News here
hirdetés

HÍREK

Kitörték a bent rekedt utasok a meghibásodott, klíma nélküli vonat ablakát a hőség miatt – belső vizsgálatot indított a MÁV

Vizsgálják, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

Link másolása

hirdetés

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki.

A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalék kocsit állított volna be.

A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották.

A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni.

Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött, a belső vizsgálat többek között kitér arra is, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

A történtek miatt a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő Közlekedésbiztonsági Szervezet is szakmai vizsgálatot indított

- közölte a tárca az MTI-vel.

hirdetés

Az országos tisztifőorvos döntése értelmében hétfő óta a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Levélben kérte számon az újpesti polgármestert egy lakos, aki már nem hallja a Sziget fellépőit az erkélyéről
Duna Lipát és Justin Biebert várom, amióta bejelentették, most akkor Justin sem hallgathatom majd pénteken miattad? – fakadt ki a levélíró.

Link másolása

hirdetés

Több év kényszerű kihagyás után idén újra megrendezték a Sziget Fesztivált, az esemény szerdán rajtolt el, és egészen jövő hét hétfő estig tart majd a mulatozás a Hajógyári-szigeten.

A fesztivál kezdete szinte minden évben előkerül a zajszennyezés kérdése, amire nem csak a III. kerületben élők, hanem az újpestiek is gyakran panaszkodtak. A probléma most is felszínre tört, igaz az eredeti felvetéshez képest pont fordítva.

Déri Tibor IV. kerületi polgármester tett ki egy levelet a Facebook-oldalára, amelyben az egyik újpesti lakó azért háborog, mert nem hallja a koncerteket az erkélyéről.

„Mit képzelsz Te meg? Mi az, hogy nem hallom a Szigetet? Miért tüntetted el a Szigetet?”

– kezdi levelét a „felháborodott lakos”, aki ezután bátran a polgármester szemébe vágta a nagy kérdést: valóban azt akarja-e a városvezető, hogy minden újpesti lakos megvegye a 32 ezer forintos napijegyet, hogy hallhassa kedvencét?

hirdetés

„Duna Lipát (!) és Justin Biebert várom, amióta bejelentették, most akkor Justin sem hallgathatom majd pénteken miattad?” – méltatlankodott a levélíró, aki eddig az erkélyéről kristálytisztán hallotta a koncerteket, és ez így szerinte nem mehet tovább.

„Add vissza az élményt, add vissza a hangerőt!”

- fogalmazta meg világos követeléseit a levélíró.

Úgy tűnik, Déri Tibor is a helyén kezelte a levelet, amit mi csak íróniaként tudunk értelmezni, és a bejegyzéshez azt írta: polgármesterként nehéz mindenkinek a kedvére tenni, olykor az érdekek ütik egymást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Hiába örültek a 400 millió forintos adománynak az SMA-s kisfiú szülei, kiderült, hogy csak egy technikai hiba történt
Csak azért potyogtak a könnyeim, mert átéltem, milyen érzés, ha sikerül – mondta a gerincvelő sorvadásban szenvedő Tomika édesanyja.
Fotó: StockSnap / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 12.


Link másolása

hirdetés

Hiába kapott gratuláló üzeneteket egy SMA-s kisfiú édesanyja arról, hogy több mint 400 millió forint gyűlt össze a gyereke génterápiás kezelésére, kiderült, hogy csak egy technikai hiba történt, nincs még meg a szükséges összeg - írja a Blikk.

Tomika a gerincvelői izomsorvadás (SMA) legsúlyosabb, 1-es típusában szenved. A szülei nyolc hónapja küzdenek azért, hogy gyermekük megkapja a számára életet jelentő génterápiát.

A gyógyszerre azonban nem kaptak állami támogatást, így maguknak kell előteremteni a szükséges 760 millió forintot.

Tomika anyukája, Hornischer Anikó kedden délelőtt több gratuláló üzenetet is kapott, miszerint az adományok összege már elérte a 402 millió forintot. A nő megnyitotta a kisfiú támogatására létrehozott felületet, ahol valóban ott szerepelt ez az összeg.

„Minden este megnézem az aktuális egyenlegünket. Tomikának több felületen is gyűjtünk, eddig összesen 274 millió jött összeg. Az adománygyűjtő felületen pedig kedd reggelig kétmillió forint szerepelt. Ledöbbentem, amikor másnap megláttam a több százmillió forintos összeget” – mondta a nő a lapnak. Anikó először arra gondolt, hogy valaki talán anonim módon, a gazdag emberek közül akart segíteni nekik.

Az édesanyát azonban tíz perc múlva felhívták, hogy

hirdetés
a karbantartási munka alatt gond volt azzal a szűrővel, ami csak azokat az utalásokat engedi hozzáadni az egyenleghez, amik be is érkeztek.

A szülőktől elnézést kértek, de Anikó szerint valójában senki nem hibázott, egyszerűen pont velük babrált ki a technika.

„Egy csodálatos támogatóközösségünk van a felületen, árgus szemekkel figyelik az oldalt és éljenzésben törnek ki, ha gyarapodik a számlánk. Csak azért potyogtak a könnyeim, mert átéltem, milyen érzés, ha sikerül” – mondta az anyuka.

Ha szeretnéd támogatni a családot, akkor a Facebook-oldalukon megtalálod az ehhez szükséges információkat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Jó lett volna, ha nem a sajtóból tudjuk meg a hírt” – így búcsúzik az Azonnali szerkesztősége
Múlt héten derült ki, hogy gazdasági okok miatt bezárják a hírportált.

Link másolása

hirdetés

„A hír igaz, tényleg megszűnünk, és tényleg nagyjából hasonló okokból, amiért a boltban is drágább minden, félünk a téltől és a benzin is sokkal drágább lenne a mostaninál a magánszemélyeknek is, ha nem lenne megstoppolva az ára” - írta az Azonnali szerkesztősége reagálva a bezárásról szóló múlt heti hírre.

A hírportál az LMP-s Ungár Péter és Gerényi Gábor tulajdona. Gerényi korábban azt mondta, hogy

gazdasági okok miatt zárják be a lapot.

Csütörtöki cikkükben úgy fogalmaznak, hogy természetesen szerették volna folytatni, „igény határozottan volt rá”.

„Ahogy az is jó lett volna, ha nem a Media1-ről tudjuk meg a hírt, hogy megszűnik a munkahelyünk, sajnos Kelemen Imola ügyvezető igazgatónak sem volt lehetősége ezt személyesen közölni. De hát a megváltozott médiafogyasztási szokások és az áramvonalasítás már csak ilyen műfaj Magyarországon, ahogy 2022-ben talán az sem meglepetés a környéken már sajnos, ha csak úgy bezárnak újságok”

- írták a szerkesztőség tagjai.

Azt is hozzátették, hogy őszig futni fognak mindenféle anyagaik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elveszi a kormány a Városháza utca kezelői jogát Budapesttől
Itt található a Főpolgármesteri Hivatal is. 17 másik fővárosi közterület is erre a sorsra jut.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy több fővárosi közterület – így például a leghíresebb karácsonyi vásárnak otthont adó Vörösmarty tér – tulajdonjogát elvette a kormány a fővárostól. Mindezt abba a salátatörvénybe csomagolták, amelyben a vármegyék és a főispánok bevezetéséről döntöttek. Karácsony Gergely főpolgármester akkor élesen kikelt az intézkedés ellen.

A legfrissebb Magyar Közlönyben újabb törvénymódosítás jelent meg, ami szerint ezúttal

18 belvárosi közterület kezelői jogát veszi el Budapesttől a kormány. Ezek között van a Városháza utca is, ahol a Főpolgármesteri Hivatal is található.

A további értintett területek:

 • Arany János utca az Október 6. utca – Hercegprímás utca között
 • Bárczy István utca a Károly körút – Városház utca között
 • Báthory utca a Hold utca – Szemere utca között
 • Báthory utca a Vértanúk tere – Szemere utca között
 • Gerlóczy utca a Károly körút – Városház utca között
 • Hercegprímás utca a Arany János utca – Bank utca között
 • Hold utca a Bank utca – Báthory utca között
 • Honvéd utca a Szent István körút – Báthory utca között
 • József nádor tér a József Attila utca – Szende Pál utca által határolva
 • Nádor utca a Vértanúk tere – József Attila utca között
 • Petőfi tér a Március 15. tér – Apáczai Csere János utca által határolva
 • Podmaniczky Frigyes tér
 • Szemere utca az Alkotmány utca – Szent István körút között
 • Szervita tér a Petőfi Sándor utca – Bécsi utca által határolva
 • Vértanúk tere
 • Vörösmarty tér
 • Apáczai Csere János utca a Petőfi tér – Szende Pál utca helyett Petőfi tér – Wekerle Sándor utca között.

A most megjelent törvény – a korábbi területekre vonatkozóval ellentétben – nem változtatja meg a tulajdonjogot, csak a kezelőit. Ez azt is jelenti, hogy pl. az utak felújítása továbbra is a főváros feladata lesz. A listán kizárólag a fideszes vezetésű V. kerületben található közterületek szerepelnek. A Közlönyben megjelent törvény nem indokolja a tulajdonosváltást.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: