HÍREK
A Rovatból

Keményen bírálta az Orbán-kormányt az Európa Bizottság, kivezettetnék a rezsicsökkentést és az árstopokat

A Bizottság szerint fel kéne lépni a fojtogató korrupció ellen, célzottan kéne a szegényebb rétegeket segíteni és felszámolni az oroszoktól való függőséget.

Link másolása

Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az idei országspecifikus ajánlásait, amelyben az EU kilátásait illetően összességében optimisták, de Magyarország esetében nem.

A testület szerint komoly aggodalmakra ad okot a magyar gazdaság helyzete

- írta meg a hvg.hu.

Az Európai Bizottság minden évben kiértékeli az uniós tagállamok kormányainak gazdaságpolitikáját és az általuk vezetett ország kilátásait.

Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnök szerint a környezeti fenntarthatóság, a termelékenység, a méltányosság és a makrogazdasági stabilitás előmozdítása érdekében közös tettekre van szükség.

"Az európai gazdaság Nagyon jó formában van a kihívások ellenére is, a infláció ugyan még gondot jelent, de a számok már lefelé mutatnak

– mondta Dombrovskis.

A Bizottság idei iránymutatásai összefüggenek a helyreállítási és ellenállóképességi eszközzel (RRF), amelyből Magyarország még semmit sem kapott a korrupcióellenes keret hiányosságai és a jogállamisági problémák miatt.

Eddig több mint 152 milliárd eurót fizetek ki a reformok és beruházások sikeres végrehajtása érdekében. Fontos szerepel van egy pótlólagos, 20 milliárd eurós forrásnak, a REPowerEU-nak, amely energiaügyekben jelent segítséget, és amelyből Magyarország további 700 millió euróra jogosult, de zárolták ezt is.

Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa Magyarország esetében komoly aggodalmakat fogalmazott meg.

"Egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban, a kockázatok lefelé billennek, és sürgős intézkedésekre van szükség"

– jelentette ki. Egyébként ilyen minősítést csak Ciprus kapott, ez Magyarország esetében negatívan változott. Ráadásul a 3 százalékos éves költségvetési hiányra vonatkozó szabályt sem teljesíti Magyarország, de ezzel még 15 tagállam is így van.

Több pontban fogalmazták meg, mit kellene sürgősen tenni a magyar kormánynak:

- Az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kell szüntetnie Magyarországnak - vagyis a rezsiharcnak annyi.

- "A nemzeti finanszírozású nettó elsődleges kiadások nominális növekedését 2024-ben legfeljebb 4,4%-ra korlátozza” a kormány, illetve a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése. - Árstopok, kamatstopok kuka.

- Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosam megkövetelt mérföldköveket. - Igazságszolgáltatás bedarálása, gigakorrupció - meg kell szüntetni.

- Előírták a szociális segélyrendszer megfelelőségének javítását, ideértve a munkanélküli ellátásokat is. Azaz nem lehet a végletekig a legszegényebbekre terhelni mindent.

- Az is ajánlás a bizottság részéről, hogy csökkentse a kormány a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia, a geotermikus és a fenntartható biometán elterjedésének felgyorsításával. Csökkenteni kell az Oroszországtól való függőséget, és javítani kell az energiahatékonyságot, különösen az épületekben, és további erőfeszítéseket kell tenni a teljes gázfogyasztás csökkentésére. - Orosz függőség és energiapazarlás vége.

Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő így kommentálta a Bizottság jelentését:

"Súlyos károkozás és a Magyarországnak járó uniós támogatásokkal való hazardírozás a Fidesz-kormány részéről, hogy a jogállamiság helyreállítása érdekében tett vállalásait konkrétan nem teljesíti, felvizezi vagy épp direkt annak ellenében cselekszik"

Ujhelyi utalt arra, hogy a magyar kormány oktatással kapcsolatos tavalyi vállalásaiból a Fidesz semmit nem valósított meg.

Az országspecifikus ajánlásokat heteken belül tárgyalják a tagállamok, és valószínűleg el is fogadják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Sokkot kapott Tóth Andi: megtámadták szeretett kutyáját
Az énekesnő kutyáját egy póráz nélküli husky támadta meg. Konkrétan szétkapta. Alig tudták leszedni róla, széttépte a nyakát.

Link másolása

Megrázó hírt osztott meg a kutyájáról Tóth Andi a 24 órán át elérhető Instagram-sztorijában.

"Kint voltunk ma a mezőn Bailey-vel, és egy póráz nélküli husky, egy gyönyörű husky megtámadta Bailey-t. Konkrétan szétkapta. Alig tudtuk leszedni róla, széttépte a nyakát. Én kihordtam egy sztrókot, és most ő is nagyon meg van ijedve”

– írta az énekesnő a posztban, és megmutatta azt is, ahogy Bailey remegve zihál.

Szerencsére Andi épségben, a kiskedvence pedig kisebb sérülésekkel megúszta a történteket.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Jelentősen változott az esztergomi robbantásban súlyosan megsérült kommandós állapota
Szerda éjjel Esztergom külterületén egy férfi felrobbantotta magát, miközben a rendőrök és a TEK kommandósai intézkedtek vele szemben.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, szerda éjjel Esztergom külterületén egy férfi felrobbantotta magát, miközben a rendőrök és a TEK kommandósai intézkedtek vele szemben.

A tragédiában ketten – egy TEK-es és maga az elkövető, J. László – meghaltak, továbbá 8 rendőr, tűzoltó pedig megsérült.

A sérültek közül egy rendőr állapota súlyos, de nem életveszélyes, intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik rendőr sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, valamennyiük állapota stabil.

A Magyar Nemzet azóta friss információkat tudott meg a kórházban ápolt rendőrökről: kiderült, hogy javult az esztergomi robbantásban megsérült rendőrök állapota.

A legnagyobb pozitív változás az intenzív osztályon ápolt kommandós állapotában van

– írta a lap.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Borkai Zsolt keményen nekiment Dézsi Csaba helyettesének: „Ne kamuzzon, alpolgármester úr!”
A sportoló gyerekek szülei előtt folyó vita a Győri Atlétikai Club elnöke, a polgármesteri székért induló Borkai Zsolt, valamint a fideszes alpolgármester, Szeles Szabolcs között hamar heves ordítozásba fordult át.

Link másolása

Kemény adok-kapokba torkollott a sportoló gyerekek szülei előtt folyó vita a Győri Atlétikai Club (GYAC) elnöke, a polgármesteri székért induló Borkai Zsolt, valamint a fideszes alpolgármester, az egyesület elnökségi tagja, Szeles Szabolcs között.

A szülői értekezlet heves ordítozásba fordult át, amelyen a meghívás ellenére Dézsi Csaba András nem vett részt. Az önkormányzatot Szeles Szabolcs, a város költségvetésért felelős alpolgármestere, a GYAC elnökségi tagja és Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos képviselte az eseményen.

A helyszíni tudósítások szerint a közönség soraiból többen azt kifogásolták, hogy egy nemrég alapított egyesület (Rába ETO SE) miért kap ugyanannyit, mint egy régóta működő klub.

A másik kritikus pont az volt, hogy amennyiben a GYAC-nak egy másik, hasonló profilú egyesülettel kell osztoznia az Olimpiai Sportparkon, akkor kevesebb edzőterem, illetve pálya fog jutni nekik. A GYAC elnöke szerint az a kérdés, működhetnek-e ugyanannyi időben, ugyanannyi pályán.

"Ne kamuzzon, alpolgármester úr! Tudja mindenki, kik utasítják az üzemeltető céget, kinek mennyi helyet adhat. Önök a tulajdonosok, mi csak albérlők vagyunk"

– mondta Borkai.

Szeles viszont arról beszélt, hogy a GYAC szakosztályainak a száma nőtt az elmúlt években, illetve kiemelt egyesületté váltak.

„Ne nézze már hülyének a szülőket!”

– válaszolta erre Borkai.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ötször akkora a lakossági piaci gázár, mint amennyiért az állam veszi az oroszoktól
Annyira csökken az orosz importgáz ára, hogy már éppen csak drágább, mint a rezsicsökkentett ár.

Link másolása

Egy éve változatlanok a hazai lakossági gáztarifák, miközben kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, írja a 24.hu a legfrissebb uniós statisztika alapján. A Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került, miközben egy hónappal korábban még 166 forint felett volt.

A köbméterenkénti 125 forintos ár azt jelenti, hogy ez már csak 1,2-szerese a rezsicsökkentett, 102 forintos köbméterárnak. Ugyanakkor ennek több mint az ötszöröse a lakosságnak az átlagfogyasztás felett felszámított 676 forintos tarifa. Egyben már csak a nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, melyhez igazodva a kormány átszabta a rezsitarifákat a múlt év augusztusától.

Júliusban összesen 412 millió köbméter orosz gáz érkezett hazánkba, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import. Mivel már jóformán megteltek az ország gáztározói, az előttünk álló téli időszakban a szakértők nem várnak ellátási problémát.

A 24.hu megjegyzi, hogy júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, vagyis bő 51 milliárd forint volt. Hasonló mennyiségért ilyen keveset még nem kellett fizetni ebben az évben: januárban nagyjából ugyanennyi orosz importgázért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kértek. Legutóbb két éve, 2021 augusztusában alakult valamivel 30 eurócent fölött az egységár.

A lap szerint valószínűsíthető, hogy augusztus-szeptember hónapokra még csökken az orosz gáz ára, azután azonban emelkedés következhet. A tőzsdén augusztus-szeptemberben a 30–40 euró között, sőt időnként 40 euró/megawattóra fölött is kereskedtek. A 40 euró/megawattórás jegyzések 160 forint feletti köbméterárakat vetítenek előre, amin emelhet vagy csökkenthet az, ha gyengül vagy erősödik a forint az euróhoz képest.


Link másolása
KÖVESS MINKET: