hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kirúgatnák Biden egészségügyi főtanácsadóját, amiért azt írta, hogy a maszkok nem hatásosak a koronavírus ellen

Anthony Fauci kiszivárgott e-mailjei között az egyikben szó esik arról is, hogy a koronavírus akár egy laborban is készülhetett.

Link másolása

hirdetés

Nyilvánosságra hozták Joe Biden egészségügyi főtanácsadójának több ezer e-mailjét, melyeket a koronavírus-járvány első hónapjaiban írt Anthony Fauci. A nagy népszerűségnek örvendő 80 éves virológus leveleiben szó esik arról is, hogy

a szakember szerint a maszkok egyáltalán nem védik meg az embereket a fertőzéstől, valójában csak arra jók, hogy a már fertőzöttek ne adják tovább a vírust. Fauci kijelentései miatt többen is azonnali kirúgását követelik

-írja a Newsweek.

Fauci egy Sylvia Burwellnek, az Obama-kormányzat egykori vezető egészségügyi tisztviselőjének küldött tavalyi februári levelében úgy fogalmaz, hogy a boltokban kapható egyszerű maszkok "a fertőzött emberek számára hasznosak, hogy megelőzzék a vírus átadását olyanoknak, akik nem fertőzöttek, de az egészségeseket nem védi meg a fertőzéstől".

Nagyjából két hónappal később, amikor már többet lehetett tudni a koronavírusról és a járvány terjedéséről, az amerikai járványügy (CDC) felülvizsgálta a maszkviselésre vonatkozó ajánlásait, amihez Fauci is tartotta magát. Ettől függetlenül a nyilvánosságra hozott levelezés alapján több, elsősorban republikánus politikus is az egészségügyi szakember távozását sürgeti, mivel szerintük Fauci szándékosan vezette félre az embereket a maszkviseléssel kapcsolatban.

Van, aki "sokkolónak" nevezi a szakember levelezésében olvasottakat, mások pedig Fauci tévedéseire hívják fel a figyelmet. Olyan is akad, aki szerint Fauci kijelentésein emberek éltei múltak, ezért is kellene felelősségre vonni Joe Biden tanácsadóját.

Nem ez az egyetlen vitatott pontja a nyilvánosságra hozott leveleknek: egy másik e-mailben az ország egyik legnagyobb kutatólaborja azzal fordult Faucihoz, hogy a vírus "szokatlan" jegyeket mutat, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy mesterséges körülmények között állították elő. Fauci válaszában azt ígérte, hogy telefonon keresi a levélírót.

hirdetés

A maszkviselés megítélése a pandémia kezdetén Magyarországon is eltérő volt. Müller Cecília egy márciusi tájékoztatón még azt mondta, hogy a tünetmentes embernek felesleges szájmaszkot viselnie. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Facebook-oldalán pedig olyan tájékoztatót tett közzé, melynek címe "Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!" volt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az MSZP beépített embere szerint feketén fizetnek a Stop Gyurcsány!-kampány aktivistáinak Győrben

A párt egyik embere aktivistának jelentkezett, érdekes telefonbeszélgetésekben vett részt.

Link másolása

hirdetés

A Hírklikk portál leleplező videókat készített a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! (ma már Stop Gyurcsány! Stop Márki-Zay!)-kampány toborzásáról. A két videó egyikében egy kitakart arcú hölgy jelentkezik a meghirdetett aláírásgyűjtő állásra. A telefonban egy férfi elmondja, hogy lényegében azonnal kezdhet, és a főnökéhez irányítja. A munka egyébként meghatározott ideig tart, és 1200 forintot fizet óránként.

A főnökként megjelölt ember arról is beszél, hogy elsősorban az eddig Fidesz-támogatóként számon tartott, jobbára idősebb embereket kéne keresni. A videóból az is kiderül, hogy

„ez igazából nem egy bejelentett munka, mint aktivista vesz részt a kampányban, ez nem bejelentésköteles”

– magyarázza a munkaadó.

Nem jelentik be a Stop Gyurcsány!-kampány aktivistáit Győrben

Egy másik videóban a hölgy elmeséli a munkája pontos menetét, majd a videó végén Pollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke viszi vissza a tabletet a helyi Fidesz-irodába. A videó nagy részét Pollreisz kommentálja, és arról beszél, az irodavezető testbeszédéből és szavaiból is érezhető volt, hogy össze volt zavarodva és hazudott.

Az MSZP győri elnöke "lebuktatja" a helyi Stop Gyurcsány!-kampányt

A videóban egyébként hallani, hogy az aláírásgyűjtés potenciális koordinátoraként Hajtó Péter fideszes képviselőjelöltet nevezik meg. A 24.hu megpróbálta felkeresni Hajtót, de kiderült, hogy a képviselő 10 napos szabadságát tölti.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Gulyás Janssen-vakcinát kapott két Szputnyikra, pedig a központi útmutatás ezt nem javasolja

A miniszter azt mondta, nem a korlátozásmentes utazás lehetősége miatt választotta az egydózisú oltóanyagot.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség továbbra sem hagyta jóvá a Szputnyik koronavírus-vakcinát, így a külföldi utazások szempontjából bajban vannak azok a magyarok, akik az orosz oltóanyagot kapták. A helyzetet a harmadik oltás sem oldja meg, ugyanis két adagot várnak el az Európai Unió által elfogadott oltóanyagokból is, azonban negyediket nem lehet beadatni. Ugyanakkor ott van még az egyadagos Janssen, ami viszont a hivatalos magyar ajánlás szerint nem adható Szputnyikra, mert mindkettő vektorvakcina. (Sinopharmra adható, mert az inaktivált vírusos technológiát használ.) Erről beszélt Gulyás Gergelynek a 168 Óra újságírója a csütörtöki kormányinfón, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: ő két Szputnyik után megkapta a Janssent.

„Megkérdeztem két orvost, akik azt mondták, két hónapra rá nem ajánlanák, de nyolc hónapra rá nyugodtan lehet Janssent adni” – mondta. A központi útmutatást azonban nem módosították ennek megfelelően, aszerint Szputnyikra továbbra is csak Pfizert, Modernát, Sinopharmot és Szputnyikot lehet adni.

Az operatív törzs honlapján a harmadik oltással kapcsolatban azt olvashatjuk: „Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.”

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a gyakorlatban a harmadikként beadott Pfizert és Modernát is el szokták fogadni beutazáskor, ő viszont nem ezért választotta a Janssent, hanem mert az mRNS-technológiát – ilyen a Pfizer és a Moderna – annyira modernnek tartja, hogy még várni akart vele. Hangsúlyozta: természetesen minden oltás biztonságos, ez csak az ő személyes véleménye.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán reagált Gulyáskijelentésére, kiemelve, hogy a kormányzati Vakcinainfó oldala egyértelművé teszi, hogy két Szputnyikra nem adható harmadik oltásként Janssen.

„Miért fontos ez? Mert míg az orosz oltóanyagot az európai oltási igazolványban nem fogadják el, addig az egy dózisú Janssen már európai szinten is elismert védettséget jelent; ez pedig korlátozásmentes utazást. Aki viszont a Szputnyikra harmadik oltásként kényszerből más - két dózisos - uniós oltóanyagból kért, az továbbra is csak érdemi korlátozások és anyagi nehézségek árán utazhat a legtöbb országba. Ezek szerint míg sok százezer magyar ember, akik Szputnyik vakcinát kaptak, nem vehetnek fel Janssent, de a Fidesz-kormány szemfüles tagja igen?! Hát hogy van ez?” – írta Ujhelyi István. Bejegyzésében hangsúlyozta: azonnali tájékoztatást és bocsánatkérést vár el a kormánytól.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kijött a rendelet: október 23-án és november elsején sem lesznek járványügyi korlátozások

Az enyhítés csak az ünnepekkel kapcsolatos állami, önkormányzati és a vallási közösségek által megtartott rendezvényekre vonatkozik.

Link másolása

hirdetés

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben tették közzé azt a kormányrendeletet, amely szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére tartott október 22-i és 23-i megemlékezéseken, valamint a mindenszentekkel és a halottak napjával kapcsolatos állami, önkormányzati és a vallási közösségek által megtartott rendezvényeken nem kell alkalmazni az egyébként veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket.

A kormányrendelet szerint ezek az események korlátozás nélkül szervezhetők, tarthatók és korlátozás nélkül lehet rajtuk részt venni.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány egyelőre nem tervez szigorítani a maszkviselés szabályain, noha nemrég Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is ezt kérte a kormánytól, és Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője is azt mondta, hogy az oltatlanoknak és az oltottaknak is fontos lenne maszkot húzni a zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön. Már csak azért is mert egyre jobban nő a fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán Viktor: „Boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen”

A miniszterelnök szerint az unió „lopakodva” a hatásköreinek bővítésén dolgozik a nemzeti parlamentek kárára.
MTI - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

Boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen, az igazság a lengyelek oldalán van, ki fogunk állni a lengyelek mellett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.

Hangsúlyozta: azokban az ügyekben, amelyet a nemzeti parlamentek nem adtak át az Európai Uniónak, semmi keresnivalója az unió egyetlen intézményének sem; azok az ügyek a nemzeti alkotmányokra és bíróságokra tartoznak.

„Lopakodó hatáskörbővítés zajlik az EU részéről, aminek végre megálljt kell parancsolni. A lengyelek végre vették a bátorságot és megnyitották ezt a csatát. Ott a helyünk mellettük”

– tette hozzá Orbán.

Lengyelország és az Európai Unió között a konfliktus régóta húzódik: múlt héten a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy az uniós alapszerződés egyes pontjai nem összeegyeztethetők a lengyel alkotmánnyal. Nem sokkal ezután tüntetések is voltak a döntés ellen és mellett is több lengyel városban.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: