hogy rávilágítsanak, a nőknek nem csak azt kell megköszönni, hogy mosnak, főznek, gyereket nevelnek, hanem egyenlőként kell velük bánni.

Az egyenlőséghez vezető út egyik lépése lenne, ha eltűnnének a bérkülönbségek a nők és férfiak között.

Az esemény fővédnöke, Karácsony Gergely szerint a politika még most is gyakran "elfordítja a fejét", ha a családon belüli erőszakról van szó. Azt mondta, ő olyan Budapestet szeretne, ahol legalább olyan jó nőként élni, mint férfiként.

Ehhez konkrét lépéseket is tesz, többek között a fővárosi bérlakások egy részéből védett lakásokat alakítanak ki.

A rendezvényen fellépők is hangoztatták, hogy nem szabad elviselni az erőszakot, és tenni kell ennek felszámolásáért.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Budapest főpolgármestere vasárnap este a közösségi oldalán is megerősítette, hogy

"Ahogy korábban ígértem, a szimbolikus gesztusokon túl konkrét lépéseket is teszünk a családon belüli erőszak visszaszorításáért.

Bejelentettem, hogy a főváros is csatlakozik Baranyi Krisztina kezdeményezéséhez, és saját tulajdonú lakásainkból is felajánlunk néhányat, hogy azokból védett házakat alakítsanak ki azoknak a nőknek, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak. Emellett támogatni fogjuk a NANE-t is a párkapcsolati erőszakot vagy gyerekkori szexuális bántalmazást elszenvedett nők megsegítésére létrehozott csoportjaiknak megszervezésében. Továbbá egyeztetéseket folytatunk arról, hogy hogyan tudnánk a segélyvonalukat is támogatni, amelyet erőszakot elszenvedett nőknek tartanak fent. Büszke vagyok rá, hogy a főváros partnerként állhat oda az érintettek problémáit leghatékonyabban kezelő civil szervezetek mellé.

Ha az Isztambuli egyezményt nem is tudjuk ratifikálni a kormány helyett, bízunk benne, hogy ezekkel a lépésekkel sikerül jobbá tennünk azoknak a nőknek az életét, akiknek óriási szüksége van a valós segítségre" - írta Karácsony Gergely.

VIDEÓ: Legyen nőnap! – tüntetés a kapcsolati erőszak ellen a Hősök terén


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nem ment simán Putyin állítólagos műtétje, ezért is volt görnyedt a hétfői csúcstalálkozón egy orosz Telegram-csatorna szerint
Az orosz elnök a székben előre dőlve tartotta magát, időnként ökölbe szorította a kezét, és a lábai is szokatlanul mozgékonyak voltak.

Link másolása

hirdetés

Furcsán fészkelődött Vlagyimir Putyin, amikor hétfőn találkozott Alexandr Lukasenkával, írja a Mirror.

Az orosz elnök a találkozó nyilvános részén a székben előre dőlve tartotta magát, időnként ökölbe szorította a kezét, és a lábai is szokatlanul mozgékonyak voltak.

Putyin hétfői nyilvános megjelenése tovább erősítette a pletykákat, hogy a politikus súlyos beteg lehet, a közelmúltban pedig műtéten esett át.

A két elnök csúcstalálkozóján a végig görnyedten ülő Putyin elsütött egy viccet arról, hogy „komoly beszélgetésben” van a Nyugattal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az országa ellen bevezetett szankciók nem érték el a kívánt hatást, és valójában a jólét időszakába lökték Oroszországot.

Putyin legutóbb áprilisban folytatott személyes megbeszélést a fehérorosz diktátorral. Akkor az orosz elnök kézfeje remegett teljesen szokatlan módon, ami szakértők szerint a Parkinson-kór korai jele is lehet. Korábban felmerült, hogy az orosz elnöknek pajzsmirigyrákja van, de arról is szóltak pletykák, hogy skizoaffektív zavara lehet.

hirdetés

Múlt héten több lap is arról írt, hogy az orosz elnökön a daganatos betegség miatt sürgős műtétet hajtottak végre. A Kreml a tervezett 2-5 nap lábadozás helyett Putyin 10 napos helyettesítésére készült fel többek között dublőrökkel és előre felvett jelenetekkel.

A jól értesült orosz General SVR Telegram-csatorna információi szerint a május 16-ról 17-re virradó éjszakai beavatkozás nem ment zökkenőmentesen. Péntekre ugyanis rosszabbra fordult Putyin állapota a várt javulás helyett, és csak szombat délelőttre stabilizálódott.

A Kreml folyamatosan tagadja, hogy az orosz elnök komoly egészségügyi problémákkal küzdene.

A Putyin-Lukasenka csúcstalálkozóról készült orosz nyelvű videót itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: szupercellás zivatar csapott le Sopronra
Nyugat felől egyre nagyobb területen kell számítani zivatarokra.

Link másolása

hirdetés

Ausztria felől szupercella sodródott be az ország északnyugati csücskébe, Sopronba látványos felhőzettel érkezett meg - számolt be róla az Időkép.

Videó is készült arról, ahogy a viharfelhők ellepték a várost, ezzel együtt pedig leszakadt az ég.

Az Időkép figyelmeztet, hogy estétől nyugat felől egyre nagyobb területen kell zivatarok kialakulására számítani.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kiadta az NNK, hogy melyik településen hányan haltak meg koronavírusban
Több száz olyan település van, ahol mindössze egy ember hunyt el 2021 februárja és 2022 januárja között a hivatalos statisztika szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) az Átlátszó közérdekű adatigénylésére kiadta a 2021. február 1. és 2022. január 31. között koronavírus-fertőzésben elhunytak településszintű adatait. A portál még február végén küldte el kérdéseit a Müller Cecília vezette NNK-hoz, 90 nap várakozás után kapták meg a kért adatokat.

Kiderült, hogy Miskolcon volt messze a legtöbb elhunyt, ott 475-en vesztették életüket a koronavírus miatt a hivatalos statisztika szerint. A második helyen Debrecen áll 414 elhunyttal, a harmadik legtöbb, 399 koronavírus-áldozatot pedig Szegeden regisztrálták.

A fővárosi kerületek közül a III., XI., XIII., és a XVIII. emelkedik ki, mindhárom kerületben meghaladta a háromszázat a koronavírusban elhunytak száma. Budapesten az V. kerületben mindössze 35-en vesztették életüket a járvány ezen egy éve alatt.

Országos viszonylatban több száz olyan, jellemzően kistelepülés van, ahol mindössze egy ember hunyt el a hivatalos adatok szerint.

Az Átlászó arra is felhívta a figyelmet, hogy jelentős eltéréseket lehet látni a koronavirus.gov.hu rendszeres adatközlése és az NNK által küldött táblázat halálozási adatai között. A most kiadott településszintű adatok szerint ugyanis 2021. februártól 2022. január végéig 27 251-en haltak meg koronavírusban, a hivatalos járványügyi tájékoztató oldal adatközlései viszont 28 881 elhunytról számoltak be ugyanebben az időszakban. Vagyis 1630 elhunyt nem szerepel a településszintű nyilvántartásban.

A portál által készített térképen megnézheted, melyik településen hány elhunytat regisztráltak 2021 februárja és 2022 januárja között.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ismét az atomháborúval fenyegette meg a világot az orosz állami televízió egyik vendége
„A dolgok rossz véget fognak érni az egész emberiség számára”, ha Oroszország nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában – mondta Margarita Szimonjan.

Link másolása

hirdetés

Ismét az atomháborúval fenyegette meg a világot az orosz állami televízió egyik vendége, írja a Daily Mail.

Az RT (korábban Russia Today) vezetője úgy fogalmazott, hogy

„a dolgok rossz véget fognak érni az egész emberiség számára”, ha Oroszország nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában.

Margarita Szimonjan ezzel feltehetően nem is olyan burkoltan az atomfegyverek bevetésére célzott.

A médiaszakember kitért arra is, hogy sokan a Nyugat győzelmét és az oroszok vereségét vetítik előre a február 24. óta tartó háborúban. Szimonjan szerint ugyanakkor ez „egyszerűen lehetetlen, soha nem fog megtörténni”.

hirdetés

„Vagy nyerünk, vagy ennek rossz vége lesz az egész emberiség számára, nincs más út”

- nyomatékosította a hétfő esti műsorban. Hozzátette: amikor az emberek azt kérdezik tőle, meddig fog még tartani a nyugati országokkal szembeni konfrontáció csak annyit válaszol, hogy „örökké és szokjanak hozzá ehhez az új élethez”.

A folytatásban kitért arra is, hogy ebben a „bátor, új világban” az orosz szülőknek nem lesz lehetőségük nyugaton taníttatni a gyerekeiket, az ország növekvő elszigeteltsége miatt. De idővel az emberek majd hálásak lesznek, hogy a jövő generációi már nem a nyugati oktatási intézményekben tanulnak.

„Nem számít, mi történik vagy hogyan viselkedünk, a konfrontációnk életünk végéig tart velük”

- jelentette ki a Vlagyimir Putyin egyik fő propagandistájának számító Szimonjan.

A hátfő esti műsor egy részletét orosz nyelven, angol felirattal itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: