News here

HÍREK

Kell-e aggódni a vérrögképződés miatt az AstraZeneca-vakcinával oltottaknak?

A tudósok szerint semmivel sem magasabb a vérrögképződés aránya azoknál, akit a brit-svéd gyártó vakcinájával oltottak be.

Link másolása

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltása és az Európában jelentkező néhány súlyos, esetenként halálos eset között, írja a New York Times. Az elmúlt napokban több mint egy tucat ország döntött úgy, hogy biztonsági okokból ideiglenesen felfüggeszti a brit-svéd gyártó vakcinájának használatát.

Az AstraZeneca-oltások körül kialakult bizalmatlanság Norvégiából indult, ahol röviddel az oltás beadása után négy 50 év alatti egészségügyi dolgozónál vérzés és vérrögképződés lépett fel. Később Dániából egy 60 éves nő, Olaszországból egy 57 éves férfi, Szlovákiából pedig egy 38 éves nő halálát hozták összefüggésbe a vakcinával.

Okozhatja-e vakcina a vérrögöt?

Daniel Salmon, a Johns Hopkins Egyetem vakcinabiztonsági igazgatója szerint nem bizonyított, hogy lenne összefüggés általában az oltások és a vérrögképződés között. A vérrögképződés egyébként is gyakori a lakosság körében: csak az Egyesült Államokban évente 300-600 ezer, vagyis naponta megközelítőleg 1000-2000 ember tüdejében, lábában vagy egyéb testrészében lép fel ez a rendellenesség.

– Nagyon sok oka lehet a véralvadásnak, rengeteg olyan ember van, aki fokozottan veszélyeztetettnek számít - és közülük sokan éppen azok, akiket most a koronavírus ellen oltanak – tette hozzá Mark Slifka, az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem oltáskutatója.

Dr. Stephan Moll, az Észak-Karolinai Egyetem orvosprofesszora hangsúlyozta: az Egyesült Államokban 253 millió felnőtt él. Közülük ha naponta 2,3 milliót oltanak be a Covid-19 ellen, akkor 24 óránként a lakosság 1 százaléka kapja meg valamelyik vakcinát. Vagyis ha az általánosan várható napi 1000-2000 egyébként is jelentkező vérrögből 1 százalék, azaz 10-20 eset éppen a közelmúltban beoltottaknál lép fel, az nem tér el az egyébként is várható aránytól.

Az AstraZeneca-vakcina engedélyeztetési folyamata során elvégzett klinikai vizsgálatok idején nem találtak bizonyítékot arra, hogy lenne bármilyen összefüggés az oltás és vérrögképződés között, ezt már Dr. David Wohl tette hozzá. A Észak-Karolinai Egyetem vakcinaklinikájának igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy természetesen lehetnek eltérések a tesztek és a való élet között.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Idegesítette a gép hangja, ezért lekapcsolta szobatársa lélegeztetőjét egy idős nő Németországban
Kétszer is megtette ezt, a másik beteget újra kellett éleszteni.

Link másolása

Őrizetbe vettek egy 72 éves nőt Németországban, miután a gyanú szerint lekapcsolta a kórházi szobatársa lélegeztetőgépét, mert idegesítette a gép hangja - számolt be róla az AP hírügynökség.

Az eset egy mannheimi kórházban történt kedd este.

A dolgozók figyelmeztették az idős nőt, hogy a másik, 79 éves betegnek létfontosságú a lélegeztetőgép, ennek ellenére az asszony később ismét lekapcsolta azt.

A beteget újra kellett éleszteni, és bár már nincs életveszélyben, továbbra is az intenzív osztályon ápolják.

Az idős nőt szerdán bíróság elé állították gyilkossági kísérlet gyanúja miatt, jelenleg is őrizetben van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést
A szerdán kirúgott tanárok közül is hatan ebben az intézményben dolgoztak.

Link másolása

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt - erősítette meg a Telex információját az iskola igazgatója. A lap egyik forrása úgy fogalmazott:

„Fájdalmas látni a gyerekek arcát”.

A tiltakozások kirobbanása így már az intézmény 31 tanára kapott felszólítást.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: szerdán három budapesti gimnázium nyolc tanárát rúgták ki, mert részt vettek a tiltakozó akciókban. A nyolc tanár közül hatan szintén a Karinthy pedagógusai voltak. Az intézmény igazgatója rendkívüli szünetet rendelt el.

Az újabb kirúgáokra válaszképpen újabb tiltakozási hullám indult: szerdán este diákok tüntettek a Belügyminisztérium előtt, a tanárok pedig újabb polgári engedetlenségi akciót hirdettek, amihez pénteken közel hétszáz pedagógus csatlakozott.

A diákok is megmozdultak, több százan vonták blokád alá az Eötvös Gimnázium bejáratát, és tiltakozásképpen a szájukat is leragasztották.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Felakasztalak benneteket” – üvöltötte a teherautósofőr a két kamasznak, miután majdnem elütötte őket a zebrán
Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolják a 49 éves férfit.

Link másolása

Garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádol a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy teherautósofőrt, aki neki támadt két fiatalnak Salgótarjánban, mert átmentek előtte a zebrán - derül ki a Nógrád Megyei Főügyészség pénteki közleményéből.

Az eset még tavaly augusztus 3-án történt. A 49 éves sofőr Salgótarjánban autózott, amikor az egyik városi középiskola előtti zebrán két tizenéves fiú készült átkelni.

Az átkelőhöz érkező egyik autós meg is állt, hogy átengedje a fiúkat, így ők elindultak. A másik irányból érkező teherautós azonban későn észlelte őket, így hirtelen fékeznie kellett,

majd dudálással és szitkozódással jelezte nekik „a veszélyes közúti helyzetről kialakult véleményét”.

A két kamasz kérdőn nézett rá, a 49 éves férfi ezért a járda mellett haladva, lehúzott ablakon keresztül szidalmazta őket. A fiúkat ez nem érdekelte, ettől azonban a férfi még dühösebb lett, ezért végül kiszállt és utánuk eredt.

Az egyik fiatal megpróbált elhaladni mellette, de a sofőr elkapta, és a mellkasánál fogva ruháját megragadva rángatta, közben mindkettejük felé ordította, hogy

„felakasztalak benneteket és megöllek titeket, ha még egyszer ilyet csináltok!”

Ezután otthagyta a rémült kamaszokat és elhajtott.

Az egyik fiatal a felsőtestén könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyészség ezért a garázdaság mellett könnyű testi sértés vétsége miatt is vádat emelt a férfivel szemben. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki pénzbüntetést, valamint fizettesse meg a sofőrrel a 36 916 forint bűnügyi költséget is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egyetértenek-e azzal, hogy a diákokat is bevonják a tanárok a „bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba”? – erről kérdezik a szülőket a Krétán keresztül
Egy kérdőívben tették fel ezt a kérdést, amely a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete „álságos, hazug szöveg”.

Link másolása

Kérdőívet küldött az oktatásirányítás a szülőknek a Krétán keresztül, amelyben várják a javaslataikat december 15. éjfélig. A kérdéssort megelőző szövegben azt írják:

"A köznevelés helyzetének felülvizsgálata hónapok óta tart. A Belügyminisztérium elkötelezett, hogy javítsa az oktatás minőségét és gyermekeink meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Ehhez szeretnénk megismerni az érintettek véleményét. A kormányalakítást követően már kétszer megkerestük a pedagógusokat, hogy mondjanak véleményt az oktatást javító javaslatokról. A két kérdőívet összesen 57 ezren töltötték ki. A családok, a szülő és a gyermekek javaslatait, igényeit is figyelembe kívánjuk venni terveink megalapozásakor”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Facebookon posztolt erről, meg is mutatták, hogy néz ki az egyik kérdés, amely szerintük „álságos, hazug szöveg”.

A kérdés így szól: „Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”.

A lehetséges válaszok: igen, nem és nem tudom. A szülők azonban hosszabban is kifejthetik a véleményüket egy szövegdobozban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: