hirdetés

HÍREK

Legalább 16 ezer lakáshiteles került nehéz helyzetbe, miközben 10 százalékkal nőtt a hazai hitelállomány

A KSH adatai szerint minden harmadik lakossági hitelt támogatott az állam, ami nélkül a hitelpiac most még rosszabb helyzetben lenne. Egy kutatás szerint a moratórium megszüntetése esetén a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka kerülne nehéz helyzetbe.
MTI, SZM, Címkép: Unsplash, Grafikon: MTI - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Tavaly év végén a magyarországi lakáshitel-állomány 4004 milliárd forint volt, 10 százalékkal, mintegy 373 milliárd forinttal több az előző évinél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Lakossági lakáshitelezés, 2020 című kiadványából. Az adatok alapján a hitel nagysága nőtt, az engedélyezett és folyósított kölcsönök száma viszont csökkent – ez azt jelenti, hogy egy hitelszerződésre már magasabb összeg jut, mint korábban. Az Azénpénzem.hu szerint nem mindegy viszont, hogy a támogatottak vagy a támogatás nélküliek adatait vizsgáljuk. A helyzet ugyanis a két területen egészen más.”

Tavaly 90 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 918 milliárd forint értékben. Ebből a KSH adatai szerint minden harmadik lakossági hitelt támogatott az állam, ami nélkül a hitelpiac most még nehezebb helyzetben lenne.

Az állami támogatás nélkül igénybe vett hitelek száma 2020-ban 14%-kal csökkent. Ezeknek a teljes összege 1,3%-kal alacsonyabb, míg az átlagos összegük az egy évvel korábbi, 2019-es adatokhoz képest 9,3 millióról 10,6 millió forintra emelkedett.

A felmérés azt mutatja, hogy ezzel szemben az engedélyezett és támogatott lakáshitelek száma 41%-kal, az összege pedig 16%-kal magasabb, az átlagos hitelösszeg pedig 10,1 millió forintról 8,3 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A problémamentes hitelek aránya 2020-ban meghaladta a 97 százalékot, a nem teljesítő hitelek aránya 2,4 százalék volt, ami kedvezően alakult az egy évvel korábbi 2,7 százalékhoz képest, a nem teljesítő hitelek száma pedig 2020 végére 18 ezerről 16 ezerre csökkent.

Az Azénpénzem.hu felhívja a figyelmet arra, hogy az adatokat vizsgálva úgy tűnhet, hogy a lakáshitelek fizetőképességével nincsen probléma, ezzel szemben a valóság más képet mutat: a nem teljesítő hitelek száma az elmúlt év végére a 2019-es 18 ezerről 16 ezerre csökkent, a hitelek 0,8 százalékában pedig banki segítséget is igénybe vettek. A portál elemzése szerint a törlesztésre képtelenek 30 százalékában úgynevezett átstrukturálásra is sor került.

Továbbá kiderült az is, hogy az eredményeket annak tükrében kell vizsgálni, hogy tavaly márciusban a pandémia hatásainak mérséklésére a vártál is szélesebb körben vezették be a törlesztési moratóriumot, amit az MTI által közzétett információk szerint év végéig a lakáshitelek 43 százalékánál, mintegy 286 ezer esetben vették igénybe, az érintett hitelek összege pedig 1803 milliárd forint volt, és a lakáshitel-állomány 45 százalékát jelentette.

A GKI Gazdaságkutató szerint elképzelhető, hogy idén bedőlnek a lakáshitelek, de a jövő évi választások tekintetében valószínűsíthető, hogy a kormány meghosszabbítja a törlesztési moratóriumot. Az intézet kutatása szerint a moratórium megszüntetése esetén a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka kerülne nehéz helyzetbe.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Háborús állapotok uralkodnak - akár még az indiainál is durvább lehet a járvány újabb hulláma Nepálban

A padlón és az udvarokon ápolják a covidos betegeket, mert már nincs elég ágy a nepáli kórházakban.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Egyes szakértők szerint már most rosszabb a koronavírus-helyzet Nepálban, mint a szomszédos Indiában. A 28,6 millió lakosú ország nemzetközi segítséget kért, miután az egészségügyi vezetők bejelentették, hogy közel állnak a járvány feletti kontroll elvesztéséhez, írja a The Guardian.

A pozitív koronavírus-tesztek országos átlaga 47 százalék, ami azt jelenti, hogy egyes területeken ennél jóval magasabb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ha a pozitív tesztek száma meghaladja az 5 százalékot, az azt jelenti, hogy nincs kontroll alatt a járvány.

A vírus leginkább a fővárosban, Katmanduban, valamint a nyugati és dél-nyugati régiókban terjed. A lassú oltási program mellett már most túlterheltek a kórházak, és a krematóriumok kapacitáshiánya miatt beindultak az Indiában korábban elterjedt nyilvános halottégetések is. A krízist sokak szerint rosszul kezelő Khadga Praszad Oli miniszterelnök a hadsereg segítségét kérte a kórházak körül kialakult helyzet kezelésében, valamint a nemzetközi közösség összefogását kérte, hogy mielőbb megkaphassák legalább azok a nepáliak a második oltást, akik már átestek az első injekción.

A járvány berobbanásért sokan az átgondolatlan oltási programot okolják, és a tömeges vallási rendezvények korábbi megrendezését. Az emberek gyakran órákon keresztül, tömött sorokban várakoznak az utcán, hogy felvehessék a védőoltást. Míg Nepalgunj városa sokak szerint azért lett az egyik legfertőzöttebb környék, mert röviddel a tomboló járvány miatt elrendelt indiai határzár előtt több ezer nepáli vendégmunkás tért haza a szomszédos országból.

A nepáli Vöröskereszt elnöke azt mondta, hogy

hirdetés
ami ezekben a napokban Indiában történik, rettenetes előrejelzés lehet arra, ami hamarosan Nepálban következik.

Közben a katolikus segélyszolgálat egyik munkatársa szerint a fővárosaik alig mozdulnak már ki otthonaikból a vírus terjedése miatt, miközben a kórházak és gyógyszertárak előtt hosszú sorok alakultak ki. Megállás nélkül zajlanak a hamvasztások, az elhunytaktól pedig egyre többször nem tudnak tisztességes búcsút venni családtagjaik.

A helyzetet nehezíti, hogy Nepál élelmiszer- és gyógyszerszállítmányai elsősorban a szárazföldön, Indiából érkeznek, csakhogy a szomszéd országban most minden kapacitást leköt a világ eddigi legnagyobb járványhulláma. Az ellátmányok így csak légi úton juthatnak el a fővárosba. Innen kell tovább szállítani mindent, miközben sok település csak gyalogosan vagy nagy nehézségek árán közelíthető meg.

Nepálban még rosszabb általános állapotban van az egészségügy, mint a szomszédos Indiában, ezért is könnyen szökött a korábbi napi 100-ról egy hónap alatt átlagosan napi több mint 8000-re a fertőzöttek száma, de akadt már olyan nap, amikor a 9000-et is meghaladta.

A közel három magyarországnyi lakosú országban összesen 1600 kórházi intenzív ágy és 600 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Miközben minden 100 ezer lakosra 0,7 orvos jut csak, ami alacsonyabb az indiai aránynál is. Az állami kórházak közben már megteltek, a szegény emberek pedig nem tudják megfizetni a magánellátását.

A Katmandu Postnak nyilatkozó orvos szerint

háborús állapotok alakultak ki Nepálban. Hely hiányában már gyakran a padlón vagy udvarokon kezelik a betegeket az orvosok.

A nepáli egészségügyi minisztérium múlt héten közleményben ismerte el, hogy könnyen kicsúszhat kezéből az irányítás, mivel a fertőzések száma meghaladta az egészségügy kapacitásait.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Debrecen legpatinásabb szállodáját, az Aranybikát is megvette az egyik közérdekű vagyonkezelő alapítvány

Az árat - üzleti titokra hivatkozva - nem közölték, de szerintük korrekt megállapodás született. A tervek szerint a felújítás után a szálláshelyek mellett kollégium és képzési központ is lesz az épületben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Megvette a debreceni Aranybika szállót a Mathias Corvinus Collegium. A tulajdonosváltást csütörtökön jelentette be Orbán Balázs államtitkár, a tehetséggondozó alapítvány kuratóriumi elnöke. Üzleti titok, hogy mennyiért jutottak a hotelhez.

A közérdekű vagyonkezelő alapítvány korábban százmilliárdos állami támogatásokban részesült, ennek egy részét fordítják az újabb képzőhelyek kialakítására.

Debrecen egyik legpatinásabb, az 1900-as évek eleji stílusjegyeket őrző épületét Hajós Alfréd és Villányi Lajos tervezte. Már korábban is tervben voltak a fejlesztések, ám eddig nem valósultak meg. Most azt ígérik, hogy hamarosan diákokat is fogadnak, mivel - a szálláshelyek mellett - az épületben lesz az oktatási, képzési-központjuk is.

Az árról az RTL Híradónak annyit válaszoltak, hogy az üzleti titok, de korrekt megállapodás született. A felújítás ütemterve még készül. Az új szárny lesz a kollégistáké, a régi a vendégeké, az üzletek maradhatnak. Annyi biztos még, hogy a hangversenynek helyet adó Bartók-terem városi tulajdonban marad.

A kormány közpénzből százmilliárdos vagyonnal támogatta már eddig az alapítványt, MOL és a Richter részvényeket, ingatlanokat is kaptak ingyen.

A DK szerint az alapítványi működés-és pénzmozgások követhetetlenek.

hirdetés

Az idén 25 éves műhely a tavaly év végén nekik ítélt 94,5 milliárd forintból még a Kárpát-medence, magyarlakta településein is újabb központokat tervez nyitni októberig, ahol szintén ingyenes képzéseket kínálnak fiataloknak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Mint arról korábban hírt adtunk, kétharmaddal megszavazták azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

12 országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Május 17-től a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni tíz nap karantén nélkül. Ám a tesztelés nekik is megmarad.
MTI, Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés
Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni - jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A zöld kategóriás országok listájára egyelőre nem került fel Magyarország, amely a sárga, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány rendelete alapján május 17-től a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni tíz nap karantén nélkül.

Azoknak is koronavírus-tesztet kell végeztetniük indulásuk előtt és érkezésük után, akik a zöld kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

A pénteki ismertetés szerint egyelőre Portugália, Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Faroe-szigetek, az együtt nyilvántartott dél-atlanti Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, valamint a szintén együtt szereplő Szent Ilona, Tristan da Cunha és Ascension szigetei kerültek fel a zöld utazási listára.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Állami telkeken épülne a kínai Fudan Egyetem a kormány terve szerint

Ferencváros polgármestere szerint azonban az állami területeken kívül önkormányzati részeket is érintene a beruházás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés
Állami telkeken épülne a kínai Fudan Egyetem a kormány terve szerint - már meg is jelent az erről szóló rendelet. Ebben az esetben nem kellene megállapodnia a kormánynak a beruházást ellenző ferencvárosi önkormányzattal és a fővárossal sem.

A IX. kerületi polgármester szerint a Fudan Egyetem építése nem tud kizárólag állami területen elkészülni, mert érintve lesznek önkormányzati területek is.

Csütörtökön a beruházásért felelős Palkovics László az ATV kérdésére azt mondta: kezdeményezik, hogy az egyetem ügye kiemelt állami beruházás legyen. Gulyás Gergely erre reagálva azt mondta, ha jön ilyen kérés, azt a kormány támogatja.

Ferencváros ellenzéki polgármestere szerint ennek ellenére lehet népszavazást tartani az ügyben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte, hogy a Fudan Egyetem és a Diákváros együtt, egymás mellett fog megépülni.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: