News here
hirdetés

HÍREK

Kijárási tilalmat rendelnek el a budapesti idősotthonokban november 2-től

A bentlakók a családhoz való eltávozáson kívül nem hagyhatják el az intézményt, a visszaérkezésük után pedig pár napig elkülönítik őket a többiektől.

Link másolása

hirdetés

November 2-től kijárási tilalmat, kijárási korlátozást vezetnek be a főváros által fenntartott idősotthonokban - erről döntött a Fővárosi Operatív Törzs kedden. Az intézkedést Karácsony Gergely főpolgármester és Gy.Németh Erzsébet jelentette be egy sajtótájékoztatón.

A döntés értelmében a bentlakók a családhoz való eltávozáson kívül nem hagyhatják el az intézményt, de ebben ez esetben is csak olyanokkal mehetnek el, akiknek védettségi igazolványuk van. Amikor visszaérkeznek az otthonba, akkor minden esetben elkülönítik őket néhány napig a többi lakó védelme érdekében. Tesztelik is majd őket gyorsteszttel, hogy kiderüljön, nem fertőzött-e. Látogatási tilalmat nem vezetnek be, továbbra is lesz lehetőség az érintésmentes látogatásra, a maszkviselés viszont kötelező lesz.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a jelenlegi járványügyi adatok hasonlóak a tavaly októberi számokhoz, viszont most nincsenek olyan korlátozások, mint előző évben. Budapest vezetése úgy döntött, hogy itt az ideje annak, hogy tegyenek valamit a járvány lassítása ellen, és ezzel a kormányt is cselekvésre akarják ösztönözni.

Mint mondta, jelenleg az önkormányzatok nem rendelkeznek azokkal a jogosítványokkal, amelyek alapján saját hatáskörben tudnának döntéseket hozni. Ezért a fővárosi önkormányzat múlt héten Pintér Sándor belügyminiszerhez fordult azzal, hogy fontolja meg a kormány a maszkviselés kötelezővé tételét zárt térben, vagy tegye lehetővé az önkormányzatoknak, hogy ezt elrendelhessék. Erre a levélre érdemi választ még nem kaptak.

Karácsony azt is mondta, hogy a főváros vezetése nem tudja és nem is teszi kötelezővé a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, de arra kérik a budapestieket, hogy ennek ellenére hordjanak maszkot a járműveken. Felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikák szerint a maszkviselés előnyös a járvány lassítása szempontjából.

A főpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a főváros által fenntartott intézményekben már elrendelték a kötelező maszkviselést, és azt szeretnék elérni, hogy egész Magyarországon ez legyen a gyakorlat zárt térben.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat két óvodájába a szülők csak maszkban mehetnek be.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kiderült, miért drágul 20 forinttal októberben a gáz átlagfogyasztás felett
Szeptemberben még 732, októberben már 752 forint lesz egy köbméter földgáz lakossági piaci ára.

Link másolása

hirdetés

Korábban írtunk róla, hogy a földgázért az átlagfogyasztás feletti fogyasztás esetén augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot kell fizetni köbméterenként.

A Portfolio most rákérdezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) arra, hogy mi indokolja a két időszak közötti árkülönbözetet.

A hivatal indoklása szerint

azért emelkedik a gázév kezdetétől, október elsejétől 20 forinttal 752,5 forintra az átlagfogyasztás feletti részre a gáz ára a lakosság számára, mert ekkor követi le a tarifa a rendszerhasználati díjak változásait.

Hozzátették: ahhoz, hogy a versenypiaci költségeket tükröző ár valóban a versenypiaci költségeket tükrözze és fedezetet adjon a földgázértékesítéshez kapcsolódóan indokoltan és alátámasztottan felmerült költségekre, szükséges, hogy a végfelhasználói árszint lekövesse a rendszerhasználati díjak változásait is.

„Ennek következményeként tehát az október 1-jei rendszerhasználatidíj-változással egyidejűleg a versenypiaci költségeket tükröző ár szintje is megváltozik a szolgáltatás nyújtásához szükséges rendszerhasználati költségek változásait követő mértékben” – fogalmaztak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Műholdképeken is látványos, mennyire kiszáradt az ország akár csak a tavalyi évhez képest is
Az Időkép tette közzé a műholdképeket, amelyekkel képletesen a Holdról is látszik a hazánkban tapasztalható szárazság.

Link másolása

hirdetés

Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy rendkívüli aszály sújtja az országot, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.

Emiatt többek között gyakoribbak a vadtüzek, és a tavaink, folyóink vízállása is negatív rekordokat döntöget.

Az Időkép most két műholdképet is közzétett, az egyiket egy évvel ezelőttről, a másikat pedig a mostani állapotról, amelyeken jól látszik, mennyivel szárazabb az idei év, látványosan kevesebb a zöld terület a tavalyi felvételhez képest.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Semjén Zsolt állítja: nem fizetett a pápai áldásért
Azt Erdő Péter bíborostól kapta, de kiderült az is, családja, barátai és pártja is felköszöntötte a kerek évforduló alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Kedd este mi is beszámoltunk róla, hogy Semjén Zsolt a Facebookon büszkélkedett el vele: 60. születésnapja alkalmából áldásban részesítette Ferenc pápa. Ugyanakkor Perintfalvi Rita teológus későbbi posztjából és a Magyar Hang utánajárásából kiderült, hogy az apostoli áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért.

A Blikk megkeresésére a miniszterelnök-helyettes elmondta: nem fizetett az áldásért,

Erdő Péter bíboros lepte meg ilyen különleges módon.

„Volt családi, baráti és KDNP-s köszöntés is. Kaptam egy könyvet, benne száz barát köszöntő írásával, I. Bartholomaiosz egyetemes konstantinápolyi patriarchától a magyar kormányfőig, Orbán Viktorig”

– adott számot születésnapi ajándékairól Semjén. Az áldásról elmondta:

hirdetés
A pápai áldást Erdő Péter bíboros úrtól kaptam, aki kedden, a születésnapomon ünnepi ebéden látott vendégül, amiért ezúton is hálás vagyok. Csak megemlítem, hogy az évek során Ferenc pápa személyesen többször is áldásáról és imájáról biztosított, ami számomra megtartó erőt jelent.
Semjén Zsolt apostoli áldása Ferenc pápától / Facebook

Az ajándékot azóta is bekeretezve tartja a Karmelita kolostorban lévő irodájában.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Mi Hazánk szerint ügydöntő népszavazást kellene tartani az EU-tagságról
„Tagok legyünk, vagy szabadok, ez most a kérdés, és egyre többen érzik úgy, hogy az EU inkább gyarmatosít és kihasznál minket” - mondta Novák Előd.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Unió (EU) utáni életre készülést sürgette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, országgyűlési képviselője.

Az EU válságos helyzetében ez az egyetlen helyes, felelős politikai magatartás - mondta, a magyar önrendelkezés és önellátás erősítését sürgetve. Azt hangsúlyozta, Magyarország az unió "nettó ráfizetője", hiszen miközben az uniós források a hazai GDP négy százalékát teszik ki, addig hét százaléknyi az az arány, amit a multinacionális cégek profitként visznek ki az országból.

Arról beszélt:

előbb módosítani kellene az alaptörvényt annak érdekében, hogy lehessen referendumot tartani az ország uniós tagságáról, majd az elmúlt 18 év mérlegének megvonása után ügydöntő népszavazást kellene tartani a kérdésben.

A Mi Hazánk politikusa azzal is érvelt: az Oroszország elleni embargó évek óta súlyos károkat okoz a hazai mezőgazdaságnak, most pedig olyan súlyos válság fenyegeti az EU-t, hogy felmerült annak veszélye, hogy a tagállamoknak meg kell osztaniuk egymással energiahordozóikat.

Tagok legyünk, vagy szabadok, ez most a kérdés, és egyre többen érzik úgy, hogy az EU inkább gyarmatosít és kihasznál minket, a belügyeinkbe is egyre jobban beleavatkozik, nemzeti önrendelkezésünket felszámolja, a nemzetek Európája helyett egy Európai Egyesült Államokká gyúrva össze az országokat - fogalmazott Novák Előd.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: