News here

HÍREK

Koronavírus: veszélyben van az európai nyár a delta variáns terjedése miatt

Egyelőre elkerülhetetlennek tűnik, hogy Európában is elterjedjen az Indiát korábban hetek alatt térdre kényszerítő delta koronavírus.

Link másolása

Egy hónappal ezelőtt még nyüzsgő nyárra készült Hugo Goncalves, az egyik algarvei hotel igazgatója. A portugáliai szálláshelyen szinte minden szoba foglalt volt az előttünk álló hetekre, folyamatosan zajlott a személyzet alkalmazása, feltöltötték a bárt és a konyhát, hogy minden készen várja a vendégeket.

Majd Portugália hirtelen lekerült az Egyesült Királyságban a zöld országok listájáról, a portugál kormány pedig utazási korlátozásokat vezetett be Lisszabonban az egyre inkább terjedő delta koronavírus-variáns miatt, írja a Bloomberg.

A turisták lemondták a foglalásokat, ma már csak a vendégéjszakák alig 30 százalékával tudnak számolni. Goncalves pedig nem érti, hogyan lett az ország egyik napról a másikra kevésbé biztonságos. Pedig a helyzet nem bonyolult: ahogyan az északi féltekén beindul a nyári szezon, ezzel párhuzamosan pedig a kormányok lazítanak a szigorításokon, az Indiából indult delta mutáció miatti újabb járványhullám könnyen berobbanhat Európában.

Ebben a pillanatban a kontinensen hatalmas a versenyfutás a jóval fertőzőbbnek tűnő új variáns és az oltási programok között. Miközben a kormányok kétségbeesetten próbálják menteni a nyarat teljes vagy részleges enyhítésekkel, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECD) jóval komorabban látja az előttünk álló időszakot.

A szervezet szerint a korlátozások túlságosan gyors lazítása a napi esetszámok, a kórházi kezelésre szorulók, végső soron pedig a halálesetek számában is ugrásszerű növekedést okozhat. Ebben a pillanatban ugyanakkor még ennek épp az ellenkezője látszik, hiszen a fertőzöttek száma szinte mindenhol csökken vagy alacsony. De a kormányokra az enyhítések miatt nehezedő nyomás és a járvány felett aratott önelégültség gyorsan a visszájára fordulhat.

Az európai országok között máris komoly ellentétek feszülnek az eltérő járványpolitika miatt. Miközben a déli államok a számukra fontos nyári szezon miatt nyitnának, addig az északi országok csak óvatosabban lazítanának. Angela Merkel és Emmanuel Macron kritikusak azokból az országokból érkező turistákkal szemben, melyek nemcsak az EU-ban jóváhagyott, hanem kínai és orosz vakcinákkal is oltanak.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hadműveletet jelentett be Orbán Viktor
Megvette az adventi koszorút az irodájába.

Link másolása

Sikeres hadműveletet bonyolított le a hétvégén Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök azonban a nem szomszédban hónapok óta dúló háború kapcsán számolt be erről az akcióról, hanem

az adventi koszorú megvásárlását jellemezte hadműveletként legutóbbi Facebook-bejegyzésében.

A miniszterelnök délelőtt már egy videót is megosztott arról, ahogy betér egy virágüzletbe, hogy az irodájába vegyen egy adventi koszorút. A kormányfő végül egy fehér gyertyás verzió mellett döntött, mert az eladó szerint az a tisztaság jele.

A katonai kifejezésekhez láthatóan vonzódó kormányfő „Advent-hadművelete” így sikeresnek tekinthető, hiszen

elérte stratégiai célját: megszerezte a vágyott koszorút.

A bejegyzés alatti hozzászólások között azonban többen megjegyezték, hogy „a békés advent” jegyében feltöltött képsorozatnál talán a nem a legszerencsésebb kifejezés a hadművelet szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Egy kijevi luxusszálloda nagyköveti lakosztálya tűnhetett fel Novák Katalin videójában
Egy ilyen szoba 120-150 ezer forintba kerül egy éjszakára két főnek.

Link másolása

A kijevi InterContinental egyik nagyköveti lakosztálya tűnhetett fel abban a videóban, amit Novák Katalin köztársasági elnök töltött fel a Facebook-oldalára az ukrajnai látogatásáról - írja az rtl.hu.

A köztársasági elnök pénteken érkezett Kijevbe Volodimír Zelenszkij ukrán elnök meghívására.

Szombaton részt vett a „Gabonát Ukrajnából” elnevezésű nemzetközi rendezvényen, vasárnap pedig Kárpátaljára utazott.

Novák Katalin az utazásról több képet, illetve egy videót is megosztott a közösségi oldalán.

Az rtl.hu ez utóbbit elemezte ki.

A felvételen néhány pillanatra feltűnik egy szállodai szoba, ahol a köztársasági elnök az őt kísérő csapat tagjaival egyeztet. A videóban látható képeket a portál összevetette az expedia.com szállásfoglaló oldalon található képekkel, és

a bútorzat, az asztali lámpák, a falon látható a képek, a tapéta, illetve a sötétítő függönyök alapján arra jutottak, hogy ez a kijevi Hotel InterContinental ötcsillagos luxusszálloda egyik nagyköveti lakosztálya.

Ezek a szobatípusok ezekben a napokban két főre éjszakánként nagyjából 120-150 ezer forintba kerülnek.

Az rtl.hu az ügyben kérdéseket küldött a köztársasági elnök sajtóosztályának, hogy megtudják, tényleg az adott hotelben szállt-e meg Novák Katalin és kísérete, és ha igen, mennyibe került az ott tartózkodás.

Egyelőre nem érkezett válasz a megkeresésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Ki tudják-e fizetni a megnövekedett rezsiárakat? – kérdezte Orbán Viktor, amikor megvette az adventi koszorút
Hagyományos helyett egy fehéret választott az irodájába, miután felhívták a figyelmét, hogy az a tisztaság jele.

Link másolása

Advent első vasárnapja alkalmából Orbán Viktor egy koszorút vett.

A Facebookra feltöltött videóból kiderül, hogy a miniszterelnök az irodájába szánja a koszorút, az otthonit a felesége intézi. Végül egy hagyományos helyett egy fehéret választott, miután az eladó felhívta a figyelmét, hogy az a tisztaság jele.

Orbán Viktor arról is érdeklődött a virágboltban, hogy ki tudják-e fizetni a megnövekedett rezsiárakat. Az eladó azt válaszolta, hogy a számlát "majd elfelejtik", de ki tudják fizetni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Olcsóbban lehet enni egy belvárosi hotel éttermében, mint a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron – kiakadt a belvárosi ellenzéki képviselő
Kovács Alex Gábor bejegyzése szerint a Kempinski éttermében 3280 forintért lehet például gulyáslevest enni - a vásárban ugyanez 3500 forintba kerül.

Link másolása

Olcsóbban lehet enni egy belvárosi luxushotel éttermében, mint a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron - ez derül ki Kovács Alex Gábor, belvárosi ellenzéki önkormányzati képviselő vasárnapi Facebook-bejegyzéséből. Kovács Alex Gábor - a posztban lévő képek alapján -

a Kempinski Hotel éttermének árait hasonlította össze a vásáron tapasztalt árakkal.

Ezek szerint például:

  • A vásárban a grillezett csirkemell 4500 forintba kerül, a köret további 2500 forint. A luxushotel éttermében azonban a rántott csirke sültburgonyával 4280 forintba kerül.
  • A libamájért 8000 forintot kérnek a Vörösmarty téren, a köret szintén további 2500 forint. A szállodai étteremben a grillezett libamáj lecsókrémmel, debreceni chips-szel, macaire burgonyával 6480 forintba kerül.
  • A marhapörkölt a vásárban 6000 forintért kínálják kenyérrel együtt, a hotel éttermében a tradicionális magyar paprikás 5480 forintos árral szerepel az étlapon.
  • A gulyásleves 3500 forintért kerül a tányérba a Vörösmarty téren - az árban a kenyér is benne van. Az étteremben a gulyáslevest csipetkével 3280 forintért lehet megrendelni.

    Így Kovács Alex Gábor szerint „nem csoda, ha az ételért-italért sorban állók között magyar szót ritkán hallani”, azonban a politikus annak is fültanúja volt a vásárban, hogy már a turisták is sokallták az árakat.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET: