HÍREK

Katari focivébé: a német szövetség beperelte a FIFA-t a szivárványos karszalag betiltása miatt

A DFB egyik szponzora azonnal szerződést bontott, mert nem ért egyet a FIFA álláspontjával. A német szövetség a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult.

Link másolása

Jogi lépéseket tett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) szemben a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) a szivárványos csapatkapitányi karszalagok betiltása miatt, írja a The Guardian. A DFB azután döntött a pereskedés mellett, hogy az egyik legnagyobb német szupermarketlánc, a REWE szerződést bontott a szövetséggel.

Az európai szövetségek, a németek mellett többek között az angolok, a belgák, a hollandok, a dánok és a svájciak azután tiltották meg a játékosoknak a melegjogok mellett kiálló csapatkapitányi karszalagok viselését, hogy a FIFA sárgalapos büntetést helyezett kilátásba még a pályára lépés előtt. A nemzetközi szervezet döntésének hátterében a vébét rendező Katar törvényeinek tiszteletben tartása áll: az arab országban akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható, ha valaki a saját neméhez vonzódik.

A REWE azonnali hatállyal felbontotta megállapodását a német szövetséggel, amint kiderült, hogy Manuel Neuer nem viselheti a One Love feliratú karszalagot a katari világbajnokságon. A DFB szóvivője, Stefan Simon a Bildnek megerősítette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé viszik az ügyet. A szövetség reményei szerint a tiltást még a válogatott vasárnapi meccse előtt eltörlik, és Neuer az elfogadást és toleranciát jelképező karszalagban állhat a kapuba a spanyolok ellen.

A szupermarketlánc azért döntött a szponzoráció megszüntetése mellett, mert egyértelműen el akar határolódni a FIFA álláspontjától. Az évi 76,5 milliárd euró forgalmú hálózat elnöke úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi szövetséggel szemben ők „kiállnak a sokszínűség mellett”. A vébé kezdete előtt Gianni Infantino FIFA-elnök hosszú sajtótájékoztató keretében védte meg Katart, a Nyugatot pedig képmutatónak nevezte.

Nem a REWE az egyetlen vállalat, ami nyomás alá helyezte a német szövetséget a Katarban történtek miatt. A Deutsche Telekom kedden jelezte, hogy egyeztetni kíván a DFB-vel. Ezzel egyúttal nyomás alá helyezték a német szövetség többi kereskedelmi partnerét, köztük a Volkswagent, az Adidast, a Lufthansát és a Commerzbankot is, hogy foglaljanak állást az ügyben.

Németországban már több demonstrációt is tartottak a vasárnap indult katari világbajnokság miatt. Az egyik stadionban 20 ezer gyertyát gyújtottak az építkezések alatt elhunyt külföldi munkavállalók emlékére, de utcai tiltakozást is szerveztek a vébé miatt. Akadnak olyan vendéglátóhelyek, melyek nem hajlandók műsorra tűzni a meccseket. Mások pedig az alkoholeladásból befolyt pénzt olyan jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel, melyek a katari vébén elhunyt munkavállalók családjait támogatják.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videó: ledöntötte a mohácsi Penny díszkapuját a viharos szél
Képen mutatjuk, hogy nézett ki előtte és mi lett belőle.

Link másolása

Az egész országban viharos szél tombol, sok helyen károkat is okozott. Mohácson a Penny áruház parkolója előtti díszkapu omlott le másodpercek alatt az erős széllökésektől.

Videó is készül arról, ahogy a fal egyszercsak előredőlt, rá a járdára.

Mivel az építmény már percekkel korábban is megrepedezett és megrogyott, a járdaszakaszt már a fal leomlása előtt lezárták, így senki nem tartózkodott a közvetlen közelben.

Egy hosszabb felvétel:

Fotókon a kár:

Eredetileg így nézett ki a díszkapu:

Információink szerint más mohácsi üzletekben is gondott okozott az orkán erejű szél: a Pécsi úton található Lidl áruházban és a mellette lévő boltokban is elment az áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Templomtetőbe fúródott kereszt, gyökerestől kicsavart fák – durva károkat okozott a szombati szélvihar
Országszerte tetőket rongált meg és fákat döntött az útra az orkán erejű szél. Mutatjuk a látványos fotókat.

Link másolása

Viharos szél tombol az egész országban péntek este óta. Szombat reggel óta már számos helyen okoztak már gondot az erős széllökések.

Ahogy beszámoltunk róla, Mohácson egy Penny Market áruház döntötte le az orkán erejű szél.

Murakeresztúron a faluház tetőszerkezete rongálódott meg.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Látrányban a Művelődési Központ tetejét tépte fel a szél.

Fotó: Daci07/Időkép

Budapesten, az I. kerületi Fő utcában található Szent Ferenc sebei katolikus templomnak meglazult a lemezborítása.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Pécshez tartozó Nagyárpádon a templomtoronyról lerepült kereszt átlyukasztotta a tetőt.

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Szántódon jókora fa dőlt a 7-es útra, éppen egy autóra.

Fotó: Balatonföldvár Város/Facebook

Több helyen is fákat csavart ki a földből a szél, például Ajkán, Szekszárdon, Kacsótán, Kaposváron és Ógyalláron.

Fotó: pufika83/Időkép
Fotó: Rova71/Időkép

Fotó: Erikakacsota123/Időkép

Fotó: Kacs Dávid/Időkép

Fotó: Vörös Mónika/Időkép

Kőszegen villanyoszlop dőlt ki.

Fotó: Lakatár Tamás/Időkép

Bonyhádon ilyen komoly pusztítást végzett a szél.

Fotó: MetFigyelő/Facebook


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szívecskés háttérrel üzent Deutsch Tamás az amerikai nagykövetnek Facebookon
Érdekes választás ez a háttér, miközben a magyar-amerikai kapcsolatok rombolásáról ír bejegyzésében.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter reagált az amerikai nagykövet Politicónak adott nyilatkozatáról, melyben azt mondta, hogy a magyar kormány tagjai a Vlagyimir Putyin által képviselt nézeteket visszhangozzák. A magyar külügyminiszter azt válaszolta:

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá”.

Erre David Pressman is visszaszólt:

„Tisztelettel, de Oroszországnak azt a kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csak »magyarországi belpolitikai fejleménynek«”.

Az üzengetésbe most Deutsch Tamás is beszállt. Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben ezt írta: „A magyar-amerikai kapcsolatok rombolása, ha a budapesti USA nagykövet folyamatosan beszólogat a magyaroknak. Ennyi”. Viszont érdekes, hogy a véleménye megosztásához szívecskés hátteret választott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Megöltek egy civilek evakulásában segédkező amerikai orvost Ukrajnában
A 34 éves férfi nem élte túl, amikor a mentőautóját találat érte.

Link másolása

Meghalt egy amerikai orvos Bakhmutban, miközben civilek evakuálásában segített. A 34 éves Pete Reed egy mentőautóban volt, mikor találat érte a járművet - írja a 24.hu.

A fiatal orvos januárban csatlakozott a Global Outreach Doctors nevű humanitárius non-profit önkéntes szervezet ukrajnai kontingenséhez.

Korábban az amerikai tengerészgyalogság tagjaként kétszer is szolgált az afganisztáni Helmandban. Leszerelése után síoktatóként dolgozott Wyomingban, majd a Team Rubicon katasztrófaelhárítási szervezetnél helyezkedett el.

2015 végén az Iszlám Állam elleni háborúban Észak-Irakba került orvosként, a kurd pesmerga-erők orvosi csapatát vezette.


Link másolása
KÖVESS MINKET: