hirdetés

HÍREK

Két éve érintetlenül áll a Szent János Kórház félmilliárd forintos MR-gépe

A gép 2019 óta beüzemelés nélkül áll, miközben a betegeket máshová szállítják, ha MR-vizsgálatra van szükségük.

Link másolása

hirdetés

Az Egészséges Budapest program keretein belül – 2017. és 2020. között – 9,3 milliárd forintot szántak többek között a Szent János Kórház, illetve a Kútvölgyi Klinika fejlesztésére. Ennek részeként érkezett meg a Szent Jánosba az MR-, illetve egy érfestő berendezés, amit a HVG információi szerint azóta sem vettek használatba – pedig egy több mint félmilliárdos beruházásról beszélünk.

A lap forrása arról számolt be, hogy a gép azóta egy kulcsra zárt teremben áll, az MR-re szoruló betegeket pedig más intézményekbe szállítják. Ezzel a Szent János Kórház esete egyedi: szinte az összes nagyobb fővárosi kórházban van működő MR-gép.

Hogyan lehetséges ez?

A HVG információi szerint a betegek, de még maguk a kórház dolgozói sem tudják pontosan, hogy miért van elzárva az eszköz. Miután ugyanis a készüléket 2019-ben kiszállították, már csak a kivitelezés és a telepítési munkálatok voltak hátra. Ez azonban nem megy olyan egyszerűen: a gép használatához a rádiófrekvenciákat teljesen kizáró, leszigetelt vizsgálóra, a hűtéshez pedig klímagépházra is szükség van. Ahhoz, hogy minden kívánalom teljesüljön, a kórházban 450 négyzetméteren kellett építészeti, épületgépészeti és villamos szerelési munkákat végezni.

Ezeket el is indították, azonban a munkálatok egy idő után leálltak, miután a bontásnál olyan elektromos és fűtési vezetékeket találtak, melyeket ki kellett volna váltani, ez azonban egy működő kórház esetében nem lehetséges. Ekkor egy másik utat választva az MRI berendezéshez szükséges légtechnikának teljesen új nyomvonalat terveztek, de idővel ez is abbamaradt.

Újabb problémák

A hosszú kényszerszünet más, újkeletű akadályokat is magával hozott. Az egyik a gép lelkének számító szupravezető mágnes hűtésére használt folyékony hélium szintje, ami a folyamatos párolgás miatt már kritikus szintre csökkent. Ezt akkor sürgősséggel újratöltötték.

hirdetés

Természetesen nem volt a helyzetre pozitív hatással a koronavírus sem, a lelállások, a leterheltség, a karantén mind-mind megnehezítették az ügy előrehaladtát. Nem is beszélve a szakembergárdáról, akik nagy része egy idő után máshol keresett állást.

A HVG forrásai még most sem merték megjósolni, hogy mikor használhatják majd az MR-gépet – ha egyáltalán lesz rá alkalmuk egyszer.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Nemzetközi sajtó: Márki-Zay Péter komoly kihívója lehet Orbán Viktornak

Több külföldi lap is írt a magyar ellenzéki előválasztás végeredményéről.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap 22 óra után néhány perccel az Országos Előválasztási Bizottság egy élő sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy az előválasztást 56,7 százalékkal Márki-Zay Péter nyerte, így ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben.

A hírre már a nemzetközi sajtó képviselői is reagáltak. Az Independent idézte Márki-Zay Péter vasárnap esti beszédét, amelyben győzelmét „a hétköznapi emberek forradalmának” nevezte, és minden ellenzéki pártot arra buzdított, hogy álljanak mellé az áprilisi választáson. A lap megemlíti, hogy Hódmezővásárhely polgármestere függetlenként indult az előválasztáson, hét gyermek édesapja, aki konzervatív kereszténynek vallja magát és azt állítja: képes lesz mozgósítani a politikai spektrum bármely részéről érkező szavazókat, köztük az elégedetlen Fidesz-támogatókat is.

A BBC cikke megemlíti, hogy a közvélemény-kutatások alapján Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze Orbán Viktort és a Fideszt.

„Új, tisztább, becsületes Magyarországot akarunk, nem csak Orbánt vagy a pártját leváltani” – idézték a miniszterelnök-jelölt szavait, és kiemelték, hogy a gyakorló katolikus, konzervatív Márki-Zay Péter képes mozgósítani a jobb- és a baloldali szavazókat is, beleértve azokat a Fidesz-szavazókat is, akik már belefáradtak Orbán Viktor és a Fidesz politikájába, például a bevándorlás- és az LMBTQ-ellenes törekvéseikbe.

hirdetés
A lap megemlíti azt is, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje korábban az Egyesült Államokban és Kanadában is élt, és egyszer már legyőzte a Fideszt, hiszen 2018-ban megnyerte a polgármester-választást a Fidesz fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen.

A Le Figaro Márki-Zay Péter győzelme mellett az előválasztás példátlan folyamatáról is ír. Mint hangsúlyozzák: az ellenzéki előválasztás lehetővé tette, hogy egy olyan jelöltet válasszanak meg Orbán Viktor kihívójának, aki „képes megszabadulni Magyarország történetének legkorruptabb rendszerétől”.

A független, konzervatív Márki-Zay bejelentette, hogy ha kormányra kerül, visszavonja Orbán Viktor ellentmondásos törvényeit – említi a Spiegel cikke, amely az ellenzéki összefogás példa nélküliségét is kiemeli:

„Magyarországon először lépett életbe az a forgatókönyv, hogy hat, korábban megosztott ellenzéki párt – a baloldali zöldpárttól a jobboldali konzervatívig – összefogott és támogatni fogja az előválasztás győztesét az országos választáson.”

Mint írják: Márki-Zay komoly kihívója lehet Orbán Viktornak, hiszen megszólítja a konzervatív szavazókat.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír, hogy Márki-Zay „egyértelmű fölénnyel nyerte meg az ellenzéki előválasztást a szociáldemokrata jelölttel, Dobrev Klárával szemben” és nagy esélye lehet az Orbán Viktorral szembeni győzelemre is, hiszen konzervatív, jobboldali, konzervativizmusa azonban elmondása szerint nyitottsággal, toleranciával és kompromisszumkészséggel párosul, tehát a szavazók legszélesebb körét tudja megszólítani.

„A Fidesz több mint egy évtizede uralja a magyar politikát, Orbán pedig a parlament kétharmados többségét felhasználva megváltoztatta a politikai rendszert, hogy megerősítse a saját és pártja politikai hatalmát” – említi az Euronews cikke, amely idézi az ellenzék hitvallását, miszerint az együttműködés az egyetlen módja annak, hogy legyőzzék a Fideszt. A lap arról is ír, hogy a konzervatív, jobboldali Márki-Zay, aki 2018-ban már a Fidesz fölé kerekedett, komoly és erős kihívója Orbán Viktornak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Márki-Zay lemondását kéri a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete

Szerintük nem tud egyszerre polgármester lenni, és országos kampányt folytatni az ellenzék közös jelöltjeként.

Link másolása

hirdetés

A vásárhelyi Fidesz hétfőn közölte, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányba kezd. Ezért szeretnék, ha lemondana a polgármesterségről, és ideiglenesen átadná a posztot a korábban megnevezett utódjának, Szabó János alpolgármesternek. Ezen túl azt kérték, hogy írjanak ki időközi polgármester-választást 2022 áprilisára - írja az MTI.

A kérésüket arra alapozzák, hogy szerintük Márki-Zay az országos politikát választotta, amit tiszteletben is tartanak, és jó egészséget kívánnak neki a további küzdelmeihez. Viszont úgy gondolják, hogy a kampány miatt a városnak további fél évig nem lesz polgármestere,

a lemondással elkerülhetővé válik, hogy Hódmezővásárhely továbbra is Márki-Zay Péter és az országos politika túsza legyen

- olvasható a közleményben. Ebben azt is leírták, hogy szerintük nem lehet egyszerre országos kampányt folytatni és várost vezetni, pláne, ha az embernek hat párt érdekeit kell összeegyeztetnie. Ezért szeretnék, ha Márki-Zay lemondana, már ha tényleg szereti Hódmezővásárhelyet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Elhunyt Balogh Mária, a Magyar Televízió első női riportere

Közvetlen stílusa miatt nagyon sokan kedvelték a most 85 évesen távozott tévést.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Koronavírus: több mint 3200 fertőzöttet azonosítottak, 51 beteg halt meg hétvégén

Több mint százzal nőtt a kórházban ápolt betegek száma három nap alatt.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt három napon (péntek, szombat, vasárnap) összesen 3274 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak és 51 beteg halt meg Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon hétfő délelőtt.

Ezzel a járvány kezdete óta összesen 836 389 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 402 főre. A gyógyultak száma jelenleg 791 998 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 989 főre emelkedett.

908 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 126-an vannak lélegeztetőgépen. A péntek reggel közölt adatok szerint csütörtökön 800 fertőzött szorult kórházi ápolásra, vagyis a hétvége alatt 108-cal nőtt a számuk.

Eddig 5 924 063 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 700 021 fő már a második oltását is megkapta, 997 ezren pedig már a harmadik vakcinát is beadatták maguknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: