HÍREK
A Rovatból

Kemény kérdéseket kapott Palkovics László az OMSZ lefejezésével kapcsolatban

Külön kérték, hogy ne államtitkárának adja a válaszadás feladatát.


Nem mindenki volt elégedett Gulyás Gergely keddi kormányinfón elmondott magyarázatával, miszerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két szakmai vezetőjét nem közvetlenül az augusztus 20-i bizonytalan előrejelzés miatt bocsátották el, azok csak utolsó cseppek voltak a pohárban.

Miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen korábbi kifogás volt a vezetőkkel szemben, és Palkovics László technológiai és ipari miniszter döntésének nevezte az elbocsátásokat, Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika (LMP) politikusa azonnali kérdéseket intézett az OMSZ felett álló miniszterhez. A zöldpárti politikus külön kérte azt is, hogy Palkovics ezúttal ne de legálja ki a válaszadást valamelyik államtitkárának.

„Mi húzódik a vakbuzgó politikai megfelelést tükröző, jogos társadalmi felháborodást kiváltó miniszteri lépés mögött, és van-e egyáltalán szándék a hazai tudományos, szakmai műhelyek megbecsülésére, és az eddig is már rengeteg kárt okozó kormányzás hiányosságainak felismerésére?”

– így szól az egyik kérdés, de több másikat is címzett a tárcavezetőnek:

  • ezt a döntést önállóan, miniszteri hatáskörben hozta meg, vagy politikai utasítást kapott rá a kormánytól?
  • akadémikusként, az MTA doktoraként tud azonosulni ezzel a döntéssel?Gulyás Gergely korábbi mondataira, amik a vezetőkkel szembeni kifogásokra utaltak, Keresztes külön is rákérdezett:
  • Melyek voltak ezek a kifogások?
  • Miképpen történhetett az meg, hogy ezekről a szakmai kifogásokról az érintett vezetők korábban nem értesültek, munkájukat eddig elismerően értékelték, kitüntetésekkel honorálták?
  • Mi arról a véleménye arról, hogy az OMSZ világossá tette, súlyos politikai nyomás nehezítette az intézmény szakmai munkáját?
  • Ön-e az a miniszter, aki ezzel kapcsolatban a felelősséget vállalja?

A politikus szerint a kormány 12 éve a legtöbb területen semmibe veszi a szakemberek, tudósok világos jelzéseit, pl. az éghajlatváltozással, annak hatásaival kapcsolatban, ezért van most Magyarország ilyen kiszolgáltatott helyzetben a csapadékhiány, vízválság idején:

  • Ki vállalta ezért a felelősséget a miniszterek közül?
  • Van-e/volt-e következménye az elhibázott döntések, mulasztások sorozatának?

Szerinte a kormány politikusai korábban mit sem törődtek a rengeteg javaslattal, amely épületszigeteléssel, energetikai korszerűsítéssel, az energiahatékonyság növelésével csökkentette volna a családok terheit, Magyarország kiszolgáltatottságát a mostani energiaválság idején.

  • Ezért melyik politikus vállalta a felelősséget?Hosszú évek óta egyetlen épkézláb érvet nem tudtak mondani az olyan szakmaiatlan döntéseik mellett, mint pl. a szélenergia tiltása.
  • Nem látják be, hogy ezzel a politikával, a hazai tudományos és szakmai szereplők semmibevételével súlyos károkat okoztak Magyarországnak?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Magyarországra kiszabott óriásbüntetésről: Töröm a fejem, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk
Reagált a döntésre a magyar miniszterelnök. Szerinte Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet.


A miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádiónak.

A választások utáni első ilyen interjúban a legfontosabb téma az volt, hogy 200 millió euróra büntette Magyarországot az Európai Unió Bírósága, mert nem teljesítette egy korábbi ítéletét.

"Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet"

- reagált a döntésre Orbán Viktor, aki szerint a magyar származású amerikai üzletember célja, hogy eltűnjön a keresztény kultúra Európából.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy már gondolkodik a büntetés kifizetésén.

"Töröm a fejem azon, hogyan fizessük ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországnak."

- mondta az interjúban Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, azt kívánja, bárcsak ennyi pénzt oszthatna szét a magyar családok között.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elsöprő többséget szerzett Magyar Péter pártja a külföldön leadott szavazatoknál
A külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választópolgárt vettek fel, és 18 661-en el is mentek szavazni. Az urnákban lévő borítékokban 17 234 érvényes szavazólap volt; lebélyegzett, de érvénytelen 1205 szavazólap.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 14.A választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak; 99 ország 147 külképviseletén. A 166 urna a törvényes határidő előtt egy nappal, már szerda estére megérkezett az NVI-hez, ahol megszámlálták a szavazatokat.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtök délutáni adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választópolgárt vettek fel, és 18 661-en el is mentek szavazni. Az urnákban lévő borítékokban 17 234 érvényes szavazólap volt; lebélyegzett, de érvénytelen 1205 szavazólap.

Az EP-listájára az NVI előzetes adatai szerint a TISZA Párt 8749 szavazatot kapott (50,77 százalék), a Fidesz-KDNP 3218-at (18,67 százalék), a Momentum Mozgalom 2205-öt (12,79 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1584-et (9,19 százalék), az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 650-et (3,77 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom 383-at (2,22 százalék), a Második Reformkor Párt 183-at (1,06 százalék), az LMP-Zöldek 104-et (0,60 százalék), a Mindenki Magyarországa Néppárt 95-öt (0,55 százalék), a Jobbik-Konzervatívok 34-et (0,20 százalék), a Megoldás Mozgalom 29-et (0,17 százalék).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, valamint a külképviseleti szavazás és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az EP-választás eredményét, a legkésőbb június 28-án.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy dandártábornokot kellett Szegedre küldeni, hogy újrainduljon a gyermeksebészeti ellátás
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén, a dél-alföldi régióban április közepétől június elejéig gyakorlatilag nem volt gyermektraumatológiai ellátás. Egy dandártábornok odautazott.


Interjút adott a Népszavának Takács Péter, az egészségügyi államtitkár. Szóba került az is, hogy Szegeden leállt a gyermeksebészeti és a gyermektraumatológiai ellátás.

„Azonnali tájékoztatást kértem, a helyi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától, illetve a szegedi egyetem Klinikai Központjától, hogy tulajdonképpen mi történik Szegeden. Ebből az derült ki, hogy komoly helyi ellátásszervezési hiba van.”

mondta a lapnak az államtitkár.

Mint ismert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén, a dél-alföldi régióban április közepétől június elejéig gyakorlatilag nem volt gyermektraumatológiai ellátás.

„Amint megkaptam a szakhatóság, illetve az egyetem válaszát, arra kértem a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, Urbán Zoltán dandártábornokot és az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát, hogy – miután úgy tűnik, a helyi erők nem boldogulnak ezzel az egyszerű feladattal –, adjunk nekik országos szintű támogatást.”

– mondta a lapnak Takács Péter.

„Ezt követően a dandártábornok úr és Surján Orsolya, a tisztifőorvos helyettese odautazott, hogy személyesen vizsgálják meg a szegedi körülményeket. Surján Orsolya megállapította, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, erre nem alkalmas. A szakhatóság nem is tehetett mást, minthogy nem adta ki a működtetési engedélyt a gyermekklinika részben felújított műtőjére. Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak? Ezért fölhívtam a Klinikai Központ elnökét, Lengyel Csabát, és megkértem, hívja össze az ügyben érintett professzori kart, és találjanak megoldást a problémára. Ugyanis a szegedi professzorok egymással való rendezetlen vitái nem veszélyeztethetik a régióhoz tartozó gyerekek ellátását”

– tette hozzá az államtitkár.

„A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt' jó napot”

– mondta a Népszavának Takács.

„És mit ad Isten, néhány napon belül elő is állt a szegedi egyetem egy olyan konstrukcióval, ami a tisztifőorvosi hivatalnak is elfogadható, meg nekem is. Azóta pedig működik az új konstrukció magam is láttam azt a műtőt, amit használhatnak. Az teljesen rendben van.”

– beszélt a jelenlegi helyzetről az államtitkár a Népszavának.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Karácsony: Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak
A főpolgármester szerint „a jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép”. Péntek délutánra demonstrációt is szervez.


„A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak”

– reagált Karácsony Gergely arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás mellett döntött, írja a Telex.

A főpolgármester elmondta, hogy ezek érvényes Vitézy-szavazatok, de szerinte a probléma az, hogy a szavazókat félrevezette Szentkirályi Alexandra visszalépése az utolsó pillanatban, így nem volt idő újranyomtatni a szavazólapokat. A nemzetközi választási megfigyelők is erre a következtetésre jutottak.

„Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozatai alapján akarják újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a »bizonyítékok«, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”

– tette fel a kérdést Karácsony.

Link másolása
KÖVESS MINKET: