News here
hirdetés

HÍREK

Kevésbé lesznek hatékonyak a jelenlegi vakcinák az omikron ellen a Moderna vezetője szerint

Stéphane Bancel azt mondta, az omikron tüskefehérjéjében nem a korábban bejelentett 32, hanem 50 mutáció található, emiatt szerinte - bár pontos adatok még nincsenek - „jelentősen csökken” a mostani vakcinák hatékonysága.

Link másolása

hirdetés

A jelenleg használt koronavírus elleni vakcinák valószínűleg nem lesznek olyan hatékonyak az omikron variánssal szemben, mint a korábbi mutációk ellen - erről beszélt a Moderna vezérigazgatója a Financial Timesnak adott interjújában, amit az Evening Standard szemlézett.

Stéphane Bancel kiemelte, hogy az omikron tüskefehérjéjében nem a korábban bejelentett 32, hanem 50 mutáció található. Emiatt "jelentősen csökken" a mostani vakcinák hatékonysága az Afrika déli részén azonosított variánssal szemben.

Az oltások hiánya miatt pedig emelkedhet a fertőzések és a kórházi ápolásra szoruló betegek száma, miközben a lassú újranyitási tervek és a gazdaság lábra állítása is megtorpanhat. Összességében pedig még tovább tarthat a világjárvány.

A Moderna vezérigazgatója az interjúban kitért arra, hogy a tudósok számítottak egy, az omikronhoz hasonló szupermutáns megjelenésére, de legkorábban 1-2 évvel későbbre várták.

Bancel hozzátette: biztosan nagy lesz a hatékonyságbeli visszaesés, de hogy pontosan mekkora, azt egyelőre nem tudni, ugyanis a részletes adatokra még várni kell. Ugyanakkor több tudóssal is beszélt a helyzetről, akik kivétel nélkül azt mondták, hogy "nem lesz jó".

hirdetés

A Moderna vezetője korábban a CNBC-nek azt mondta, hogy a vakcinák módosítása 60-90 napba telik az adatok feldolgozását követően.

Így az omikron ellen hatásos oltóanyagok szállításának megkezdése hónapokat vehet igénybe, miközben a jelenlegi ismeretek alapján az új koronavírus-variáns rendkívül gyorsan terjed. A Pfizer korábban még ennél is hosszabb időre, 100 napra tette az omikron ellen hatásos vakcina kifejlesztését.

A meglehetősen pesszimista kedd reggeli interjúban elhangzottak hatására gyakorlatilag beszakadtak a nemzetközi pénz- és tőkepiacok.

Joe Biden hétfőn kijelentette, hogy az omikron „aggodalomra ad okot, nem pedig pánikra”. Az amerikai elnök hozzátette: kormánya orvosszakértői úgy vélik, hogy a vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos betegségek ellen.

Hétfőn a Pfizer igazgatója a CNBC-nek azt mondta, hogy a jelenlegi vakcinák is hatékonyak lehetnek az omikron ellen. Scott Gottlieb szerint a legalább három védőoltáson átesett "páciens elég jó védelmet fog kapni ezzel a változattal szemben".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Annyira meg akarnak szabadulni egy családtól a nagylóciak, hogy összedobták a pénzt a házukra
A polgármester szerint a legtöbb betörésért és lopásért a családfő a felelős, ezért nem látják szívesen őt és az élettársát a faluban.

Link másolása

hirdetés

Elköltöztetnének egy családot Nagylócról a helyiek, már össze is dobták a pénzt a házukra - számolt be róla az RTL Híradó.

A falubeliek azért akarnak megszabadulni a családtól, mert állításuk szerint a családfő rendszeresen betör másokhoz és lop. A férfi nemrég kijött a börtönből, de pár napra rá megint lopáson kapták, ezért ismét elvitték a rendőrök.

Faluszéli házukban most az élettársa él a három gyerekével, gyesből és családi pótlékból tartja el a családot. Azt mondta az RTL Híradónak, hogy igyekszik a kevés pénzből is csinálgatni a házukat. Arról is beszélt, hogy szerinte nem igazságos, hogy a helyiek a párja miatt rekesztik ki őt.

A település polgármestere egy hete indított gyűjtést a család házára, hogy meg tudja azt venni a pénzszűkében lévő önkormányzat. Szalai Gábornak a házban lakó nő édesanyja azt mondta, 1 millióért eladják a házat. Egy hét alatt össze is gyűlt az összeg: volt, aki csak 5000 forintot adott bele, a polgármester 100 ezret.

A háromgyermekes édesanya azonban azt mondja, hogy 1 millió forintból nem tud új életet kezdeni. Csak akkor hajlandó kiköltözni, ha adnak neki egy olyan házat, amely megfelelő ahhoz, hogy a három gyermekével élni tudjon benne.

A polgármester azt tervezi, hogy ha sikerül megvenni az épületet, le is bontják, a teleken pedig gyümölcsöst alakítanak ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Tele vannak mérgező anyagokkal az európai zöldségek és gyümölcsök egy tanulmány szerint
A magyar cseresznye, alma, uborka és saláta különösen érintett a rendkívül káros növényvédő szerek használatában.

Link másolása

hirdetés

Drámai mértékben megnőtt a legkárosabb növényvédő szerekkel szennyezett friss gyümölcsök aránya Európában, írja egy tanulmány alapján a The Guardian.

A vizsgált almák harmadában, míg a szeder felében a legmérgezőbbnek számító peszticidek maradványait azonosította a Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe), melyekhez a rák, a szívbetegségek és a születési rendellenességek különbözői fajtái köthetők.

A kiviben található növényvédőszer-maradványok aránya a 2011-es 4 százalékról 2019-re 32 százalékra ugrott, míg a cseresznye esetében ugyanez az arány 22 százalékról 50 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban. A PAN Europe összesen 100 ezer európai gyümölcsminta elemzésével arra jutott, hogy kilenc év alatt 53 százalékkal emelkedett a növényvédő szerekkel szennyezettség.

Salomé Roynel, a szervezet szóvivője szerint a fogyasztók vannak most a legnehezebb helyzetben. Miközben folyamatosan azt sulykolják, hogy étkezzenek egészségesebben és fogyasszanak minél több friss gyümölcsöt és zöldségfélét, addig soha nem látott mértékben emelkedett ezekben a rendkívül mérgező anyagok koncentrációja. Roynel szerint ráadásul az is világosan látszik, hogy a kormányoknak esze ágában sincs betiltani a szóban forgó növényvédő szereket a mezőgazdasági lobbi és a termelés esetleges összeroppanása miatt.

A szóvivő szerint ezeknek a szereknek ráadásul nincs biztonságos alsó határa, ezért

azt javasolja, hogy a fogyasztók idén nyáron inkább vásároljanak biogyümölcsöket „különösen, ha terhesek vagy szoptatnak”.

A legfertőzöttebb gyümölcsöknek a szeder (51%), az őszibarack (45%), az eper (38%), a cseresznye (35%) és a sárgabarack (35%) számít a kutatás alapján. De például a belga körték 87, míg a portugáloké 85 százalékban volt szennyezett. A zöldségfélék közül a zeller (50%), a zellergumó (45%) és a kelkáposzta (31%) volt a leginkább szennyezett termék.

hirdetés

A PAN Europe felmérésében

a vizsgált magyar gyümölcsök és zöldségfélék sem teljesítettek jól. Egész Európát figyelembe véve nálunk találták a legtöbb káros növényvédő szert az uborkában (32 százalék).

A kontinensen csak Romániában (51%) és Belgiumban (39%) volt több mérgező anyag a magyar salátáknál (38%). Minden második szem magyar cseresznyében (50%) is kimutatták a veszélyes szereket, amivel a nem túl előkelő lista ötödik helyére kerültünk Spanyolország, Görögország, Franciaország és Olaszország mögé. Míg a magyar alma Európa 13. legszennyezettebbje volt a vizsgált években a 34 százalékos eredménnyel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Másodfokú riasztás: jégesővel és heves zivatarokkal jön a hidegfront szerdán
Délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé alakulhatnak ki zivatarok.
MTI, címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 24.


Link másolása

hirdetés

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A "zivatartevékenység" este és éjszaka fokozatosan az ország középső és keleti területére helyeződik át, majd elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső, intenzív csapadékképződés és viharos széllökés kísérheti. A dunántúli területeken akár egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt.

Szerdán egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé alakulhatnak ki zivatarok.

A Dunántúl déli felében és "nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken" heves zivatarok kialakulása is várható, amelyekhez

viharos, akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, jégeső és intenzív esőzés társulhat.

A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthatnak a zivatarok.

hirdetés
Szerdára Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére adtak ki másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok veszélye miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái
Az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt.

Link másolása

hirdetés

Véglegessé vált: leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái - jelentette a Magyar Helsinki Bizottság.

A testület szerint Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket. Azt is nehezményezik, hogy nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét, politikailag érzékeny kérdésekben pedig nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) döntése szerint.

Ezért az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. A leminősítés azt jelenti, hogy a mi ombudsmanunknak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában. Vagyis most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából.

A Helsinki Bizottság tavaly több civil szervezet segítségével írt árnyékjelentésében részletesen elemezte az ombudsman tevékenységét, ők is arra a következtetésre jutottunk, mint a világszövetség.

"Az ombudsmannak jó féléve volt arra, hogy függetlenségét demonstrálja a (GANHRI) előtt. Ez sem sikerült, a tűzoltás nem sikerülhetett. Hogy mennyire bántja őt a leminősítést? Nem tudjuk, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem.

Minket viszont magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorít a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le „a nép ügyvédjét”, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit" - fűzte hozzá az emberi jogvédő civil szervezet a Facebookon közzétett közleményében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: